Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   50 / 51
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Mostanában a VF4 javításával bajlódom, így nem volt időm fórumozni. Szóval a téma megnevezésére fittyet hányva idejárnak szórakozni egyesek. Pedig itt a téma szerinti audiofil TAPASZTALATOKNAK lenne helye.
Érdekes, amit írsz! Régebben én is olvastam, láttam (kép) olyat, hogy egy CD játszó földvezetékeit a panelen elkaparták és a földcsillagpontban egyenként kötötték be. Azt írták, hogy ezzel az eljárással lényegesebben lényegesen előnyösebb hangzást értek el. Magam is így építek, vagyis a földelendő alkatrészeket egyenként viszem a földcsillagpontba. És persze, inkább vastagabb, mint vékonyabb a tápkábelezés, mert az nem okoz problémát.
No meg a tápok... Van aki fontos tulajdonságnak tartja a megfelelő tápolást, és persze van aki ezzel nem igazán foglalkozik ezzel. És az sem mindegy, hogy a huzalozás kacskaringós, vagy a legrövidebb egyenes. És innentől, kinek a látvány, kinek a hangzás a fontos.
Annak idején, amikor KT az ES9038q2m DAC-al kezdett foglalkozni, megemlítettem neki, hogy mért hagyja rajta a gyári analóg fokozatot, mikor független szimmetrikus kimenete van. Azt mondta neki elmegy úgy, legfeljebb más IC-t tesz bele. Az AVX fórumon láttam, hogy próbálnak javítani a hangján a tápolással. Engem a kíváncsiságom vezérelt, és én is vettem egy YJ ES9038q2m panelt, és lesöpörtem a végét. A panel sima puffer feszültségről megy. a kiegészítés, a két darab Burson V6 classic meg külön, szintén szintén sima pufferről (1000uF+dekadikus értékekkel) hibátlanul, remek hangminőséggel. Valahol olvastam, hogy egy Philips CD játszóban jól sikerült DAC lett szerelve, de a kimeneti analóg fokozat igénytelensége az egészet lealázta. Ez már ilyen. Azt is jobbá lehetne tenni...
Volt már a kezem aranytartalmú cin. Sajnos nekem nem futja rá...
Én nem szoktam mérni, nincs is mivel. Beérem a hallható eredménnyel. Kényes vagyok az eredményre, mivel zenebarát vagyok. Azonban, ha jónak hallok valamit mért is kellene mérni. És ha van egy jó rajz, akkor azt nem méregetni kell, hanem jóra építeni.
Persze, mivel Te fejlesztesz nálad a mérések az utad korlátai.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2025 / 6

Egyesek meg a téma címekbe a saját kis szűk elméjük által megálmodott tartalmakat vizionálnak.
Vagy csak nem tudnak szöveget értelmezni. Ez komoly hiányosság. A téma címében SEHOL NEM SZEREPEL A "TAPASZTALATOK" kifejezés.
Vagyis minden, a téma címéhez kapcsolódó tartalomnak helye van ebben a témában. Készülékek, definíciók, áramköri megoldások, audiofil kütyük, építések kritikája, gondolatok az audiofiliáról, annak üzleti vonatkozásairól, átveréseiről stb.
A "tapasztalatok" is ugyanúgy belefér, de mivel az erősen szubjektív így általános érvényűnek semmiképpen nem mondható, és nem sajátíthatja ki egy ilyen tág gyűjtő téma tartalmát.

Elek figyelmébe ajánlom a témát indító konyak6 első bejegyzésének lényegi részét:

Idézet:
„Minden érdekel ami az igényes zenehallgatással kapcsolatos.”
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2025
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2025 / 2

"Persze, mivel Te fejlesztesz, nálad a mérések az utad korlátai."

Na, a többihez nem szóltam volna hozzá, de az ilyen kijelentés mindig irdatlan nagy zöldség, ez pontosan a hívők rettegése a világ bonyolultságától. Ugyanis a fantáziát és kreativitást _nem korlátozza_ a tudás, hanem _kiteljesíti_; ismeretekkel gazdagítja, példákat és eszközöket ad számára - egyszerű képzelgés és találgatás helyett valami sokkal értékesebbet nyújt. Más kérdés, hogy különféle okok miatt nem ritka a belemerevedés már meglevő csapásokba - de ezek nem a módszer korlátai, szét kell tudni választani az emberi gyengeségektől.

Nem létezik olyan, hogy tisztán empíria. Általában azért, mert a legjobb megoldás a problémák és zsákutcák irdatlan nagy labirintusának egy apró szegletében található, amire esélytelen csupán próbálgatással rátalálni. Vagy ha úgy tetszik: több jó megoldás a saját apró szegleteiben, aminek csak egy részét találjuk megfelelőnek..

Ezt a felét még meg is érteném: van egy rajz (építési leírás), ami részletes, de a változók miatt mégiscsak alapanyag; a teljes lánchoz, a műsoranyaghoz egyedileg kell megtalálni a legjobb variációt. Csak hát nem ezt látom, hanem hogy innen-onnan összeszedett ötletekkel (ötletdarabkákkal), műszerezettség nélkül, a valódi megismerésnek még a gondolatát is elutasítva képzeli valaki, hogy reális esélye van kihozni egy kapcsolásból a lehető legtöbbet. Vagy legalább saját maga számára a legtöbbet, mert ebben még sohasem sikerült megállapodni, hogy mi a legjobb, vagy egy-egy állapot legalább megismételhető-e. : -)
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2025
(#) nagym6 válasza tunerman hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Biztosan jó az az ellenállás mérés század ohmnál? Gyanítom ahányszor bedugod a forrasztóón darabkát a foglalatba, annyi féle eredményt kapsz. A foglalat és ón kontaktus bedugásonként változó ellenállása is a mért értéket befolyásoló mértékű.
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2025 / 2

Idézet:
„Persze, mivel Te fejlesztesz nálad a mérések az utad korlátai.”

Nézd, tunerman is audiofilnek tartja magát. Ha te az vagy, akkor nagyon nagy valószínűséggel ő is. De ő ezt úgy teszi, hogy amit a fejében kitalál, azt mérésekkel alátámasztja és szépen, ismétlem, szépen megépíti. Van olyan dolog tunerman irányában, amivel nem teljesen értek egyet, de építeni tud. Tetszetősen. Mérni is tud. Nem óncsömböllékekkel operál. A kezdők topokjában Zsombort szebb produktumok után is megdorgálják, mint amiket bemutatsz itt, mint a szent grált.
Ha te kétségbe vonod tunerman mérését, akkor ugyanazon az alapon én is kétségbe vonom a te hallásodat.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2025 5 / 1

A tapasztalatokról... Aki épít annak vannak tapasztalatai, és persze aki nem épít az ráér más tapasztalatait vitatni...
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Máj 3, 2025 5 / 1

Az a lényeg, hogy Neked tetszik amit írtál, bár az audiofilhez nem sok köze van. És ha másnak is tatszik, tiszta haszon (Neked, Nektek)!
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2025 / 4

Látom, most már annak sincs semmi köze az audiofilhez, hogy hogyan lehet kihozni egy kapcsolásból a lehető legtöbbet. : -) "Előnyösebb", "jobb", "lealázza", "remek", "igénytelen" - ez semmitmondás, és akkor ehhez kellene mindenkinek igazodnia... de ezt már említettem.

Igazából semminek sincs köze semmihez, ha még az alapvető problémákat sem ismeri valaki, nem képes a mintafelismerésre, nem érdekelik az összefüggések, de meggyőződéses, és úgy ír egy fórumba, hogy igazából képtelen bármiféle eszmecserére - természetesen a többiek hibájából. Sakk-matt. De én még nem vagyok itt túl régen és még sokáig tart, mire eleget vissza tudok olvasni (igen, elvileg érdekel), szóval majd meglátjuk.
(#) nagym6 válasza tki hozzászólására (») Máj 4, 2025 / 1

Idézet:
„sohasem sikerült megállapodni, hogy mi a legjobb”
Igen. Én egy referenciát alapnak tartanék egy tesztnél. Pld. ott élő zenész hegedülné -mint referencia- ugyanazt ami hanghordozóról megy.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2025 / 1

Nem feltétlenül kell a létező összes földvezetéket csillagpontba kötni, mert abból kialakulhat egy jó nagy katyvasz is, de hogy egy nyákon hogyan kell ezt megcsinálni, azt már évtizedekkel ezelőtt is tudták a mérnökök. Meg azt is tudták, hogy hogy kell egy kondi lábára menni meg onnan elmenni a fóliával. Hogy ma miért nem így csinálják? Mert drágább lett a munkaóra, meg amúgy is, minek, ha el lehet adni máshogy is.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 4, 2025 /

Ez a referencia általában csak az emlékünkben van meg, mert senkinek nincs lehetősége minden nap élő zenét hallgatni. Aztán ehhez az emlékezett referenciához próbálunk meg valami saját referenciát összehozni amihez majd viszonyítjuk a többit.
És bár az élmény (emlékezet) kopik, azért azt akkor is el lehet dönteni nagy bizonyossággal, hogy most A vagy B készülék emlékeztet jobban egy élő zenei anyagra. Már ha azt keressük, mert a csövest hallgatók zöme pl. egyáltalán nem azt keresi, hanem egy más, egyedi élményt amit az ad.
(#) Pali79 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 4, 2025 / 1

Idézet:
„Már ha azt keressük, mert a csövest hallgatók zöme pl. egyáltalán nem azt keresi, hanem egy más, egyedi élményt amit az ad.”

Ez a nagy igazság és ezért is teljesen felesleges vitázni ezekről a dolgokról.
Éppen tegnap láttam egy videót, ami bár motoros téma volt, de az analógia ugyanaz. Melyik a legjobb motor a világon? A leggyorsabb? A legerősebb? Nem! Mindekinek más. Mindenkinek az ami mosolyt csal az arcára, akár ráülsz, akár csak meglátod a garázsban.
(#) nagym6 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 4, 2025 /

Idézet:
„Ez a nagy igazság és ezért is teljesen felesleges vitázni ezekről a dolgokról.”
Akkor nem a legjobb hanghűség a topicban a lényeg, hanem szubjektív ízlés. Most ugrott be nekem amit írtál, átgondolva valóban így is van.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 4, 2025 /

Részben egyetértünk, de a katyvaszban nem annyira, ha abból indulunk ki, hogy a legrövidebb vezeték hossz, meg a saját lábbal való összekötés kivitelezése. Ugyanis igen sokrétegű panel kellene hozzá, meg a keresztezések is közel kerülnének egymáshoz. És megint megemlíteném, mi fontosabb a látvány, vagy a hangzás. És persze kinek mi a fontosabb. És még mindig: mért kellene egyformán látnunk a dolgokat...
Épp most volt a Retrorádióban anyák napja révén, mért a tusakodás, mért nem lehetnénk nem egyformák, meg ezáltal a véleményeink is?
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 4, 2025 /

Azzal egészíteném ki, hogy mindkettőnél alap az adott helység akusztikai tulajdonsága az adott eszköz hallható képességei tekintetében. És ez lehet eltérő, ami az adott eszköznek előnyösebb, vagy nem. Véleményem szerint az "élőhang" is környezetfüggő, vagyis nem csak a személy jelenthet különbséget, hanem az adott környezet (akusztikai körülmény) egyedileg.
(#) ABU válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 19:33 /

ESS dachoz pár gondolat:

Tavaly én is széttápoltam a kínai 9038-at, de meghagytam single 12V-ra, i2s panel XMOS XU208.
Fő regulátor a dyiaudion megtalálható denoiser utánépítés, azután jön 4db TPS7A20 3V3 LDO előterhelve 2mA-re Vcc_analóg, Vcc_oszcillátor, Vcc_digitálnak, IL715-nek "tiszta oldali" táp, majd a DAC_Vcc lábai kaptak külön-külön LME49860-ról 3V3-at, állítólag az opás táp a legjobb hozzá, Sabre doksi is ezt ajánlja, próbáltam LT3045-el túl éles, néha fülpattogtatós hangja volt tőle.
Egyedül az avr maradt gyári tápon. Kimenet opa1612.
Legtöbb javulást végülis az hozta, amikor bekerült az USB I2S isolátor és opa táp a dacnak, többi elszeparálást nem tudtam megítélni hangra.

Azt gondoltam ettől jobb már nem létezik, próbaképpen vettem egy SMSL AKM alapú dacot, abban XMOS XU316 fogadja az usb-t AKM4493SEQ a dac, azóta az ESS pihenőn van Ott a kimeneti opa fix, de készítettem hozzá adaptert amivel cserélgethetem őket, a gyári 1612 helyett nekem jobban tetszik hangra a 1652.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 20:53 /

Neural Resonance Theory - NRT

Idézet:
„Az idegireconancia-elmélet (neural resonance theory  - NRT) lényege, hogy az olyan zenei részletek, mint a harmónia, azért esnek olyan jól a fülnek, mert szinkronban vannak az agy rezonáns mintázataival.

A magasabb frekvenciatartományt – nagyjából 30 és 4000 Hz között – hangmagasságként érzékeljük. A gammafrekvenciás oszcillációk e sáv alsó részére, míg a hallóideg, az agytörzs és a csiga a magas hangokra hangolódik rá. Ez a többrétegű szinkronizáció teszi a zenehallgatást élménnyé, függetlenül attól, hogy valaki képzett muzsikus‑e vagy sem.”
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 16:45 / 7

Nekem is készül az új végfokom.
Deszkamodell 1.0
A jelútban - bemenettől a kimenetig -12 tranzisztor.
Nincs átfogó negatív visszacsatolás.
DC csatolt, 20W/8R
Elemeket cserélni várhatóan 2031 szeptemberében kell benne.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Csü, 17:31 /

Ugye FET van a végén?
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Csü, 18:05 / 2

Nálam más nem jöhet szóba.
A kapcsolást is megmutatom, mert nem vagyok irigy : )

AA rajz.JPG

(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 10:24 / 1

Welcome back
(#) tki válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 11:41 /

Rendben, nem akarjuk az előfokozatokat stabilizált tápról sőt segédtápról sem járatni, félünk az áramgenerátoroktól, a feszültségosztóktól számomra - ilyen szinten - ismeretlen kompromisszumok miatt, de mitől lesz egy ilyen kapcsolás precíz és szimmetrikus? Az elem amúgy is egy durván pontatlan valami, hát még a merülési görbéje milyen kiszámíthatatlan.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 14:50 / 1

Mitől lesz stabil a FET-ek nyugalmi árama? 0 tk-jú munkapontban mennek, A osztályban?
Azért a Q9,Q10-re elég rendes visszacsatolás van 1x-es erősítésre.
(#) Skori válasza tki hozzászólására (») Pé, 14:55 / 1

Ezt inkább afféle modellnek tekinteném, a rajzon szereplő források kiválthatók megfelelő kapcsolás-technikával. Bár a fotókat nézve nem teljesen ez a helyzet, vagy esetleg csak részben.

Ha pl. V3,V4-et nézem, ott a forrás csak a bázisáramot biztosítja, tehát kicsi a terhelése, de ha a 24V-os tápot kikapcsoljuk és megszűnik a kollektor-áram, de a bázison ott az elem, akkor nyitott B-E diódán át sokszorosára növekszik az ott folyó áram (és eszi az elemet). De gondolom a gyakorlati megvalósításban ez nem teljesen ilyen.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:02
(#) benjami válasza Skori hozzászólására (») Pé, 16:23 / 1

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy ezért vannak benne a kis 4 lábú omrom mosfet relék (hogy kikapcsoláskor leválasszák az elemet). Jó is hogy itt találkoztam ezzel, mert eddig fogalmam sem volt róla, hogy létezik ilyen alkatrész.
(#) tki válasza benjami hozzászólására (») Pé, 16:57 /

Jó kis optocsatolók ezek. : -) Persze hasonló minőségi ugrásnál szabad másként nevezni egy-egy terméket. Figyelemre méltó, hogy - ahogy néztem -, a kimeneti áramtól függetlenül 2 mA-rel kell hajtani a LED-jüket akár 1000 mA feletti áramoknál is. Kerülik a hagyományos elnevezést, nyilván ez is a marketing része, de ez hatalmas CTR-t jelent, amiben az optocsatolók nem szoktak jeleskedni. Ha meg Darlington van a kimenetükön, akkor meg a túl nagy szaturációs feszültség a kellemetlen, főleg logikai szintek kapcsolásánál. És persze a melegedés miatt amúgy sem lehet túl nagy áramot áthajtani rajtuk. És csak zárni tudnak. Plusz ezeknél az újaknál az elválasztás egyéb tulajdonságai is jók. Viszont mintha relatíve elég lassúak lennének. A többi nyilván az áruktól függ.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:00
(#) Karesz 50 válasza tki hozzászólására (») Pé, 19:31 / 1

Nem írtam le azt, hogy ez kapcsolás precíz és azt sem, hogy szimmetrikus... csak kitettem néhány (értelmezhetetlen?) mérést.
Azt viszont leírtam, hogy várhatóan 2031 szeptemberében kell majd elemeket cserélni. Ekkor jár le a szavatosságuk. Ebből akár ki is lehetne számolni a merülési görbéjét.
Különböző (általam jól ismert) okokból valóban félünk a feszültség/áramgenerátoroktól.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 19:35 /

200 +/-10 mA a FET-ek nyugalmi árama.
És - szokásomtól eltérően - ennek most nem tenném közkinccsé a kapcsolási rajzát.
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:39
(#) Suba53 válasza benjami hozzászólására (») Pé, 20:05 /

Relének nevezik, de tulajdonképpen optocsatoló mosfet kimeneti kapcsolóval.
Szuper kis jószágnak tűnik.
Következő: »»   50 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem