Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   308 / 840
(#) Pioneer válasza pruky hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Szia!
Pontosan úgy ahogy írtam, R23 kidobandó, R12 4,7-5,6k ohm-ra növelhető.
Ha az alkotó féle panelrajzot bitmap-ként betöltöd a scanned copy menüpontnál, gyerekjáték megrajzolni a kapcsolást.
Üdv: Pioneer
(#) pruky válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Koszonom a gyors valaszt.
(#) pruky válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Koszonom
Nem akartam tolakodo lenni,de akkor ujra rajzolom mert kicsit mas elrendezest ill. meretet fogok hasznalni, az alkatreszek utan kell alakitanom a nyomtatott aramkort. Csak annyit meg, ha esetleg kesz leszek vele elkuldhetem, hogy atnezd jo-e ?
(#) Ghoost válasza marksman hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!

A megadott tapegyseget nem ismerem, de ennyiert boven epithetsz magadnak egyet, de lehet, hogy kettot.

Peldanak lasd a mellekletben kuldottet, illetve ALKOTO fele 3.5digites panelmuszer is kihozhato 1.500-2.000HUF-bol. [nekem is ez van benne.]

Erdemes egyebkent az egesz forum atolvasasa, okos es jo dolgokat talalhatsz benne, sot figyelemmel lehet kovetni, egy felvettes hogy alakul epulget a nagy-nagy megelegedesere a tarsasagnak.

Egeszsegetekre , es szep napot kivanok e szombati naphoz is.
(#) Alkotó válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Nálam nincs R23 jelű ellenállás. Esetleg nem az R22-ről van szó?
(#) qvasz2 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Bővebben: Link
R23 = 10 k ohm
(#) Alkotó válasza pruky hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Az átrajzolás lehetséges, de ennek nem hiszem, hogy alkatrészméret lehet az oka, mert a legáltalánosabb elemeket terveztem bele. (Pl. ha kocsit veszel, ott fel se merül senkiben hogy ezt és ezt a típust akarom, de legyen 4cm-el szélesebb. Akkor paneltervnél miért érzi mindenki az alakítás indokoltságát?)
(#) Alkotó válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Igazad van, Ghoost megkevert.
(#) qvasz2 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Mert mindenkinek vannak adott dolgai, amit nem akar mégegyszer megvenni és pont nem olyan, ami a terven van
(#) Alkotó válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Ez jelen esetben butaság, A 2N3055 mérete adott, az ellenállás mérete adott, az IC mérete adott. Melyik alkatrész lehet egyedi? A 175Ft-os greatz?
(#) qvasz2 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Nekem pl a csatlakozások voltak rossz helyen (rossz osztásban): a poti, a led stb.
Vagy ha van egy dobozom, és amiatt pár cm-el meg kéne változtatni a nyák méretét . . .
Meg a teljesítmény-ellenállásból is más méretűt kaptam, azt is úgy kellett beerőszakolni
(#) proli007 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Hello!
Ez tévedés! Most van jó helyen, mert a rajta átfolyó áram nem a Shunt-ellenálláson keresztül folyik át. Az R12/R22 a végfokozat feszültségerősítését (T1-es közös emitteres erősítő) állítja csak be. Az erősítésre azért van szükség, hogy az IC1/4 kimenti feszültségének ne legyen szüksége a táptól-táp tartományt befutnia. (Az Rx-en eső feszültség ebből a szempontból, nem sokat oszt-szoroz.)
üdv! proli007
(#) Ghoost válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
En nem tudtam eldonteni, hogy jo vagy sem, de ez volt az utolso kozolt rajz emlekeim szerint, ezert is mertem jokent megosztani.
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hello

Most akkor hogy is van ez? Beteszek 2 képet alulra az első az a Pioneer Alkotó 2.7.1 táp. Ezt építettem meg. Ehhez volt egy kis átalakítás régebben, hogy az áramkorlátját le lehessen vinni nullára. Meg csináltam rajta az átalakítást, de nem lett kisebb a beállítható áramkorlát. Mondom jó nekem ez így is.
Most meg megjelent ez a Thunder féle átalakítás. Ez miben másabb? Azt látom, hogy a shuntelé került a T1 tranyó emitter ellenállása, de mi a változás? Így az áramhatárt jobban lehet csökkenteni? Vagy csak pontosabbak lesznek a műszerek?
(#) proli007 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hello!
Alapvetően az árammérés lehet pontosabb.
De az áramkorlát alsó értékét, nem ez fogja meghatározni, hanem, hogy a P1-feszültségét mennyire lehet nullára vinni. Hiszen ez hasonlítódik össze, a Shunt ellenálláson eső feszültséggel. (És persze az IC offset feszültség hibája is befolyásolhatja a dolgot.) De ha a Shunt ellenálláson "alapból is folyik áram", akkor ebből a szempontból ez jobb lehet, hiszen a tényleges áram, ehhez adódik hozzá.
Apropó! A tényleges kimeneti áramról beszélünk mint minimum, vagy amit az árammérő mutat. Mert az ugye pont ez a "parazita áram " miatt, nem mindegy..
üdv! proli007
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A tényleges kimeneti áramról természetesen.
(#) Pioneer válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szia!
Ha az R22-őt a sönt elé rakod, nem terheli az R12+R22 feszültségosztó páros a kimenetet, így az nem fog beleszólni az árammérésbe.
Viszont az R12 értékét lehet növelni 4,7kohm-ra.
Üdv: Pioneer
(#) SALáta hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Egy kis kiegészítő áramkört csináltam Alkotós leírás alapján, pontosabban a Labortáp LM324 el 2.7.1 mérés .pdf alapján. Három relé feladata a feszültség illetve árammérés közti átváltás és a tizedespont váltása. A többi a relé illetve a mérőmű tápja, sajnos két hiba is becsúszott, az első a helitrimmer fordítva rajzolása, a második a relé polaritásának felcserélése. Azért ekkora a panel mert elfér bőven és egy darab kell csak. Remélem másnak is ad ötletet. Mivel relé beszerzési forrást nem tudok mondani (bontott) ezért nem teszem föl a nyáktervet. Felébe elfért volna, relés sem kellene, de távol a bolt, szeretem a reléket, és kevés az időm.
(#) zoly15 hozzászólása Dec 21, 2010 /
 
Hali mindenkinek! Meg szeretném építeni ezt a labor tápegységet. De az emitter ellenállások (0.22R) nincs nekem itthon, valamint szerezni sem tudok sajnos :no: Viszont van 0.1R és 0.33R-em.. Melyikkel lenne érdemesebb pótolni? Előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
A 0,1 ből kettő db sorban már csak 10% eltérés
legfeljebb egy picit nagyobb lesz a kivehető áram
(nem néztem a rajzot de valószínű hogy az áramhatárolás t oldja meg ) chunt .
(#) zoly15 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Szia! Igen valóban az áram kiegyenlítés a dolga. De sajnos nincs annyi ellenállás hogy sorba kössek, sem pedig párhuzamba
(#) proli007 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Hello!
Ha a kimenő áram nem húzható le, annak elsősorban két oka lehet.
- A kimeneti feszültség nem húzható le nullára. (Pld. szivárognak a végtranyók, ami ekkora tápfeszültség és ilyen kapcsolás mellett, már nem olyan nagy csoda.)
- Az áramszabályzó, nem húzza le a feszültségszabályzót kellő képen. (pld. ha azt vesszük, hogy az LM324 tipikus offset hibája 3mV, akkor ez a 0,68ohm/3=0,226ohm Shunt ellenálláson már 13mA-t jelent.) A Shunt-ön folyó parazita áram (minimum a feszültségosztó árama) viszont nekünk dolgozik, hiszen nulla tényleges kimeneti áram esetén is feszültséget ejt az ellenálláson.)

De a tényleges hibát, csak méregetéssel lehet kideríteni egy valós kapcsoláson. De azt is figyelembe kell venni, hogy egy 3A-es tápegység mellett, zavaró-e a minimális kimenőáram maradék, vagy nem.

Csak éppen mindenki meg van fertőzve ezzel a digitális világgal. Mert ott a 3 nem 2, de ez egy analóg kapcsolás, ahol számtalan zavaró paramétert is figyelembe kell venni! Aztán az ésszerűség - célszerűség - ráfordítás arányát is illik figyelembe venni..
üdv! proli007
(#) kaqkk válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Akkor ha 0,1 est használsz 2x akkora lesz a kivehető áram (ha bírja az áteresztő tranzisztor) ha a 0,33 ast akkor kb 2/3 a lesz az eredetileg kivehető értéknek .
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 21, 2010 /
 
Hello!
Azt azért tegyük hozzá, hogy ha az áramkorlát referencia feszültségét nem változtatja meg. (valamint annak következményeivel) És az ellenállás teljesítményét is számolgatni kell, hogy megfelelő-é..
üdv! proli007
(#) Pioneer válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Szia!
Megépítheted 0,33 ohm-os ellenállásokkal is, viszont ahhoz, hogy 3A legyen a max kivehető áram, az R10 értékét kb. 86kohm-ra kell csökkentened.
Emitter ellenállásoknak elég a 2W-os, Rx ellenállásnak az 5W-os, de csak max 30V 3A-ig.
Üdv: Pioneer
(#) zoly15 válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Szia! Köszönöm szépen! Így meg tudom oldani Az mennyire baj hogy ha a Z1 (6V8) zéner dióda helyett 6V2 van? Vagy keressek 6V8 asat inkább helyette? Előre is köszönöm!
(#) Pioneer válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
A referencia feszültség lesz kisebb kb. 0,8V-al, ami kismértékben befolyásolja a kimeneti feszültséget és a max áramot.
Üdv Pioneer
(#) zoly15 válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 22, 2010 /
 
Köszönöm szépen!
(#) zoly15 hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Sziasztok! Megépítettem a Pioneer tápegységét. De valamiért nem működik. :no: A -5V megvan, +24V megvan, referencia feszültség megvan. Igaz hogy nekem 31Vdc a feszültségem a pufferen, de attól működnie kéne. A kimeneten 0.21V van. Annyit csinál hogy ha letekerem az áram potit akkor kigyullad az áramgenerátor led. Többet nem csinál. Lehet az probléma hogy nekem az emitter ellenállások 0.1Ohm osak? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) subway hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!
Szeretném a segítségeteket kérni. Megépítettem edison14 labortápját Bővebben: Link igaz csak 1,5A-es trafót tettem bele mert gondoltam nekem az is elég. De miután ma véglegesítettem, és elkezdtem éleszteni, hiába tekergetem a potikat, mintha nem is léteznének. Meg se moccan 31V-ról a kimenet. Szinte semmit nem változtattam, csak rátettem 2db biztit. Hol keressem a probléma forrását? (a potikat már kimértem és jók)
Következő: »»   308 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem