Fórum témák
» Több friss téma |
Meg... de sokra nem megyünk vele, mert, a saját oldalukon, valamint tuti összelegózták. LM215WF4(TL)(H1)
Olyan invertert küldtek amin n+1, na jó 8 féle háttérvilágító csatlakozó volt. Szerintem biztosra akartak menni. Ezen a képen nem látszik - pont lefelé néz - a háttérvilágító áramkör. Itt néztem meg, hogy melyik csatlakozóba kell dugni. Háttécsati segítség Grafikus 12864 kijelző bekötéseTisztelt Fórumtársak !Tanácsot kérek egy12864 Grafikus kijelző bekötéséről. A meghajtó áramkörön van CS1 és CS2 Pin,a Grafikus kijelzőn PSB pin van.A többi csatlakozás egyezik. Tanácsot kérek a bekötést illetően,vagy kuka a kijelző ? Üdvözlettel:Alita
Az "egy12864" LCD ezerféle lehet, mert ugye ez a felbontásra utal, nem a tipusra.... Azt tisztázd elsősorban hogy milyen vezérlő chip van rajta...
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2025
Hello! Meg azt is, hogy mire szándékozik rákötni, mi módon.
Szervusz István !
A kijelző típusa 12864B-V2.3. A chip ST9720. PSB:Interface selection 0:serial mode 1:8/4 bits parallelen bus mode PSB H/L H parallel mode L serial mode A meghajtó IC16F1789 mikrokontrollel.Nem tudom elegendő adatot tudtam adni ahhoz,hogy segíteni tudjatok. Köszönöm a tanácsokat. Üdvözlettel:alita
Én úgy látom már 3 malomban őrölsz, ahonnan csorgatsz némi infót, miért nem linkeled milyen cuccaid vannak...
Amit gugliztam PSB lábast annak egyértelműen nincs CS* lába, ahelyett EN lába van, ami fordított jelszintű. A vezérlő panel??? A picnek meg nincs CSx -lába... Szerintem az a "vezérlő" nem ilyen chipset-es kijelzőhöz készült, legalábbis lábkiosztásilag, ami mondjuk nem zárja ki a csatlakoztatást, ha megfelelő doksid van hozzá meg a kijelzőhöz is, biztos találsz átírható minta programot...
Szervusz István !
Már a kezdetén én is azt gondoltam,hogy rossz kijelzőt rendeltem,de azt gondoltam van megoldás.Sajnos ezek szerint nem olcsó kuka lesz belőle,Csak az zavart meg a rendeléskor hogy a kapcsolási rajzon "B"jelzésű LCD szerepel. Azért csatoltan küldöm a kapcsolási rajzot ami mutatja a PIC CS1-CS2 csatlakozását. Köszönöm,hogy időt fordítottál problémám megoldására. Üdvözlettel:Alita Kijelző csak pár.masodpercig működikÜdv Mindenkinek.!Adott.egy quarc kijelző ami nem.működik csak.pàr.másodpercig. Ha hosszú ideig nincs elem a kijelzőben.Akkor ha az elemet belerakom 4-5 mp.van kijelzès "ez egy evezőpad" utána.megszünik.A kèszülèk megy mert ha nyomogatom a funkció gombokat csippan. Van.valakinek.ötlete?
Üdv!
Először abba a tábegységbe néznék körül ami a kijelzőt táplálja.
Egyetértek! Van, hogy a V0...V5 segédtápoknál kondizárlat, ha olyan kijelző van benne, amiben benne a transzverter, az is meg tud halni (COG kijelzőnél jártam így, külső táp kellett neki). Ha a uC hajtja közvetlenül, akkor lehet közös elektródánál szakadás.
CASIO FX570W kijelző halottSziasztok!Próbálok életre lehelni egy fenti típusú számológépet, amelynek a kijelzője minden próbálkozás ellenére sötét marad. Az áramfelvételét mérve egyébként működőképesnek tűnik. Kikapcsolva 0,3 uA körül van, bekapcsolva 2-3 uA, gombnyomásra 7-8 uA, tehát látszólag él. A képen látható kondimező minden pontját végigszkópolva látszik az oszcillátor jele, valamint a negatív fesz az LCD-nek. Persze azt, hogy minden megfelelő-e, nem tudom. Az LCD lábait végigtapogatva is ott vannak a szokásos többszintű, +/- jelek, a kijelző mégsem mutat semmit. Tanácstalan vagyok, hogy mit nézhetnék még... A Reset gombon ott van a fesz, az is működik, az áramfelvétel megugrásán látszik.
Nézted már a kijelző szalagkábelének épségét és csatlakozásait, hogy minden rendesen érintkezik-e? Elvileg a quartz kijelzők nem nagyon szoktak meghalni, ha fizikailag nem sérültek.
A kijelző fóliasáv ragasztása a panelre szokott hibás lenni. Akkor valamennyi szegmens működik, nem mind kontaktusa hal meg egyszerre. Gyanús, hogy a kijelző nem kap tápfeszültséget, akkor nincs egy szegmens sem. Műanyag lappal nyomkodd rá a fóliát a ragasztásnál végig pásztázva, figyelve megjelenik-e valami a nyomás idejéig. Ha itt találsz hibát, ez a fólia ragasztás általában visszaragasztható hőlégfúvós pákával kb. 100-150°-on melegítve, közben lenyomva kihűlésig. Ez kb. 1cm szakaszonként megcsinálható.
Jó reggelt! Egy kijelzőn a számláló karakteréből hiányzik két szegmens. A kijelző rossz, vagy csak az oda vezető szalagkábel? A kijelző egy fém tokban van , nekilássak szétszedni ?
Idézet: „nekilássak szétszedni ?” Ha azt szeretnéd , hogy jó legyen akkor ez elengedhetetlen . Nézd meg a szalagkábeleket (ha van) , nézd meg az LCD zebragumiját ,a kontaktok mindenhol jók kell legyenek. Már hallottam olyanról is, hogy valami ragacsos anyag pl szörp vagy egyéb kosz került a készülékbe és az okozott problémát, ilyenkor nem árt egy alapos takarítás.
Köszi4 Szerinted nem a kijelző romlott el hanem valami kontakt ?
Ez lenne az első tippem, de más is lehet...
Ahogyan mások is írják, készüléket óvatosan szétszed, kijelző kontaktusait megtakarít, összerak, tesztel...
Feltéve, hogy zebra van benne és nem hajlékony nyák.. Mert szétszedéssel esetleg nehogy több kárt lehet okozni..
Ez egy fényképezőgép kijelzője, így első ránézésre. Az a rossz hírem van, hogy nagyon nagy esélyed van rá, hogy nem zebragumis, hanem fólianyákos megoldás. Ez esetben viszont nincs egyszerű dolgod, ha meg akarod javítani, a kijelzőn lévő felét egyszerre melegítve óvatos nyomással lehet megpróbálni megszűntetni a kontakthibát. Ezen tisztogatás nem segít, viszont könnyű tovább rontani.
Én próbálkoztam már ilyennel, egy darabig jó is javítás után, de mostanra ismét előjött egy szegmeshiba: Bővebben: Link
Igen, jól látod, fényképezőgép, és nem is az olcsóbbik fajta. viszont kis nehezítés még, hogy egy fém tokban van.
Bizony az utóbbi.
Egy fém tokban van a kijelző.
Nem foglak ámítani. Ezt NAGYON nehéz javítani és több esélye van, hogy teljesen tönkre fog menni, amikor megpiszkálod. A korából fakadóan is sérülékeny már ez a vékony fóliaréteg, így hajtogatáskor könnyedén eltörhet. Az eltört szakaszokat áthidalni se egyszerű, 0.1mm-es vezetékkel megoldható (a sajátomban is úgy javítottam a nyomógombot tartalmazó fóliát), de nagyon macerás.
Ha rám hallgatsz, akkor elfogadod így és nem piszkálod tovább. Ha meg nem számít, akkor megpróbálhatod jobban szétszedni, hogy hozzáférj a fóliának ahhoz a részéhez, ami rá van forrasztva a kijelzőre, s egyenletesen melegítve+nyomva megpróbálhatod javítani.
Köszi! Még kitalálom hogy legyen? üdv
tm1622 segmens vezérlő élesztésSziasztok!A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 16 szegmens kijelzőm tm1622 meghajtóval szerelve.(a ht 1622 és tm1622 ugyanaz ) 3 adat vonal cs,wr,data, ezt szeretném életre kelteni. Amit tudok ha parancsot akarok küldeni akkor b100 b00000001ez pl SYS EN és még egy LCD ON is . 5 V és 5.5us késleltetés van az óra jeleknél és a adat írásnál. Ez után elvileg működni kéne,vagyis amit utána írok mint adat meg kéne jelenjen.De nem!! A chatgpt szerint a biteket fordítva kell küldeni (sys en)b001 b1000 0000 (mondjuk így se megy). 2db (más helyről vettem őket) van egyik se működik. ???
Ennél azért sokkal többek kell tenned, hogy használni tudd, nézd meg/próbáld ki ez a példát:
Bővebben: Link
Na az első hibám megvan .
A parancsnál (pl b100 b0000 0001) még van az a mindegy mit küldök +1 bit tehát 9 bitet kell küldeni. viszont ez A linkben)void HT162x_SendBits(uint16_t data, uint8_t bits, boolean LSB_FIRST = MSB_FORMAT) a 3.adat mi ?? (boolean LSB_FIRST = MSB_FORMAT) főleg mert ezt két értékkel hívja ( HT162x_SendBits(0b100, 3) vagy HT162x_SendBits(cmd, 8) ![]() aztán ezt se tudom értelmezni: uint16_t mask = LSB_FIRST ? 1 : 1 << bits-1; (ez mit jelent) (Én vagy oshonsoft-al vagy assemby nyelven próbálkozok.)
LSB_FIRST logikai paraméter, aminek az alapértelmezett értéke az MSB_FORMAT. LSB = least significant bit (a legkisebb helyiértékű bitet küldi először) MSB = most significant bit (a legnagyobb helyiértékú bitet küldi először) A hivónál nincs megadva, akkor az alapértelmezett MSB formában küldi.
Ezzel van megoldva, hogy a bitek milyen sorrendben menjenek. ha az LSB_FIRST = true akkor a mask értéke 1 lesz, a legalsó bit, egyébként meg bits-1, azaz a legfelső bit.
Ok,működik.
A hibáim: a parancsnál 3bit,8bit,1bit (ez nem volt) Nem értettem minek a küldésnél msb..lsb ?? És akkor az adatlapot TÜZETESEN átnéztem . Ilyennel még nem találkoztam parancsnál msb küldöm , adatnál az elejét msb aztán lsb. Csak félve jegyzem meg MIÉRT ,mindegy működik köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

IC16F1789 mikrokontrollel.

. 

A linkben)