Fórum témák
» Több friss téma |
2 ágú FDD SATA holnapra megvan... (nekem félre van téve belőle egy maréknyi. Több ágút meg rossz tápok levágott vezetékeiből készítek).
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2026
A konditeremben 3x egymás után kinyomta a 130kg súlyzót, majd gyorsan átment PC-t szerelni, ezután meg se érezte.
En is arra gondoltam csak nem volt Molex anya. Van egy nagy doboz Molex összerakhato csatlakozom csak pontosan ilyen nincs ( mint mindig
) olyan anya nincs az öreg tápon igy abbol nem tudtam kitermelni. Az uj táp kábeleit meg nem akartam szétvágni ( kb 1,5 m kellett igy begyömöszölni a dobozba, a táp gariban van)
Márpedig ez volt . A régu táprol két külön ágon jott a SATA táp és nem figyeltem oda, hogyan volt rádugva az SSDre . Az uj tápon meg 7-8 cm-ként van 7 SATA csatlakozo, a gépbe meg egy ketrecben van 2 SATA egység HDD meg SSD) es noná hogy forditva vannak beszerelve azaz a 7 cm-n meg is kell forditani a csatlakozot ( persze elöször ezt elněztem meg fel sem merült, hogy forditva is rá lehet dugni . ) ez az átforditás ilyen rövid kábelnél nem leányálom , már azon gondolkodtam hogy megforditom az egyik egységet, de azután mégis sikerült a vastag szalagkábelt ugy hajtigatni , hogy helyesen legyenek a csatik.
Sem a tápkábelt, sem az adatkábelt nem lehet "fordítva" rádugni az SSD-re.
Ha sikerülne is fordítva rádugni, mert az L alakú profil vége mondjuk letört, akkor sem lenne elektromos csatlakozás, mert az érintkezők csak az egyik oldalon vannak.
Ki van ez találva a botkezű mekkmesterekre is tekintettel.
Lefordítom:
A vastag szalagkábelt hajlítgatta, úgy hogy a sata (dugó) 180 fokban elforduljon és azt a sata csatit a (hanyatfektetett) vinyóba (vagy másba) bedugta. Tehát az a csati elfordítva állt a többihez képest, a 7 SATA csatlakozós kábelen, amelyen 7-8 cm-ként vannak azonos pozícióban a csatlkozók...comprende?Ilyen sata táp kábelt persze én sem láttam még eddig... A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2026
A legujabb be Be Quite tápon van igy…
Bocs az a kép a régiröl van a szöveg meg eltünt. Szoval a régi tápon az 5 ér egyedi huzalokbol van mégis a két SATA csatit elforditva szerelték rá és itt amugy sem lett volna gond a forditással.
Az ujjon egy széles fekete vastag 5 eres szalagkábel van (az erek egy testet alkotnak) és minden SATA egyformán van rápréselve. Az alapvinyok ebben a gépben vertikálisan vannak egymás mellett és ott kellett egy SATA csatlakozot 180 fokban elforditani a két szomszédoson nem is lehetett mert ahhoz túl közel voltak igy a másodikat sikerült átforditani. Az sem volt egyszerü, mert a ott volt a közbülsö meg nagyon közel volt a gépház fedeléhez.
Fordítva tényleg nem dugható be, viszont bele lehet törni a műanyagot a SATA kábel dugójába, ha nem vigyáz az ember (régebben CD meghajtónál nekem már véletlenül sikerült).
Ja vagy úgy!
![]() Akkor legközelebb tisztázzuk a fogalmakat! ![]() Mit jelent az, hogy fordítva rádugni? ![]() Amúgy te honnan tudod, hogy Massawa kartárs mit, hogy hajlítgatott? PC,Windows7 \"D\" meghajtó felszabadításaTanácsot kérek! Windows7 (szabad nevetni!) "D" Adatok meghajtó 337GB-ból már csak 45,4GB szabad. Rendezéskor csak a "Lomtár" -at látom amit rendszeresen törlök, jelenleg is üres. Ha összeadom a " D " meghajtón lévő fájlok tartalmát kevesebb mint 8GB az eredmény. Ha valamit letöltök háttértárba (HD) teszem. Valamitől a jelzett, még szabad 45.4 GB is tized GB-onként de csökken. Mit pakolhat a gép a " D " meghajtóra amit sehol nem látok/találok? Ha ez azért van mert a 7-es verziót már nem frissítik, akkor is valahol meg kellene találnom a töredezett fájlokat. Felhasználó szintű ismeretekkel várom a választ!
Nézd meg a rejtett fájlokat is, valamint a Lomtárban a D meghajtót válaszd ki.
Hogyan nézhetem meg a "rejtett fájlokat " ? A " Lomtár" -at a "D" meghajtón nézem: 0 bájt a tartalma.
Pontosan, ha kiüríted a lomtárat, akkor az az összes meghajtóra vonatkozólag fog kiürülni.
[https://www.jam-software.com/treesize_free/treesize-free-windows-7.shtml]TreeSize Free[/url] progi megmutatja mi mekkora!
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:19
Kék halál hiba?Régi PC, Pentium procival időközönként feladja (a leckét) Bővebben: LinkTávolból kéne valami okosságot mondanom erre...de én már jó régóta nem találkoztam hasonlóval. A hozzászólás módosítva: Pé, 16:31
HDD egészségi állapotát is valahogyan ellenőrizni kellene, mivel ilyen korú rendszernél az is lehet a hiba forrása.
Az a gond, hogy túl sok a hiba lehetséges okozója. A HDD macerálása veszélyes lehet, mert DOS-os könyvelő prg fut WIN alatt. Egyszer már a HDD pucolás okozott egyheti anyag újra bepötyögését. Múltkor (tavaly) az oldotta meg, hogy 2 féle RAM volt benne, amelyek közül az egyiket kivettem. Azóta rendben működött. Proci melegetés, meghajtó (driver) probléma, meg sok minden mást javasolnak. Ez "sziget" üzemű, internet/hálózatmentes gép, csak dolgoznak rajta...
Persze készítenek mentést és utána (holnap) elém kerül a gép. A hozzászólás módosítva: Pé, 16:44
Természetesen macerálás előtt adatmentést is lehetne csinálni, hogy esetleges gond esetén vissza lehessen állítani. Úgy nem lehet hibát keresni, ha macerálni se lehet...
Persze ez egy egyszerű könyvelő prg, de nem lehet tudni, hogy mit hová ír, meg miket használ.
Viszont, ha összeraknék egy másik gépet, a mentésről 100%-osan folytatható a munka. Azonban 150 cég anyaga is rajta van...itt már nem árt a rendkívüli óvatosság.
Egyszerűen ha nem lehet macerálni, mert annyira kényesek az adatok, akkor hibát sem lehet keresni... ✕
Bitpontos lemezkép másolat kell a gép meghajtóiról, amiből hiba esetén vissza lehet állítani vagy másik vasra átvinni az egészet, akár virtuális gépre. Legalábbis én ezt szoktam tenni, amikor kritikus gépet hoznak adatmentésre (eleve mindig, mindenről a nulladik lépés a bitpontos másolat).
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:23
Ezt értettem én is "adatmentés" címszó alatt.
Értem én, csak a "bitpontossal" a hibák is bitre pontosan átkerülnek a copy HDD-re...vagy nem?
Persze, ha biztonsági másolathoz ok, ha boncolgatni kell.
Át, de nem gond mert a hibakódok alapján minimális esélyt látok rá, hogy ez meghajtó hiba lenne.
Idézet: Aminek része lett volna, hogy nem elavult rendszeren dolgoznak, hanem modernebb, friss környezetet használnak. Na persze arra költeni kell (ezért utálják az informatikát, hiszen az pénzbe kerül), de az adatbiztonság bizony ott kezdődik, hogy mindenről is van mentés (több helyen), hozzá tudás, hogyan is kell visszaállítani a rendszert.„Azonban 150 cég anyaga is rajta van...itt már nem árt a rendkívüli óvatosság.” Tudom, egy migráció, új program megtanulása az bizony idő és pénz, de amikor nem 1-2 kis magánembernek könyvelgetnek, hanem, mint írod 150 cég anyaga van ott, akkor bizony erre kellene áldozni. Remélem legalább téged kifizetnek rendesen.
Lehet, hogy rosszul emlékeszem, de mintha egyszer már szóba került volna ez a DOS-os programot futtató gép ebben a fórumban. Már akkor is felmerült, hogy ha már lesz bitpontos másolat, akkor nem lehetne esetleg elindítani ezt egy modern(ebb) gépen futó virtuális PC-n?
Sok előnye lenne, mert a virtuális gép könnyen lementhető, és szükség esetén átvihető másik hardverre is. Bár a szoftver DOS alatt fut, a virtuális gép már lehet SSD-n, és megbízható fájlrendszeren. Szerintem egy régi pentiumos gépet reszelgetni jóval kockázatosabb, és hosszú távon talán több munkát is jelent.
A sok cég anyagát csak egy ideig még őrizni kell. Ez egy nagyon drága program volt...van újabb is, meg több gép, 1 emberes cég. A prg DOS-os, nem is kéne hozzá a windows, csak így kényelmesebb kezelni.
De nem is ez a lényeg, hogy a képernyőkép alapján valami kiderüljön. Persze nekem tiszta, hogy a windows anno egy félkész program volt ezernyi hibával...talán az egyik akkori hiba buggyant most ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) olyan anya nincs az öreg tápon igy abbol nem tudtam kitermelni.
A vastag szalagkábelt hajlítgatta, úgy hogy a sata (dugó) 180 fokban elforduljon és azt a sata csatit a (hanyatfektetett) vinyóba (vagy másba) bedugta. Tehát az a csati elfordítva állt a többihez képest, a