Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   992 / 992
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 11:27 / 1

90-110-re? Amellett, hogy szerintem nagyon bután nézne ki, talán pont azért teszik 140-re, hogy pici gyerek ne érje el. Szomszédnál még a mikrót is magasabbra kellett költöztetni, mert a néhány éves gyerek folyton tekergette, volt hogy elindította üresen, meg épp húzta kifele belőle a forgótányért amikor kivették a kezéből.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 12:02 / 1

Nézőpont kérdése. Voltam olyan lakásban, ahol 80 - 90 cm-es magasságban voltak a kapcsolók, hogy a gyerekek is könnyen elérhessék. Furának tűnt a dolog, de nyílván meg lehet szokni.
(#) gg630504 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 12:23 /

A gyerek majd okosodik.
Ha hat évtized alatt nem nőttem 1,38 méternél magasabbra, akkor már nem fogok.
Akadálymentesség...
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 12:27 / 2

Szia!
vajon melyik a jobb? A gyerek székre áll , hogy elérje ,---vagy rögtön eléri ?

Amugy még az MSZ 2364 ! ben volt 1992 től.

Amit leirtál meg a szülök odafigyelése témakörbe illik.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 22:23 / 1

Feleségem több, mint 10 éve kerekesszékes. Még egyik kapcsolót se kellett lejjebb rakni. De ő ebbe szokott bele. Vannak ismerőseink (sorstársak), akiknek kicsit nehezebb a dolguk.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Szo, 7:32 /

Gulliver utazása lesz Lilliputban lassan. Szerintem a 182 centimmel nem számítok magasnak, de már így is mindent görnyedve kell csinálni, fogmosás, egy tányér elmosása a mosogatóban, de akár egy tányér leves kanalazása egy normál méretű asztalnál, ami normál derékkal sem kellemes, fájó derékkal meg katasztrófa. Most majd még az jön, hogy a villanykapcsolóért is le kell hajolni.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 9:26 /

Szia!
Azért ez nem olyan vérre menő kérdés ( szerintem)--elég könnyű odébb is helyezni, v akár 2-3db al működtetni1 lámpatestet.(alsó-felső--"okos kapcsoló ) WC, Fü-Konyha-gyerekszoba.

Az USA-ban találkoztam ezzel , ott sokkal komolyabb --saját méretre gyártott konyha butorral, berendezéssel, kapcsolókkal elad/kiad /hatatlan a lakás/ház. Bár piros ülő garniturával is.

Viszont Kelet-Európa bármelyik államában? (Nálunk is Kecskemét-Szentgothard-Győr környéke? )
(#) SKY hozzászólása Vas, 14:59 /

Háromfázisból egy fázis transzformátorral szimmetrikus terhelésként

Eszembe jutott egy műszaki probléma a napelemes fórumban vissza-visszatérő egy-háromfázisú vita kapcsán. Lehet egyfázisú terhelést úgy csatlakoztatni a háromfázisú hálózatra, hogy szimmetrikus terhelésként látszódjon és mindhárom fázison azonos áram folyjon? Tudom, egyenirányítás, PFC, H-híd, frekvenciaváltó...

Különleges kialakítású transzformátorral megoldható? Van olyan megoldás, ami teljesen szimmetrikus áramra alakítja?
Nyitott delta tekercselésűvel kb. 0,5-1-0,5 az áram arány.
Scott-T elrendezéssel kb. 0,25-0,75-1 az arány.
(#) Atis57 válasza SKY hozzászólására (») Vas, 16:12 / 1

Szia!
Ezt a régi megoldást ismerem ;

Kétoszlopos a vas , V kapcsolású a primer.Tehát 2x400V , a szekunder 2x110V
A primerre kapcsolódik a 3 fázis -a szekunderek meg sorbakötve
De az arányaiban itt is egyenlötlen lessz az eloszlás.

Annyira nem lehet ez akkora probléma , mert a régi Simonyi Károly ; Villamosságtan könyvében volt leirás+ számitás , hogy 2db transzformátor --D/Y -Y/Z vagy D/Y megint--után +/-10% ra áll be az asszimetria.
Nálunk azért 3,5 trafó jut átlagosan a generátor és a fogyasztó közé.10,5-15kV/120..220...400kV ---- s a legvégén 22/0,4kV.

Tehát 1 min. áramut 10,5/120kV ----120/22kV----22kV/0,4kV.
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:15
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 18:12 / 1

185 cm vagyok, a kapcsolók 115 cm magasan. A kezemet enyhén meg kell emelni a kapcsoláshoz. Gyerekek kicsi koruk óta elérik. Nekünk bevált.
(#) szs válasza vargham hozzászólására (») Vas, 18:21 /

Épp ezt méregettem -éppen most
Én is több, mint 180 vagyok, és perszehgy nem is hittem el, hogy 1m magasságig nem érnék görnyedés nélkül le.
De bizonyítani méréssel lehet, tehát mértem. Bizony a mérőszalagom azt mutatja: 1m-nél NEM kell görnyednem egy villanykapcsolónál. Odatettem egy hosszabbítót: nem kell görnyedni, ha bele akarok dugni egy dugót.
Bónuszként megmértem (mivel pont mellette álltam): az ajtó kilincse 103 cm. Ahhoz sem görnyedek sohasem. Egyenes derékkal nyitom. Egy ülő életformára kényszerültnek mindezek kézreesnek.
Ezért is írtam, hogy hasznosabb eleve ez a magasság, hiszen mindig el kellene érni.
Engam az sem bánt (másokkal ellentétben), ha a gyerekeknek sem kell megvárni apukát, hogy felkapcsolja a villanyt, bedugja a TV-t
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:26
(#) Skori válasza SKY hozzászólására (») Vas, 19:23 / 1

Megoldható sima 3 fázisú trafóval 2:1 áttétellel. A szekundereket sorba kell kötni, de a 3 közül az egyiket fordítva. Ekkor pl. 1fázis 1A kimenő áram esetén, mindhárom fázison 0,5A fog folyni, de az egyik fázis ohmos, a másik kissé kapacitív, a harmadik pedig kissé induktív terhelést "fog látni".
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:26

3f.jpg

(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Vas, 20:11 / 1

Esetleg még így is lehet két trafóval. Itt az első trafó 400V/400V-os, a második 230/230V-os, de 2:1 autotrafónak bekötve (460V/230V) :

3f2.jpg

(#) SKY válasza Skori hozzászólására (») Vas, 21:08 /

Kösz. Bevárok néhány 400-+5%/230V vezérlőtrafót és kipróbálom, ez nagyjából jó hozzá. Ha a trafók azonosak, akkor megvalósítható egy három oszlopos háromfázisú transzformátorral, ami primer oldalon csillagba van kötve, 400V-os tekercselésű és tekercsenként 200V-ot ad le?

A kérdés onnan jött, hogy megoldható-e egy egyfázisú autótöltő használata úgy háromfázisú napelemes rendszer mellett, hogy a teljesítmény ne az egyik fázison menjen ki és a másikon jöjjön vissza. Ezek szerint az az ára, hogy nagymértékű meddőt generálunk, bár ezt elvileg lehet házon belül kompenzálni az egyik fázison egy induktivitással másikon egy fázisjavítóval.
(#) Skori válasza SKY hozzászólására (») Hé, 9:28 /

Elvileg igen, de a gyakorlatban sosem próbáltam. Illetve azt sem tudjuk, hogy az inverter mit szól ekkora meddő terheléshez. Lehet, hogy szó nélkül viszi, de az is lehet, hogy esetleg nem igazán szereti...
A meddő kompenzálással nem erőlködnék, az esetleg további problémákat vetne fel.
(#) ötfelezős válasza Atis57 hozzászólására (») Hé, 20:10 /

Nekem a Simonyiból a harmadik kiadás van meg, de ezt nem találom benne. Leírnád, hogy melyik fejezetben van? Előre is kösz.
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Hé, 22:22 /

Szia!

Nincs a tulajdonomban ,Anno az Egyetemi Könyvtárból kölcsönöztem.még a KLTE idejében.

De erősen meglepő volt , hogy mennyivel másképpen van tárgyalva a Villanytan tárgy manapság.

Akkor lehet --némileg tévedek? De ha felvilágositanál, ?
Következő: »»   992 / 992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem