Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 78
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Mindent megtisztítottam nem deformáltak nem töröttek. Minden rendben találtam. Szétkapom még egyszer.
(#) Doncso válasza Jackass hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Esetleg nem lehet, hogy kinyírhattad egy rossz méréssel?
(#) mrrack hozzászólása Dec 28, 2010 /

Sziasztok!

Nekem is a kínai csoda M830B műszerem van. Tranzisztorok bétáját szeretném megmérni. A TO-92 tokozású tranyokat még csak-csak sikerül, de pl a BD240 merev lábai már gond. Létezik ehhez valami csatlakozó? próbáltam ,hogy 3 vezetéket beledugok, a végükre csipesz, de állandóan kimozdul a vezeték a műszerből. Van erre valami emberi megoldás?

köszi
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Dec 28, 2010 /

Volt hogy hibáztam mérés közben de utána még hosszú ideig jó volt. Legelőször DCV állásban kezdte a huncutkodást és szép lassan a többi állásnál is rosszalkodni kezdett. Ha erősen megnyomtam a kijelző és a kapcsoló közötti részt akkor egyszer-egyszer mért. Lehet valami nyák vagy kontakt hiba...
(#) mugab válasza mrrack hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Olyan vastag merev vezetéket használj mint a tranyó lába. Azt be tudod nyomni a foglalatba és nem jön ki.
(#) Doncso válasza Jackass hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Hát, más ötletem nincs, de egyébként nekem is volt már hasonló tapasztalatom 830-as multival, nem MAS hanem más tipus, olyan volt mintha 1-2 év után kiöregednének, tudom bután hangzik, de én ennek tudtam be, van most más fajta 1500Ft-os multim, kettő is, ezek már több éve szolgálnak, egész jól beválltak.Bővebben: Link
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Újból szétszedtem és összeraktam jó párszor és egyszer csak kipottyant még egy érintkező a multiból. Visszatettem a helyére de valamiért mindíg meggörbült. Jobban megfigyeltem az érintkezőket és nagyon nagyon pici eltérés volt köztük. A 2 "szélső" nagyon picivel szélesebb volt és erősebb. Helyére tettem őket és újból megpróbáltam. Váltófeszt tudtam mérni vele de mást nem. Lehet hogy még mindíg kontakthiba a gond de az is lehet hogy valóban megmurdelt. Mindenesetre köszönöm a segítő szándékot és tippeket.
(#) Doncso válasza Jackass hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Szerintem ott lesz a baj az érintkezőknél, esetleg még megpróbálhatod hogy picit "ráhajlítasz" hogy biztosabban érintkezzen, ha váltót mér, akkor jónak kell elvileg lennie, legalábbis egyent is kellene hogy mérjen, hacsak a kúszóérintkezők nem kontaktosak, kicsit próbálkozz még azért vele, ott lesz a baj.
(#) fulcsii válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Bocsi hogy bele pofázok, de szerintem nem szabad ezekkel a műszerekkel szórakozni, ha bizonytalan, mert lehet egyszer az életed múlik rajta! Vagy szívsz miatta napokat, mert hibás értéket mérsz! Csak ennyit akartam és B.Ú.É.K-ot kívánni!
(#) Hx-2 hozzászólása Dec 29, 2010 /

Hi!
Nekem egy olyan muszert adtak amin 10A felett mertek es azota nem mer pontosan. A belsejeben egy "szal" ellenallas van megfeketedve de nem tudom azt kimerni. Ha jol emlekszem MY64. Valaki javitott mar ilyet?
(#) san398 válasza Hx-2 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Itt a kapcsolási rajza a műszernek: Bővebben: Link Remélem ez majd segítségedre lesz.
(#) Doncso válasza fulcsii hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Hát, mondjuk ebben is van igazság, de ennyi erővel ne is foglakozzunk elektronikával, mert életveszélyes. Egy forgó kapcsoló javítása még nem életveszélyes, viszont ha meg a pontosságról beszélünk, akkor meg nem 1000Ft-os műszert használunk, ezeket inkább fesz indikátornak nevezem, nem mérő ezköznek. Részben egyetértek, igazad van, de másrészről, ha sikerül neki megjavítani akkor miért ne segítsük?
(#) Hx-2 válasza san398 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

az a gondom hogy azt a "szakaszt" nem tudom merni (gondolom az a 0,01ohm) es ez is szamit a pontossagnal
(#) Jackass válasza Doncso hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Hajlítgattam szórakoztam vele de nem akar jó lenni. Rámértem egy elemre de nem akart mérni. 200mV os méréshatárra váltva jelezte hogy méréshatárt kéne váltani de nem mutatott mért értéket csak 000-t. Másik multival is megmértem az elemet úgyhogy annak jónak kell lennie. Váltófeszt is mér. Ellenállást sem mér. Rövidzárvizsgáló az "működik" csak sipol de nem mutatja itt sem a mért értéket...
(#) válasza mrrack hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szia!

A digit multik hFE mérőjénél többnyire nem elég a bázisáram, hogy egy nagyobb tranyót teljesen kinyisson; így ha megpróbálod kimérni egy BD240 bétáját, az minden bizonnyal fals értéket hoz eredményül. Tehát a mérés lehetséges, de egyben teljesen fölösleges is, ugyanis jó eséllyel még csak körülbelül sem lesz pontos.
(#) Doncso válasza mrrack hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Egyébként mi okból szeretnéd megmérni a tranyók bétáját? Csak úgy kíváncsiságból, áramkört tervezel, vagy azért, hogy működik e az a tranyó egyáltalán?
(#) Hx-2 válasza Doncso hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

gondolom valami olyan kapcsolasa van aminel meg van adva mekkora -vagy annal nagyobb legyen.
(#) Iszkakof István hozzászólása Dec 30, 2010 /

Szeretnék lelket lehelni ebbe a mérőműszerbe. Valaki ha elküldené a kapcsolási rajzát, megköszönném.

Univo.JPG

(#) Doncso válasza Hx-2 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Nem biztos, van aki úgy próbálja megállapítani, hogy működik e a tranyó.
(#) Doncso válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Bővebben: Link itt nézz körül.
Üdv.
(#) mrrack válasza Doncso hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szia!

Közben sikerült megoldani, gyártottam egy mérőzsinórt sodrott, de kellően merev vezetékből.
Gondolkodom a Quad-on, és oda jó ha egyforma tranyók vannak összeválogatva, ezért érdekel a béta.
Bár valami még mindig nem jó, mivel a kis BC, BF tranyókat megméri, de a BD-kre csak nullát mutat. Pedig kimértem külön-külön diódánként. C-E között mindkét irányban végtelen ellenállású, B-E és B-C csak egy irányban vezet valamekkora ellenállással. Tehát elvileg a tranyók jók.
Nem jövök rá mi a gáz...
(#) Doncso válasza mrrack hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Semmi baj nincs semmivel, olvasd el az első pár mondatot, és azonnal megérted : Bővebben: Link Ha érdekel a téma, Ovasd tovább.
Üdv.
(#) Hx-2 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

es mire akarod hasznalni?
(#) Iszkakof István válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Doncso: elmentettem, kinyomtattam és szívből köszönöm.
(#) Iszkakof István válasza Hx-2 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Volt már néhány (olcsó) digitális mérőműszerem, de egyik sem mért váltó áramú fogyasztást. Söntöt sem használhattam, mert a váltó áramú legkisebb skála 200 voltos. Ez tud (ott) olyat. Apró pénzért így kaptam. Megmérném vele a háztartási gépek Stand By fogyasztását. Miért kérded?
(#) mrrack válasza Doncso hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Hát ezt nem tudtam, be kell valljam. Kösz a linket, átolvasom.
(#) Doncso válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Rendben, szívből szívesen.
(#) MrZls hozzászólása Dec 31, 2010 /

Sziasztok!
Szereztem egy "komoly" multimétert abból a célból, hogy készülő tápegységembe építve, annak kimenő feszültségét, neadjisten áramát mérhessem vele.
Természetesen nem működik a készülék, minden kapcsolóállásban 1-et mutat. De ezt vártam is 200 Ft-ért.
Kis mérete miatt jól elférne a tápban, csak kissé át kellene alakítani, meg működésre bírni.
Van-e valakinek ötlete, hogy a kapcsoló érintkezőin kívül mit ellenőrizzek, vagy cseréljek? Rajz mellékelve.
UI: nem mellékesen miközben a rajzát kerestem, rábukkantam a műszer betiltására vonatkozó valami hivatal rendelkezésére, mert érintésvédelmileg nem felel meg a követelményeknek. Én inkább nem mérnék ezzel nagyfeszt...
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 1, 2011 /

Üdv! Olyan problémám lenne, hogy van egy voltcraft VC840 típusú műszerem, és megrepedt az LCD kijelzője. Szét szedtem, de nem látni rajta semmilyen típus számot! Tudna nekem ebben valaki segíteni, hogy milyen típus lehet, vagy esetleg hol lehet szerezni hozzá? Előre is köszönöm a válaszokat!

Boldog új évet mindenkinek!
(#) MrZls válasza MrZls hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

B.Ú.É.K!
Továbbgondoltam a multiméteres "okosságomat" és az jutott eszembe, hogy kellene a kijelzőnek háttérvilágítás is, mert az úgy jó . Alapból a multiknak nincs ilyen szolgáltatása, van nekem viszont bontott autósrádióm 3 és fél digites LCD kijelzővel, aminek viszont van háttérvilágítása. Mit gondoltok? Össze lehet építeni a multimétert a rádió LCD kijelzőjével? Nem konkrét megoldás érdekel, azt majd kigondolom, ha lehet, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e? :nemtudom:

(Csak arra gondoltam, hogy lehetnek eltérések LCD és LCD között, amik a működést befolyásolják. )
Következő: »»   18 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem