Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   783 / 840
(#) pggabi hozzászólása Ápr 7, 2023 /
 
Nem ragaszkodom az arduinohoz, ha van egyszerűbb ötlete valakinek várom....
(#) pggabi válasza Jonni hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Sőt!!!
(#) KoblogPerGyok válasza pggabi hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Akkor ok, értesz hozzá. Nem derült ki, mert sokan (mint én is) nem vagyunk villanyszerelők, minden javaslat, főleg az ilyesmiknél nem könnyű, mert veszélyes is lehet. De nálad ez nem áll fent szerencsére, jobban értesz hozzá mint én, az tuti. Szóval én kihagynám az Arduinot a konkrét vezérlésből.

Azonban:
A vezérlés legyen független az Arduino-tól, legyen atom biztos. Az Ardunio-t lehetne loggolásra használni, mikor mennyi ideig ment a napelemes táplálás, hány fokos volt, mennyi ment át rajta, így energiát lehet számítani vele, mennyit spóroltál, illetve ha a relés megoldásokkal oldod meg, akkor lehetne figyelni hogy éppen miről megy a termelés, hálózaton, rolán, GSM-en keresztül lekérdezheted, grafikonokat készíthetsz, kereshetsz utána korrelációt az időjárással stb.
(#) lalca válasza pggabi hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Már írtam.
Bővebben: Link
Csak egy kis kondi kell a jeladó és trigger bemenet közé.
(#) pggabi hozzászólása Ápr 7, 2023 /
 
"De nálad ez nem áll fent szerencsére, jobban értesz hozzá mint én, az tuti." Köszönöm, de ez közel sem biztos.. Sok laikus aki megkeresett azzal hogy saját maga megcsinálta a szerelést otthon, és ellenőrizzem le, jobban szebben elkészítette a munkát mint egyik másik szakember akik után már kellett dolgoznom. Az egyik nem látta be hogy hibázott, erre csak annyit mondtam neki hogy ha kígyóbűvölő lenne, már nem élne.. Szerintem nem értette mit akartam mondani Ha minden leáll, és teljes a káosz, akkor sem történik komoly baj, mert az elektromos rendszer biztosítékkal védett, zárt helységben van egy mellék épületben. Esőtől védett, nyest sem jut be. A legrosszabb ami történhet hogy elszáll egy üveg bizti, vagy kiforr a fagyálló.. max kellemetlen. Szerencsére. A villámcsapástól sanos nem lehet megvédeni a felszini dolgokat
(#) pggabi válasza lalca hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Köszi, kipróbálom.
(#) lalca válasza pggabi hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Boci, ez nem újraindítható,mindjárt nézek másikat.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2023
(#) Massawa válasza pggabi hozzászólására (») Ápr 7, 2023 /
 
Ha csak az átmenet veszed figyelembe - minden gond meg van oldva. Azaz az Arduino, csak akkor tesz valamit, ha a bemenet változik, ha áll bármilxen szinten akkor nem csinál semmit. Alapprogram az arduiohoz, pl a toggle switch.
(#) pggabi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 7, 2023 / 1
 
Köszönöm az ötletet, sikerült megoldanom, már működik! Csak a dobozolás van hátra..
(#) gyulank hozzászólása Ápr 8, 2023 /
 
Szeretnék mérőket, amik az adatok egy részét feltöltik a sensor.community-re az opensensemap.org-ra és az időképre, és mindet vagy amit nem tölt fel ezekre feltöltené egy tárhelyre. Porra SEN55-re gondoltam, hőmérsékletre és amiket még tud azt BME280 mérné, és szeretnék CO, és CO2-t is mérni. Nem tudom, különböző eszközökről lehet feltölteni? Mert nem mindent egy helyen mérnék. Szóval konkrétan úgy tervezném, hogy az 1. eszközön lenne a SEN55, a CO, és CO2 érzékelő, a 2.-on a BME280, és esetleg ezen is lenne gáz érzékelő. Ugyanilyet még raknék különböző szobákba. De maga ami feltöltene ezekre az oldalakra az jó lenne, ha fel lenne készítve arra, hogy rá lehessen kötni egy BME280-at, ha úgy adódik. Mert távolságtól függ, hogy külön wifis eszköz legyen, vagy lenne mindkettőn egy ethernet csatlakozó, és egy ethernet kábel kötné össze.
(#) KoblogPerGyok válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Szia!

Ehhez lehet komolyabb cucc is kellene már, bár nem néztem konkrétan utána pontosan. Szerintem az adatgyűjtés és feltöltés ok lehet, szerintem megoldható. Azonban:
Ha wifi-s dolog kell, akor esp kell neked, de azon típustól függően a lábak mennyisége változhat. Ha Arduino+ ethernet shield-el oldod meg, akkor sok láb foglalt lesz. Annak nézz utána, hogy az érzékelőid I2C komunikációt tudnak-e. Valamint mindegyik szenzorhoz vannak-e libek példaprogrammal, mert adatlap alapján megírni a protokollokat nem annyira egyszerű, bár megoldható.
Szóval elsőként nézd meg, hogy pl az ethernet shield melyik lábakat foglalja le. Van-e hozzá megfelelő lib. Ha ez ok, akkor meg kell nézni, hogy melyik lábak maradnak szabadon, azokon lehet-e i2c-n kommunikálni, már ha a szenzorok tudják ezt a protokollt.

Ha ezek jók, akkor elvileg már egész könnyen megoldható a dolog, de lesz pár soros a program így is.
(#) gyulank válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Én csak a lábakat hosszabbítanám meg. Csak van krimpelőm, így akár normálisan is rátehetném a csatlakozót, aztán a foglalatot meg úgy kötöm be, hogy jó legyen.
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Most olvasom, hogy az érzékelőid mind tuják az I2C-t. Ha vannak példaprogramok, akkor inkább az ethernet shield-e megoldásra szavaznék, szerintem az stabilabb megoldás lehet. De meg kell nézni melyik lábkat foglalja le.
Szerintem a feltöltés is megoldható. Nem tudom, hogy milyen gyakran lehet az adott oldalra feltölteni, mennyit engednek. Mert pl egész órában az egyik ad, feles órákban a másik. Ha lesz internetkapcsolatod, akkor a pontos idők is meglesznek. Ha másképpen nem megy a feltöltés, akkor a tárhelyszolgáltatódnál egy SQL adatbázisba töltöd fel az adatokat, majd ott egy PHP, vagy SQL script adott időközönként elvégzi a két gépről származó adatok összefűzését, és az tölti fel az adott oldalakra az adatokat.
(#) KoblogPerGyok válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Úgy is jó, de arra figyelj, hogy az I2C kommunikázió sem lehet akármekkora. Nem tudom pontosan max hány méter lehet, mert az még a kábel minőségétől is függ.
(#) gyulank válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Én továbbra is csak meghosszabbítani akarom, és csak esetleg. Én folyamatos rögzítést és megtekinthetőséget szeretnék.
(#) KoblogPerGyok válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Nem pontosan értem mit szeretnél, de a szenzorokat kb, 40-50cm-rel megtoldhatod, azaz az Arduino-tól max ennyire lehetnek. Ennél nagyobb távolságra plusz dolgok kellenek.

Az adatok megjelenítése számomra nem derült ki pontosan, hogy csak otthon szeretnéd saját magad, vagy az internetre akarod fellőni. Mert a két dolog megoldható, csak kicsit másképpen. Ha csak te szeretnéd az otthoni hálózatotban nézni, az is megoldható, ráadásul többféle képpen.

Amit láttam, hogy az ethernet shield némelyike tartalmaz micro sd kártyát. Erre építí fel a HTML-5 oldalt és küldi ki. Szóval, ha rákötöd a hálózatodra, akkor a browser-ben bepötyögöd az Ethernet shieldnek magadott ip címet és akkor elérheted a shield-et. A megfelelő ábrázolást meg megoldod a kreált html-5 kódban, az Arduino oldalon. Bár ekkor nem árt tudni programozni HTML-ben, meg kellenek jobb grafikus megjelenítő javascrip/ AJAX, ilyesmik. De azok is a micro sd-n tárolódnak majd, te csak a mért adatokat adod át a html megfelelő sorában.
Ezeket ráadásul a pc-n is lehet fejleszteni példa adatokkal, majd ha azok jók, akkor át kell rakni Arduino-ra.
Nem tudok többet erről, bár nem annyira nehéz, mint aminek látszik, vannak példakódok. De nem tudok neked többet ebben segíteni szerintem, bocsánat.
(#) gyulank válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
De ez pont nem a problémás része. Én biztos vagyok benne, hogy működne. A problémás rész nekem az egész. Legfőképp a program. De az összekötéshez is kéne majd vennem mindent, de azt is csak ideiglenesen használnám úgy, mert szerintem tartósan tartósabb lenne forrasztva. És a feltöltéssel kapcsolatban az volt az elsődleges kérdés, hogy ha külön ESP-n lenne a hőmérő, akkor lehet-e a 2 ESP adatait egybe küldeni? Tehát nem úgy, hogy van egy eszköz, aminek ezek az adatai, van egy másik aminek azok, hanem egyként töltené fel, de a megfelelő adatot. És szeretném lehetőleg minél olcsóbban, ezért sem akarnék ethernetet, meg amúgy sincs ethernet a BME280-on sem. Nem tudom még, hogy milyen érzékelő kéne a CO, és CO2-re.
(#) zosza18 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Szia!

Csak gyakorlati szinten... Nekem 34m-re van 2 eszköz, ami I2C-n kommunikál. Siemens Ethernet CAT6 kábellel van összekötve, hiba nélkül fut minden. A leírtaktól el lehet térni, nem biztos, hogy az rossz eredményre fut ki. Kísérletezni kell, lehet és szabad is. Szerintem ennyi belefér, amúgy is "fejlesztés"...
(#) KoblogPerGyok válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 / 1
 
Sejtettem, hogy lehet más megoldás, írtam is, hogy kábeltől fúgg, de köszi az ötletet, mert nekem gondom ban az SPI-vel, lecserélem CAT-6-ra.
(#) GPeti1977 válasza zosza18 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 / 1
 
Vannak meghajtó I2C ic-k hosszabb vezetékekhez, P82B715, P82B96
(#) gyulank válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Én mindenképpen szeretném tudni mit mérnek. De a megadott oldalakra is küldeném, amit lehet. De úgy, hogy a SEN55-nek csak a por adatait, és a sajátja helyett a BME280 adatait küldené még. De ha lennének még a BME280 mellett CO, és CO2 érzékelők, azt már nem hiszem, hogy átvennék az oldalak, plusz mivel majd ilyen hőmérős gázos érzékelőt szeretnék bentre is, azok már kevésbé lennének informatívak a térképen. De mégis kiderülne belőle, hogy a kintről jövő füst mit okoz bent, és meddig.
(#) zosza18 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 / 1
 
De csak hogy legyen ellenpélda is, egy másik projekt kivitelezésnél 14m-en össze csuklott a kommunikáció és fagyott a program. Erre az RS485 lett a megoldás, azóta is hibátlan. Gusztustalan távolságba és környezetbe is tökéletesen működik. Természetesen a kábel szintén Siemens Profibus , ami majdhogynem biztosítja a tökéletes működést. Iparban csak az rs485-öt preferálom, a zajos környezet miatt. Ott az I2C hamar kifekszik pici távolságban is.
(#) KoblogPerGyok válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Hát, ok remélem jobban értem már. Ha nem, akkor bocsi.

De:

Ha mindkét Arduino-n van ethernet shield, akkor szerintem megoldható. Mindkettő gyűjti az addatokat. Az egyik lekéri a másiktól a kért adatot, majd hozzárakja a sajátját. Utána meg küldi egyben a szerverre. Szerintem ez megoldható. Azaz mindkettő kábellel csatlakozik a router-hez, azon keresztül elérhetik egymást. Utána a fő Arduino-s meg ugyanezen a hálózaton elküldi a neten keresztül az adatokat. Szerintem ez hálózat építési probléma, de úgy sejtem megoldható.

DE!!

Zosza előbbi hozzászólásában 35m is lehet a két Arduino között. Ebben az esetben csak 1 ethernet shield kell. Amin ez van, I2C-n lekéri a másikról az adatot, hozzáteszi a sajátját, és küldi. Ez még olcsóbb is sokkal.

Szóval szerintem megoldható.
(#) zosza18 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Köszi a felvilágosítást! Eszembe nem jutott volna keresni hasonlót. Én csak saját projektek alapján, a tapasztalatokból építkeztem. A hozzászólásod alapján lehet itt még tuningolni a dolgokat.
(#) gyulank válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Nem. Én nem akarok ethernetet, csak a csatlakozó miatt írtam így, meg a kábel miatt, meg a csatlakozó bekötése miatt.
(#) asch válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 8, 2023 / 2
 
Ha fájlrendszer van az SD kártyán, ami FAT alapú, akkor minden írás után frissíteni kell a FAT táblát, ami fix helyen van, és ez az egyetlen része lesz az SD-nek túlhasználva. Ettől tud tönkremenni, péládul RPI-ben is hasonló okok miatt megy tönkre az SD, azt mondják. Ha a FAT tábla sérül akkor azt már nem egyszerű visszaállítani, az Arduino program pedig nem fogja tudni kezelni, adatvesztés lesz. Ha logolni kell RPI-n, azt is szokás másik háttértárra tenni, nem az SD-re emiatt.

Én részben emiatt a probléma miatt csináltam fájlrendszer nélküli loggert, ami nyersen írja a blokkokat sorban. Egyszerűen minden blokkot megjelölök, amit már használtam, és így bináris kereséssel meg tudja keresni az Arduino, hogy hol kell folytatni a logot áramszünet után. Ugyanígy találom meg PC-n, hogy meddig tart a log.

Még így is többször lesz egy blokk írva, mert én 512 bájtonként érem el az SD-t (ezt adja a legegyszerűbb generikus API-ja), de valójában nagyobbak a blokkok és minden 512 bájtos írás egy nagyobb blokkot töröl és újraír, így hallottam. De ettől még azért nem valószínű, hogy tönkremegy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza asch hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Köszi!

Én is hasonló módon járok el, csak nem SD-n. Erre még nem gondoltam, azaz nem tudtam, hogy így is lehet írni erre. EEPROM-nál használok hasonlót. A keresést meg én is a legegyszerűbb intervalumfelezéssel oldottam meg. De jó tudni, hogy az sd-n is lehet ilyesmit, mert még nem kellett ilyet csinálnom, inkább csak olcsóbb EEPROM-al olddottam meg azt a kevés byte-ot, ami kellett eddig.
Hasznos infó, kösz mégegyszer!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) gaspa válasza asch hozzászólására (») Ápr 9, 2023 / 1
 
Én is most csinálok ESP32-vel és SD-vel egy loggert,azért választottam mert nem kell hozzá PC és semmilyen szolgáltató,a monitort is RGB-vel vezérli.Műkedvelő vagyok,SD-t is most használtam először,kicsit megkínlódtam,de már egész jó grafikonokat rajzolok.Egyetlen fájlt használok, egy percenként írok 200 bájtos (40x5 tömb)adatokat az SD-re,ezekben később jól tudok keresni.Így is belefutok az SD túlhasználatba és ha igen,hogyan tudnám az említett nyers blokkokos módszert használni?Bocsi,mint említettem kezdő vagyok.

DSCN1564.JPG
    
(#) KoblogPerGyok válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Hogyan hajtod meg a monitort?
Lécci áruld el, igen komoly, nekem kellene nagyon!
(#) gaspa válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Ezzel a könyvtárral <ESP32Lib.h>,a githubon nagyon jól van dokumentálva.
Következő: »»   783 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem