Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Próbáltm innen trnzisztorost is stb, semmi sem lett hngossb, minth 1 diódévl menne. Gondolom 2 diódásnál is az a gond dupla a feszültség ha mérem de gondolom veszik az áram. Igay az össz a 800ohmos hangszórón van próbélva és mindig mérema feszültségéet is üres járatban és terhelés alatt is.
Szia!
Nálam ez jobban bevált --de nincs 2x hangereje ! Elég magas antennával ; függőlegesen 10m antenna --20m földeléssel ? (szóval X emeletes épület fűtéscsöve tekerccsel csatolva )
Szia!
Amivel sikerült a dupla hangerőt elérnem ,ez a 2 diódás volt. A C3 két pontján 5kohm feletti terhelésnél néha 10V dc -t is mértem (helyi adó 5km re)A két rezgőkör a fűtéscsöre volt "rátekerve" kb 10cm átmérőn --laza csatolás.? A másik ezeket a detektorosokat kipróbáltam ---nem túl nagy sikerrel 1-2-3 állomás vétele gyenge hangerővel! A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2025
Igen, erre gondoltam de 2 tekercset kell készítenek és mind a 2 őt behangolni, vagy a másik két diodássat amit feltettél. Ma már a Kossuth Rádió sipolàsa ébresztett annyival hangosabb a detektorosom egy diodával de másutt megcsapolva. Lehet még egyszer megpróbálom a feszültségkétszerezöst.
Szia!
Igen a megcsapolás helyzete --lényeges! A diódás kör terhelése miatt.Ez szól bele legjobban a hangerőbe. Egy 70 menetes tekercset érdemes 10 menetenként kihozni -az alsó 1/3 nál -az 5 menet is célszerű lenne. De a legjobb az a régimódi lecsiszolt zománcos tekercs ,egy mozgó érintkezővel .(mint egy potméter ?) vagy a külön diódás csatoló tekercs mozgathatóan....esetleg a 7. ábra szerint kivezetéssel. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
Megoldásom 30+30 menet és minden ok. Próbélltam más kapcsolésokat, ayért 800ohmos hangszörönak az enyém a legjobb. Reggel sipolás ébreszt.
SziaÍ!
Akkor a legjobbat ,találtad telibe! Ha megmérnéd a dióda után a DC és az AC feszültséget is egy minimultival? Köszi!
Terhelés után 14-15mV a hangszóró terhelése alatt a DC, 3mV az AC, közben lekapcsolták a rádió adót. Zajbal 11mV és 17uA. Terhelés nélkül más, feszültség kétszeresével 600mV felett volt de a 800ohmos hangszórón halk volt, 6-8mV volt. Egyedül ez a kapcsolás tudja a 15mV. Ugye cél hangszórón radiozni. A Solti adó légvonalban 100km és 2MW a szabadkai 25km és 10kW ami hangszórón szólt.
Szia!
Nem tul magasak a feszültségek. Egy jobb antenna ?( Ereszcsatorna ) v a földelés ? S ezt ismered --kipróbálod?
Padláson van kb 2x10-14m antenna. Földelés a konnektroból. Szerintem jó mert hallkan de szól hangszórón. Régebben próbáltama csatornát, syaritódrótot és viycsap földeléssel, de fejhallgatón és nem mértem a fesyültséget. Syólt és kész. Ami aggaszt, most i próbállom a keretantennáson is, csak a Kossuth Rádió szól, volt még 2-3 állomás. 2.8-3mV tud a keretantennás. Tegnap a kayettás rádión sem jöttek be a román adók.
Szia!
Sajna van terjedés is ---1 hónapban 2-3 jó nap?A többi meg........ Nem a keretantenna a lényeg --bármilyen más rezgőkörrel is működik. Hanem a kapcsolás többi részlete. Nálam a központi fűtéscső mint ;antenna+ földelés együtt. A 105mm-es műanyagcső lapjára feltekerve a rezgőkör 70 menete --Az utólsó 12 levágva mert sok volt.-Ez megy az asztali rádióhoz. A cső alsó élén itt -ott lecsiszolva a zománc (ez a megccsapolása )ide van forrasztva a diodák kb 30 menet , meg a "csuszó kondi " 50pF..........720pF .kb 55 ment. Mint irtam (jó terjedésnél ) azért 10V dc is előfordul.+ 2--8mW hangteljesitmény is.
Ez a 8 km-re lévő 15 kW-os, 80 km-re lévő 25 kW-os, 113 km-re lévő 100 kW-os vagy a 190 km-re lévő 2 MW-os adó?
Szia!
Nem Én Miskolcon játszadozom --a Solti Kossuth nem jön detektorossal---Nálam a Nyiregyházi , Miskolci , Szolnoki KH állomások jönnek. Robi meg a Szabadkai és Solti adóról beszélt.
Szia!
De. Hozzád ( irányítószámodhoz ) képest írtam a távolságokat. Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Solt. ( Rádióállomás - földrajzi helyből )
Innen jött ay első keretantennás detektorosom. Különben egy régi ferrit nélküli detektoros radióm atkötésével 17mV érte el, es ezzel is ha a ferritrúd közepéna tekercs 16mV van. de akkor a forgökondenyátor félig nyitott.
Szia!
Az a 10V dc azért a helyi adó max 5km (légvonalban ) a Dankó Rádio .Ez egy kisebb (Sokol )hangszórót meg tud hajtani. A többinél az 1-2V játszik csak .+ meg a fejhallgató kis hangerővel.
Egy csomó kisérletezés után amit megállpitottam. Ha a ferrritrúdon a rúd közepéhez közelebb van a tekecs jobb a hangerő és szelektivitás. Több huzal a tekercsben, hnagosabb rádió, sajnos ezt ugze nem lehet túl növelni. Mivel ferrit nélküli tekercsben több huyal kell jobb a hangeró roszabb a szelektivitás. Hangerőt illetően jobb a diódát a tekercss végére kötni. Csökkenő szelektivitás mellett legtöbb hangerőt kapunk. Problémás a skálázás hisz ha a dióda és antenna is a végéhez közel van eltolódik a skála, akér az utolsó allomássá válhat a kossuth rádió az elsőből.
Sziasztok!
Boldog Újévet Mindenkinek!
Köszönöm viszont. Krumplirádió
Különben kész a rádióm csaka videó nem az, az adás hallható de sajnos a telefon videóján halk, ha meg mikrofont teszek jó de számomra az átberős videó úgy.
Ekészült a rádióról szóló videóm. Ennyit tudok kihozni rengeteg munkával ez lett a maximum, a videón belül hangerősitést alkamaztem külső mikrofon helyett. Videó. Reggel a kb 3m tőlem levő radót hallkan de érthetően hallgattam.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2026
vételi lehetőségekSziasztok! Elő előveszem a kis "wc" papír gurigás detektorosomat. Keresgélnék vele, de vagy az 500pf.-os forgó "nem elég", vagy tényleg jóformán csak a Kossuth éri el az elkészített tekercsem ingerküszöbét, mert az szól szépen, de mást ,se alatta, se felette nem találok.. zajol, ciripel, de semmi. Mondjuk áttekertem egy orosz zsebrádiót is, az se fogott semmit. A detektorosban egy 3,7V-os 18650.-ről megy neki egy kis "csalás" is, egy OC1079 erősíti, és a telefonhallgatóból szépen szól a Kossuth. Éjjel, ha kihúzom a földelést , akkor most hajnal 1.-órakor, is hallok zenét, tradicionális Kínai zene, angol műsorok, és hullámzik az egész. Jól sejtem hogy ez RH és a CRI ,azaz a kínai nemzetközi adás? Honnan adnak ezek? Azt olvastam hogy gigantikus adótornyokat bérelnek itt-ott pl. Albániában. A hozzászólás módosítva: Szo, 1:02
Szia! Ionoszférikus teredés útján, a rövidhullámokon érkezik az adás "felülről".
Ahogyan mondjátok, középhullámon nemigen van már adás, de Solt élt, él és élni fog.
Adás azért még van, legfeljebb vétel nincs vagy rossz a terjedés.
2025.03.11.
Antenna, rádió és helyi zavarok kérdése, hogy ki mit tapasztal. Az utóbbitól is úgy tűnhet, hogy nincs állomás, de a KH sáv esténként még mindig eléggé tele van.
Itt, a 24-órás spektrumképen látni, ahogy délután megélénkül a sáv. Igaz, a hollandoknál, de vannak ilyen vevők máshol is: https://www.receiverbook.de/map
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Különben kész a rádióm csaka videó nem az, az adás hallható de sajnos a telefon videóján halk, ha meg mikrofont teszek jó de számomra az átberős videó úgy. 

A detektorosban egy 3,7V-os 18650.-ről megy neki egy kis "csalás" is, egy OC1079 erősíti, és a telefonhallgatóból szépen szól a Kossuth. Éjjel, ha kihúzom a földelést , akkor most hajnal 1.-órakor, is hallok zenét, tradicionális Kínai zene, angol műsorok, és hullámzik az egész. Jól sejtem hogy ez RH és a CRI ,azaz a kínai nemzetközi adás? Honnan adnak ezek? Azt olvastam hogy gigantikus adótornyokat bérelnek itt-ott pl. Albániában.