Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   133 / 133
(#) proli007 válasza TG92 hozzászólására (») Hé, 15:04 / 1

Hello! Ezt a 30V-ot honnan vetted? Mert a termosztát vevő egysége, csak egy potenciálmentes kontaktust ad ki. Vagy is az azt a feszültséget kapcsolja, amit a kazán ad ki. A kazán pedig típustól függően adnak feszültséget a termosztát felé. Tehát alapvetően a kazán elektronikát kell körbe járni.
A termosztát vevőben, valóban egy 24V-os relé van, de azt a feszültséget a vevő nem adja ki és nem is terhelhető másik relével, a kondenzátoros táp miatt.
De azt megteheted, hogy a vevővel, nem a kazánt, hanem egy 230V-os relét kapcsolsz, melynek egy záróérintkezője indítja a kazánt és egy (másik független) bontó érintkezője működteti a Te szivattyúdat.
Ha ez két független érintkező, akkor a kazán nem tud "összeakadni" a szivattyúd áramkörével. és a feszültségnemek így tetszőlegesek lehetnek. (Ha ez így logikailag számodra jó.)
(#) TG92 válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 16:13 /

Jelenleg (Ariston) gázkazánról kapja a 230V-ot a termosztát vevője (N,L) egy 4 eres kábelen, majd NO és COM csatlakozókkal "kommunikál", de van egy vegyestüzelésű is aminek a szivattyúja nem szeretném ha menne amikor a gázkazán is megy, van csőtermosztát bekötve, de ez csak a vegyest szabályozza.
Ui.: a 30V csak egy rossz emlék volt, valójában tényleg 24V-os a tekercs.
Ez esetben milyen megoldás jöhet szóba? Itt most azt nem tudom, hogy a vevő melyik részére kellene mit kötni?
(#) proli007 válasza TG92 hozzászólására (») Hé, 16:49 /

Én nem ismerem a gázkazánodat, de talán a kollégák tudják, hogy rá lehet-e kötni a 24V-os relét.
Minden esetre a 24V-os ki-bemenetek többségében lángmodulációt szolgálják, a kontaktusos vezérlés csak kényszermegoldás ezeknél. Az Ariston, meg mintha kommunikációval beszélgetne a hozzá való szabályzóval. De ezek csak feltételezések részemről. De lehet majd tudják a megoldást, de ahhoz javaslom, add meg a pontos típusszámot a felesleges körök elkerülése érdekében.
(#) TG92 válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 16:55 /

A típusa Ariston Genus One+ Wifi 24
(#) Bakman válasza TG92 hozzászólására (») Hé, 18:33 / 3

Idézet:
„van egy vegyestüzelésű is aminek a szivattyúja nem szeretném ha menne amikor a gázkazán is megy”
Itt van egy nagy hiba. Fordítva. Addig ne tudjon üzemelni a gázkazán, amíg a vegyestüzelésűben van meleg víz.

Ha éppen megy a gázkazán, miközben begyújtasz, nem fog menni a keringetője, felforr a vegyestüzelésűben a víz.

Lásd melléklet.
Kazántermosztát: ez figyeli a vegyestüzelésűben lévő víz hőmérsékletét. Ha a víz meleg (pl. 40 °C vagy több), zár az érintekzője, bekapcsolja az 1-es relét.
1: 230 V-os behúzótekercsű relé, minimum két váltóérintkezővel (DPDT).
Szobatermosztát: a meglévő termosztátod NO és COM érintkezője.
2: 230 V-os behúzótekercsű relém minimum egy alaphelyzetben nyitott érintkezővel. A relé COM és NO érintkezőire kötöd azt a két vezetéket, amelyik most a termosztát COM és NO pontjaira vannak kötve.
K1: opcionális kapcsoló, ezzel direkt el tudod indítani a keringetőt, már ha van ilyenre igény.
M1: Vegyestüzelésű keringetője.
(#) TG92 válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 19:39 /

Szia,
köszönöm válaszod, lehet túlbonyolítottam a kérdést, a vegyesen van egy csőtermosz, ami 40foknál kapcsol be-ki, miután kikapcsolt kb 1-2 óra elteltével kapcsol a gázkazán, viszont előtte már manuálisan le van kapcsolva a vegyes szivattyúja, amíg megy a gázkazán addig nincs vegyestüzelés. A kettő közti üzemeltetés közben eltelik minimum 1-2 óra, tehát szinte egyik sem tud gondot okozni egymásnak, itt csak azt szeretném, hogy ha a gázkazán megy a a vegyes ne idnuljon be, mert úgyis átpörgeti a gázkazán a vizet mindenhol, fölösleges a vegyes szivattyúja ilyenkor, plusz a gázkazánnak sem tesz jót szerintem..
(#) Bakman válasza TG92 hozzászólására (») Csü, 20:01 /

Idézet:
„vegyesen van egy csőtermosz, ami 40foknál kapcsol be-ki, miután kikapcsolt kb 1-2 óra elteltével kapcsol a gázkazán, viszont előtte már manuálisan le van kapcsolva a vegyes szivattyúja”
Elnézét, de ezt a részt nagyon nem értem. Azt írod, a csőtermosztát lekapcoslja a szivattyút, majd azt, hogy manuálisan van lekapcsolva.
Idézet:
„ha a gázkazán megy a a vegyes ne idnuljon be”
Ezt a részt értem és ezzel van nekem problémám, mert lehetőséget ad a hibázásra, aminek forró gőz lehet a vége.
Következő: »»   133 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem