Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1010 / 1011
(#) Skori válasza Vacok hozzászólására (») Kedd, 10:58 / 1

Szerintem egyáltalán nem gond, csak megfelelő védőcsőben legyen, és jól méretezett huzal-keresztmetszet legyen.
(#) Skori válasza Andralin hozzászólására (») Kedd, 11:08 /

Több féle módon lehet spórolni, és szerintem nem feltétlenül kell hozzá "okosbojler":
- vezérelt/éjszakai áram (ha elegendő vizet tud tárolni a bojler akkor elegendő lehet önmagában is)
- átváltás nappali és vezérelt között, ha a vezérelt önmagában kevés
- átváltás + hőfokvezérlés kiegészítéssel, hogy a vezérelt jobban ki legyen használva:
tehát pl. vezéreltről mondjuk 70°c-ig fűt fel, nappali áramon pedig csak nem hagyja leesni a hőfokot 50°C alá. Így a vezérelt jobban ki lesz használva, nappaliról pedig csakakkor fűt ha az előbbi kevés lenne. (persze lehet, hogy van olyan "okosbojler", ami pontosan ezt tudja)
- a vezérelt áram jobban is kihasználható, ha más fogyasztókat (vagy akár mindent) is átkapcsolsz nappali áramról, amikor elérhető a vezérelt, de ez áramszolgáltatótól és lakhelytől függően "szürkezónás" dolog is lehet (tehát jár némi kockázattal). ITT írtam erről pár oldalnyit.
(#) Skori válasza proba hozzászólására (») Kedd, 11:10 / 1

Nem tudom milyen berendezésről van szó, de az aszinkron motorok többsége működik generátorként is. Ha meg lehet forgatni a gépet, külső erőforrással, akkor meg lehet nézni a csatlakozási pontjain a kialakuló fázissorrendet, és össze lehet vetni a hálózati csatlakozás fázissorrendjével. Ezután már beköthető elsőre is, hibátlan forgásiránnyal.
(#) tothgyula válasza Vacok hozzászólására (») Csü, 17:24 / 1

Nyugodtan húzd be a béléstestekbe védőcsőben. Célszerű áthúzás után a kábel szigetelés mérését 1000V-tal elvégezni!
(#) diginewl válasza Skori hozzászólására (») Csü, 17:38 /

Idézet:
„ez áramszolgáltatótól és lakhelytől függően "szürkezónás" dolog is lehet (tehát jár némi kockázattal)”

Eddig ahány villanyszerelőt kérdeztem ezzel kapcsolatban mind azt mondta, hogy ha a szolgáltató ellenőrizni fog, és meglátja akkor megbüntet.... (eddig 3 villanyszerelő mondta ezt Bpesten).
Nem tudom ezzel egyébként tényleg mi a baj, hiszen, ha azonos fázison jön akkor miért ne lehetne átbillenteni. Így is úgy is fogyasztunk. Nem értem.
(#) diginewl válasza diginewl hozzászólására (») Csü, 17:40 /

Megjött az E-ON válasza. Azért kaptam visza 5000Ft kötbért, mert állítólag később jöttek, mint x munkanap.... hát biztos. Téma lezárva.
(#) Gafly hozzászólása Csü, 18:34 /

Mintavételes hitelesítés

Ezt meg hogy csinálják?
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 18:50 /

Szia!

Szerintem a "legkeményebb papir munka"---helyszini kiszállás nélkül?
A digit mérőket 10 évente cserélik--A régi forgótárcsást meg 10 év helyett ,20,30 évente .
Közben lepapirozzák, hogy ISO meg akármi szerint , jó !
(#) somitomi válasza diginewl hozzászólására (») Csü, 19:16 / 3

A vezérelt áramot a szolgáltató tudtommal részben azért adja olcsóbban, mert cserébe ő döntheti el, hogy mikor működjenek a rákötött fogyasztók és így nem csak termelés oldaláról tud beavatkozni a hálózat egyensúlya érdekében. Na most ha a tisztelt fogyasztó automatikusan átkapcsol nappalira, amint megpróbálják a vezéreltet kikapcsolni alóla, akkor ez nem működik, de a felhasználó kedvezményesen használta az éjszakait. Szerintem érthető, hogy a szolgáltató nem örül az ilyesminek
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 19:17 / 1

Azt úgy csinálták, hogy lejárt volna a mérőd hitelessége, sok ezer más mérővel együtt. Nem cserélték le az összeset, csak mintavételesen pár száz darabot (december 24-én az én egyik mérőmet például...). A leszerelt mérőket megvizsgálták, és azt találták, x százalékuk volt csak kevésbé pontatlan (vagy mindegyik benne volt a hibahatárban). Ezért nem cserélik le a sok ezer mérőt további x évig. Erről kaptál most értesítést.
(#) SKY válasza kendre256 hozzászólására (») Csü, 20:06 /

Végül is ez az észszerű és nem az, hogy lecseréljük és kidobjuk az összeset csak mert egyszer valaki ráírt egy számot. Jó joghatással járó mérés, de több százezres darabszámnál talán elfogadható a szúrópróbaszerű mintavétel. Különben is, ha a 10 év elején jön egy villámkár ami egy kicsit átmágnesezi, akkor ugyanúgy meglesz valakinek a 10 évnyi kára az eltérés miatt.

Amúgy meg még a reaktorblokk üzemidejét is mintavétel alapján hosszabbítják, beüzemeléskor madzagon lógatnak bele kizárólag saját anyagból készült próbatömböket, amikből egyet egyet kivesznek pár évente a neutronkárosodás vizsgálatához.
(#) kendre256 válasza SKY hozzászólására (») Csü, 20:52 /

Szerintem is ésszerű.. A leszerelt mérőm elektronikus volt, nem volt benne semmi mozgó, kopó alkatrész (még az LCD kijelzője is tökéletesen olvasható volt). A benne lévő alkatrészek esetében pedig valószínűleg átgondolták, hogy milyen eséllyel szoktak elromlani, és a mintavételes hitelesítés sokkal gazdaságosabbnak jött ki.
(#) diginewl válasza somitomi hozzászólására (») Csü, 20:55 /

A vezérelt nem azért vezérelt, mert akkor többlet/felesleg van a rendszerben? Ezért olcsóbb. Amikor meg nincs annyi felesleg, akkor meg a másikról, már drágábban lehet vételezni. Továbbra sem értem mi a gond vele, hiszen ha felesleg van, akkor miért használjam a drágábbat (ez olyan csúnya haszonlesős gondolkodás)
Amúgy ez pont a napenergia fordítottja, és ott valahogy mindenki másképp gondolkodik, és háborodik fel a tök egyértelmű helyzeten (ha süt nap akkor mindenhol süt, így occó lesz mindjárt). Szóval nem értem. Mindegy nekem úgyis savanyú a szőlő, mert nincs vezérelt áramom, se napelemem.
(#) Ge Lee válasza diginewl hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Nem. A vezérelt azért vezérelt, hogy ne minden egyes lakásban ugyanabban az időszakban legyenek mondjuk a bojlerek, hőtárolós kályhák stb. bekapcsolva. Így osztják el időben a terhelést.
(#) Bakman válasza diginewl hozzászólására (») Csü, 21:56 / 1

Idézet:
„Továbbra sem értem mi a gond vele”
Az, hogy így éppen a kiegyenlítés lesz hatástalan, a szolgáltató hiába kapcsolgatja a vezéreltet. Azért olcsóbb, mert nem te döntöd el, mikor tud üzemelni az oda kötött masina napi 7-8 órában.
(#) proba válasza diginewl hozzászólására (») Csü, 21:57 /

Gondolom azért, hogy NE a kedvezőbb tarifát használd mindenre is....
(#) Skori válasza proba hozzászólására (») Csü, 22:48 / 1

Régi munkahelyemen úgynevezett kéttarifás mérő volt, azaz folyamatosan volt áram, csak az ára változott a különböző időszakokban. Gyakorlatilag ez is ösztönözheti a felhasználót, hogy a nagyobb fogyasztást az olcsóbb időszakra tervezze.

Elvileg létezik olyan "okosbojler" is aminek két táp bemenete van. Beköthető vezérelt és nappali áramra is egyszerre. Mivel fix bekötésű, ezért teljesen szabályos megoldás. A vezérlőprogramja meg nyilván olyan, hogy részesítse előnyben az olcsóbb tarifát. Tehát többnyire ezt fogja használni, vagyis a szolgáltató célja teljesül, de ha elfogyna a melegvíz, akkor ki tudja pótolni a drágább tarifáról, és nem marad a család melegvíz nélkül. A szolgáltató semmivel sem jár rosszabbul emiatt, mert nyilván kiszámlázza a drágább tarifából is a fogyasztást.

A nem fix bekötésű készülékek azért vannak tiltva, mert a vezérelt áram megjelenésekor véletlenszerűen elindulhatnának, ami meglehetősen balesetveszélyes. Tehát mondjuk valaki bedugva hagy egy hősugárzót, de elfelejti kikapcsolni amikor a vezérelt áram megszűnik, mert a "nem működés miatt" ez nem feltűnő. Majd a hősugárzó elkezd működni amikor éppen nincs is otthon... forgó géppel ez még érdekesebb lehet...
A hozzászólás módosítva: Csü, 22:49
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Pé, 6:43 /

Hihető, köszönöm szépen a magyarázatot.
(#) diginewl válasza proba hozzászólására (») Pé, 8:40 /

Mindenre is...??? nem tudom használni, mert ha nem adja, akkor nincs. A nincs-et nem tudod használni. Kb visszafelé ugyanez: napelemem van, hű x kW teljesítmény fenn a tetőn... OK éjjel? Ugye? Max ha akksis, de az soha nem térül meg, és az sem bírja a végtelenségig, főleg ha másnap esik az eső......

Fenti válaszaitok alapján, ha ez ennyire egyértelmű, tényleg nem értem a napelemesek problémáját, de mint mondtam már, nekem egyikben sincs érdekeltségem. Így csak érdeklődök, hogy mit lehet mit nem.
(#) SKY válasza Skori hozzászólására (») Pé, 9:01 /

Tudsz mondani a dupla betápos bojlerre egy konkrét típust amit errefelé is forgalmaznak?

Esetleg úgy tudom elképzelni, hogy egy nagyobb földön álló pufferbe van beépítve több fűtőszál, mondjuk egy kicsi egyfázisú a vezérelthez és egy nagyobb háromfázisú a nappali üzemhez és relés logika kapcsolgatja őket attól függően hogy rendelkezésre áll-e a vezérelt vagy egy programozható kapcsolóra működteti.
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:11
(#) Skori válasza SKY hozzászólására (») Pé, 13:29 /

Nem tudok konkrét típust, egy ügyfelem említette több éve, hogy neki ilyen bojlere van.

Olyat tudok elképzelni, hogy egy-egy mágneskapcsoló tudja ugyanazt a fűtőszálat kapcsolni, az egyik a vezéreltre a másik a nappali áramra. Amikor van vezérelt áram, akkor annak van prioritása, és a hőmérséklet-küszöb is lehet eltérő, azaz pl. vezérelt ármaról magasabb hőmérsékletig fűt, mint nappali áramról. Ha elég okos cucc, akkor megtanulja a fogyasztási szokásokat is, és az igényekhez is hozzáigazíthatja, hogy mikor mennyire fűt fel.
(#) Atis57 válasza Skori hozzászólására (») Pé, 18:37 /

Szia!

Az okosbojler ?
pl; https://okosbojler.hu/kategoria/drazice-okos-villanybojler/t/drazic...ojler/ csekély 208---225 eFt-t.

Viszont sokat kell az elektronikát javitani--állt. nem garanciális !

A mostani megoldás "áramszolgáltatói ajánlás szerint" 1 bojler az éjszakaira + 1 átfolyós vizmelegitő nappali áramról. Természetesen vizoldalon sorbakötve. Igy csak a különbséget melegiti az átfolyós ....
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:39
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 18:54 /

Ennek a bojlernek semmi köze ahhoz, amiről SKY és Skori beszélnek.
Idézet:
„1 bojler az éjszakaira + 1 átfolyós vizmelegitő nappali áramról. Természetesen vizoldalon sorbakötve. Igy csak a különbséget melegiti az átfolyós”
Első ránézésre ez igen nagy butaság.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 19:00 /

Napelemről.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 19:26 /

A sorba kötött vízmelegítő nem annyira butaság. Nekem így van a szolárbojler és az éjszakaira kötött villanybojler. Nyáron, amikor a szolárbojler eléggé felmelegíti a vizet, a villanybojler be sem kapcsol. Ősszel, tavasszal, amikor nincs elég magas hőfok a szolárbojlerben, a villanybojler tovább melegíti a szükséges hőfokra a vizet (csak a hőfok különbséget csinálja a villanybojler). Télen meg a villanybojler "húzza az igát" egyedül.
Ha az éjszakai után egy van átfolyós kötve, hasonló a helyzet.
Ha az éjszakai elég meleg vizet ad, az átfolyós nem is kapcsol be. Ha az éjszakai kifogyott, a további melegvizet (a térfogat különbséget) az átfolyós biztosítja nappali áramról.
Ha az éjszakai nem tudta elég melegre fűteni a vizet (mert közben pl. kikapcsolták, vagy vízfogyasztás volt), akkor az átfolyós melegíti tovább a szükséges hőfokra.
Mindkét esetben a víz egy része olcsóbb árammal van melegítve, a maradék meg a drágábbal. Az éjszakai áramra pedig egy fixen kötött bojler van, az áramszolgáltató nem kifogásolhatja, hogy nem fix a bekötés.
(#) Bakman válasza kendre256 hozzászólására (») Pé, 19:48 /

Abban a hozzászólásban amire válaszoltam, nem volt szó napelemről/napkollektorról.
Idézet:
„Ha az éjszakai kifogyott, a további melegvizet (a térfogat különbséget) az átfolyós biztosítja nappali áramról.”
Ha a vezérelt bojler nem ad elég meleg vizet, akkor rosszul van méretezve/beállítva.

Egy boljerből nem úgy fogy ki a meleg víz, hogy egyik pillalantban még jó, a következőben már nem. Tegyük fel, zuhanyozás végén kezd hűlni a víz, az átfolyós pedig rákapcsol feleslegesen. Ha nem indulna be, kicsit sietnél befelyezni a műveletet, állandó áramról nem fűtenél fel semennyi vizet. Az átfolyósnak is van vesztesége, amit az állandó tarifárol pótól.

Elhiszem hogy vannak ilyenek, ettől függetlenül szerintem ez butaság.
(#) erbe válasza kendre256 hozzászólására (») Pé, 20:07 /

Ha a napkollektor nem csinál elég meleg vizet, majd begyújtok a kazánba. A villanynak meg semmi köze a bojlerhez.
Sajnos, mióta elkezdtük a ház szigetelését, nincs napkollektor (3 év). Azóta mindig be kell fűtenem. Szerencsére majdnem ingyen van. Csak munka.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 20:32 /

A napkollektor, éjszakai áramos bojler a saját példám volt a sorba kötött bojlerekre a hozzászólásomhoz, bevezetésképpen..
Idézet:
„Egy boljerből nem úgy fogy ki a meleg víz, hogy egyik pillalantban még jó, a következőben már nem.”

Hát pedig de.. A bojlerem oldalára azért szereltem fel 5 db hőmérőt, hogy lássam, ha valamelyik családtag elfogyasztotta a melegvizet, és már csak a bojler tetején van meleg víz (a rétegződés miatt). Ha a zuhany alatt a samponozás után fogy ki a meleg víz, az elég bosszantó.. Ha van utána egy átfolyós, akkor biztosít meleg vizet a zuhanyzás befejezéséhez, a bojler meg felmelegszik majd akkor, ha visszakapcsol az éjszakai áram.
A csatolt képen az látszik, hogy a bojlerünk alján már legalább 10˚C-al hidegebb a víz. És még csak 1 személy zuhanyzott, maradt még 4 (most az unokákkal növelt létszámunk van..)
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 20:45 /

Szia!
ehhez;"
Drazice Okhe XX0 Smart Fali Okos Villanybojler, alkalmazása beltéri környezetben ajánlott. Okostelefonról vezérelhető, programozható. Öntanuló algoritmusa a felhasználó szokásai szerint készíti a melegvizet.
S elég utálatos javitani a paneljét--mert eldobósra tervezték.

Az a "nagy butaság "---meg több nemzetközi Szolárcég kinálatában is szerepel...

Esetleg félreértettem? S valami ilyenről lenne szó;
Le-80 Elektromos és fatüzelésű bojler
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:52
(#) Bakman válasza kendre256 hozzászólására (») Pé, 21:52 /

Pedig nem. Használtam már el utolsó litereket, és én is mérem ilyennel: Bővebben: Link.

Jó a bevezető, csak semmi köze annak a racionalitásnak az itt felmerült hülyeséghez.
Következő: »»   1010 / 1011
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem