Fórum témák
» Több friss téma |
Hány darab akku cella van ebben az akkuban?
Valahogy nem áll össze a kép a 48V-os rendszerhez. Ha sorban vannak, akkor 12db Li-Ion adja ki a 48V-ot. ( 4V-os cella feszültséggel számolva ) Ha páronként párhuzamosítva, akkor 24db cella kell. De a fotód alapján maximum 18 cella lehet abban a csomagban. Ez így nem stimmel.
Ahogy látom, három sor van, fél sor eltolással. 20 db-nak néz ki.
Nem jól látszik az eltolás, de akkor a 24 is beleférhet. ( 3 sor, soronként 8db )
Akkor megvan a 48V. Más kombináció nem adná ki a 48V-ot. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Akkor már csak a következő nem stimmel:
Idézet: „Az akku kapocsfeszültsége jelenleg 39,8V és az egyes cellacsoportokon pontosan egyformák a feszültségek, 2,48V.” Valószínűleg 29,8V-ot akart írni, csak hát ez így na... Én úgy élesztettem a mélykisütött (mint ez) akkut, hogy cellánként egy 500mA-es panellal elindítottam, aztán amikor 3,6V fölé ért, akkor kapott egy 1A-eset. Amikor elérte a lekapcsolási feszültséget, vezeték leforraszt és mehet a másikra. Ahogy látom, van ott a panelen RX meg TX pont is...meg kéne javítsa azt a töltőt...
Köszönöm, feltöltögetem őket.
Parkside prémium akkuSziasztok!Mit lehet tudni a Parkside prémium akkukról? A 4AH kapacitású méretre nagyjából akkora mint a sima 2AH-ás. Esetleg nem 18650-es cellák vannak benne, hanem mondjuk 21700-as? Azokkal simán megy 5 cellával a 4AH. Van valami haszna, a bluetooth kapcsolatnak?
Maradjunk a 20-nál!
![]()
Pedig ott van. A bal oldali képet nézd. Az alsó sor egyértelműen 8 cella, a felső szimmetrikusan szintén. A köztes sor végén a jobb oldalon kidomborodik, vagyis abban is 8 cella van. Így kijön a 24 cella.
Lehet, hogy igazad van. A vastagság alapján "végiglépegettem". A tulaj nagyon csöndben van.
![]() A 39,8V/2,48V csupán 16 cellát mutatna. A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Amit uniman linkelt képeket, azokon egyértelműen látszik.
Írtam kicsit korábban, hogy elírhatta, mert 29,8V-al kijön...
24db, kettesével párhuzamosan, végülis, mintha 12db lenne. 2500mAh*2=5Ah ebből 12db=12*~4V=48V Ti nem így számoltátok?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2025
Vettem ma egy akkus láncfűrészt a LIDL-ben, és egy 4AH smart akkut.
Első dolgom volt belekukkantani az akkuba, és úgy van, ahogy gondoltam. 21700-as cellákból van 5db benne. A bluetooth ki-be kapcsolható rajta. Szerintem terjedni fog a 21700-as cella másoknál is, mert dupla kapacitást tud produkálni kicsivel nagyobb térfogatban.
Köszönöm mindenkinek a gondolatokat! En sajnos nem jutottam mostanában semmihez,...nagyon zajlik itt az élet....
Az akkuban 3x8=24 cella van. Jó nagy marhaságot írtam korábban, 2,48V cellafeszültséget a 3,48 helyett. Most hoztam ide egy pontos multimétert. A kapocsfeszültség 39,4V, a cellákon pedig 3,28V van. Szereztem egy labortápot is, amivel pontosan lehet dolgozni, ha kényszerű extra töltésre kerülne a sor. Igéretet is kaptam egy evvel állítólag kompatibilis 48V-os töltőre, csak az a kérdés, hogy üzemképes-e, vagy az is halott, mint a miénk. A jövő héten kiderül. Köszönönet mindenkinek!
A 3x8 az csak a fizikai elrendezés, 2x12 lehet a huzalozás szerint.
A 39,4V már értelmes érték, ezek szerint nem is vészesen mélykisütött. Cellacsoportonként egy kis töltőpanellal egyesével is fel lehetne tölteni, ha a gyári elektronikája nem túl okos. Csak tűzoltásként, hogy addig se legyen lemerülten.
Megérkezett a megígért töltő, egy Alpina CG 48 Li, természetesen ez is halott.
A belvilága teljesen azonos a Stiga SCG 48 AE - vel és ennek is ugyanúgy primer oldala füstölt el. Sőt, egy harmadik ugyanilyen Stiga is befutott egy ismerőstől, pontosan ugyanazzal a problémával! Ez vajon valami típushiba lehet? Mindegyiknél szakadt hálózati biztosíték, zárlatos a MOSFET és nyilvánvalóan el van füstölve a source-köri, sajnos ismeretlen kis értékűSMD ellenállás, az Alpinánál látványosan,ott korom és fémgőzök nyomai is láthatók. / fotó / Annyival azért előbbre jutottam, hogy ebben a töltőben nem sikerült jól lecsiszolni a vezérlő IC feliratát! Egy OB2269CP van bennük, a MOSFET pedig M12N70F. Az OB2269 7-es lábán/VDD/ 10 Ohmot mérek a földhöz, a 6-os /SENSE/ lábra csatlakozó 330 Ohm pedig szakadt, tehát az IC is kapott kiképzést rendesen. Nem tudom, vajon mi okozhatta ezeknek a töltőknek a halálát, esetleg durva túlfeszültség? Mind a háromnál? Van bennük VDR a hálózati bemeneten... Pontos rajzot róluk nem találtam, csak az OB2269-höz alkalmazasokat. Sajnos ezen a területen nem vagyok igazán járatos, kevés az ilyen tapasztalatom. Nem tudom esélyes lehet-e legalább egyet sikeresen megjavitani egyet ebből az immár három hibás töltőből?
Elindulsz az elejétől, primer oldal...230V biztosíték, graetz, puffer. Ha ez a kondi kiszáradt, akkor viheti az egészet. Aztán a táp IC, ha külön fetes, az, annak a source ellenállása. Az ilyen táp IC-k mellett lesz egy 22µF-100µF kondi, az is lehet rossz. Ha idáig meg vagy, jöhet a szekunder rész, ott is egyenirányítás, puffer. esetleg a TL 431, ha van, és az optokapu...
Így, hogy meg van a táp IC, már előrébb vagy. Nem magától szoktak a félvezeték elhalálozni, valami okozza. Túlnyomórészt egy ilyen jól működő eszköz idővel a kiszáradó kondik miatt fő meg...ha nincs szerencséd...sok ilyen csak nem indul el. Bosch akku problémaSziasztok !Nem tudom, hogy jó helyre írom ezt a topikot ... hátha tudtok segíteni. Adva van egy Bosch akkus fúrógép akkuja amit nem tud feltölteni a töltője. Csak 3-at villog és semmi. Másik akku és másik töltő okés, de ez nem. Tehát a gond az akkuval lehet. Kérdés az, hogy érdemes-e új cellákkal felújítani vagy esetleg ki tud ebben segíteni. Láttam, hogy van valami eletronikai elem is az akkunál - arról mit lehet tudni ? Előre is köszönöm az ötleteket, tanácsokat.
Én parkside-on akartam cserélni cellákat de végül arra kellett rájöjjek, hogy a végére többe keül a leves mint a hús. Persze aki mindenáron cserélni akar az cseréljen cellát
A Parkside-ben volt egy elektronika, ebben meg valószínűleg az nincs, csak pár drót...
A 4 cella feszültségét egyenként meg kéne mérni...persze az akkupakk szétszedésével kéne kezdeni. A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:30
Ok, ma szétszedem és lefotózom mit találtam.
A cellák üresek. Külön is és egyben is.
Találtam 2 ellenállást, egy diódát és egy ismeretlen csepp alakú ( gondolom valamilyen hőbiztosíték ? ) alkatrészt. Készítettem egy rajzot a vezetékelésről. Az ellenállásoknak ( a hőbiztineknek is ) van értéke, tehát nem szakadt. A dióda is jó. Ezek szerint a 4 cella lenne a rossz ? Egyszerre ? Mekkora a hőellenálás értéke gyárilag ? Rövidzár és megszakad, ha kiold ? Előre is köszi a segítséget.
A fekete "csepp alakú" alkatrész egy termisztor lesz, az akkucsomag hőmérsékletét mérik vele.
Ha mutat valamilyen ellenállás értéket, azzal nincs gond. Viszont cellafeszültségeket nem írtál, csak annyit, hogy "üresek". Ez elektronikában nem igazán értelmezhető. Ha jól sejtem, talán arra akartál utalni, hogy 0V a rajtuk mérhető feszültség. Ebben az esetben mehet az újrahasznosító hulladék gyűjtőbe mind. Persze még mielőtt költségekbe vernéd magad, érdemes lenne egyesével egy cellás lítium ion töltővel feltölteni a cellákat, hogy tesztelhesd. Először 3 V -ig 200-250 mA árammal, 3V felett pedig mehet neki normál 1A. Közben TILOS magára hagyni, és a hőfejlődést FOLYAMATOSAN ellenőrizni kell, mert ha belső zárlat van, akkor a töltés hatására kigyulladhat! De ha ez sikerül is, nem sokáig fogja bírni, mert a túlzott mértékű alulmerülés már belső kémiai elváltozásokat okoz a cellákban, és nem biztonságos a használata. Feltétel, hogy legyen egy normális áram szabályozható és feszültség szabályozható tápegységed. Cellacsere megoldás, ha biztosan tudható, hogy a gyári töltő egyébként jól működik. A három villogás gyanítom az alulmerült cella hibára utalhat. Elég egyszerű akkucsomag, kb a hővédelmen kívül semmi nincs benne. Mondjuk ha cellákat cserélsz, nem ártana bele tenni egy normális elektronikát is, vagy legalább minimum egy balanszer áramkört feltéve ha befér valahová egyáltalán. Ezek nélkül előbb utóbb újra megadják magukat a cellák, csak idő kérdése meddig bírják a szabályozatlan működést.
Ne feledkezzunk meg a Li-Ion cellákba beépített biztonsági szelepről... A 0 V emiatt is előfordulhat. Persze nem mindegyikben van ilyen szelep.
Köszi. Igen 0V, tehát csontra le vannak merülve.
Nem hiszem, hogy töltögetni fogom őket - inkább kicserélném a 4 cellát. Újabb 10 évig biztosan menni fognak ezek is ... Mik a lehetőségek ?
Veszel 4 cellát..."forrfüllel": Pl.: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |