Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   25 / 135
(#) Beri Geri válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Üdv. Azt elfelejtettem, hogy 2kW-os fűtőszál van benne, a hőfokokat meg egy digithőmérővel mértem ami kb. 0,5 c-t csalhat
(#) kendre256 válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

3 óra fűtési idővel 2,32 kW teljesítmény jönne ki. Ha ismert lenne pontosan a felfűtési idő, akkor lehetne kiszámolni a tényleges teljesítményt.
(A teljesítményeket a villanyóra fogyasztásából és a saccolt fűtési időből számoltam. A hőmérsékletekből is lehet teljesítményt számolni, csak az mindenképpen kisebbre jön ki, a szigetelésen elvesző energia miatt. A hőmérsékletekből 6,258 kWh jön ki, miközben a villanyóra 6,96 kWh-t mért.)
Lehetne még a villanyórával is teljesítményt mérni, ha megnéznéd, hogy adott idő alatt (pl. 10 perc, vagy fél óra) mennyit mennyi a fogyasztás, és abból arányosítva kiszámítható a teljesítmény.
(#) Beri Geri válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Üdv.! Egy digit fogymérőt tettem a bojler elé amit már teszteltem több helyen. Tudom, hogy nem szabadna ott kábelt bontani, de csak ideiglenesen tettem. Még megmérem, hogy változik-e a fogyasztás észrevehetően vízkőtlenítés után. Csak most nagyon kevés volt a vízkő benne (előző hozzászólásokban képmellékletek) sztem nem lesz különösebb eltérés.
(#) Mate78 válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

szia

köszi az infót.Most már tudjuk mennyi energia kell a vízkőmentes felfűtéshez.
Ezután majd azt kéne megmérni,hogy ugyanilyen körülmények között, (bejövő vízhőfok, lekapcsolási hőfok) de vízköves állapotban mennyi energia kell hozzá.

Ha jól veszem ki évente szoktad takarítani,így egy év múlva ha megmérnéd...

Én úgy fogom csinálni, hogy takarítás előtt közvetlenül mérek, és utána is azonnal.

üdv
(#) Beri Geri válasza Mate78 hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Üdv.! Hát ha enyi vízkő lesz benne mint most, akkor szerintem nem lenne jelentős különbség. (Viszont 2 év alatt már jelentős lenne biztos, mert ezelőtt 2 évet vártam a takarításával akkor volt is benne egy 3/4 vödör vízkő meg a fűtőszálból sem látszott semmi csak egy vízkőtömb.) Valaki kérte a fentebbi hsz-ekben, hogy mérjek egy ilyet de sajnos azt nem tudom kivitelezni mert mindig kell a melegvíz. Esetleg majd ha úgy alakul legközelebb megpróbálom.
(#) dobo válasza Beri Geri hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Gondolom energia megtakarítás miatt takarítod ilyen gyakran.
Nállunk is nagyon sok volt régen a vízkő 3-4 évente vedérszámra kellett kitakarítani a bojlert .
Aztán vagy 10 évre egyszer elfelejtettük!
De a multkor nekiáltam takarítani és meglepetésre nem volt benne csak vagy 1-2 marékkal.
Valamit a vízszolgáltató is fejlődött ennyi év alatt ezt jó tudni.
Az energia megtakarítás legjobb módja ha letekered a vízhőfokot annyira ami még éppen komfortos és a mennyiségi igényeket még éppen kielégíti.
120 liter 60 fokos melegvíz kissebb energiával előállítható mint 120 liter 80 fokos.

A másik megtakarítási mód hogy a bejövő vizet fűteni kell mondjuk 5 fokos bejövő vizet felfűtöd 20-30 fokosra.
Nállunk ez úgy működik fogí a bejövő víz 5 fokos de mire a bojlerhez ér addigra 10 -15 fokos lessz mert a fűtött alaksoron megy keresztül vagy 15 méteren .
(#) mobidik hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok !
Azzal a kérdéssel fordulók hozzátok,hogy nem rég vásároltam egy Hajdu Z 120 l bojlert . A ti segítségetekkel be is üzemeltem. Rendesen működik csak az a probléma hogy kevés a meleg víz ill nem annyira meleg pedig fúlra rá van hajtava a hőfokszabályzó és simán elviselhető a víz hőfoka is . Elöre is köszönöm a hasznos tanácsokat !
(#) Beri Geri válasza dobo hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Üdv.!
Nálam 50 fokos a víz. Előmelegítőnek most napkollektoron gondolkodom. A nyári időszakokban be sem kapcsolna valszeg a bojler.
(#) Dave87 válasza mobidik hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Elvileg a bojler max. 80°C-ra fel tudja fűteni a vizet, feltéve, hogy jó a hőfokszabályzója. Ha túl hamar lekapcsol akkor természetesen nem. Egyáltalán maga a hőfokszabályzó lekapcsol?
(#) mobidik hozzászólása Márc 10, 2011 /

A hőfokszabályzó működik ráadásul már cseréltem is, de ami furcsa 3 óra alatt melegíti fel a 120 l bojlert . Van meleg víz, ami szerintem nincs nyolcvan fokos és kettőnknek nem elég . Állítólag van benne termosztát ,nem lehet ennek a hibája ?
(#) zolika60 válasza mobidik hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Nincs letörve a meleg víz csöve belül? Lehet, hogy a beáramló hideg vízzel keveredik és azért érzed langyosnak.
(#) mobidik hozzászólása Márc 10, 2011 /

És erről hogy tudok meggyőződni ? És még ami furcsa,hogy a túlfolyószelepből sem jön víz ! Köszönöm !
(#) Gyozo92 hozzászólása Márc 15, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék kérdezni tőletek pár dolgot.
Szóval a bojler adott, egy új-régi (kb 3 éves de csak most lett beépítve) és művel pár dolgot, amit nem tudom, hogy jó-e. Az első, amit megfigyeltem, hogy kb 25 másodpercenként ki-be kapcsolgat. 25 másodpercig bekapcsol majd ugyan ennyire kikapcsol. Akkor is ha meleg vagy hideg a víz. Amikor bekapcsol (kigyullad a lámpa és mintha relé kattanást is hallanék) kb a 25 másodperc végére forrás szerű hangot hallani, majd ez erősödik és lekapcsol. Ez megy folyamatosan.
A hőszabályzót már teljesen felállítottam, mégis csak félig melegszik reggelre a víz.
(#) kendre256 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A leírt jelenség semmiképpen nem normális!
Nekem ebből úgy tűnik, mintha nem volna benne elég víz. Jól van bekötve a bojler? Hideg-meleg kivezetés, állítva-fektetve, fejreállítva stb. ilyesmire gondolok. Ha ezek mind rendben vannak, akkor szétszedném (már úgysem garanciális) és megnézném, hogy nincs-e benne valami disznóság.
(#) Gyozo92 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Jól van bekötve, állítva van felszerelve.
(#) pinkova válasza Gyozo92 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Valószinüleg a hőfokszabályzó érintkezői a nemhasználattól oxidálódtak. Így a kapcsoló belseje melegszik és ezt érzi "normális" hőmérsékletnek. Csak az a baj hogy így a vezetékek el fognak égni és csinálnak egy elegáns zárlatot. Hogy meg tudd állapítani, FESZÜLTSÉGMENTES állapotban hidald át a hőfokszabályzót és így kapcsold vissza egy kis időre. Figyelem! Így nem üzemelhet mert a korlátozó nem képes a szabályozásra!
(#) kendre256 válasza pinkova hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

"Valószinüleg a hőfokszabályzó érintkezői a nemhasználattól oxidálódtak. Így a kapcsoló belseje melegszik és ezt érzi "normális" hőmérsékletnek."
Elvileg lehetne ez is, de ettől nem hallatszana forrás szerű hang (hacsak nem egy ívhúzás hangját lehet hallani...). Én nem kötném át a szabályzót, mert ha mégis az van, amit mondtam, akkor leéghet a fűtőszála. Inkább szétszedném. Valami furcsaság van abban a bojlerban...
(#) Gyozo92 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Szerintem nem ívhúzás hangja, ez inkább ilyen bugyborékoló, sistergő. Bár nem tudom, hogy egy ívnek milyen hangja lenne onnan bentről, de ez más. És ez a hang halkan kezdődik, és egyre erősödik. Ív az vagy van, vagy nincs. És az szerintem nem lenne ennyire hangos, régen kísérleteztem velük. Bár érdekes akusztikája lehet a bojlernek, +7 dB erősítés
(#) kendre256 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Gyorsan csinálj vele valamit, mert már nagyon kíváncsi vagyok
(Remélem megírod, hogy mi volt vele...)
(#) Gyozo92 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Természetesen megírom, de lehet, hogy inkább rábízom egy szakemberre az erősítők az én asztalom
(#) pinkova válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Én azt javasoltam: -Kis időre.
Nem tudom az másnál mit jelent, nekem maximum 1/2 óra. Az alatt ha elég a fűtőszál, akkor az már eleve döglött volt.
Még extrém esetben a fűtőszál köpenye lehet nyitott. De ez a variáció is életveszélyes, hiszen a vízen és a vízmelegítő házán ÉLETVESZÉLYES hálózati feszültség jelenik-jelenhet meg. Így azért kapcsol ki-be állandóan mert az ív a szonda köpenyét fűti fel, majd a víz azonnal vissza is hűti.

Azonnal feszültségmentesítsd a vízmelegítőt és nyisd ki, keresd meg a hibát mert ez akár életveszélyes is lehet!!
(#) Tothant hozzászólása Márc 26, 2011 /

Üdv.

Kérdezni, illetve segítséget kérni szeretnék. 120 literes 2,5 éves Hajdú villanybojlerünk van. Szép lassan pár hét alatt elszállt belőle a melegvíz nyomása. ( a végén már a zuhanyzó részt sem tudtuk használni, annyira nem volt nyomás) Kihívtunk egy szakit, aki a nyomásszabályzót tekergette meg, így visszajött a nyomás, sőt szinte soha nem látott mértékben árad a víz. Ez OK-nak tűnik, de azóta viszont "jajgat" a bojler, időközönként 1-2-3 másodperces "síró" hangot hallat, amitől lassan nekünk is sírásra görbül a szánk
Próbáljam én is csavargatni a nyomásszabályzót vagy cserélni kell?
Köszi a válaszotokat előre is
(#) pinkova válasza Tothant hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A "szaki"nak eltörni a kezeit és hívni egy szerelőt. De most komolyan:-Mekkora a hálózati víznyomás nálatok? Nem tudod? Akkor a szaki hogyan állította be a nyomáscsökkentőt, ha nem méritek meg a víz nyomását.
Kell egy nyomásmérő óra a MELEG oldalra és akkor látod a reális értéket. Így be tudod állítani a kívánt nyomást. Ez az érték minden vízmelegítő adattábláján rajt van. Össze-vissza tekergetéssel meg csak szenvedsz, pláne ha ingadozik a hálózaton a vízszállítás.
Ha meg a biztonsági szelepben turkált a jóember én biztos messzire kergetném.
(#) Tothant válasza pinkova hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat... kb. 100 éves régi nagypolgári lakás 4. emeleti lakása, a hálózati nyomást még csak megsaccolni sem tudom. 3 éve amikor megvettem és felújíttattam a lakást akkor saját vízvezeték is cserélve lett, viszont emlékeim szerint az akkori vízszerelő sem mért semmit, hanem csak úgy kb-ra beállította a nyomáscsökkentőt. Ebbe a csatolt és általam nyomáscsökkentőnek vélt berendezésbe csavargatott a szakim. Véleményed szerint tehát akkor szükséges egy nyomásmérő óra is, illetve a nyomáscsökkentőt is cserélni szükséges?

DSC02467.jpg

(#) dil válasza Tothant hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Ez nem nyomáscsökkentő, hanem egy kombinált biztonsági szelep - nemigen illik babrálni.
Ket feladata van:
1. visszacsapó szelep - nem engedi a melegvizet vissza a hidegvizes rendszerbe, ha bármilyen okból nyomásesés van a hidegvizes oldalon, pl. csőtörés.
2. biztonsági szelep, a víz melegedésekor (netán a víz felforrásakor) keletkező túlnyomás leengedése, ezért csepeg a víz amikor melegszik.
Ha tényleg babrálta a "szaki", én lecseréltetném egy tuti szakival.
(#) kendre256 válasza dil hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szerintem a képen két alkatrész van, egy kombinált szelep (az a felső, a kis sárga karral lehet lefúvatni belőle a koszt), és még egy (az alsó), ami simán lehet nyomáscsökkentő. Nyomáscsökkentőre utal a forgatógomb is rajta.
Az általad leírtakat a kombinált szelep önmagában megvalósítja.
(#) Tothant válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Köszi a válaszokat. Az alsón egy műanyag kupak látható, amelyet lecsavarva lehet egy belső menetes részhez jutni, amit egy széles csavarhúzószerűvel tekert (nyitott?) meg a szaki és ezután kezdett áradni az éltető víz. Viszont a szakaszos jajgatás azóta csak nem szűnik (főleg ha ég a lámpa, tehát melegít) erről Mi a vélemény, ez mitől lehet, mert amellett hogy zavaró elég "félelmetes" is.
(#) zolika60 válasza Tothant hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A jajgatás melegítés közben valószínűleg a vízkőtől van. Takarítsd ki és megszűnik.
(#) dil válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Valóban, nem néztem meg kellően.
De, gyanítom, hogy ez nem szabályos. Jónéhány boylert bekotottem már (villamosan), de még ilyen megoldással nem találkoztam.
A mellékelt képen látható szelep 2500-3000 Ft-ért megkapod, pár ezerért egy jó szaki felszereli.
(#) pinkova válasza Tothant hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Ha a 4. emeleten laksz, nagyon valószínű hogy a nyomáscsökkentőre nincs is szükséged. Hacsak a vízmű nem a lakás közelében üzemeltet nyomásfokozó szivattyút. Általában csak oda teszünk nyomáscsökkentő szelepet, ahol tényleg nagy a nyomás. Ezt szakember (nem olyan akivel a jó sorod összehozott) "szemre" megmondja hogy kell-e. De azért nézd meg az alattad lakó vízhálózatát, van neki is nyomáscsökkentője? Ha nincs Neked pláne felesleges.
A bojler meg azért nyüszög mert kevés benne a víznyomás. Próbálj fazékban vizet forralni, hasonló akusztikai élményben lehet részed, mikor kezd 60-70 C°os lenni a víz.
Következő: »»   25 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem