Fórum témák
» Több friss téma |
regelj be!
Sikerült! az adatlapján ami van weblap az nekem nem jött be csak azt a szöveget írta ki, de a google a barátom és megtaláltam az oldalát, úgy már ment a dolog. És a lényeg SIKERÜLT lefordítanom, és megy is a progi. köszi a segítséget!!!
nincs mit szívesen
Kicsit dolgoztam a frekvencia mérőn. Remélem a valóságban is működik.
Igaz kicsit későn de leírom. A 3.43v használtam először.. Ugyan ez történt velem is ami veled. Szimuláció működik de a program nem. Akármit lefordítottam nem ment. Sajnos előbb nem jutott eszembe, elfelejettem megkérdezni milyen verziót használsz.
Éppen ez okból töltöttem fel az oldalamra a 3.56-os verziót, mert az tuti hogy jó. A honlapom linkre kattintva nem jön be. Csak akkor ha beírod a címet, vagy google-ból. Sajnos nemtudom a hiba okát, ez az atw hibája. üdv: aderka
Az előbbi terv ahogy később átnéztem, sok sebből vérzett. Itt a módosított verzió. Ha valaki esetleg ki tudja próbálni élőben...
Helló Csabi!
Tanulmányoztam a kapcsolást, de mivel még EEpromot még nem is használtam, és a müködését sem értem (annyit tudok róla, hogy egy értéket lehet letárolni vele), ezért nem világos hogy is müködik. Ezért, ha egy kicsit mesélnél az EEpromok használatáról, akkor azt megköszönném (tanulmányoztam, már a korábbi EEpromos kapcsolásokat, amik vannak itt forumon, de azokból így vakon nem jön le, hogy is kell őket használni). Gondolom EEprommal sokkalta egyszerübben meg lehet csinálni, mint ahogy most csináltam magamtól multiplexerekkel (itt a Parsic-os multiplexerek ugye kicsit máskébb müködnek, mint anno még tanultam a valoságosakról, és meglepődve tapasztaltam, hogy a Parsicos multiplexerek kimenetein eltárolja az értékeket, ami szerintem jó dolog - vagy egyszerűenűl rosszul emlékszem a tanulmányaimra). Fel is rakom a golyóadagoló programot, amivel 28 golyó adagolásának sorrendjét lehet eltárolni (többet is kilehetne vele hozni, de az már nem férne ki az első oldalra). Remélem megnézed, hogy is müködik és bárki aki áttanulmányozza szívesen fogadom tőle a kritikákat, mert azokból csak tanulni lehet. Egy fontos hibaforrás, amit észrevettem, de nem tudom kiküszöbölni, az hogyha gyorsan nyomogatom a szín gombokat, akkor egy-egy színes golyó értéke nem tárolódik le. Üdv!
Hellosztok!
Építettem egy programozót LTP re de nem igazán akar működni.NOPPP(no parts pic programmer) van hozzá parancssoros progi is de csak vár és mág az mclr t se kapcsolja be. A 1998 as noppp.gif et épitettem meg.Az xp os miatt lenne?Egy egyszerű imp adó és kimenet parsicos progit akarok beleprogramozni.16f84a
Azt vettem észre hogy ha a golyó számláló eléri a 0-t
nem áll meg ,hanem újraindul 255 ről !
Megvan a hiba! Túl sok a proci clock.Kipróbálom az 500Mhz s gépemen hátha ott megy bár pont ennyi a határ.
amit feltettem EEpromos számláló az arra szolgál, hogy a beállítható számlálókkal, a golyó szin darabszámok letárolásra kerülnek, és akár kikapcsolás után is megőriz a PIC...
ezen ZV értékek tetszőlegesen felhasználhatók byte-os változókhozis, MX AF IF BV...stb A golyó ki fog esni fél másodperc alatt? És úgy látom a szimulációban egyszerre két szelep is nyítva van, így gondoltad?
Sajnos a helyzet ezen gépen is változatlan.Az mclr hez hozzá se nyúl (ltp1 D0)
Köszi, én észre se vettem, mert nekem már automatikus volt, hogy ha 0-nál van kapásból nyomom az adagolást. Ezt úgy orvosoltam, hogy a kijelzést vezérlő számláló "órajelét" letiltom, amikor 0-hoz ér a számláló egy ÉS és egy RS-kapúval. Javítást fel ia rakom. Köszi Kagkk
A 0,5 mp-es időt az mint szaggató ként raktam bele, hogy az ugyanolyan színű golyók értékeit is eltudjam egymástól választani, hogy lehessen egy felfutó él a két érték közt. A golyó kigurulási időt a TR1 számlálóval lehet megadni, amit fent a multiplexer oszlopoktól jobbra találsz, igaz az 1 mp is kevés idő, de most azé állítottam ilyen kevésre, hogy ne kellhessen sok időt várni a szimulációban, hogy vigigszaladjon a folyamat. Egy picikét lassítottam most rajta, mert tényleg ezt a fél mp-es időt nehéz követni így szemmel. (a javított kiadás az elöző hozzászólásomban)
A két szelep egyszerre nyítását azt hittem sikerült megoldanom, úgy hogy a multiplexerek első kimenetét 0-ba hagyom, hogy amikor már nem azon a multiplexer értékeit vizsgálom, akkor 0-ás címbe állítom, hogy ne "lásson" a komporátor semmiféle szint. Ez az eset mikor jön elő, tán lehetne ellene tenni valamit. Az EEmpromokkal olyan dolgok érdekelnének, hogy pl. mennyi számértéket lehet vele letárolni, meg hogyan lehet belőle kiolvasni az adatokat?
Az eeprom ebben a beállításban automatikusan tárolja az adatot és bekapcsoláskor visszaolvassa, a számlálóba.
Ezt az LCD kijelzővel kipróbálhatod, 256byte-t tud a 876 és 877. ezért az eepromhoz olyan változót rendeljünk, aminek nem változik folyton az értéke, mert kinyírja az eepromot, vagy más módszert kell használni, tettem fel 10-15 oldallal előbbre... A golyók esetében, a kiválasztott szinból a kiválasztott darabszám egymás után leesik egyszerre? tehát ha pl: a sárgából 6 db-ot állítok be, akkor az egyesével leesik és csak utána jön a a másik szin?
Egy olyan PIC-es kapcsolási rajzot keresek, amely számokbol álló kombinációkat tud kezelni. Lényegében egy számkombinációs kódzár (helyes kód esetén nyit a relé), de pár változtatással. Ez kéne, hogy felismerjen több számkombinációt is, amik minimum 3, maximum 10 számjegyből állnak és egy számkódon belül ugyanaz a számjegy többször is előfordulhat. Elegendő, ha csak az 1-es, 2-es és 3-as számokat tudja kezelni és azok kombinációját, mint például: 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1, 2-2-3-3-1, 3-3-3, stb.
Szia!
Én csináltam egy hasonló programot. Amit még nem írtál, de tudja, az LCD-re való kiírást. Alap helyzetben "Kérem a kódot" szöveg, ha elkezdessz írni egy számkombinációt akkor csillagokat ír, ha rossz a beírt kód, akkor újra Kéri a kódot ![]() üdv: aderka
S ez amit te csináltál tud több kódot is kezelni? Megosztod velem a rajzot?
![]() ![]() Adott 3 kapcsoló (mondjuk fénysorompók, egérből kipreparálva). Ezen kapcsolókhoz tartozik egy-egy érték, mondjuk 5, 10, 20. Az összeg, amit elkell érni az 50. Kapcsolgatnak sorba a sorompók, míg a végösszeg nem lesz 50 és ekkor nyit a relé pár másodpercig. És ez az egész megspékelve egy LCD kijelzővel, ami mutatja a pillanatnyi állást. Majd a relé zárásakor nullázódik az egész és kezdődik minden előlröl. Nemtudom érthető volatam-e?! ![]() Ebben tud nekem valaki segíteni?
Kipróbáltam a frekimérőt élőben. A gond az vele, hogy nem hajlandó 2ms -os időnél kisebb jelet feldolgozni, így a maximális frekvencia amit megmér 500Hz
![]() A kérdésem, hogyan lehetne 2ms nál kisebb időt beállítani, esetleg hol lehet az asm fájlban módosítani az idő értéket?
Persze, megoszthatom veled a kapcsolást, de az lcd kijelzésen javítani akartam csak közben belefogtam másba is.
Hát ez a program az én elgondolásom szerint készült, adott egy négyjegyű számkombináció amit ha beütsz csak akkor engedélyez máskülönben ahogy mondtad az egész logika resetel és kezdhetsz mindent előröl. Én 4 számjegyűre csináltam, aminek te adhatsz éntőlem bármilyen értéket vagy összeget, vagy amit akarsz. 8 gombra terveztem, de végtelenre is meglehet csinálni. ime a rajz. üdv: aderka
Üdv!
Esetleg kétszer (vagy többször) akkora kvarcot ráakasztani mint ami a progiba be van állítva (régebben volt erről szó)? Idézet: „Pl: hogy a "beállításban" 4Mhz helyett 2Mhz írsz és a 2ms az valójában 1 ms lesz.”
Próbáltam nagyobb quartz-al, de úgy nem indult el a PIC.
Bár 4MHz helyett 20Mhz raktam bele. Lehet, hogy az ötször nagyobb freki nem tetszett neki?
Esetleg a progit 2MHz re állítani és 4MHz ről járatni?
Ha egymás után ugyanolyan színű golyót állítunk be, akkor azok ugyanúgy kellene leesniük mintha külömböző színűek lennének, mivel a szelepek élvezéreltek és egyszerre egy jelre egy golyót tud "átforgatni". Ezért is raktam bele azt a szaggatót a szelepvezérleséknél, hogy az egymást követő egyszínű golyóknak lehessen saját felfutó élük. A pic-nél van olyan, hogy a kapcsolásban alkalmaztt két órajelgenerátor a valóságban el tud csúszni egymástól? Mert ha igen, akkor a szelepvezérlésnél lesznek gondok.
Akkor gondolom az eepromos megoldást el lehet vetni, mert nem akarhatjuk, hogy kimuljon a pic. De attól van még egy-két kérdésem az eeprommal kapcsolatban: Mennyi eepromot lehet használni a 877-esben? (én így fejből 32-re gondolok) Az eeprom beállitásoknál mit jelent a "store with checksum", meg a "Verify"? (valami adatellenőrzésre gondolok így elsőre) És ha kapcsolásban alkalmazom, akkor ha a PRG bemenetre küldök egy impulzust, akkor iródik be a memóriába a számláló értéke?
Ugyan az a helyzet. Valahol máshol van a hiba.
![]() Feladtam, nem foglalkozok vele többet. :no: Meg kell tanulnom C-ben programozni.
Valójában miért van 2ms időalapra?
először próbáld meg 1s vagy 100ms-al. Tettem fel néhány lappal visszafelé egy alap megoldást, minössze 5-6 modulból...
Nem kell, attól még tönkre menni a PIC-nek mert az EEpromot használjuk, lehet más modulokkal kombinálva használni, tettem fel példát visszafelé 10-20 oldallal...
A checksum és a verify ellenőrzésre való... nemszoktuk használni feleslegesen... Én egy timert szoktam használni, a TE esetedben mondjuk 100ms és ezt le kell osztani olyanra, ami még kell, és nem zavarják egymást, erre is tettem fel példát... Lapozz vissza a nevem alatt lévő dolgok közt keresd...
Üdv!
Lenne egy nem teljesen ide vágó kérdésem. Ezzel az oshon programozóval ami nekem is van, lehet 16F84-es PIC et programozni? Eddig csak 877-esre használtam, a 690-et próbáltam meg egyszer de azt nem vitte. üdv: aderka
Elméletileg tudja programozni. Melyik programmal használod? Használd a WinPic800 -at, az nagyon sokfajta PIC-et ismer.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |