Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   331 / 331
(#) Gafly válasza mateatek hozzászólására (») Csü, 19:35 /
 
Az sem kicsi.
Csak úgy mondom, hogy 230 x 8 = 1 840 és 20 000...
Azt ugye persze nem kérdezzük meg (meg szerintem úgysem árulja el), hogy mi a bánatnak kell neki?
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 15:17 /
 
Aki azt megtekeri, adok neki egy Nobel csontot. Ide már olaj kell. Mi annak idején gyakorlaton egy nylon zsák gyártó extruder végén a zsák felületkezelő nagy frekis csöves oszcillátor meghajtású tizen pár kilovoltos trafót javítottuk. (A zsák felületét mikroszkópikusan érdesítette, hogy nyomtatni lehessen rá szöveget, egyebet. Két üveg hengerben voltak az elektródák, ezek közt haladt a zsák anyag lilàs kékes plazma fénye volt, majdnem átütés határán dolgozott a masina. Erős ventilátor szívta el a tetemes menbyiségű keletkezett ózont.) Az se volt semmi, életem legnagyobb ferrit EE magú trafója. 30x30x30cm kocka alakú zárt tartályban volt színültig olajjal töltve. 10-15kV jött ki belőle és úgy emlékszem legalább 5-6 kamrás csévetestje volt. Ezt a trafót a tekercselő elrontotta, mert nem értette meg, hogy nagyfrekin jár. Ő 50Hz-re tekerte. Mikor a kész trafót kipróbáltuk a műhelyben és meg akartuk mérni a kimenő 10-15kV-ot elkenállásosztókkal, nagyon meglepődtünk a méteres villamos ív láttán. Szegèny trafó 100kV-os lett. Vihettük másik tekercselőhöz, aki tudott nagyfrekire is méretezni.
Nekem ennyi élményem, emlèkem van a nagyfeszültség egy ipari használata végett.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:20
(#) ati790731 hozzászólása Pé, 18:10 /
 
Sziasztok!
Van egy 21mm/45mm (9,45mm2) keresztmetszetű Hypersil trtafóm. 2 db U formájú mag szembe fordítva egymással láncszem formába, mindkét oszlopon van primer szimmetrikusan feltekerve. 8mm csavarok és lemezek fogják össze. A problémám az vele, hogy asztalra letéve bekapcsolt állapotban elég hangos, pedig rendesen meg van húzva mindkét csavar, próbáltam a tekercsvégeket felcserélni de úgy rosszabb. Az eredeti tulaj által leírt menetszám, és feszültség stimmel a szekunder oldalon, én is utána számoltam. Mindkét primer meg van középen csapolva (3-3 kivezetés) A két tekercs kezdet összekötve, és a két közös megcsapolásra van kötve a hálózat (így kell bekötni a régi tulaj szerint) ezzel a bekötéssel kb 20 perc után még kézmeleg sincs a vas (kb 25-28 C°-os) épp érezni kézzel, viszont mégis olyan hangja van mintha túl lenne gerjesztve. Felemelve az asztalról halk zizegés hallik, ha leteszem , akkor meg mint egy jó brummos erőssítő. Ha a primer teljes hosszát használom akkor halkabb, és abszolút nem melegszik, de még ígyis búg az asztal tőle, valamint már nincs meg a kimeneten a menetszámhoz tartozó 18,4 volt, csak 16v. Én úgy számoltam,hogy ehez a keresztmetszethez 54 menet kell 18v-ra, az első bekötéssel 55 menettel 18,3v jön le róla, tehát valószínű, hogy jól van bekötve, de akkor miért ilyen zajos? Tekercseltem már jópár trafót, de még egy sem produkált ilyen hibát. Ha tudnátok segíteni, azt nagyon megköszönném...
(#) dokidoki válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 18:10 1 /
 
Az én ötletem 8-10 mikrósütő trafó soros párhuzamos kötögetésével elérhető lenne a cél, még sok is lenne.
(#) CHZ válasza ati790731 hozzászólására (») Pé, 18:22 /
 
Zúgást okozhatja ha összeszerelésnél a két U mag közé piszok kerül, rés alakul ki, csavarok meghúzása nem segít ebben az esetben.
(#) ati790731 válasza CHZ hozzászólására (») Pé, 18:46 /
 
Szétszedtem, volt is közte a csévetest anyagából, kitakarítottam, de ugyanúgy búg
(#) staci123 válasza ati790731 hozzászólására (») Pé, 20:09 /
 
Szevasztok,
forditsad meg az egyik
U magot 180fokkal...
Ha nem segít, szorított állapotban,
a meleg vasmag összeérő
felületei köré csepegtess nitrolakkot
és várd meg mig megszárad...
(#) ati790731 válasza staci123 hozzászólására (») Pé, 21:05 /
 
Szia! Köszi az ötletet, próbáltam már fordítani, azzal nam lett jobb de a lakkot még nem, úgyhogy ez lesz a következő.
(#) Alkotó válasza ati790731 hozzászólására (») Pé, 22:15 /
 
Nem biztos, hogy minden tanácsot érdemes megfogadni. Elvileg az lenne ideális, ha a vasmagfelületek a lehető legtökéletesebben összefeküdnének. Ezért vannak eredetileg síkba köszörülve. Ha ez a sík felület sérült, akkor azt sík-köszörün egy érintővel fel lehet húzni.
Ha az érintkező felületek közé bármit beteszel, akkor az gátolhatja ezt az összesimulást.
Persze ha elég híg a lakk, és jól megszorítod a kengyelt, akkor a lakk jelentős része kifolyik, de így is marad valamennyi.
Gyárilag is használtak esetenként egy "kulimászt", de az egy speciális összetételű valami volt, ami kevésbé gátolta a fluxusvonalak záródását.
Az újraköszörült és szerelt trafó utólagos vákuumimpregnálása ígéri a legjobb eredményt.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:18
(#) ati790731 válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 23:44 /
 
Szia! Köszi a segítséget! Sík üveglapra 320-as paíron felcsiszoltam a talpakat, így sokkal jobb lett. van 2k-s lakkom, kutyulok be egy kicsit, és közzé csepentem, aztán úgy marad, olyan lesz amilyen. (Egy fronius Awi hegesztőben lesz segédtáp) éppen zúghat is egy kicsit.
Következő: »»   331 / 331
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu