Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK vagy TDA
 
Témaindító: Oneill, idő: Máj 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Oneill hozzászólása Máj 11, 2006 /
 
Most jelenleg egy TDA 1554Q jelzésű erősítőm van. Ez szépen szól de nagyobb kivezérlésnél 80% fölött a mély hangok torzítanak. Szerintem ez az IC sajátossága mert a táp 3x akkora mint ami kellene neki tehát az nem lehet hogy megülteti a tápo és a hangfal sem lehet gond mivel 2x200 W Goodmans.
Hozzáteszem az IC-nek jókora hűtése van tehát nem is melegszik.

A kérdésem a következő lenne:
Megpróbálkozzak-e egy nagyobbteljesítményű TDA-val mint pl a TDA7294 vagy 7293 vagy inkább STK szériát csináljak?

Tudom a fórumban voltak ezekre vonatkozó kérdések amik felvetődtek de nagyonsok helyen és nagyon elszórtan. Ezért szeretném én a választásom előtt így itt egybegyűjtve tapasztalatokat és véleményeket látni.
Mindenféle dolog érdekelne ebben a témában.
Szívesen venném ha egy pár kapcsolási rajzot és nyákrajzot is adnátok. Nagy segítség lenne.
A válaszokat előre is köszi Oneill
(#) pitkin válasza Oneill hozzászólására (») Máj 11, 2006 /
 
Én már építettem minkét fajta IC-vel kapcsolásokat, és a következő a tapasztalatom.
A TDA IC-k többnyire jobban védettek a rövidzár stb. -k ellen gyakorlatilag szinte megölhetetlenek (persze találékony emberek vannak akik előtt nincs lehetetlen). Azonban hangminőségben szerintem az STK-k jobbak (erről persze lehet más vélemény is). A két IC tipus között van alapvető különbség, ugyanis a TDA IC-k (bár az utóbbi évtizedekben sokat fejlődtek) a gyártás módjából kifolyólag nem lehet tökéletes szerkezet (monolit technológia). Ezzel szemben az STK-k gyakorlatilag tranzisztoros erősítők , csak az erősítő tranzisztorait (és egy-két alkatrészt) egyetlen tokban helyezik el. A tranzisztorokat több százezer tranzisztorból válogatják párba. A nagy nevű gyártók integrált erősítőiben nagyon nagy százalékban STK IC vannak (pl. Sony, Technics, Hitachi stb. sorolhatnám).
Viszont van egy gyenge pontja az STK IC-knek, mégpedig a védelem hiányzik belőlük, és nagyon sok STK IC-cseréltem már erősítőkben. Ez azonban ne tartson vissza , ugyanis ha megfelelő védelmet is építesz hozzá , illetve egy kimenetre nem akasztasz rá több hangfalat (illetve figyelsz az eredő terhelő impedanciára), akkor lesz egy jó kis erősítőd amiben nem fogsz csalódni. Persze azért az építésben lehetnek buktatók, illetve minden rendszer csak annyit ér, mint a leggyengébb egysége.
Remélem kimerítő, volt.Ha van még kérdés szívesen válaszolok.
(#) Oneill válasza pitkin hozzászólására (») Máj 11, 2006 /
 
Köszönöm szépen a részletes választ.
Ebből sokmindent megértettem. Én egy STK 461-re gondoltam. Ilyet építettél már esetleg? Mert én ezt gondoltam megcsinálni. Ilyet már hallottam és nagyon tetszett a hangja, csak 1 gondom volt ami valójában nem is gond ami a következő: az STK 461 "csak" 2x25W
Ez egy szobába bőven elég de egy ilyen teljesítményt én kb 70 %-ban kihasználnék általában mindennap. Ezért úgy gondolom hogy nemártana ha lenne benne kakaó rendesen pl 2x50W mert én Lan-partykra is viszem az erősítőt ami viszont egy nagy térben van és kell a hangerő.
És hallottam olyat is hogy elfőfordulhat olyan hogy a túlnagy hangfal megülteti az erősítőt. Ebben mi az igaz?
Én abban a tudatban élek hogy egy 100W-os erősítőhöz 150W hangfal az optimális. De nekem 2 db 200W-os ládám van ez nemlehet gond?

A védelemel kapcsolatban: én ha védelmet készítenék akkor relével látnám el az erősítőt a táp és a hangfalak felől. Ez jó megoldás? vagy maradjak a biztiknél?
(#) tatabike válasza Oneill hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Én is most párhuzamosan két projekten nyomulok, az egyik egy TDA-s erősítő, másik meg apósom Akai-Hifijében az STK-végfok csere. Tényleg igaz, hogy az STK-k szebben szólnak, viszont ha nem vigyázunk rá, akkor meg tud halni hamar. Az Akaiban pl. attól szállt el, hogy kivitték egy keri partira, este kicsit belepte a pára, és úgy kapcsolták be... előszőr a bal csatorna ment el, egy hétre rá a jobb is behalt... TDA-nak jobb a védelme, de nincs olyan meggyőző, erőteljes és szép hangja...
(#) pitkin válasza Oneill hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
STK - kból szerencsére elég nagy a választék pl. az STK 4241 már 2x120 W-ot is tud (de erről pillanatnyilag nincs kapcsolási rajzom. STK 463-al már épitettem erőlködőt ami gyakorlatilag ugyanaz mint a 461 csak 2x30 vagy 35 W-os. pl.a 461, 463 46x IC-k ugyanabba a panelbe ültethetők (gyakorlatilag a kapcsolási rajzuk megegyezik, csak a teljesitményük növekszik a tipusszám utolsó számjegyének növekedésével).

Attól ne félj,hogy a hangfalad esetlegesen jóval nagyobb teljesítményű, mint az erősítőd, ebből még soha nem történt baj. Abból annál inkább, ha a 8 ohmos kimenetű erősítőre 4 ohmos hangfalat kötsz rá ez ugyanis túlterhelheti az erősítőt.

Védelemként valamilyan kombinált védelem lenne célszerű (ami védi a végfokot is és a hangfalaidat is ), de biztit mindenféleképpen javaslok (gyors kioldásút).

tatabike -nek igaza van, nekem is ment ki STK IC-m mert türelmetlen voltam , amikor hidegből melegbe vittem az erősítőt (szilveszteri házibuliba vittem éppen) a pára lecsapódott és kinyírta az egyik csatornát (mivel túl hamar bekapcsoltam). De ez bármilyen elektronikus kütyüvel előfordulhat - sajnos.
Üdv
(#) pitkin válasza Oneill hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Mellékletben felteszek egy katalóguslapot

STK463(1).pdf
    
(#) pitkin válasza Oneill hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Nna, már megint én vagyok. Ha érdekelnek az STK IC-k a www.hqvideo -n 381 db találat van STK IC-kből ennek a nagyobbik része HF végerősítő IC.
(#) tatabike válasza Oneill hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Amúgy meg kicsit ellentmondásos ez az STK-TDA dolog... STK szépen szól, erős, de kényes és drága. TDA elfogadhatóan szól, igénytelen, nehezen lehet hazavágni, de viszont olcsó.... Természetesen ezt az olcsó-drága viszonyítást egymáshoz képest (STK-TDA) értem....
(#) pitkin válasza tatabike hozzászólására (») Máj 12, 2006 /
 
Igen igazad van.De... azt kell elsősorban eldöntenie az alkotónak , hogy milyen célra akarja használni a cuccot (persze erősítésre, mi másra). Ha bulit is akar csinálni az ember, akkor talán célszerűbb egy olyan erőlködöt csinálni amit lehet "ütni-vágni", nem lehet kinyírni és elfogadhatóan szól, főleg egy teremben ahol azért nem feltétlenül a vájtfülüek kedvéért szól a zene - tehát TDA. Azonban otthoni hallgatásra én akkor is a STK-t csinálnám meg, mert azért van különbség az STK javára. Ha mindkét célra kellene a masina akkor lehet, hogy megalkudnék magammal és a TDA mellett maradnék. Persze felvetődik a kérdés, esetleg egy QUAD ? Ugyanis a QUAD 405 is könnyen megépíthető masina és elég igénytelen , viszonylag kevés beállítást igényel, viszont több alkatrészt kell forrasztgatni, mint az IC-seknél. ezenkívül azért van egy előnye a tranyós erősítőknek - viszonylag könnyen és olcsón javítható. Bocs , de elkanyarodtam az eredeti témától (TDA - STK)

Még egy dolog ... az ár.
Egy erősítő költsége több dologból adódik össze:
tápegység, előfok, potik, végfok, védelem, dobozolás stb. az IC-k ára közti különbség ezekhez a költségekhez mérten már nem is olyan nagy.
Ahogy saccolom az STK ára (sztereo) kb. duplája lehet két TDA-nak.

Ha az eszemre hallgatnék, akkor TDA-val csinálnék erősítőt, ha a szívemre, akkor STK-val, ha mindkettőre, akkor pedig Quad (ide elég lenne a 40 W-os változat is).
Na , csá
(#) csonthulye válasza tatabike hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Hello! Már minden adatot megtaláltam a neten az STK4048V-IC-ről, csak azt nem hogy mennyi a minimum tápfesz. Tudna vki segiteni?
(#) pitkin válasza csonthulye hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Miért fontos ez ? Ha kisebb teljesítmény is elég neked akkor kisebb teljesítményű IC is elegendő , ezek többnyire kisebb tápfeszről is mennek (lásd pl. STK 463 katalóguslapot), ha pedig kell ez a teljesítmény , amit a 4048 tud, ahhoz pedig szükség van az ajánlott (nem a maximális!) tápfeszre. Ettől persze el lehet térni fölfelé és lefelé is. Fölfelé vigyázni kell, hogy el ne érd a maximálisan megengedett feszültség értéket, ha pedig csökkented a tápfesz értékét , akkor csökken az erősítőből kivehető teljesítmény is. Szerintem , ha az ajánlott feszültség érték alá mész 20-30 %-al, attól még működni fog a cucc. De ez csak az én magán véleményem.
(#) Oneill válasza pitkin hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Énnekem otthonra kéne egy igazán igényes erőlködő zenéthallgatni és filmeket nézni. Bulira van egy Roland PA-150-es keverőerősítőm. Anál jobbat én sztem úgysemtudnék építeni. Beton végfok van benne és 8 csatorna keverő + 2 csatorna AUX és van rajta egy 2x9 sávos EQ meg egy halom kiszolgálás ahhoz képest hogy mikori. Na azt lehet ütni-vágni mert kb 20kg full fém és fa a széle. Ez a stk a szobámba kellene azokhoz a hangfalakhoz amit csatolok egy fényképen.
Az lenne a lényeg hogy nagyteljesítménynél kb2x35W ami odabenn a szobában már nekem állati nagyot szól dinamikusan és torzításmentesen szóljon.
És még1 kérdés. Ahol én lakok (Eger) nemnagyon tudok trafót szerezni főleg nem földszimmetrikusat és csak rendelni lehet de én látatlanban nem veszek semmit. Nemtudjátok hogy hol lehet Hevesmegyében trafót kapni?
Ja és mégvalami. Úgyhallottam hogy az stk-knak a hűtőbordája nem érintkezhet a földdel vagy a testtel. Ez mért van?
üdv: Oneill

Goodmans.JPG
    
(#) KeserűCukor válasza pitkin hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Erről a 40W-os Quadrol hol találok részleteket?
(#) (Felhasználó 924) válasza KeserűCukor hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Hello! Ha az STK4048V erősitőm elé beteszek egy ilyen hangszinszabályzót fog az jól működni? Nem lesznek vami problémák? Azt tudom hogy ez sztereo hangszinszab., de akkor csak az egyik csatornája lesz bekötve.
(#) KeserűCukor válasza (Felhasználó 924) hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Hát szerintem az nem befolyásolja, legfeljebb a balance-t áttekered, aztán akkor végképp nem lehet semmi...
(#) Dióda válasza Oneill hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Már miért ne érintkezhetne?
Az STK hűtőfelülete nincs semmilyen potenciálon.
Nekem is le van testelve a hűtőborda és nincs semmi kínja bár ez a 077-es az ujabakat nem ismerem annyira.De amugy marha egyszerű a dolog mert megfogod és a hűtőfelület és a lábak között mérsz szakadást és akkor kiderül hogy hová van vezetve a hűtőfelület (de szerintem sehová).TDA-knál van valamilyen potenciálra téve a hűtőfelület rendszerint a negatív tápra.

Hja és a trafóra Gyöngyös ,ha jól írom (elektrics kft) .
Ők gyártanak trafókat valahol a régi laktanya területén de kérdezz utánna.
(#) pitkin válasza Oneill hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Az STK hütőfelülete úgy emlékszem negatív tápfeszen van(de lehet,hogy tévedek).
Trafót én már rendeltem a hqvideo-tól (toroid) és eddig jól működött.
(#) Dióda válasza pitkin hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Ha negatívon lenne nekem már rég elrepült volna.
Szerintem nincs semmilyen potenciálon !
(#) pitkin válasza KeserűCukor hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
A QUAD 40 W-os változata valamelyik régi Rádiótechnikában van, egyébként, csak annyi a különbség,hogy 30 V-ról megy (szimmetrikusan +,-), igy módosítani kell a műveleti erősítő táplálásának ellenállásait a zénerek előtt, illetve elég a 2N3055 is végfok tranyónak. (Megpróbálom előásni a szóbanforgó cikket , de nem lesz könnyű eset).
(#) pitkin válasza Dióda hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Utána nézek, van most nálam egy javitott erőlködő STK 4241-el. Egyébként STK 077 -el csináltam az első komolyabb erőlködőmet (nosztalgia), és nekem is úgy rémlik,hogy annál nem szigeteltem el az IC-ket a bordától.
(#) pitkin válasza Dióda hozzászólására (») Máj 14, 2006 /
 
Megnéztem az STK 463 és a 4241 IC-ket.
Mindkét IC-nél a hűtőfelület és egy-egy IC láb között rövidzár van, ez az STK 463-nál a 13-as láb, STK 4241-nél a 18-as láb. Ami megtévesztő lehet , az az, hogy a hűtőfelület tartalmaz valamilyen vékony szigetelő réteget (esetleg eloxált aluminium réteg?). Igy közvetlenül a hűtőfelület nem vezet (ha ráteszed a csipogót (rövidzár mérés) a hűtőfelület két pontjára, azt fogja mutatni,hogy nincs vezető kontaktus. Viszont, ha a a lábak felé eső vékony (1,5-2 mm vastag felületen) mérsz rá már azt mutatja, hogy van kapcsolat az áramkörrel
Nna, erről ennyit.
(#) tatabike válasza pitkin hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
Szerintem el kell szigetelni, az a biztos, abból még baj nem volt, és nem egy nagy tétel munkában és zsében sem.... én azt is szigetelni szoktam, amire azt mondják, hogy minek...? Inkább plusz egy 100-as/IC:yes: , minthogy kidobott ezresek...:no:
(#) pitkin válasza tatabike hozzászólására (») Máj 15, 2006 /
 
Egyetértek, soha nem lehetsz elég óvatos.
(#) pitkin válasza pitkin hozzászólására (») Máj 19, 2006 /
 
Utána néztem egy kicsit jobban, szóval különböző tipusú STK IC-knél más és más lehet a hűtőfelület potenciálja (de valamilyen potenciálon mindig van, de ez lehet test potenciál is!
(#) tatabike válasza pitkin hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Sziasztok. Ide írok egy kérdést, mégpedig, hogy nem tud valaki STK403-100-hoz vagy 403-070-hez kapcsolási rajzot esetleg? Sajnos nem találtam sehol ilyesmit, az adatlapjukon sem. Illetve a 403-100-hoz még adatlapot sem találtam. Előre is köszi.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
Hm, senki...?
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
(#) Istike88 hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
üdw!

nincs valakinek eladó stk 461-es végfok ic-je?
elszállt az erősítőmben és sürgősen kellene
(#) Blint válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
a hqvideoban van kb 1600 pénz

http://hqvideo.hu/pr?srch=stk+461&ls=20&sm=2

Üdv Blint

használd az [b]url funkciót, kösz --szabi83[/b]
(#) Istike88 válasza Blint hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
köszi szépen! nem hittem volna hogy még gyártják
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem