Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás assemblyben

Témaindító: sonajkniz, idő: Máj 30, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 33
(#) tki válasza DRoland hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Szerintem ha már jó az algoritmus, minden ilyen hiba magára az enkóderre vezethető vissza. Bár mindig lehet bonyolítani a programot. : -) Meglassítottad kicsit ellenállással és kondenzátorral (RC-tagokkal) a két vonalat?
(#) DRoland válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Már nem tudom módosítani az előző hozzászólást. Működik! Volt a programban várakozási idő a gombok miatt, meg idő volt az I2C kommunikáció is (RTC-ből idő lekérdezés), ezért lemaradt néhány a forgatásról. Köszönöm mindkettőtöknek.
(#) pipi válasza DRoland hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Rendelj megszakitast az enkoder két jeléhez, hogy ne maradj le az élváltásokról
(#) Bakman válasza pipi hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Ha step-dir rendszerű az enkóder és nem Gray-kód kimenettel bír, elégy egy megszakítás is, a step kimenetre.
(#) benjami válasza DRoland hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Az élváltozás megszakítás helyett én időzítő megszakításból csináltam anno enkóder számlálást. Másodpercenként 10000 megszakítással nem tudtam olyan olyan sebességgel forgatni az enkódert amit ne tudott volna rendesen feldolgozni. Ezzel a módszerrel az érintkezők pergésével sem kellett foglalkoznom, mert ahhoz meg már elég ritka a mintavételezés. Emlékeim szerint 2% körüli processzoridőt használt fel így.
(#) tki válasza DRoland hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Na, akkor nem volt igazam. : -) De éppen nem volt több időm rá.
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 13, 2025 /

MPLAB x fejlesztőkörnyezet

Sziasztok!

MPLAB X-et használok.
Létezik-e arra megoldás, hogy a PIC programozásakor az EEPROM tartalom törlődjön, de ne FF, hanem 0 legyen minden byte?
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Migration Guide 4.14 pont.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Áttanulmányoztam, és lefordíttattam a fordítóval, de így sem lettem okosabb.
Nem tudnád valahogy érthetően elmagyarázni, hogyan tudom beállítani az MPLAB-ban?
(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Szia!
Hátha ez segít:

DE: Segítségével a belső adat EEPROM-ban tudunk információt tárolni. Nincs implementálva minden mikrovezérlőben. 16-os család esetén a 2100h, míg 18-asnál az F00000h-nál kezdődik az EEPROM adatmemória.

Szintaxis: [címke] DE kifejezés [,kifejezés, …, kifejezés]
Példa: ORG 2100
DE ”Boci program”, '\n'
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

PSECT edata
DW 9700h
DW 'r', -48
DB 0xFE
DT "NULL"

Ekkor az EEPROM 0 címtől a 0x00, a 0x97, 0x42, 0xFE, 0x4E, 0x55, 0x4C, 0x4C sorozatnak kellene lennie. A programozáskor az EEProm területet is engedélyezni kell.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Ezt ide kellene beírni?
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Nem, a forrásba. Fordítani hex -et, betölteni, programozni.
Ha fordítás nélkül szeretnéd egy PIC -ben az EEProm területet módosítani, akkor az MpLabX -ben található IPE programot használd, de ott is be kell állítani, hogy módosítható legyen a memóriában tárolt adat. Kiolvas, átír, programoz.
(#) majkimester hozzászólása Csü, 23:34 / 2

PIC-kos trükkök

Kicsit áthallásos a cím, nem véletlen. Assemby-ben az ember néha trükkös megoldásokat használ, máskor ennél is tovább megy, később meg csak vakarja a fejét, hogy mi is akar ez lenni. Az alábbi gyöngyszemre nemrég bukkantam. Csak érdekességnek mutatom, nem követendő példának.

PIC16-on a táblázat olvasás egy függvény hívás, a függvényen belül a táblázatban lévő pozícióra ugrás a PC direkt írásával történik, ahol egy RETLW visszatér a kívánt értékkel a függvényből, és mindezt mondjuk egy ciklusból hívjuk, hogy egy hullámformának megfelelő értéket küldjünk ki a B portra. (A táblázat pedig legyen 256 byte határra igazítva.)

1. loop:
  2.       ; következő tábla index meghatározása W-be
  3.       ; ...
  4.  
  5.       CALL  table_read
  6.  
  7.       MOVWF PORTB
  8.  
  9.       GOTO loop
  10.  
  11.  
  12. table_read
  13.       ADDWF     PCL,f
  14.       RETLW     1
  15.       RETLW     2
  16.       RETLW     3
  17.       ; táblázat tovább

Ezt meg lehet bolondítani annyival, hogy nem kell CALL a táblázat hivására és nem kell a GOTO loop sem.
azaz a ciklus 4 órajellel rövidebb lehet, mert a tábla olvasás RETLW-je fog a ciklus elejére ugrani:

1. init:
  2.       ; látszólag értelmetlen ugrabugra
  3.       GOTO start
  4. retx: CALL rety
  5.       GOTO loop
  6. rety: RETLW 0
  7. start: CALL retx
  8.  
  9. loop:
  10.       ; a tablazatból visszatérés ide fog érkezni, ki is küldjük az adatot egyből
  11.       MOVWF PORTB
  12.  
  13.       ; következő tábla index meghatározása W-be
  14.       ; ...
  15.  
  16.       addwf     PCL,f
  17.       retlw     1
  18.       retlw     2
  19.       retlw     3
  20.       ; táblázat tovább

A ciklus végén rácsorgunk a táblázatra, nincs CALL, majd a RETLW a loop-tól folytatja a programot.

A trükk az init részben van, ez még az elég kezdetleges PIC16F54-re íródott, ahol csak 2 szintű a hívási verem, az init rész ezt a két elemet feltölti egyszer úgy, hogy mindkét elemben a loop címe van, a táblából való visszatéréskor a felső címre tér vissza, majd az alsó címet a felsőbe másolja. Azaz továbbra is a loop címe lesz ott. így minden ciklusban maga a táblázat RETLW-je ugrik vissza a loop cimkére.

Az init értelmetlen ugrabugrának tűnik, de nem az. A start-nál lévő CALL a loop cimét tesz a verembe tetejére, a következő CALL azért kell, hogy ezt a verem másik címére másolja és az új címet tegye a tetejére, majd onnan visszatéréskor a loop címe visszakerül a verem tejére is, és megmarad a második szinten is. A start-nál lévő CALL-ból nem térünk vissza, a visszatérési címünk szépen előkészítve mindkét verem szinten és ugrunk a loop-ra ...
(#) HeZ válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 9:16 / 2

Ezért különleges tudás a programozás (szaktudás) és szűkös a nyelvi kommunikációs csatorna:
szerintem csak egy másik programozó érti, amit írtál, a többieknek kínai magyarázatod.
A mai mikrovezérlőkben meg már nem szükséges ilyen trükköket bevetni a tárhely bősége, a verem mérete, a gyorsaság, stb miatt...
Nem egyedi eset, kívülállók ugyanilyen bambán néznek, ha olvasnak jogi szöveget, matematikai, fizikai, orvosi szövegeket, sőt, az idegen nyelvű leírások meg végképp kínaiak ...
Hasonló WTF (what a f.ck) történet 1999-ből a Quake program Fast inverse square root = 0x5F3759DF algoritmus ~ gyors inverz négyzetgyök = 1/ gyök x megoldása. Ez a forradalmi, szokatlan program tette lehetővé a valós sebességű, 3D térhatású mozgóképek (játékok) megjelenését:

float Q_rsqrt(float number)
{
long i;
float x2, y;
const float threehalfs = 1.5F;

x2 = number * 0.5F;
y = number;
i = * ( long * ) &y; // evil floating point bit level hacking
i = 0x5f3759df - ( i >> 1 ); // what the fuck?
y = * ( float * ) &i;
y = y * ( threehalfs - ( x2 * y * y ) ); // 1st iteration
// y = y * ( threehalfs - ( x2 * y * y ) ); // 2nd iteration, this can be removed

return y;
}
Itt a leírása, matematikai háttere, de azt is csak a matematikusok meg a programozók látják át.
(#) zenetom válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 10:19 /

Ez jópofa.
Bár erősen korlátozott hogy hol lehet ilyeneket használni, illetve ahogy HeZ is írta, ma már gyakorlatilag végtelen erőforrás áll rendelkezésre.
De amúgy ettől függetlenül, én is ragaszkodok a régi, 8-as verziójú MPLAB-hoz, illetve a nagyon új PIC-ekkel nem foglalkozom.
Viszont a 12F1840 nagy kedvencem. Van benne elég klassz indirekt címzés, akárcsak a nagyobb 18F szériában. Tehát végig bírsz olvasni egy táblát az adat/program memóriában úgy, hogy nem nyúlsz hozzá a pointerhez.
18F-nél erre van a POSTINC, POSTDEC.. stb. virtuális regiszterek, melyekkel a kiolvasás után (vagy előtt a PREINC-el) automatikusan lehet növelni/csökkenteni az FSR pointert.
Na ugyanez megvan a 12F1840-nél, csak máshogy kell használni.
Ráadásul a 12F1840-nél úgy ki lehet kerülni a bankolást, hogy létrehoztak egy virtuális, "lineáris" adatmemória területet, ami az összes bank GPR regisztercímeit tartalmazza folytatólagosan.

Szóval igen, megvannak ennek a területnek a szépségei, csak kell hozzá szem, ami meglátja.
(#) sonajkniz válasza zenetom hozzászólására (») Pé, 12:41 /

Idézet:
„ma már gyakorlatilag végtelen erőforrás áll rendelkezésre”

Igen. De ez a szemlélet csak arra jó, hogy megtanuljunk pazarolni.
Páldául egy 2-3 LED-es villogóhoz egy SMD PIC10 is pazarlás, de ott legalább értelmet ad neki a nagyon kicsi méret. Viszont blokkos programozással ESP32-re csinálni meg, kb. plyan értelmetlen, mint a gyémántberakásos színarany telefontok. Csak hivalkodásra jó, hogy semmi sem számít.
Én csináltam már távirányítós kisautót wifi kapcsolattal. Lehetett volna adó és vevő oldalra is berakni 1-1 ESP32 S3-ast, de lehet úgy is, hogy egy PIC10 beolvas kép potit, ezt 1-wiren továbbítja egy ESP-01-nek, ami zárt (mac adress) alapú csatornán küldi egy másik ESP-01-nek, ami közvetlen meg tud vezérelni egy modelszervót és egy brusheles motor vezérlőt.
Itt már használom a magasabb szintű hardvert és a C programnyelvet, de csak az ésszerűsség határain belűl.
(#) benjami válasza sonajkniz hozzászólására (») Pé, 13:22 /

Valahol igazad van, de az baj, hogy amikor egy STM32G030F6P6 olcsóbb mint egy PIC10F322-I/P meggondolandó, hogy érdemes-e rengeteg időt felhasználva megküzdeni azon, hogy hogyan hogyan lehet az erősen csökkentett utasításkészletű 8 bites PIC-be cipőkanállal belevarázsolni az óhajtott feladatot elvégző programot (bármilyen elegánsan is hangzik azt utólag kijelenteni, hogy megoldottam).
(#) majkimester válasza benjami hozzászólására (») Pé, 14:10 /

Noha igaz amit írsz, de meglepődik az ember, ha utánanéz, hogy nem csak az ilyen cipőkanalas 8 bites, de még az ennél primitivebb 4 bites mikrokontrollereknek még mindig mekkora piaci részesedése van. Egy kenyérpiritó timer-nek bőven megteszi, és ha ezt factory programozottan szállítják meg méginkább kisebb költséget jelent.

De térjünk vissza a hobbira, a 10F-nek is megvan a helye, ha SOT tokban extrém kis hely áll rendelkezésre, minimális fogyasztás szeretnénk, vagy nagyon primitiv a feladat. a végtelen erőforrás meg sosem végtelen, mindig van az a feladat ami kiahasználja, pl. FFT. És lehet erősebb kontrollert taláni erre a feladatra is, de hobbi esetén más szempontok vannak. Néhány db készülék esetén az nem számit igazán, hogy egyik picit olcsóbb, ha például a másikhoz már meg van fejlesztői tudás és környezet, programozó/debugger HW. Leszoktam a 8 bites PIC-ekről és az assembly-ről, de néha egy egy kisebb feladatra előszedem, mert gyakran egyszerűbb és gyorsabb egy meglévő programot módosítani, összeollózni, újrahasznosítani, mint újra kezdeni nulláról másik architektúrán. Próbálom a faladathoz választani az eszközt, és új architektúrát csak akkor bevetni ha a meglévő készlettel nem reális a megvalósíthatóság.
(#) zenetom válasza sonajkniz hozzászólására (») Pé, 14:51 /

Egyetértek.
Az viszont tényleg szomorú, hogy ahogy megy az idő, rohamosan emelkednek a PIC árak.
Pont a napokban néztem 18F2520-at, mondom veszek belőle. ChipCAD-nél nincs is raktáron, mouser-nél is nettó 2500Ft körül van.
A benjami által említett STM32G030F6P6 meg kb. 1/6 áron van.
Bár, az új PIC-ek közt is vannak ilyen olcsók.
Én egyébként azért ragaszkodok még a 8 bites PIC-ekhez, mert assembly-ben relatíve egyszerű őket programozni, és atomi szinten kézben lehet tartani a dolgokat.
Egy ARM-nél már gondolom az asm felejtős, C-ben meg ki vagy szolgáltatva a fordítónak.
Anno amikor próbáltam a C fordítókat PIC-re, ebből lett elegem. Írtam egy progit, aztán a következő verziójú C fordító már nem akart függvényeket felismerni, hibákat dobott. .stb. Aztán találja meg az ember az okát...
Persze használtam én is ESP32-t, VSCode-al, nagyon jól lehet magas szintű feladatokat csinálni vele. De amihez nem indokolt, arra ott a PIC.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Pé, 15:25 /

PIC12F1840
PIC18F25K20

Egyforma tokozást, technológiát illene összehasonlítani. Be kell látni, hogy a DIP tokozás iránt már nincs akkora kereslet, így drágább. Ezenkívül az 5V -os technológia is kezd kimenni a divatból, a 3.3V-os széria sokkal olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:25
(#) benjami válasza zenetom hozzászólására (») Pé, 15:38 /

Én éppen a szándékosan butított ingyenes verziós C fordítók miatt fordultam el a PIC-től (megjegyzem, hogy egyáltalán nem bántam meg, mert egy másik világ nyílt ki cserébe). Azt még elnéztem volna, hogy az optimalizálást nem tudták az ingyenes verziók, de amikor feleslegesen a működést nem megváltoztató plusz utasításokat szúrtak be, kizárólag azért, hogy a kód nagyobb és lassabb legyen, azt már nem vette be a gyomrom. Pedig egy ideig ott volt a gépemen egy C nyelv feltelepítése előtti MPLAB-ot is tartalmazó virtuális oprendszer háttértár képfájlja, amire ugye bármikor tudok egy 60 napig működő próbaverziót feltelepíteni, de ezt akkor is nevetségesnek tartottam. Az ARM-re meg ott van a teljesen ingyenes teljes értékű GCC fordító.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Pé, 18:29 /

Idézet:
„Ezenkívül az 5V -os technológia is kezd kimenni a divatból, a 3.3V-os széria sokkal olcsóbb.”

Ezt nem értem. Miért jobb az, ha szigorúan 3,3V-on dolgozik valami, mint amikor 2,5V-tól 5,5V-ig vígan elvan? Plusz nem értem, mitől lesz az olcsóbb? A gyártástechnológia ugyan az. vagy nem?
Nem a fejlesztési költségek, és a felhasználási darabszám határozzák meg az eladási árat?
(#) bbatka válasza sonajkniz hozzászólására (») Pé, 19:23 /

Gondolom a fogyasztás, sebesség optimalizáláshoz van köze. Az 5V-os mikrovezérlők kisebb sebességről ugye lassabbak. Mindenesetre elég kellemetlen, hogy feszültség konverterekre van szükség ha az 5V-ost össze akarom kötni a 3,3V-sal.
(#) Josi777 válasza sonajkniz hozzászólására (») Pé, 20:22 /

Valóban az eladott darabszám nagyban meghatározza az árat, de van más szempont is. Egyrészt a 3,3v-os magok terjedtek el és ez az irány, az 5V-os rendszerek elavulnak (persze van kivétel is, mivel az 5V-os rendszerek kevésbé érzékenyek a zavarokra). Így a 3,3V-os procik eladott darabszáma lényegesen nagyobb, mint az 5V-osok. De van egy másik lényeges tényező, mégpedig az egy szilicium korongon (wafer) elhelyezhető magok (die) száma. Az 5V-os tranzisztorok nagyobbak, így több helyet foglalnak el, valamint az I/O portjaik is több tranzisztorból állnak (level-shifter miatt). Így az egész mag nagyobb, kevesebb mag fér el egyetlen lapon (dies/wafer). Márpedig a wafer költség technológiától függően 30%-50% a chip előállítási árának.
Következő: »»   33 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem