Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Igen, én is láttam, de legalább "natív" forrás
Igen, lattam , de ez egyelore csak elorendeles. Mondjuk nekem nem olyan surgos, mostanaban van mit epiteni, sorban allnak a hobby projectek
Egyet mindenkepp kell majd vennem, csak hogy lassam mit tud, mire tudom (tudnam, ha lenne idom) hasznalni..
Legutóbb is pont ennyi volt, pedig már régebben néztem, és nem csak itt. : -) De lehet, hogy amíg meg nem érkezik, addig ez a szöveg marad. Csak utalni akartam rá, hogy továbbra is az igaz, hogy nem lehet megvásárolni.
A kabaréban volt így: a mesterember mindig azt válaszolta a kérdésre, hogy mennyi még a munka, hogy "úgy egy hét". Aztán mikor már látta, hogy ideges a megrendelő, hozzátette: "de az utolsó héten már készen leszünk"...
Vajon a Raspberry kihívójának szánták az UNO Q-t?
Egy ablakkezelő nélküli Linux is igen stabil, de a mikrokontrolleren amellett még az időzítések és a low latency reagálások is valószínűleg verhetetlenek az adott áron. Van egy modern operációs rendszered és egy mikrokontrollered egyben. Ugyanakkor a Raspberry lehetséges, hogy gyorsabb és fejlettebb (USB, hang stb.), asztali számítógépként, NAS-ként. médialejátszóként stb. is egészen jól elműködget - ezt még nem tudom. Tényeg, lehet, hogy a videochip lesz a legnagyobb különbség? Nem mintha a video része engem annyira érdekelne, de a megjelenítés azért jó dolog. A teljes hardveres és szoftveres nylítság azt hiszem, közös.
Egyébként a Google-ön jól működik a keresőoldalon levő AI-segítség is, ezt most kezdtem használni:
Nekem 3 darab Pi 4-en (8GB) fut itthon egy kubernetes cluster, teljesen megbizhato. Nem hasznalom low level, idozites-kritikus celra, csak mint altalanos 'szerver'-t.
Ez az Unu Q egy uj kategoria, egyelore nem nagyon latom mivel lehetne osszehasonlitani
Kipróbálom, ha nem felejtem el ezt az USB-C dolgot.
Feltehetően nem a videó a követelmény, hanem a tápellátás: "PD-kompatibilis dongle/dokkoló".
Vagyis sima tápról nem biztos, hogy elindul a kártya, mindenképpen meg akarja beszélni vele, hogy mennyi energiára van szüksége. (És emellett lehet, hogy van más lehetőség is a táplálására.) Esetleg 5 V-nál magasabb feszültség is kell neki valamihez, bár ezt nem hinném. Ezzel olyan szitukat lehet elkerülni, mint amikor egy Raspberry Pi ugyan elindul egy túl kis terhelhetőségű 5 V-os adapterről, de ha jobban meg van hajtva a kártya vagy több mindent táplál saját maga is, akkor lefagy vagy újraindul. És mindig akad olyan felhasználó, aki az 1 amperes tápjával is a gyártót szidja... PD-t nagyobb fogyasztású vagy nagyon gyorsan tölthető újabb eszközökön szoktunk látni, ill. ott tűnik fel, de bőven léteznek kisebbek is: https://www.amazon.com/USB-C-PD-Charger/s?k=USB+C+PD+Charger . A PD újabb, nyílt szabvány, de csak USB-C-n létezik - szemben a régebbi QC-vel, ami licenszköteles (Qualcomm, így pl. sok Qualcomm procis telefonban van), valamint USB-A és USB-B csatlakozón is működik és kisebb teljesítményeket tud. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2025
Dehogy új. Évek óta vannak ilyen pici Linuxos cuccok. Nekem például kb 6 éve itt van egy Onion Omega 2.
Ezen csak egy proci van. Embedded Linux már 25 éve is létezett.
Ezen valóban nincs plusz MCU.
Olyan megoldást viszont láttam többet is, ahol egy tokon belül van egy CPU és egy teljes mikrokontroller. A CPUn fut a komplex OS, hálózatkezelés, stb. Az MCU pedig intézi a realtime feladatokat. Az ST is kínál ilyeneket.
Az messze nem ilyen kepessegu, mint ez board.
En is regota hasznalok BeagleBone (Black)-et, ez ugye mosolyogva viszi a QBUS es UNIBUS kartyak emulalasat regi PDP 11-es gepekben.
Itt le van írva minden Bővebben: Link
Elég jól el sikerült találni, még azt is, hogy nem kell neki magasabb feszültség. Azt nem látom külön említve - meg hosszú is -, hogy mitől nem bootol be adott esetben. Az egyik ok nyilván, ha kevés áramot ad ki magából egy töltő vagy port, annak pedig feltételei lehetnek.
Kedves tki. Végre sikerült rászánni magamat, és PUTTY segítségével ezeket az alap kódokat beírtam próbaként. ÉS sikerült előrébb lépnem... Amint látom, jó sok dolgom lesz átírni a programomat ilyen működésre. És biztosan kell a gondolatmeneten is változtatni. Már előre égnek áll a hajam, de valamikor veszek egy nagy levegőt és nekilátok. Persze a programot is át kell néznem, mert azt is elfelejtettem... Hmm. Köszönöm a néhány útmutatást.
Megígértem, h megosztom a többiekkel is az írásodat. Köszönöm. Itt lesz a leírásod:
Ha USB-s soros (serial) porton keresztül szeretnél Putty-val csatlakozni egy eszközhöz, akkor az eszközkezelőben (Device Manager) látható COM port számot kell megadni. Itt a pontos lépések a helyes beállításhoz: ? 1. USB-soros adapter csatlakoztatása • Csatlakoztasd a számítógéphez az USB-soros adaptert. • Ha szükséges, a megfelelő driver is automatikusan települ (pl. Prolific, FTDI, CH340 típusú chipek esetén). ? 2. COM port szám megnézése az Eszközkezelőben • Nyisd meg az Eszközkezelőt (jobb klikk a „Start” gombra → Eszközkezelő). • Keresd meg: „Portok (COM és LPT)” menüpont alatt egy ilyesmit kell látnod: • USB Serial Port (COM3) • vagy Prolific USB-to-Serial Comm Port (COM4) (Ez jelöli, hogy az adapter melyik COM porton van.) ? Jegyezd meg a COM számot (pl. COM3, COM4 stb.) ? 3. Putty beállítása • Indítsd el a Putty programot. • A bal oldali menüből válaszd a Session részt. • Jobboldalon: • Connection type: jelöld be a Serial opciót. • Serial line: ide írd be a COM port nevét, pl. COM4 • Speed (baud): ez a kommunikációs sebesség, amit az eszköz igényel, pl. 9600, 115200, stb. (Ez az eszköztől függ — nézd meg a dokumentációját!) ⚙️ 4. További soros port beállítások (ha kell) A Putty bal menüjében: • Menj a Connection → Serial részhez. • Itt beállíthatod: • Data bits (általában 8) • Stop bits (általában 1) • Parity (általában None) • Flow control (általában None vagy XON/XOFF, eszköztől függ) ✅ 5. Csatlakozás Kattints a „Open” gombra. Ha minden jól van beállítva, meg kell jelennie a soros kommunikációs felületnek. Ha valami nem működik: • Ellenőrizd, hogy valóban a jó COM portot adtad-e meg. • Próbáld újracsatlakoztatni az adaptert. • Nézd meg, hogy más program nem használja-e a COM portot. Sok sikert!
Kösszi!
Amire nem vàlaszoltál, form feed , lapdobás funkciót escape12 szekvenciát sikerült-e használnod? Ok forrást át kell nézzed, küldtem 1 2 minta kódot is ... azokon láttad-e a változásokat? RedőnyvezérlésRedőnyvezérlést akarok készíteni esp 8266-al. A vezérlés már működik, csak bizonyos idő után a relét ki kellene kapcsolni, de az nem akar sikerülni. Ahhoz kérnék segítséget.
Ebben a programrészben kérném a segítséget, ezt kellene működőképessé tenni. Köszönettel.
Persze ezzel az a baj, hogy ütközik a leírással, mert azt mondod, a kikapcsolás nem sikerül, ez a blokk viszont mindig lefut, rögtön a bekapcsolás után is, vagyis sosem látnád a relét bekapcsolva, úgyhogy valami más baj is lesz. Esetleg úgy lehetséges, hogy a LOW állapot a bekapcsolt. : -) A hozzászólás módosítva: Csü, 21:00
A program működik, csak a relé nem kapcsol ki. Két relé van az egyik a fel, a másik a le működtetést végzi. Az a probléma hogy, az aktuális relé mindig bekapcsolva marad, ami felesleges. Azt kellene megoldani, hogy egy idő után kikapcsolja.
Írtam egy nagy nyilat meg egy felkiáltójelet ahhoz a pontosvesszőhöz, ami az első számú probléma.
Pl. ezt az oldalt érdemes olvasgatni róla: https://data-flair.training/blogs/what-happens-if-we-use-semicolon-...-in-c/ A hozzászólás módosítva: Csü, 21:39
Ezért kell jól átgondolni,mit akarok,hogy kell működnie a programnak.Érdemes egy flowchartot rajzolni,
vagy fejben jól átgondolni. Szóban: loop FEL? ha igen R2 off, R1 on, oldmillis = millis, IDŐ on LE? ha igen R1 off, R2 on, oldmillis = millis, IDŐ on IDŐ on? ha igen lejárt? (millis - oldmillis > 3000?) ha igen R1 off,R2 off,IDŐ off A lényeg, az időt a loopban kell vizsgálni. Én még beraknék egy STOP-ot is,hogy bármikor meg lehessen állítani. STOP? ha igen R1 off, R2 off, IDŐ off
Közben eszembe jutott egy hiba
FEL & IDŐ off és LE & IDŐ off - ot kell vizsgálni. A programodban a hiba, nem if (jelenlegiIdo - elozoIdo >= keslIdo) hanem while (jelenlegiIdo - elozoIdo < keslIdo) {} csak így beragad a program 3 másodpercre és nem lehet STOP.
Köszönöm a segítséget. Az még a hiba, hogy az "elozoIdo-t" mindig nullának veszi és így mindig teljesül a feltétel. Azt kellene megoldani, ha
Köszönöm a segítséget. Sajnos az nem szerencsés, ha leállítjuk a programot, mert az a 3 mp idő lényegesen több fog lenni. Akkor egyszerűen delay-el meglehetne oldani. Egyébként stop van bent, hogy útközben leállítható legyen. Arra kellene megoldás, ha elindul a redőny attól az időtől számítva bizonyos idő után leállítsa. A hiba az "elozoIdo-ben" van azt mindig 0-nak veszi, aminek az elindulás idejét kellene felvenni. Sajnos ezt nem tudom megoldani, mert nem nagyon értek hozzá.
Remekül rájöttél. Nagyobb átszervezés nélkül nem fog menni, ahogy írják a többiek is - keresek majd erre is valamilyen anyagot, ha sikerül, ami segít elképzelni egy ilyen folyamatot.
Ugye, valahogy így néz ki a kód külső része?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:20
Szia. Megmutatom az én redőnyvezérlésem részletét, ami a mozgatást csinálja. Nálam tudja a vezérlés a teljes mozgatási időt és azt felosztja százalékosra. Bármikor meg is lehet állítani, és a redőnyt deaktiválni is lehet, ha mondjuk meghibásodik. A mozgat függvénynek a redőny száma kell és a százalékos érték és kiszámolja, hogy hány ms-ig kell mozognia.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |