Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kell mozgásérzékelő : elég két két inra sorompó
amelyik előbb megszakad indítja a fényt és blokkolja a másikat (az egyik alul a másik felül) és amikor a delikvens fel vagy leér akkor leállítja a fényt a reset infra Tehát fent kettő és lent kettő infra egy egy indító és egy egy leállító , az indító infrák közül amelyik először indít blokolja a többi infrát a saját párján kívül . (egyébként már írtam rá egy programot most még csak 8 lépcsőfokot tud de fejlődik ahogy az időm engedi ) Ja : és ne is kérdezd simpi parsicban készült
Optimális esetben tökéletes.De amely programod lekezeli a lépcsőn gyermekkel a kezén induló anyukát , aki azután mégis lerakja -menj, ha szeretsz lépcsőt mászni- felkiáltással, az előtt le a kalappal.(és ki mondta hogy egy irányba indulnak,nem megy elé az apa...)
Ha a ez így történik , a gyerek lemegy az anyja vissza akkor amikor a kicsi leér lemegy utána a fény ,(de csak akkor ha leért!) és addíg az anyuka visszaér az emeletre és indítható újra az egész !
MI lesz a lábassal ??? Az infra derék magasságba kerül ,és megszakításkor egy impulzust generál , ha előtte állsz felmegy a fény és várja hogy felérj , erről jut eszembe : kell bele egy időzítés ami mondjuk 5 perc múlva beavatkozik ha belépek az infrába de mégsem megyek fel ne várjon amíg valaki fel nem megy .Viszont ha elindítottam egy irányba a fényt , a szemből érkezőt figyelmen kívül hagyja
úgyhogy az apuka jöhet nyugodtan
ÉS már16 lépcsőt tud, az időzítést meg belerakom holnap
Idézet: „Az infra derék magasságba kerül” A fiam (3 éves). Gyakorta négykézláb indul el. Az is gyakori, hogy az egyik gyerek elindul felfele, a másik meg rittig akkor akar lejönni. Erre mi a megoldásod? Nem kötözködöm, csak a rendszer tökéletesítésén fáradozom, hogy ne mi idomuljunk a rendszerhez, hanem az hozzánk.
Olvasd el az előző két hsz-t is amit írtam ,és az infra oda kerül ahová teszed
A lábos az csak egy véletlenül pont rossz helyre tett tárgy (lásd előző oldal)
Természetesen olvastam, épp ezért írtam.
Szóval... Idézet: Az alsó indítja a fényt, elhalad 3-4 lépcsőfokot. Az automatika várja, hogy felérjen, helyette a tesója indul el fentről, s ez által indítja a lekapcsolást, s mindketten a sötétben maradnak. Nem igaz? „az egyik gyerek elindul felfele, a másik meg rittig akkor akar lejönni.”
Ha a fény felért csak akkor indul a "lekapcsolás "
és az időzítésekkel is lehet játszani . egyébként ha van ötlet a tökéletesítésre örömmel várom (az én lakásomban nincs is lépcső ! csak a kihívás kedvéért írom a programot) És ha úgy működik szimulátorban ahogy elvárjuk tőle a nyáktervezést is bevállalom .
Már kifejtettem itt. Olvasd át, várom a véleményed.
Sziasztok,nem tudom,hogy elő álltatok-e ezzel a megoldással,de nekem az az ötletem,hogy 4DB érzékelő kéne ahogy a képen is látszik az elrendezés,tehát 2-2pár kéne a fel és a lemenetelhez.
Az ötlet a következő:Az 1-es számú érzékelő az első lépcsőn van,tehát ez érzékelné,hogy megyünk felfele és amikor elérjük az utolsó előtti lépcsőt a másik egyes számú érzékelő érzékel,hogy már fenn vagyunk és kb.1,5 másodpercig blokkolja a felső 2-es kaput,hogy ne gondolja azt,hogy még le is megyünk ,de ha félúton úgy döntünk,hogy inkább visszafordulunk akkor az alsó 2-es érzékelő érzékeli,hogy visszafordultunk(ezen az elven működne a 2-es is),de ha többen megyünk a lépcsőn akkor számlálja,hogy hány ember ment át a külső(legalsó és legfenti)kapun és addig nem kapcsolja le míg a belsőn is nem megy át annyi ember.Szerintem ez a tökéletes megoldás (de ez csak az én véleményem,amúgy nem tudom,hogy ezt hogyan lehet megprogramozni[mivel én még nem tudok programozni] ,éppen ezért ezt a nemes feladatot már rátok hagyom)
A mozgásérzékelő szerintem egy ilyen projekthez drága
és ha pl jön egy éjjeli pllangó vagy bent kódorog a macska (tudom hogy kint a helye ) de ez nem mindenütt van így akkor tízpercenként fel és lekapcsol a lépcsővilágítás ?
Az én megoldásom hasonló , csak nem számolja (még) az embereket
A mozgásérzékelők (mármint a normálisak) kisállat-védettek. Áruk manapság már olcsó. Van használtpiac, börze...
Idézet: „Szerintem ez a tökéletes megoldás...” Nálunk gyakori téma a gyerekeknél, hogy "Én megyek elöl!" (Persze mi ezt nem engedjük, mondjuk is nekik, hogy ne a lépcsőn versenyezzenek, mert veszélyes) S ilyenkor a lépcső elején még egymás mellett vannak, majd lassan kezdi beelőzni az egyik (nagyobbik) a másikat. Szóval, a rendszer azt tapasztalja, hogy, egy ment be, kettő jön ki.
Megírtam az újabb változatot : már megszámol mindenkit
aki fentről vagy lentről jön ,és az utolsó kilépő után kezdi leállítani a fényeket . A felkapcsolás az első belépő irányával egyezik , a lekapcsolás az utolsó kilépő után halad Köszi az ötletet davidovics
Olvastam az eddigi ötleteket. Messze ez a mozgásérzékelős megoldás a legjobb, szerintem. No és a legolcsóbb.
Örömmel segítek kaqkk,amúgy videót tudsz felrakni róla?(mert azért kíváncsi vagyok milyen a valóságban
)
Elismerem tényleg nem lett tökéletes(mert ezt nem vettem figyelembe),de ha a lépcső közepe felé is elhelyezünk két lépcsőre(kb. 3-4 lépcső távolságra egymástól) ilyen érzékelő párokat akkor ez kiküszöbölhető.
(persze ez +pénz és hely,de+technika és szerintem ennyi érzékelőhöz már két mikrokontroller kéne,mert egy dolgozná fel az adatokat ami alapján megfelelő jelet küld a másiknak ami a ledeket kezeli) :kalap:
Hát a videó még várat magára . Mint írtam csak a pic programját írtam meg , és ha lenne rá igény a nyák tervezést is megcsinálnám "nekem még lépcsőm sincs"
Egyébként ma agyaltam rajta hogy ,garázs elé a bejáróra sem lenne rossz ez a szerkentyű .
De csak azután ha beálltam a garázsba !
![]() Viszont még beletervezek egy fototranzisztort ,hogy csak sötétben működjön .
Ma már belekerült a programba : a fényérzékelő
és egy 10 perces időzítő ami leállítja a fényt ha valamiért (elindulok-de visszafordulok) nem megy végig a számlálás .
És tegnap megírtam a programot a garázsbeálló világításhoz , 16 lámpatest a kapunál lévő infra ,vagy kapcsoló jelére indul a fény és 10 perc múlva sorban kialszik . ugyanez csak fordítva ha kifelé indulok a garázsból (ez már flowcode -ban íródott )
Hát még a C vagy az asm rajongók ! Már kezdek félni !
Sziasztok!
Bár kezdőnek számítok az elektronikának, de ezt én is nagyon szívesen megépíteném ezt a kapcsolást.Egyébként szerintem nem kell túlbonyolítani 4-6 érzékelővel elég a 2 hiszen ez tényleg csak egy design "cucc".Nagyon jó design cucc .Úgyhogy remélem hamarosan valaki feltesz egy működőképes prototípust, amiben nincsen PIC, mert azt nemtudok égetni .Bár gondolom úgyis PIC lesz tisztelettel:Béé
Megoldható lenne cmos vagy akár 74xx es ic-kkel is de
egy alkatrész temető lenne belőle , egy pic és egypár kapcsolóelem megoldja a problémánkat . Ha lesz egy kis időm lehet hogy megtervezem a nyákot is . pic 16f886 os pic-re már kész a program . |
Bejelentkezés
Hirdetés |

,de ha félúton úgy döntünk,hogy inkább visszafordulunk akkor az alsó 2-es érzékelő érzékeli,hogy visszafordultunk(ezen az elven működne a 2-es is),de ha többen megyünk a lépcsőn akkor számlálja,hogy hány ember ment át a külső(legalsó és legfenti)kapun és addig nem kapcsolja le míg a belsőn is nem megy át annyi ember.
(de ez csak az én véleményem,amúgy nem tudom,hogy ezt hogyan lehet megprogramozni[mivel én még nem tudok programozni] ,éppen ezért ezt a nemes feladatot már rátok hagyom) 
)
.