Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Igen, most amikor szétkaptam, első dolgom volt, hogy megnézzem, nem a csúszósaruk lötyögése miatt melegedett-e el az egész. De nem, minden szoros és fémtiszta a saru alatt.
A melegedés egyértelműen a hőkorlátozó belsejéből jön, mert a hőkorlátozó műanyag burkolatának a középpontja a legmelegebb, itt volt, hogy a hőmérő akár 145 fokot is mutatott. Sajnos a vizes rész karbantartását nem merem még megcsinálni, azt évente mindig egy szaki csinálja, úgy tűnik, neki nem terjedt ki a figyelme a vezeték kötegre. Nem tudom, lehet-e ilyet kérni Hobbielektronikán, de ha van javaslatotok kifejezetten jó alkatrészboltba Budapesten, légyszi írjátok meg privátban. Terveim szerint az Orczyba megyek ma délelőtt. Egyébként most, hogy adódott ez a kis probléma, megnéztem kíváncsiságból milyen új bojlerek kaphatóak. Hiába nagyon jó ez a régi bojler, egy felújított fürdőszobának sajnos nem a legékesebb tárgya. Állítólag a Hajdu Aquastic Flat elég jól sikerült, száraz fűtőszálas is. Amúgy is terveztem már átállni vezéreltről nappalira a bojler tekintetében (nagyon kevés áramot fogyasztok, a számlában mutatkozó különbség nem gond). Csak az a sok elektronika ne lenne benne, érintőgomb, Wifi, elektronikus vezérlő panel, stb., mert azt tuti nem megyek be megvenni 2000 Forintért az Orczyba, mint a jelenlegi bojlerhez bármit.
Ha egyértelműen a hőkorlátozó a meleg akkor annak kontaktusa nem jó. Nekem csak a régiekkel van tapasztalatom. Minden második évben vízkőtelenítem. Páros évben a leányomét, páratlanba az enyémet. (Ez persze használat és víz függő is.) Már kétszer cseréltem kábelt az elmúlt 15 évben. De én nem válok meg ezektől, míg a tartály bírja. Mert ahogy olvasom az újak messze nem ilyen tartósak és szinte minden kapható bele. Nem is állok neki, míg mindenhez nincs ptalkatrészem..
Normál esetben a víz leeresztése tart a legtovább. Nálunk a pincében van mind kettő, kinézete helyigénye nem számít. Anno én is átkötöttem a normál hálózatra, hogy bármikor legyen meleg víz, de vissza kellett kötnöm a kvóták miatt.. Idézet: Nem mindenki szerint: Bővebben: Link. Egy-két negatív véleményből le lehet szűrni, mire számítson az ember. „Állítólag a Hajdu Aquastic Flat elég jól sikerült”
Így néz ki a hőkorlátozó kiszerelés után, a lenti képen, viszem mintának a boltba. Így, fényben mégsem tűnik teljesen fémtisztának a csatlakozás, de kicserélem mindenképpen, a vezetékkel együtt, nekem megér a nyugalom 2-3000 Forintot.
Ha már kicseréltem, szétszedem kíváncsiságból a régit. Nekem azért mindegy a kvóta, mert nappalin fogyasztok kevesebbet, vezéreltről nálam megy két kis méretű hőtárolós kályha is. Eddig mindkét évben belefértem mindkét kvótába. A nappali fogyasztásom töredéke szokott lenni a vezéreltnek, így nem gond, ha a nappali lesz több. Sőt, még örülnék is annak, ha bármikor bekapcsolhatnám a bojlert. Sokat utazom el, néha hetekre, ilyenkor mindig lekapcsolom a villanyórákat. Amikor hazaérek általában nem aktív a vezérelt, várhatok, amíg nem kapcsol a központi állomás. Sokkal jobb lenne, ha hazaérnék, és rögtön kapcsolhatnám a bojlert. Jól látod, miért nem merek az új bojlerbe belevágni. Csodaszép a külseje, talán a Wifi is jól jönne néha, de ha egy érintőgombos vezérlést kellene cserélnem, égnek állna a hajam. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2026
Sajnos a vezetékerek bevonata és a szigetelés "egymásnak esik". Ez korrózióval jár, ami kiterjed a csatlakozó beroppantására is és kész a melegedés. Nem igazán értem, hogy a régi villanytűzhelyben hőálló vezeték és hőálló csatlakozó volt. Itt miért nem lehet/lehetett olyannal dolgozni? Én egyébként a bojlerbe 1800W-nál nagyobb betétet nem teszek. Azokkal nem volt gondom. Kisebb áram, kisebb baj. Sajnos az alaplapok is egyre vacakabbak. Azt mondják, "zománcos", aztán nitrózománc. Nálam a zománc, az a tűzzománc. Volt olyan, hogy hullámos volt a tömítő felület. Szemre nem észrevehető, csak ha már tudod mit-hol kell nézni.
Na úgy gondoltam, hogy ha már szabin vagyok, akkor veszem a bátorságot, és szétszedem a vizes részt is, életemben először. Milyen jól tettem, az anód épp elfogyott, és ha jól látom, a fűtőszál réz bevonata is lekopott. Úgy gondolom, hogy nem sajnálom a pénzt, és megveszek mindent:
Új alaplap, új fűtőszál, anód, tömítések, új csavarok. Plusz az eredetileg tervezett hőkorlátozó és vezetékköteg. A fűtőszál eredetileg 1,8kW-os, lehet teszek bele kisebbet, ha van az Orczyban, így talán az elektromos kapcsoló alkatrészek (pl. Termosztát) is jobban bírják majd. A kérdésem csak annyi volna, hogy mit gondoltok a belsejéről. Elmegy ez még pár évet, vagy azok már ott olyan korrozió foltok, ami miatt nem szabad rá költeni? Mintha a függőleges varrás nem volna rendben. Ronggyal belenyúltam, kitöröltem-itt ott, a göbökben felakad a rongy. Ha kicsit is kérdéses a dolog, simán rendelem az új bojlert, rá van szánva a pénz, nekem fő a biztonság és az üzembiztosság. Érdekességképpen odatettem egy képet a kijött vízkőről, ez kb. 14 hónap, beledobtam a fürdőkád dugóját összehasonlításképpen.
Régebben a bojler testet akkor cserélték, ha alul a tömítés már nem zárt rendesen, vagy kívül vállalhatatlan lett a kinézete. A tároló része régen szerintem nem ment tönkre. Az újaknál persze akár más is lehet.
Nekem úgy tűnik, hogy ez a perem még vállalhatónak tűnik, nem rozsdás, illetve nem is kráteres.
Ez a bojler még ennyi időt elmegy. A fűtőbetét is rendben van még.
A hőkorlátozó belső érintkezői elvástak, attól a melegedés. Csere. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2026
Szép tiszta, újszerű a bojlered.
![]() Néha belefutottam olyanba, a betétet úgy kellett ide-oda mozgatással kiráncigálni. Jött utána másfél vödörnyi vízkő. Még az az anód is elment volna néhány évet. A fűtőbetéten soha nincs rézbevonat. Az vagy réz (ami számomra felelőtlenségnek tűnik) vagy rozsdamentes anyag. Már leírták a teendőket, használd egészséggel még 10-20 évig!
Köszi szépen mindkettőtöknek a hasznos megerősítést!
![]() Ezen a réz fűtőbetéten most elgondolkodtam. Ha jól látom, semmi más réz alkatrész nincs a bojleremben, a vízvezetékek is acél csövek, tehát ha a mostani acél fűtőbetétet kicserélem rézre, akkor nagyobb esélyem van beindítani az elektrokémiai korróziót, ami tényleg nem jó. Csak a lenti képen látható színeződés miatt gondoltam rézre. De akkor lehet az csak korrózió. Akkor ha esetleg beállítom ecetbe az alaplapot, lejön a vízkő, így kicserélem utána az anódot, érdemes megmenteni ezzel az alaplapot és ezt a fűtőbetétet? Az alaplapot csak az elektromos vezérlés felőli rozsdafoltok miatt akartam cserélni. Talán eredeti alkatrészek. Most láttam, hogy az eredeti alaplap ára 15.000 Ft, ami már viszont esztelen rablás
Azok a rozsdafoltok tovább bírják, mint az új alaplap. Megpucolod és kész. A fűtőbetét viszont még nagy jól néz ki. Lepiszkálod a vízkövet és mehet tovább.
Engedd meg, hogy én is beleugassak a dologba. Szokásom szerint kritizálni és ellentmondani fogok. Nálunk 100 éve Hajdu "villanybojler" - rendes nevén forróvíztároló - van a háztartási meleg víz biztosítására. A mostani 120 literest 2003-ban szereltem fel. Évente vízkőtlenítem, cseréltem már benne anódot és fűtőbetétet is. A fűtőbetét nálam réz. De ettől nem tapasztalom azt, hogy beindult volna bármilyen korrózió. Viszont amit a képeiden látok, az egy kicsit elszomorító. Az alaplapnak és a csavaroknak egyáltalán nem szabadna rozsdásodni, és a tartály belsejében is megindult már a folyamat a kilyukadás felé. A tartály belső felületén egybefüggő zománc felületnek kellene látszani. Ahol látszik a rozsdásodó varrat, ott ki fog lyukadni, vagy már ki is van, ugyanis az alaplap és a csavarok a szivárgó víztől rozsdásodnak, és simán lehet, hogy már pici lyukak vannak a tartály varratainál, és a szgetelés alatt szépen leszivárog a tartály falán. Vagy az alaplapi tömítésnél szivárog. Én a helyedben először csak a tömítést cserélném ki és feltöltés után megnézném, hogy hol szivárog. Szerintem a zománcréteg sérült.
Semmi gond, sőt, én mindenben szeretem a kritikus hangnemet, az tudja igazán felhívni a figyelmet arra, hogy mi nincs rendben.
Éppen azért írtam ide a fórumra, mert én is láttam, hogy a függőleges varraton rozsdásodás látható a tartályban, illetve nekem sem tetszett az alaplapon lévő rozsdafolt. A korrodált csavarokról pont azt gondoltam, mint te, valószínűleg korábban víz jutott az elektromos részbe. Lehet a burkolat alatti pára ölte meg lassan a hőkorlátozót is. Igazat megvallva mindig megbíztam a karbantartós szakiban, viszont mindig is feltűnt, hogy azon kívül nem csinált soha semmit, hogy szétszedte a bojlert, kikotorta a vízkövet, majd új tömítéssel összerakta. Soha nem láttam, hogy pl. lámpával belenézett volna a tartályba, vagy lekaparta volna a vízkövet a tartály peremről, hogy a gumi tutira felfeküdjön. Szerintem annak van a legnagyobb esélye, hogy a tartályperemen az utolsó tisztításkor vízkő maradt, nem feküdt fel rendesen és csöpögött mellette. Ezt abból gondolom, hogy a régi tömítésen vannak ilyen berágás nyomok. Én a tartályt teljesen tisztára töröltem, a peremet is többször ecettel lemostam, amíg fémtiszta nem lett. Új alkatrészekkel összeraktam, azaz alaplap, fűtőbetét, anód, hőkorlátozó, vezetékek, tömítések, illetve még a tartályperem csavarokat is kicseréltem, mert zavart, hogy oxidosak. A csavarokat és a csatlakozásokat vékonyan bekentem villanyszereléshez is használt szilikonzsírral. A termosztátot meghagytam, mert az hibátlanul kapcsolgat, és amúgy baromira drága. Egyelőre jól működik, csöpögésnek nyoma sincs, a burkolatot holnap rakom fel, addig kiderül, ha megjelenne bármennyi csepegés. Innentől bírja, amíg bírja, ha esetleg elpisili magát, akkor rendelek egy újat. Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólását!
Nagyon szép, tiszta munkát végeztél. Sokunknak nincs erre lehetősége, mert haladni kell, nem ülhetünk ott napokig.
Nem tudom, mennyire drága az a termosztát, amit láttál. Utoljára ~1800-ért, előtte 1450.-ért vettem, de most láttam 4000.-ért. Szerintem az nem sok. Egyébként én se szoktam lámpával belenézni. A zuhanyozóval kimosatom (ha van rá lehetőség). Ha független helyen van, ahol nem célszerű szétfröcsögni a vizet, kitörlöm, amennyire bírom. A tömítés helyét persze amennyire lehet, letakarítom és megy minden a helyére. Egy időben a javító vezetékkészlet nagyon silány volt. A csúszósaruk fellazultak és pörkölődni kezdtek. Amit legutóbb hozott az egyik szomszéd, már nagyon jó volt.
Köszönöm!
![]() 6500 Forintért akarták adni az eredeti alkatrészt. Teljesen érthető, hogy nem tudnak a szerelők az ügyfélnél olyan alapos munkát végezni, mint ahogy magunknak csináljuk meg. Ezt az egész napos időráfordítást egyik ügyféltől sem lehetne pénzben elkérni, sokan valószínűleg még az egy-két órányi munkadíjat is soknak találják. Nekem ez a móka 25000 Ft alkatrész költség volt, illetve az alkatrész beszerzéssel együtt kb. 10 órányi munka. Nem hiszem, hogy ezt bárki kifizetné ügyfélként, ha mindent forintosítanánk, hiszen ez egy új bojler ára.
Az alaplap amiatt szokott rozsdásodni, mert a fürdőszobában zuhanyozáskor felszökik a páratartalom jó magasra. A bojlerbe pedig pont zuhanyozáskor kerül be alul az alaplapnál a jéghideg bejövő víz. Ez rögtön lecsapódik a hideg alaplapon.
Némely esetben még a fűtőszálon is végiggördül 1-1 csepp. Hónapokig nyomoztam egyszer, mitől ver le a FI relé. Hát ettől a csepptől volt
Az alaplapnak egyébként egyáltalán nem szabadna rozsdásodni, lévén az is zománcozott. Ti nagyon durván tolhatjátok a zuhanyozást, ha ott ennyire vizes lesz az alaplap...
Amúgy fűtőszál alatt (helyett) mit kell érteni?
6 fő, nagycsalád, 4 lány ?
A fűtőszál kivezetésnél alul volt nedves. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem tudom, mennyire drága az a termosztát, amit láttál. Utoljára ~1800-ért, előtte 1450.-ért vettem, de most láttam 4000.-ért. Szerintem az nem sok. Egyébként én se szoktam lámpával belenézni. A zuhanyozóval kimosatom (ha van rá lehetőség). Ha független helyen van, ahol nem célszerű szétfröcsögni a vizet, kitörlöm, amennyire bírom. A tömítés helyét persze amennyire lehet, letakarítom és megy minden a helyére. Egy időben a javító vezetékkészlet nagyon silány volt. A csúszósaruk fellazultak és pörkölődni kezdtek. Amit legutóbb hozott az egyik szomszéd, már nagyon jó volt.