Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   51 / 53
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 16, 2025 /

Minden esetre érdekes kísérlet. Eszembe nem jutna alkáli elemekkel operálni munkapont beállításra.
Mit vársz ettől a kapcsolástól? Már ami a hangzás részét érinti a dolognak az egyszerű elektronikai kísérletezgetés mellett. A szimulátor mit mutatott az elemek merülése során történő munkapont változásokra. Mert biztosan lesz neki olyanja idővel.
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 16, 2025 /

Ez egy átfogó visszacsatolás nélküli erősítő. Ha nincs elég nyílthurkú erősítés, akkor a PSRR is kicsi lesz. Ezért célszerű elemeket használni, valószínű sokkal kisebb a belső ellenállásuk mint egy tápegységnek, tehát a tápegység ráhatása is kisebb.
Az audiofill társadalom elhiszi, hogy ezzel kisebb lesz a TIM, ezért gyárilag is lehet kapni ilyeneket. Miért ne csináljunk ilyet az aktuális elvárások szerint? Csak üzletpolitika.
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Igen, azt írta is. De a tápfeszültség hullámosság hatását el sem kell nyomni, ha nincs neki olyan.
Vajon miért nem terjedt el az a megoldás, ahol a tápfeszt nagy áramú stabilizátorok adják, nulla hullámossággal, minimális belső ellenállással? A nyolcvanas évek közepén barkácsolt erősítőmben a végfok is +/- stabilizátorokról kapja a tápfeszt. Nem tudok róla olyan Hi-Fi magazin szeanszos, cirkalmas fogalmakkal ékes beszámolót rittyenteni, mert soha nem vettem komolyan az afféléket.

Igen, az üzletpolitika, meg az igényeket gerjesztő mesék, legendák, amik megalapozzák a hívők elvárásait.
(#) compozit válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2025 / 1

A jó marketinges ott kezdődik, hogy megmondja, hogy mire van szüksége az embernek.
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Engem még mindig izgat ez az egész, hogyan lehet itt-ott kicsit tisztább vagy jobb valami, csak kevés időt fordítok rá. Főleg mióta eljutottam egy adott szintig gyári műsorláncban, vagy hogy hívjam egyetlen nekifutással. Nem azért kritizálok, mert nem érdekel, hanem a megismerés miatt. Nagy élvezettel olvastam annak idején a szeánszok leírásait. Egyvalami változott: képtelen vagyok komolyan venni őket, részemre már nincs szilárd talaj a tevékenység alatt. : -) Az külön izgalom, hogy olyan frekvencián van fülzúgásom (inkább sípolás), amit (kívülről, rendes módon) nem hallok meg, legalább 1 kHz-cel alatta van már a küszöb. : -) Ezt leszámítva még egészen jó a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2025
(#) CHZ válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 17, 2025 / 1

Szia!
Én optocsatolóval stabilizáltam az IRF fetek munkapontját a legutóbbi hibridben (600-800mA is stabil).

w a irf.jpg

Egyébként ami a tápszűréseket illeti; nekem egy olyan DAC-om van fej- és fülhallgató-erősítővel, ami egy sima kapcsolóüzemű tápról működik, onnan indul a DC-finomítás, : -) és egész végig nincs benne analóg hangerőszabályzás, osztó vagy más csillapítás.

Tehát a hangerőszabályzás a digitális domainben történik, a hangerő a DAC chipnek küldött tartalomtól függ, mégis még a legérzékenyebb agybadugós fülhallgatóval sem lehet hallani benne zajt, de semmifélét.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2025
(#) Suba53 válasza tki hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Akkor te sem mai csirke vagy. A fülzúgást ki kell érdemelni sok sok év nagy hangerőn való zene, meg mindenféle zaj hallgatásával.
(#) Suba53 válasza tki hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Talán mert azok a frekvenciák, órajelek, amiken ezek az eszközök, meg a kapcsoló üzemű tápegységeik működnek, kívül esik az emberi hallás tartományán.
Érzékeny spektrum analizátorokkal biztosan találhatóak zavarjelek a hallható frekvencia tartomány fölött, de azok nem keltenek ingerületet a hallószerveinkben.
Hacsak nem keletkezik olyan interferencia, aminek az eredménye a hallható tartományba esik.
(#) mek-elek válasza ABU hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Nem gondolnám, hogy bizonyos eredményhez egy út vezet. Minden tapasztalat használhat valakinek, aki egy DAC módosításán fáradozik. Te így, én másképp értem ahhoz, amit jónak vélek. És az sem mindegy, hogy ez milyen rendszer része. Gratula a sikeredért!
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

Mért van az, hogy Te mindig szolgálsz valami meglepetéssel?
Sajnos nem tudhatom, hogy milyen a hangja, így megkérdezném a saját véleményedet a mutatott hanganyagok kapcsán, hogy Te hogy véled a hangját az előzőekhez képest?
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

"Érzékeny spektrum analizátorokkal biztosan találhatóak zavarjelek a hallható frekvencia tartomány fölött, de azok nem keltenek ingerületet a hallószerveinkben."
Tudod ilyen, mikor valaki jósolgat tapasztalat híján.
Minden idegen jel (amit elvileg nem hallani) hatással van egy erősítő hangjára. Akár a tápon, akár a kábelezés induktív, kapacitív ráhatás érzékelhető problémát jelenthet egy erősítő hangjában.
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 17, 2025 / 1

Ez kétségtelen, de nem csak _valamilyen_ ráhatásokról van szó a misztikus ködben. Sok paraméterét nehéz mérni egy DAC+erősítőnek és különösen megmondani róluk, miket okoznak a hangjukban, de a - bármilyen frekvenciás - zavarok, intermodulációk jelenlétét egy, a színuszon ezred százalékokat torzító berendezésben kiválóan, az emberi fülnél messze érzékenyebben ki lehet mutatni. Talán ezt a tényezőt kellett volna hangsúlyoznom, nem a hallható zaj hiányát, bár egy ilyen rendszerben az utóbbi is igazán jó jel. : -)

Igen, az idő nagyon megy. De igazából a sok fül- és fejhallgatózással kisebb általános zajt produkáltam a fejemben a nyilvános helyeken, munkahelyeken, mint nélkülük... Szöveges műsoranyag, halk zene háttérnek, abból sem a csattogós - igaz, ezekből sok. És persze nem tudom, különben hogyan alakult volna. Ha már reagáltál rá: olyan 14 kHz körüli lehet és kicsit a zizegés és a sípolás közt van. Szerencsére szimmetrikus. Nem is gyenge, de képes vagyok hónapokra elfeledkezni róla, miközben ugyanúgy szól. Ez van. : -) A régi időkben nem szerették a munkavédelmi eszközöket - tudok olyan társaságról autószerelő műhelyből, akik közül mindegyik erősen nagyothalló lett. Na, azt elkerültem.
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Máj 17, 2025 /

"Ez kétségtelen, de nem csak _valamilyen_ ráhatásokról van szó a misztikus ködben."
Nekem, amit hallok nem misztikus köd. Nem mondok mást, mint a hálózati zavarok, meg az időnkénti más interferenciák a rádió, és tévéadásnál. Persze lehet, hogy rossz helyen élek. Végül is a kondenzvizet is a nyakunkba akarják eregetni...
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 17, 2025 / 2

Hát ez kész. : -) Részemről tiéd a terep, elég volt.
(#) szamóca válasza tki hozzászólására (») Máj 18, 2025 /

Csak nyugalom! Az igazi hányendista a Flex-ére is Furutech kábelezést használ.
(#) Ódenka válasza szamóca hozzászólására (») Máj 18, 2025 /

Persze fontos a lehallgató tér jó akusztikája is. Legjobban egy vasdoboz belsejében dolgozva marad meg minden kis nüansz...Az ínyencek 10 mm-es falvastagságú acélra esküsznek, muskátlival a tetején. Ez a hangzás szinte megszabadítja az embereket a békjóiktól...

rabicsek.jpg

(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 18, 2025 /

Hogy az audiofilnél maradjunk...
Az előzőekben már szó volt a "hallás" lényegéről. Tegnap este jobb híján Ennio Morrocone dokumentumfilm ment a tévében. Mivel az alap tévézés foglalt volt, így a "B" állásban tévéztem volna. Ennek jelenleg csak fejhallgatós üzemben van hangja. Vagyis a hibrid, és az EVAmp-TB-ME DAC-ját dugtam a hibridre. A set top box-ot optikai bemeneten értem el. Szóval Morricone...
Érdekes volt az életrajza. Ebből két dolog írásom lényege, régebben írtam egy barátom jó minőségű LP-jéröl büszkén készített nekem egy programmal zajmentesített CD-t. Nos annak hiányosságai nélkül hallhattam betéteket a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjéből e filmben. Hát ég, és föld volt a zene hatása közti különbség a film javára.
A másik, megemlítették a filmben, hogy valaki látta a mestert komponálni egy zongora előtt úgy, hogy nem nyúlt a billentyűkhöz, csak azokra pillantva írta a kottát. Ezt azoknak ajánlom, akik vitatták Beethoven süketen írt zenéjét. Talán ebből érthetőbb a hallás lényege. Vagyis a fülünk, ahogy már írtam, csak mikrofon, és az agyunk értelmezi, amit már a fülünkkel régebben is érzékelt, és ez mindenkinél egyedi, és ezt a szkóp, meg semmilyen mérés nem tudja kivetíteni.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 3:16 / 5

Deszkamodell 1.1
Így, "nyersen", teszkós vezetékekkel, hulladék pufferkondikkal is a mocsárba dalolta a "Burgumot" (HEC). 4000 forintomba került ez a "fiók projekt". Ennyibe került 32 db Penny-s elem.

Nem kellett volna (mert állítólag nem kell mérni), de azért hirtelen mértem kimeneti impedanciát. 20kHz-en 2,5 mOhm - ebből visszaszámolva: 2kHz-en 250 uOhm, 200Hz-en 25 uOhm.
A kísérlet egyesek szerint marketing projekt folytatódik...
A hozzászólás módosítva: Pé, 3:24
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 4:03 / 2

Azert egy pillanatra volt kis mek-elek feeling-em. Mondjuk idaig csak a kep jon at, a hang nem.
Teljesen mellekszal (es csak a kivancsisag dolgozik), de a graetz-nek latszo paneleken mi indokolja a diodak elrendezeset?
(#) Ódenka hozzászólása Pé, 6:41 / 2

Kiegészült a száztagú

Üdv!
Valamiről eszembe jutott a hosszú évekre visszatekintve. Valahol írtam is erről egy pamf lettet (sic). "Így hájend én." A kísérletező kedvű, szigorúan amatőr - nagyjából egy tucat ember ismeri a munkásságát, ill. követi, ha... Szóval időnként előjön egy, az eddigieket mindegyiket levert, mint a "csökkentlátó a poharat" erősítővel. Vagyis az eddig egytől- egyig az égbe magasztalt megoldás, felülmúlhatatlansága ellenére időről időre magasan felül van múlva egy annál is szentebb Grállal. Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy az új brejzli meghallgatása közben kiderül, hogy a száztagúék minimum 150-en vannak igazából.
(#) Alkotó válasza cua hozzászólására (») Pé, 7:24 /

A diódák nekem látszólag teljesen rendben vannak, praktikus és logikus az elrendezés.
(#) proba válasza Ódenka hozzászólására (») Pé, 7:40 / 1

Szerkezetekkel szemben támasztott legfontosabb követelmény az alkotó boldogsága.
(#) mateatek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 7:52 / 2

A topikban tanultak alapján néhány kritikát megfogalmaznék a készülékeddel szemben:

-Nem vagy teljesen elszigetelődve a paneltól.
-Sehol egy üveggyöngy, sehol egy teflon gyűrű.
-Nem látom a dekadikus kondikat a puffernél, sem a csillagpontot.
-Jantzen kondik, árnyékolva?
-Közös trafóról a két csatorna?
-Belemértél az erősítőbe.

Pozitívum:

A 4174-es képnél, a banán csatlakozóknál látható forrasztás. Csak megindulsz a jó irányba.
(#) dara válasza mateatek hozzászólására (») Pé, 8:00 /

Úgy néz ki nem tudod kit kritizálsz.Nézz utána a munkáinak.
(#) mateatek válasza dara hozzászólására (») Pé, 8:13 /

De, tudom. A munkáit is mindig meg szoktam csodálni.
(#) Suba53 válasza dara hozzászólására (») Pé, 8:26 /

Nem vagy eléggé tájékozott a topikok tartalmát illetően.

Mateatek írása nem kifejezetten Karesznek szól. Ez egy irónikus, szarkasztikus kis szöveg "tudjukki" felé kacsintva.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Pé, 8:40 /

A 0tk-jú munkapont lehet 20A , de akár 100mA is. Attól függ, hogy a Himaláját vették mintának, vagy a Góbi sivatagot.
(#) tothbela válasza cua hozzászólására (») Pé, 8:50 /

A nyákon átdereng a fóliatervezés mintázata, az magyarázatot ad a kérdésre.
Következő: »»   51 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem