Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Terepasztal vezérlés, akár számítógépről
Lapozás: OK   2 / 4
(#) seedz válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 31, 2006 /
 
Szia! hát engem egy kapcsolás érdekelne igazán mert nem vagyok még olyan profi hogy csak igy összedobjam a dolgokat!
(#) StefanFM válasza (») Márc 31, 2006 /
 
Nézd meg igy:
www.dmaster.hu
kapcsolások
(#) seedz válasza StefanFM hozzászólására (») Ápr 1, 2006 1 /
 
Hát nem tom ezeket a kapcsolásokat valahogy nem tudom összerakni fejemben
Azt nem értem hogy ezek pontosan honnan is kapják a jelet mert az ok hogy a számitogépröl , de ahhoz még kéne valami vezérlő aminek nem találom a kapcsolását (talán mert nincs is)
(#) _JANI_ válasza seedz hozzászólására (») Ápr 1, 2006 /
 
Igen. :yes: Jóllátod a problénát:
Idézet:
„mert az ok hogy a számitogépröl , de ahhoz még kéne valami vezérlő aminek nem találom a kapcsolását (talán mert nincs is)”
. Erre ad _mspike_ egy lehetséges megoldást.
Vedd fel vele a kapcsolatot!
(#) Frankye válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Facsiga oldala

Ezen az oldalon éppen egy ilyen vezérlő elektronikáról szóló cikk van, meg egy hozzá tartozó szoftver leírása.
(#) seedz válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Hát ez igy mind szép és jó! Csak én valahogy jobban örülnék hogyha soros- vagy párhuzamos portra dugnám rá ezt a vezérlőt! Mert annyira nem szeretnék belenyulni a gépbe! És ha valami gond lenne ezt könnyebben ki is lehetne rántani!
(#) seedz válasza seedz hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Erre van megoldás?
(#) Frankye válasza seedz hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Minden bizonnyal van, sztem ezen dolgouik mspike!
Egyébként a progi egy régi (értsd: PII) gépen is elfut, elég jól. Egy régi, már nem használt gép, bele az összes PCI slotba ilyen vez. kártya, és mehet a terepasztal minden része gépesített irányítással...
(#) mspike válasza seedz hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Igen, ilyesmin dolgozok, egy soros interface amin van alapból 2*3*8 I/O és bővíthető 360 I/o-ig. 8-as portokba szedve, amiket külön lehet konfigolni bemenetnek és kimenetnek is, a hardware ma este meglesz aztán panelt tervezek és jöhet a gépoldali software, csak ez még eltart egy darabig, de miután látom van rá érdeklődés így neki esek...
(#) Frankye válasza mspike hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Amint jeleztem is, rám bátran számíthatsz, mint érdeklődőre!
(#) seedz válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 2, 2006 /
 
Rám is!
(#) seedz válasza seedz hozzászólására (») Ápr 16, 2006 /
 
Hello! Van már valami? Nagyon izgatott vagyok!!
(#) Frankye válasza seedz hozzászólására (») Ápr 17, 2006 /
 
Háááát... E szerint még semmi... :no:
(#) mspike válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 17, 2006 /
 
Haladok vele, csak szép lassan, példának okáért most készülök áttérni USBre... úgy ugyanis gyorsabb lenne, meg hát menne noteszről is ha úgy szereti valaki, meghát az USB olyan baba... Csak ez még egy kicsi plussz ráfordítás számomra... mert még életembe nem játszottam USBvel...
(#) Frankye válasza mspike hozzászólására (») Ápr 18, 2006 /
 
Megnyugtató...
(#) seedz válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 18, 2006 /
 
Az usb az nekem is jobb lenne :yes:
(#) seedz válasza seedz hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
heló!
nos van már valami?
(#) Gory válasza seedz hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
Hi!
Akkor itt is reklámozom kicsit magamat Most készítek egy USB-s PIC18F4550 cikksorozatot (ha megszavazzák, akkor ide a HE oldalra). Ha gondoljátok tudásomhoz mérten szivesen segítek ha usb-re fanyalodtok
(#) frrrrr válasza mspike hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
mspike!
Szerintem itt, ezeken a fórumokon csupa olyan "elvetemült elektronikás" van, akik még ha 5x annyiba kerül valami, akkor is maguk építik a berendezéseiket, mert sokszor nem is használni akarják, maga az építés ad több örömet.

Én a helyedben a közvéleménykutatást a modellező boltokra helyezném át. Sok modellező nem ért a mikrovezérlőkhöz, viszont mindenkinek van otthon PCje, amivel szeretne vezérelni. Talán a központi raktárakat a leginkább kompetensek, mert ez azért nem az az áru, amelyet mindenki mindennap vásárol.
(#) csista válasza seedz hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Engem is érdekelne a dolog, mivel már lassan 2 éve modellezek (egyesületbe is járok), és még nem találtam a neten számomra megérthető kivitelezést, mivel még nem rendelkezem olyan szakmai tudással (14 éves vagyok). Az lenne pár kérdésem, hogy a pályát a számítógépen meg lehet rajzolni, hogy tudja, hogy a szenzorok, váltók hol vannak, meg ilyesmi? Már elkezdtem a terepasztalomat építeni, és még most megkérdezem, hogy mennyire kell megváltoztatni az eletkronikai tekerentyűit? (Esetleg elnézést klérek, ha hülyeséget kérdezek, de nem tudom mik azok a "360 I/O akármik").

Köszönöm az esetleges választ.
(#) Tomee válasza csista hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
360 I/O az azt jelenti, hogy összesen hány ki és bemeneted van.
pl. 10 I/O pont - az lehet 1 be és 9 ki vagy bármi más varációban.
Input/Output

Egy kis off:
Mikor lesz a legközelebbi pesti vasútmodel kiálítás?
(#) Frankye válasza csista hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Csista!
Mire vagy pontosabban kíváncsi? A terepasztal tervezélséhez akarsz szoftvert használni? Vagy a visszajelzést szeretnéd a monitoron látni?
A kivitelnél figyelned csak arra kell, hogy a terepben az érzékelőket elrejthesd. Pl.: Ha úgy döntesz, hogy infra érzékelős "szakaszokat" akarsz kialakítani, akkor a vágányok mindkét oldalán el kell helyezned az IR (InfraRed, azaz infravörös) adó/vevő pár egy-egy tagját. Ezt egy sík vidéki részen nehéz jól "álcázni". Ha viszont pl. a REED csöves megoldást választod (ez egy kis üveg csőbe zárt érintkezőpár, ami a kialakításától függően vagy záródik, vagy nyit a mágnes hatására) az elhelyezhető a sínszálak között, egészen jól rejtve.
Ezen kívül még rengeteg mást is figyelhetsz, pl. a váltók állását, a jelzők jelzési képét, stb. A megvalósításnak csak a fantázia (és persze a pénztárca ) szab határt.
(#) csista válasza Tomee hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Az nem tudom mikor lesz, de az egyesületünk szervezett máj. 27.-ei hétvégén egy nagyszabású kiállítást a Láng Művelődési házban.
Köszi szépen az infót, mert már sok helyen láttam, hogy írják, de azt nem hogy mi az a I/O. Pl. egy 360 I/O-ban általában egyenlő számú ki- és bemenet van (180-180) ?
(#) csista válasza Frankye hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Arra lennék kiváncsi, hogy a software felismeri, vagy pedig meg kell rajzolni neki, hogy milyen a pálya elrendezése, hol vannak váltó, stb. És erről egy visszaigazolást is kapok képben, vagy pedig azt mondom, hogy a 21-es váltó (amit én tudok, hogy melyik) kitérőbe állj!
Mondjuk egy alföldi tájlba is megoldható az infra érzékelőknek az elrejtése (két oldalon búzakalász, két ház, stb.).
Én a REED csőnek nem vagyok a híve, mert azért meglátszik, és van jobb (bár egy kicsit bonyolult) megoldás is. Én jobban szeretem a kapcsolósines megoldást, bár nem tudom, hogy annak az elvét mennyire ismered.
Az érdekelne igazából, hogy ha van egy terepsztalom, akkor nem kell minden eggyes vonathoz, jelzőhőz, váltóhoz dekódert csinálni, hanem van egy központi doboz, amibe érkeznek a jelek (gondolom ez az I/O) és onnan mennek a sínbe, váltóba, jelzőhöz.
(#) Frankye válasza csista hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Nos, van egy szoftver, amelyik kezeli az általad "kívánatos" módon a helyzetet. A demója letölrthető a netről, de fejből nem tudom a linkjét, otthon majd beírom. (Innen, melóhelyről nem lehet elérni a rendszergizda miatt! )
Az a progi olyan, hogy mexerkeszted a pályavonalat, abban a váltókat, jelzőket, szig. szakaszokat, stb., és a vezérlést is IO kártyákon át adja, meg a visszajelzéseket is. A váltóknál pl. kiadod az utasítást, hogy állítsa át, és a képernyőn megjelenik grafikusan is az állása. U. ez a jelzőknél, szakaszoknál, stb.
Van a proginak a LENZ digitális rendszeréhez illeszkedő jármű-vezérlő modulja is, amivel a mozdonyok sebességét tudod szabályozni, meg még 1-2 dolgát (pl: világítás ki/be, hang, gőzösnél füstgyertya ki/be, stb.)
A REED cső sztem sokkal jobban rejthető a vágányok alá, az "ágyazatba", mint a kapcsolósín. Ráadásul (bár nem tudom, milyen kapcsolósínnel dolgozol/dolgoztok, én anno 20 éve a TT-st ismertem/ismerem) ha nem a sínszálakat kötöd össze villamosan, akkor nem is élethű, "kilóg a nagy, büdös, szőrös-patás".
Igen, ennek a rendszernek épp az a lényege, hogy nem kell minden vezérlendő cucchoz külön dekódoló, hanem jelfogókkal, illetve az állítóművekkel (meg az általuk adott visszajelzésekkel) az I/O kártya "foglalkozik", aminek a jelét a program alakítja át a gép által "értelmezhető" formába. (Kicsit olyan ez, mint amikor a gép és a nyomtató kommunikál: Nyomtass -> Nem tudok, kifogyott a papír -> Felhasználó, tegyél be papírt! -> Megjött a papír, kinyomtattam -> Csinálj lapemelést -> Megvan -> stb.
Hasonlóan itt is: Állítsd át az N sz. váltót -> Átállítottam, kitérő állásban van -> X sz. mozdony z sebességgel előre -> Q sz. szakasz foglalt -> szakasz visszajelzés vörösre vált, Q1 jelző Megállj-állásba -> etc.
(#) csista válasza Frankye hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Jó értem és köszönöm amit mondtál. Én a REED csövet még csak ilyaen orbitális módon láttam, hogy a talpfa fölé helyezték el, és az úgy szerintem nem néz ki jól. A kapcsolósín tök egyszerű, de te gondolom másra gondolsz mint én . Majd mindjárt felteszem a működési elvének a rajzát.
(#) csista válasza csista hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Itt van a működési elve. Az a kapcsolósín 1-2 cs-es szakasz. És nem nagyon látszik a vágás, mert kapcsolósínenként két ponton el kell vágni. A 16v~ és a 12v=(eggyen) áramú trafónak az egyik pólusát összekötjük, és ha a mozdonynak a fém kereke összeérinti a 16 v-os szakaszt, akkor a relé átkapcsol.

elv.jpg
    
(#) Gatery válasza mspike hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Csak kérdezem......USBinterface-t csinálni nem nehéz (persze elvileg..van hozzá ic meg minden) de a neheze k ami érdekes az a dirver hozzá. Én úgy tudom hogyha USB-s cucot csinálsz akkor ahhoz kell valami driver....mert szerintem az alap hid driver nem hiszem hogy jó lesz hozzá....szóval szerintem a fejlesztés sebességének megörzése érdekében maradjon a sima soros port....ha meg nagyon kell az usb akkor javaslok egy rs232 to USB átalakítót amiben az a jó hogy a hid driver soros portokat rak fel és úgy tudod kezelni mintha soros port lenne. Szóval sokkal egyszerűbb a programozása.
(#) gerpetya válasza csista hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Sziasztok!

Én is gondolkoztam modellvasút vezérlésén!

Terepasztalom nincs, de van egy kisebb "szétszedhető" pályám TT-s méretben. Hozzá egy pár mozdony, meg kocsi.

Azon gondolkoztam, hogy nem lehet-e vmi olyasféle módon megoldani, hogy egy vezetéknélküli vevő egységet berakni a mozdonyba. A sínben pedig folyton "csutkán" menne a táp és majd a vevő egység kontrollálja, hogy neki milyen polaritással és mekkora fesz kell. Így nem kéne szakaszolással meg egyéb dolgokkal bajlódni.
Habár így a helyzetmeghatározás szinte egyáltalán nincs megoldva, de legalább a vezérlésről le van a gond.

Nem tudtok vmi oldalt, vagy leírást ezzel kapcsolatban?
(Biztos van még egy olyan ember a kerek Földecskén, aki hasonlókon gondolkozott mint én. )
(#) Frankye válasza csista hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Az a szigsín elv, amit felraktál, valóban nem az, amire én gondoltam. Ami nekem a TT-nél volt, azt megpróbálom lerajzolni, és csatolni.
(Nem röhögni, legalábbis nem hangosan! )
A piros színnel jelölt rész volt a tulajdonképpeni érintkező, az egyik pont, míg a sínszál a másik.

A REED csőről csak annyit, hogy asszem az Auchagen gyárt olyan síneket, amiknek a tapfáiba eleve (gyárilag) be van építve a REED cső. Ugyan egy "hajszállal" vaskosabb az az egy-egy talpfa, mint a többi, de nem olyan sokkal.

Ez pedig egy oldal, ahol - többek között - a vezérlésről írt a srác. Sajna, már pár éve nem fejleszti az oldalt, de ami fent van, az jó!
(A "linkek" között ott van a Railroad&Co. oldal linkje is, az a fószer írta a szoftvert, amiről beszéltem.)
Tehát: Facsiga vasútmodell oldala.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem