Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akkumulátor töltő
Soros izzó esetén az ajánlatod szerinti 13,8 V nem lesz jó. Ha az izzó hideg ellenállása mondjuk 4 Ω, akkor azon ha például 0,5 A a töltőáram, akkor már esik 2 V feszültség, így a maradék 11,8 V már nem fogja tölteni az aksit.
De az ajánlott eszköz feszültsége állítható, így növelhető a szükséges mértékben. Idézet: Ha annyi. Vagy több. Vagy kevesebb. Semmit nem tudni az akkuról és/vagy a felhasználási igényéről.„ha például 0,5 A a töltőáram” Szerintem felesleges az izzó, lévén nevezett tápegység max. 1 A áramot tud szolgáltatni, "kis" akkumulátorokat is rá lehet akasztani, nem teszi tönkre őket. ugyanakkor ha a kuncsaft nem balesetveszélyes dolgot kér, hajrá.
Na most jött meg a kis Mean Well. Az AC (220 V) bemenetnél nagyon figyelni kell a polaritás helyességre ( L, N)?
Lényegtelen hogy melyik a fázis, melyik a nulla.
szerk.: Kapcsolási rajzok miatt írják rá, jelen helyzetben lényegtelen. Ott lehet érdekes, ahol védőföld is csatlakozik a tápegységhez. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2026
Szia! A "kis" helyett, ha a típusát írnád le, tudhatnánk miről is kérdezel...
Az izzót végül kihagyom, illetve olvastam, hogy zárlat védelem van a HDR 15-15-ben, de alkalmazzak be és kimeneten biztosítékokat? Amennyiben igen akkor milyen értékűek legyenek?
Köszi. Nem töltHali!Próbálkozás a lehetetlennel. Egy ablktisztító kisgépben van ez a panel, ami nem akarja tölteni az akkut. Már raktam bele újat is. Hol keressek ezen hibát? A kukában?
Ez egy komplett vezérlő elektronika...nem csak akkutöltő! (Talán nem is ebbe a topikba passzol)
Nem látható, hogy mi (akku/töltőfesz hová van kötve, viszont csúnya frorrasztások is láthatók, amik nem lehetnek gyáriak.
Baloldalon fenn a stekkerek: Az alsó? Ki/be kapcsoló. A középső, dugasztáp(töltő). A felső hármas, led visszajelző, piros, zöld. A piros - fekete vezeték, motor. Jobbra fenn, a három tüske akku csatlakozó. A gányolt forrasztás az én művem. Kivettem azt a diódát, mert rossznak tűnt. Ki derült, hogy motor vezetékeivel párhuzamos. Ha van értelme foglalkozni vele, átmehetünk másik topikba.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
Ez olyan gép (robot), ami rácuppan az üvegre? 1 cellás akku van benne? Ha igen, egy külső töltő elektronikával is lehetne tölteni...
A "három tüskés" akku csatlakozásban is lehet hiba... A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
Tüskesor ellenőrizve. Valameddig tudom mérni a 4,9V töltőfeszültséget, de ahogy közelítek az akku felé, már csak az akku feszültséget. Akku nélkül meg nem indul be.
HDR 15-15Sziasztok.Az elkészült "töltővel" kapcsolatban. Dióda utáni beállított 13,8 V, régebbi multiméteren illetve egy analóg műszeren pontos érték. Modernebb Uni-t multin magasabb feszültségérték az is ugrálva. Jól gondolom, hogy a nagyfrekvenciás működés miatt utóbbi érzéknyebb? Köszi.
Terhelés nélkül? Hiba! Nézzük meg egy rákapcsolt 10W/12V-os autóizzóval...
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:21
Vannak koncepciók az akkumulátorokat töltő feszültségek értékét illetően, de az akkumulátort az áram tölti. A képen látok egy soros diódát is (?), amin szintén esik feszültség.
Nem az előre kitalált feszültség beállítása ígéri a sikert. Szerintem az a jó megközelítés, ha rákötöd az akkumulátort és méred az áramot. Aztán akkora feszültséget állítasz be, hogy ez az áram olyan legyen amit jónak tartasz. Ha jól emlékszem itt csak valamiféle "életben tartási" feladat van, amihez elég lehet 0,5-1 A körüli érték (akku-mérettől függően). A töltő áram útjába célszerű betenni egy olvadó biztosítékot, mert ez jelentősen növeli az esetleg magára hagyott folyamat biztonságát (az a szürkés valami is elromolhat, és az akkumulátor is tud huncut dolgokat művelni).
Nevezett tápegység áramgenerátoros üzemmódra vált túlterhelés esetén. Beállítod a kívánt végfeszültséget, aztán hajrá.
Én aligha teszek ilyet, de nem állok az utatokba.
Természetesen minden javaslatot meghallgatok.
Ahogy mondtad itt egy kvázi "életben tartás" lenne a feladat. Milyen értékű biztosítékot javasolnál ennél a HDR 15-15 megoldásnál? A hozzászólás módosítva: Vas, 8:52
Ha az eszköz 1 A-es, akkor elég 1A-es lomha. Az ellenvéleményekkel dacolva, én még mindig azt javaslom, a töltőáramot megcélozva állítsd be a feszültséget. Szokás "csepptöltésnek" hívni ezt a szinten tartó táplálást, és általában egy 300-500 mA tartomány elegendő szokott lenni. Mivel itt feltételezzük, hogy fel van töltve az aksi, csak az önmerülést akarjuk kompenzálni, ezért a feszültsége nem fog változni, így az áram is közel állandónak várható.
Az eszközödet én nem ismerem, de látszólag egy 15V/1A-es kapcsolóüzemű tápegységről van szó (aminek elég bátran elkérik az árát). Egy kis trafó és egy diódahíd is hatékonyan meg tudná oldani ezt a feladatot (szükség esetén valamilyen soros akármivel).
Mit jelent az életben tartás? Minek az életben tartása a cél?
Ha egy csepptöltő féle dolgot szeretnél készíteni azt nem kell túlzásba vinni. Kell egy néhány VA-es nyáktrafó, graetz híd, egy ellenállás, meg valami nagyobb teljesítményű (1-2W-os) zéner és kész is van. A zénert 2-3 darabból kell összerakni ha pontos feszültségértéket akarsz. Mondjuk egy 10 és egy 2,7V-os sorosan az 12,7V, az állandóan éjjel nappal rajta lehet az akkun anélkül hogy kárt tenne benne. Vagy 6,8V és 6,2V az 13V. Áram annyi tud folyni amennyit a zéner soros ellenállása enged, mondjuk néhányszor 10mA. Idézet: „Mivel itt feltételezzük, hogy fel van töltve az aksi,” Na, pont ezért szüksegtelen az áramkorlátozás. Pont mint az autódban, közel feltöltött állapotában nem igényel az akku semmilyen áramkorlátot. Ha ez az akku (amit a kerdező szintentartani akar) mégis lemerülne, akkor annak a tápegységnek az állítólagos 1A-es korlátja elég jól biztosítja azt a korlátot. Ne bonyolítsuk az életét fölös körökkel. Idézet: „a töltőáramot megcélozva állítsd be a feszültséget” Töltés közben áramgenerátoros üzemmód, a töltés végén feszültséggenerátoros üzemmódba váltanak az egyszerűbb töltők. Az esetek nagy többségében ez bőven elég. Nevezett tápegység (HDR-15-15) maximum 1 A áram leadására képes. Ha az akku kapocsfeszültsége eléri a tápegységen beállított feszültség értéket, kezd el csökkenni az áram, mint a mellékelt grafikonon is látható. Ha folyamatosan akarod tartani a töltőáramot fix értéken az áramgenerátoros üzemmód előtt (vagy akár után is), akkor folyamatosan változtatni kell a feszültséget. Kapásból hat ilyen tápegységről tudok, amelyik így üzemel, az akkuk (munka- és indítóakkuk vegyesen) köszönik szépen, jól vannak. Idézet: Ebben az esetben ha állandó áramot állítasz (pontosabban állítanál) be, az akksi feszültsége folyamatosan emelkedne ami egy idő után nem lenne egészséges.„Mivel itt feltételezzük, hogy fel van töltve az aksi, csak az önmerülést akarjuk kompenzálni, ezért a feszültsége nem fog változni, így az áram is közel állandónak várható.” Feszültséget kell beállítani, áramkorláttal. Mivel a tápegység tudja magától is az áramkorlátot, csak a feszültséget kell beállítani. A hozzászólás módosítva: Vas, 15:45
Szs: Nem tudod milyen autóm van, ezért nem tudsz annak töltéséről véleményt formálni.
Bakmannak is. Én egyáltalán nem említettem semmilyen áramkorlátot, ezt ti képzelitek hozzá. Azt javasoltam (és most is ezt látom ígéretesnek) ha a feszültséget nem mások elmondása alapján állítjuk be valamekkorára, hanem mondjuk eldöntjük, hogy 300 mA-el akarjuk táplálni az akkut, és ehhez állítunk be egy feszültséget (ami lehet hogy éppen 13,8 V-lesz, de lehet ettől eltérő érték is). Mivel az akku fel van töltve itt már nem fog a feszültség lényegesen változni, csak a természetes fogyást akarjuk kompenzálni.
Azaz:
Csak fölöslegesen írogattál alapberögződeseket, a témához hozzá sem nezve.
Alapberögződés a 13,8V-on tartas is. Hamarabb meghalnak úgy az ólomakkuk, mint 14,4V-on. De a 40-es evek berögződese, a 70-es evek gyakorlata vissza-visszaköszön, mégha káros is. Akkugyártoknak hasznos, hiszen feleannyi ideig élnek a 13,8-on éheztetett akkuk.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:34
Attól tartok, alapvető fogalmakat nem értesz/keversz. Nézd meg a grafikont az előző hozzászólásomban. Abban látható, hogy amíg az akksi el nem éri a beállított feszültséget, addig a (valamilyen módon) limitált áram folyik bele (ez az áramgenerátoros rész). Ha megvan a feszültség, akkor kezd csökkenni az áram. Ez a normál töltés, mindenki (nem mások elmondása) így csinálja.
A kedvedért megmértem, hogy a szünetmentesem akkumulátoraiba mennyi áram folyik. 2 x 100 Ah munkaakku. Egyik ágon sem mutatott semmit a lakatfogó. Ha én itt 500 mA áramot akarok, meg kell emelnem a feszültséget, de egy idő után az akku feszültsége is megnövekedne, az áram pedig csökkenne. Azután ismét emelnem kellene a feszültséget az 500 mA eléréséhez stb. Ezt a végtelenségig lehetne folytani, legalábbis addig, amíg az akkuk tönkre nem mennének. A hozzászólás módosítva: Vas, 18:36
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ahogy mondtad itt egy kvázi "életben tartás" lenne a feladat. Milyen értékű biztosítékot javasolnál ennél a HDR 15-15 megoldásnál?