Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs véletlen egy mérési sorozat a P,RPM ről?
Idézet: „Próbáltuk 10hz-től (1000rpm) felfelé.” Hogyan működik ez a 10 Hz/1000rpm? Erre kíváncsi lennék. Nálunk (villanyszerelőknél) az 1000rpm-hez minimum 16,666 Hz tartozik. ![]()
Az állatkert nem nagy, de a kerítés nagyon alacsony... Nem kell szélkerék, mert a sok kivágott fa, gáz, és szén elégetése tényleg sokkal környezetbarátabb.... Ezek az értelmesek tiltakoznának még a napenergia kihasználása ellen is?
Szerintem inkább a szponzoraik érdekeit képviselik.Kb.azok szabhatják meg,esetenként mi ellen kell tiltakozniuk.Nekik tökmindegy,csak pénz legyen a konyhán.
Nem. Azt a másik értelmesek teszik.
![]() Az Őrségben (Őriszentpéter...) tájvédelmi okok miatt megtiltották a napkolektorok tetőre felszerelését. Földre helyezett állványon semmi akadálya. Ott nem zavarja az "összhatást" ?
Ok, köszi, Már jó ideje olvasgatom a fórumot. A szeles része elméletben már megvan, inkább ilyen kérdésekre keresném a választ:
-milyen összefüggésben van a magasság a vízhozammal -milyen szivattyút érdemes használni -milyen átmérőjű lapátokat érdemes készíteni -hogy lehet adott paraméterek mellett a vízhozamot kiszámolni. Tudom, hogy itt a szélsebesség a legfontosabb, de olyanra szeretném méretezni a gépet, hogy megfelelő mennyiségű vizet biztosítson nyáron. Szal valami ezekkel kapcsolatos oldalt keresek. Nézegettem már de nem igazán találtam, azért gondoltam, hátha itt foglalkozott már valaki valami ilyesmivel. A kertünkbe van egy domb, kb 2,5 m magas a földfelszinhez képest, sehol semmi fa, a házak távol vannak, ide szeretnék kb egy 6 méteres oszlopot, a lapátok átmérője kb 2,5 m lenne, a víz kb 8-10 m mélyen lehet. Ezek még nem pontos adatok, de szeretném megbecsülni a várható vízhozamot. A szélmérőmet holnap állítom fel. Ha esetleg tudtok segíteni valamiben, azt megköszönöm! ![]()
Elméleti szívómélység 9 méter.
ha a víz mélyebben van,akkor a szivattyúnak víz alatt kell lennie. Vagy membrános,vagy dugattyús szivattyú kell,ami fordulatonként kiszámolható vízhozamot produkál.
Itt egy Link.Bővebben: Link A nyolcvanas években A MÉMMI-ben dolgoztam és ott akkoriban több ilyen gépet vizsgáltak. Az ottani könyvtárban Gödöllőn szerintem még megtalálhatók az akkori jelentések (köztük az én rajzaimmal). Tudományos alapossággal vizsgálták meg a kérdést. A MÉMMI-nek honlapja úgy látszik nincs, csak ennyit találtam róla:Bővebben: Link
Magyar nyelvű fizikai alapokon álló, tervezésre használható oldalról nem tudok, de ez talán segíthet valamit a tervezésben: http://www.fao.org/docrep/010/ah810e/AH810E10.htm illetve a saját gondolatrendezési céllal megírt word.doc és excel számítási segéd: http://www.szelesember.fw.hu/
Én villamos energia termelésre koncentrálok, de a kinyerhető és így felhasználható energia ugyanaz. A 2,5 m átmérő (5 m2) gyanúsan kevés (4 m/s-nál kb. 50 W a tengelyen). Lehet, hogy Savonius-al jobban járnál a kis sebességű szelek használhatósága miatt (víz kiemelésnél a szempont, hogy csurogjon belőle már 6-8 km/ó szélnél is. Szivattyú ügyben a két dugattyúsra szavazok a jelentős fordulatszám ingadozások miatt. Emelési magasságnál 15 m-el számolj (valahová gravitációsan el kell folynia nyári alacsony talajvíz szintnél is). Magam részéről örömmel venném, ha a majdani szélsebesség mérési adatsorokat (ha rögzíted) közzé tennéd valami ingyen weblapon. Borzasztóan kevés adat áll rendelkezésre - a meteorológiai adatsorok energetikai célra nem használhatók.
Vízhúzó szélkerék:
-Jobb a magasabb oszlop, de költségesebb is. Maradj az 5-6 méteres magasságnál. -Elterjedt vízhúzáshoz a membrán szivattyú, de minden jó, amit meg tudsz csinálni. -A lapátok 2-3 méteres átmérőjűek. -A vízhozam számolás, ha tudod a szélkerék vattos teljesítményét: 60 liter/perc vizet nézzük meg, ha 10 méteres szívással és 5 méteres emeléssel számolok. Ez 1 liter/sec vízszállítás. 1 liter víz 1 kilopond, amit 15 méter magasra kell emelni 1 sec. alatt. 1 watt az 1 Newtonméter/sec. 9,81 Nméter/sec = 1 méterkilopond/sec = 9,81 watt. Mivel nekünk 15 méter magasra kell emelni 1 kilopond vizet 1 sec alatt, 15*9,81 wattra van szükségünk elméletileg. A gyakorlatra fordítva szorozzuk be 2-vel, így kb.300 watt jön ki ehhez a vízszállításhoz. Néhány gondolat még: -A kút nyugalmi vízszintjétől 6-7 méterre kell lenni a szivattyúnak. A gyorsan ismétlődő löketek miatt érdemes szívó és nyomó légüstöt használni. -A szélkerék és a szivattyú teljesítmény illesztése szinte lehetetlen. A szélsebességgel köbösen nő a kerék teljesítménye, a vízszállításé pedig lineárisan. Ezért a rendszert indulásra kell méretezni, mert utána biztos bírni fogja a kerék. Ezért nem érdemes csavart lapátot használni, az egyenes lapátnak nagyobb lesz az induló nyomatéka, nagyobb fordulaton meg így is lesz felesleges teljesítmény, ezért a gyorsjárással a szélsebességhez rendelt fordulatot meg lehet szorozni 1,2-1,4-el. -A fenti illesztési probléma miatt használják a húzóéket. A működési elve: a kerék állandó lökettel dolgozik kis és nagy fordulaton. Képzeljük el, hogy a lejövő hosszú szemű lánc egy helyen el van vágva. A két végdarabot egymás mellé teszik, és a lyukba egy éket dugnak. Ha az éket kintebb húzzuk, a kerék egy darabig üresben forog, majd ad egy rövid löketet a szivattyúnak. Nagy szélben természetesen benyomják az éket.
Szia Erbe
![]() Köszönöm a javítást ![]() ![]()
Szia Erbe!
Tudom hogy egy kicsit későn reagálok, de csak most olvastam a véleményed. Teljesen igazad van, nem írtam oda az éves szélsebességet ezt rövidesen pótolni fogom. A 7000kW/éves teljesítmény 4,5m/s-os szélsebességnél érhető el a H.5 5000W szélgenerátornál, ami szerintem nem észvesztően magas szélerősség. Mosonmagyaróvár környékén 6m/s a szélsebesség vagy ez fölötti, a szélgenerátor oszlop magasságától is függ. Még néhány adat az energia termelésről az 5kW-os szélgenerátornál. 5m/s-os éves szélsebességnél 8472kWh 6m/s-os éves szélsebességnél 13328kWh Arra hogy ezt az energiamennyiséget csoda volna kiszedni a szélgenerátorból, csatolok egy képet a szélgenerátor egy lapátjáról. Ha vannak kérdéseid akkor szívesen válaszolok rá.
Minden résztvevő nevében köszönöm a korrekciót. A hitelesség érdekében fontos a pontos tájékoztatás.
Mint ahogy még ebből a levélből is kimaradt 1 "h" betű. ![]() De talán még pótolhatod.
Sziasztok!
Három éve fater kitalálta, hogy építsünk szélgenerátort!! Neki is álltunk 1év pár hónap és el is készült az elő saját építésű szélgenerátorunk. A generátortól kezdve az üvegszálas lapátokig mindent mi csináltunk. Elégé megszenvedtünk vele de szerintem nagyon jó lett, sőt még a gyári szélgenerátorhoz képest sokkal kisebb szélsebességnél megindult a széllapát. ![]() Elég szép teljesítményt szedtünk le! Csatolok pár fényképet.
Köszönöm szépen a segítségeket mindenkinek. Átfogom rágni a dolgokat, meg számolgatok kicsit, ha még lesz valami kérdezek.
![]()
Üdv Sándor!
Nagyon jól sikerült a gép, remek munka ! Tetszik, hogy burkolata is van a generátornak. Pár szót még mondhatnál a lapátokról, a generátorról, és a viharvédelemről.
Szevasz Sándor!
Gratulálok az Édesapáddal közös alkotáshoz! Végre valaki megvalósított szélgépről számol be és nem csak üres elmélkedésekről. Én ebben az évben szeretném az építést elkezdeni (http://www.szelesember.fw.hu/). Szívesen vennék én is konkrét adatokat: rotor átmérő, éves átlagos meteorológiai szélsebesség, esetleg a szélsebességek éves gyakorisága, generátor típus, mit csináltok a gen . kimenetéről levett árammal (akku, inverter, hálózati betáplálás, stb.), tényleges (mért) éves kivett energia kWó-ban, viharvédelem-túlpörgés elleni védelem. Olyat nem is remélek, hogy a műgyantás lapátkészítés gyakorlati fogásairól is írhatnál. Én acélcső vázas, rétegelt lemez bordázatú, alu lemez borítású lapátban gondolkodom az üvegszálas technika ismeretének hiányában.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a dicséreteket, most pirulok. Sajnos a szélgenerátor már nincs meg, az "üvegszálas széllapát" ezt majd egy kicsit később! A széllapát 1,8 méter vagyis a szélgenerátor 3,6 méter átmérőjű volt. A generátora Neodímium mágnesekből áll, a tekercselés és a tekercsek kiöntését is mi csináltuk. Ha valaki ilyennel generátor csinál annak egy nagyon jó tanács, a két mágneslapot a a lakás két végében tartsa, mert bennünket fél méterről rántott össze apummal úgy hogy a kezünk közte volt. A fájdalom leírhatatlan ordítani sem tudtunk annyira fájt. Itt egy hónapra leállt a generátor gyártás ameddig ismét tudtunk fogni a kezünkkel. Generátoról kép csatolva. Egyenirányítás és automatikus fékezés, töltésszabályzás, túltöltés elleni védelem, kézi fékrendszer. NA ezt Kínából hozattuk hozzá, mert ezt normálisan úgy sem tudtuk volna megcsinálni. Kép csatolva. Termelés: mi úgy gondoltuk hogy 4db 72Ah aksi elég lesz hozzá. Az aksik felforrtak és tönkrementek 1000W teljesítmény fölött vagyis nem gondoltuk azt hogy ilyen jó teljesítményt fogunk elérni. Az üvegszálas lapátok: Apum kemény szivacsból kicsiszolta a lapátformát én meg megcsináltam az öntőformát. Most nem írnám le a részleteket mert több oldal lenne. Kiöntés után hőkezeltük a lapátokat. Akit érdekel annak elküldöm a cégnek az adatait ahol vettük az anyagokat. Itt nagyon szívesen segítenek a technológia elsajátításában. A probléma és amiért nincs meg a szélkerék, jó kis szélvihar, a lapátok túlpörögtek és tövüknél szétrobbantak. Utólag rájöttünk, hogy a lapát tövénél sokkal több réteg üvegszálat kelet volna használni és akkor probléma nélkül megússzuk. De így megtudtuk nézni a lapátok belsejét, a beleöntött anyag szépen kihabosodott. ![]() Hát nem nagy siker de azért én élveztem a tervezés és szerelés majdnem minden percét. Itt megnézhettek róla egy kis videót is.Bővebben: Link Sanyi Ui.: Bocsi a videón dumáét, de már csak ezt találtam meg.
Helló! Én nem tudok olyan oldalt de 8 éve épitek vízhuzó szélkerekeket ha gondolod szivesen segitek ha tudok!
Mosonmagyaróváron sincs átlag 6m/s azon magasságban ami nem építésengedély köteles .Én 11m magassan mérem.
Szia Sziriusz!
Irod hogy szívó és nyomó üstöt is érdemes használni légyszi részletezd esetleg rajzzal illusztrád ezt egy kicsit részletesebben.köszi.
Megmutathatnád a pompát is a népnek? Bizonyára ilyen igényes kivitelezésű gép, nagyszerű pompát üzemeltet.
Sziasztok! Én vízhúzó szélkerekeket gyártok és szeretnék mostmár épiteni egy áramtermelőt is .A már meglévő konstrukciot szeretném használni,ami egy 3m átmérőjű 16 lapátos gép fordulatszabájzás kb 60/ percnél kapcsol ki.Ahoz hogy ezel én áramot termeljek kellene legalább egy 30 szoros gyorsítást épiteni ami kivitelezhető de őrültség lenne szerintem. Több forumban olvastam ,hogy az ehez hasonló gépekhez javarészt dinamót szoktak használni. Ezel csupán anyi a problémám hogy nem tudom mekora fordulatszámnál kezd el tölteni ill mekorát kellene beépitenem (A gép elméletileg 3.5kw-os)és kell e töltésvezérlő a dinamo és az aksi közé? Ha tud nekem ebben valaki segiteni hálásan megköszöném emil cimem szelkerek@citromail.hu de mostmár itt is elérhető leszek Üdv!
Küldtem a képet!
Szia Dzsos!
A szívó légüst egyenletesebbé teszi a szívást lentről, valamint nem kell a szívócső teljes vízoszlopát gyorsítani a szívás megkezdésekor, mert a szívólégüst kezd leürülni a szíváskor. Érdemes üvegből csinálni, így látni a működését, ami nekem nagyon tetszik. A nyomó légüst a víz áramlását teszi egyenletessé, ha hosszú csövön nyom a gép. Na meg itt ki tud alakulni nyomás is, ha szűkíted a kiáramlást a cső végén. Szépen tud spriccelni 10 méterre jó szélben.
Honnan lehet ilyen szivattyút beszerezni? Már 2 napja kutakodom de még most sem találtam semmi érdemlegeset. Az ára érdekelne, illetve a teljesítménye.
Szerintem ez házi gyártmány. Nem bonyolult szerkezet. Helyi ezermester legyártja.
Konkrétan én ki szoktam menni a mühelybe és a falnak támasztva találom lemeztábla formában aztán kapapálok rajta egy kicsit itt,aztán ott +egy kis fahéjas fondorlat a nagy szakácstól és már kész is .Tehát öszefoglalva én gyártom azokat is.A teljesítménye rengeteg mindentöl füg pl nyugvó vízszinted, lökethoszad,mekora magaságba szeretnéd feltermelni ,Viszonyitás képen az én gépem ill szivatyum ugy van beállitva hogy -2m-ről +1m re fordulatonként 2l kb,ezt tudom növelni és csökenteni a gép kapacitásától fügően ill kedvem szerint.Megelözve kérdésed menyit forog egy ekora gép öszintén megvalva fogalmam sincs de amit viszahalok a gép tejesítményéről az idáig mind pozitiv volt tehát egy 30*15m halastó vízháztartását kényelmesen elgyőzi.Egyszer mértük viharban leszabájzásnál az 5 l edényt 4s alat töltöte meg de ekkor már szagata a vizoszlopot (3/4"szivoszál végett de a tulaj nem akarta nagyobra cserélni szerinte felesleges "pluszköltség" lett volna) tehát a gépnek etöl töbett kelet volna tudnia,becslésem szerint kb 100l/m leszabájzásnál!
![]()
Kedves pajax
Jó lenne, ha valami -féle fordulatot is megmérnél. Mi van, ha egyszer olyan ötleted támad, hogy áramot is akarsz termelni, párhuzamosan. Érdekelne, hogy az excender fenn, vagy lenn van. Amennyiben fenn van, úgy mindig fel kell mászni a kisérletezéshez.
Sziasztok! Az excenterem fent van természetesen de nem probléma a mászás (imádom a magaságot
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |