Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   366 / 366
(#) champ válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Ne kérdezd meg, hogyan csinálja, de tapasztalatom szerint jól mér. konnektorba dugható, és nem csak szorzat a 15W. A sima fogyasztásmérő 44W-ot mutat...
(#) compozit válasza champ hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Inkább nem reagálnék, legfeljebb annyit, hogy nagy dolog a hit...
(#) Massawa válasza Remci hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Söt sok berendezésben hidegben melegben biztositani kell a stabil hömérsékletet. Nyáron még az amugy kitünö videokamerám is bedobta a törülközöt, mert árnyékban 48 fok volt, csak árnyék nem volt sehol. Remegtem, hogy ujra feléledjen, ha majd csökken a hömérséklet. Szerencsére 1 ora a klimatizált kocsiban elég volt.
(#) champ válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Azt akarod ezzel mondani, hogy nincs is valós fogyasztás?
A hitetlenség sem sokkal jobb.

Meggyőzhető vagyok, hogy egy ilyen vastömeget hány watt tud 47 fokon tartani. Bár azt is csak egy ultrahangos mérővel mértem, és kívülről.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2024
(#) compozit válasza champ hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Bocs, de én már elég sok témában tettem közzé alapvető működési elméleteket, de rá kellett döbbennem, hogy ez csak egy hobbifórum és nem értik meg az emberek az elméleteket. Tehát, ilyesmivel már nem próbálkozok, de reménykedek benne, hátha van egy villanyszerelő, aki elmondja, miről van szó.
Amiről meggyőzni akartalak, az két lehetőség. Vagy tekertess egy trafó, ha zavar a sok fogyasztás, vagy hagyd úgy ahogy van, jó az így is.
Bocs, hidd el nem akarok személyeskedni, de alapvető dolgokat kellene tudni ahhoz, hogy megválaszolhasd magadnak a kérdéseid. Akkor senkire sem lenne szükséged.
(#) champ válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Rendben, tiszteletben tartom a tapasztalatodat az elektrotechnikában illetve a fórum hozzászólásokban.
Azt sajnálom kicsit, hogy ha valaki kérdez valamit, akkor egy régebbi tapasztalatra alapozva alkotsz egy másik emberről véleményt.
Javaslom lépjünk túl ezen. Igazából lebeszéltél már arról is, hogy várjak egy másik fórumtárstól mérést, mert úgysem tudja ezt megmérni senki.
A soraid között azt olvasom ki, hogy ez egy olcsó termék, és ilyen alapon jogos a magas fogyasztása. Rendben.
(#) Massawa válasza champ hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Te nem érted sokszor amit elmondtunk. Nem tudjuk milyen motort hajt az a trafo, és lehet, hogy ugy számoltak, hogy a motor naponta csak pár percet megy azt meg ki kell birnia a trafonak jelentös tulterheléssel, annek lehet az ára, hogy sporoltak a drotokkal , ( vagy ami megint divatos, ALU drottal tekerték ) és lett ilyen veszteség. Régebben az amerikai trafok szerettek igy melegedni amikor 50 Hz -s hálozatra lettek kötve, de a vasmag 60 Hzre volt méretezve.
(#) Massawa válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Csak itt szo sincs Standby-rol. Ez a berendezés állandoan üzemben van, és a 15W ilyesmire nem sok, mégha melegszik is valami.
(#) compozit válasza Massawa hozzászólására (») Feb 17, 2024 / 1
 
Nem is írtam, hogy lenne benne stand-by. De ugye el tudod képzelni, hogyan lehetne megcsinálni? De, nem csinálták meg. Hogy a 15W sok, vagy kevés, ezt inkább a felhasználó döntse el a pénztárcája képessége alapján.
Az ALU-nak alig rosszabb a vezetőképessége, mint a réznek. Tehát, nagyjából a trafóban terheletlen állapotában csak minimális többletveszteséget a okozna a tekercselésben, ergo: nem ettől melegszik üresjárásban. Vas attól melegszik, hogy túl nagy az indukció benne és a telítés környékén dolgozik a vas.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Champ leírta többször is. A trafó üresjárati fogyasztása 15 W (47 °C-on tartja a veszteség a hőmérsékletét), ezt sokallja.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Egy trafo üresjárásban is fogyaszt energiát, probáld értelmezni amit irtam. Ugy látszik a szövegértéssel is van baj.
Egy 500 W-s trafo a bekapcsoláskor még a kismegszakitot is kiverí pedig ugye üresen megy, és az fel fog venni áramot, akkor is ha nem terheled.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2024
(#) Massawa válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Csak ugye az alu több több helyet foglal el amit gyakran ugy nyernek, hogy kisebb a vasmag - és akkor mi van?
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 17, 2024 / 1
 
Compozit is leírta, miben tévedsz.
(#) compozit válasza Bakman hozzászólására (») Feb 17, 2024 / 1
 
Hagyd, nem fogja megérteni...
(#) Massawa válasza compozit hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Hátha te mondod , akkor biztos ugy van.
(#) Remci válasza champ hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Nos méregettem,nem tudom mennyire valósak az értékek. Van egy 230v-ba dugható konnektorom, ami mér feszültséget,áramot, Wattot mutat,meg még pár dolgot. Ebbe dugtam a motorokat.Azokkal kapcsolatban tévedtem,mert az egyik Hörmann,a másik Rewlex. A Hörmann trafó szekundere 12v-os, 190mA és 5W-ot mutat a műszer. A Rewlex-é 24v-os és 70mA-t és 8-9 W között ugrál üres járatban. De szerintem fölösleges azon agyalni hogy mennyit eszik és fűt a trafó, ha a szekunder feszültség meg van és a motor működik, akkor nincs gáz szerintem. Ezzel én el is engedném a dolgot.
(#) Ge Lee válasza champ hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Nem azért magas a fogyasztása mert olcsó hanem mert így készítette el a gyártó, biztos volt rá valami oka. Mellesleg gyakran a gyártóról sem tudni mit miért úgy csinál ahogy, ahogy ő sem tudja kitalálni a felhasználó gondolatait. Ha alul van gerjesztve egy trafó akkor alig lesz mágnesezőárama üresen, melegedni egyáltalán nem fog, cserébe kevésbé lesz terhelhető, ha túl van gerjesztve akkor meg fordítva. Hogy mekkora az optimális gerjesztés az megint jó kérdés, hogy most akkor a 23 fokos lakásban a vasnak 10 fokos melegedése engedhető csak meg vagy akár 30 fokos is.
Épp tegnap szórakoztam két régi szovjet trafóval, a primere a kép szerinti, feszültséget mértem a primer leágazásokon amikor a teljes primer a hálózatra volt kötve. Ha 220V-ra akarom bekötni (akkoriban még annyi volt nem 230) akkor a gyártói ajánlás szerint a két 86V-os és az egyik 17V-os részt kell sorba kötnöm. Ez így pont jó is (lenne) nekem, mert ekkor van akkora fesz a szekundereken amire szükségem lenne, na de 1 óra járatás után a vasmag 53 fokos lesz. Nyilván ha bekötöm a teljes primert akkor hideg marad, de akkor több mint 10%-kal kevesebb lesz a szekunder feszültség.
De ezen a trafón legalább lehet variálni, a maiakon nem, azt megtekerik valahogy oszt tetszik nem tetszik az van. A 2x24V-os nyáktrafón üresen 62V van, mert a gyártó úgy gondolta, hogy engem az a feszültség érdekel amikor majd teljesen leterhelem, pedig nem, engem az érdekelne amit üresen mérek rajta.

primer.jpg
    
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
A nagy Color Star TV trafónál a magasabb üresjárási áram ugyanúgy nem gond mint a mikrónál, vagy a forrasztó pisztolynál. A mikró meg a forrasztó pisztolyt csak aktívan használjuk, vagyis nincs készenléti fogyasztás. Ráadásul csak néhány percig. A Color Star bár egész napos üzemre volt tervezve, ott sem volt készenléti üzem, tehát vélhetően optimálisan volt az a trafó elkészítve. Van egy erősítőm, amiben a hálózati trafó folyamatosan működik. Nincs is bekapcsoló gombja, vagyis igen, de az csak annyit csinál, hogy a végfok nyugalmi áramát nullára teszi. Az Infinty aktív mélynyomóm szintén ilyen. Én mind a kettőben kicseréltem a trafót, mert nekem sem tetszett, hogy magas volt a fogyasztásuk. Főleg, hogy az erősítő az legutóbb akkor volt kihúzva a hálózatból, amikor leporoltam. Ez is csak néhány percig tartott. Gyakorlatilag 10 éve folyamatosan megy. Ebből 5 százalék sincs amikor szól. A mélynyomó meg még kevesebbet.
Persze van akinek nem gond ha tekerni kell trafót, de nem minden esetben lehetséges.
(#) tothbela válasza champ hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Gondolkoztam kicsit, mi lenne a legegyszerűbb megoldás az alapjárati áramfelvétel csökkentésére.
Ha áramváltón keresztül megnézzük szkóppal egy túlgerjesztett trafó áramfelvételét, akkor azt látjuk, hogy az áramfelvétel nem szinuszos. Sajnos most nem tudom megnézni, de úgy gondolom, a csúcsokban növekszik sokszorosára. Ha ezt nem engednénk, akkor szerintem sokkal kevesebb lenne az áramfelvétel. Trafó cserén most nem gondolkodok, inkább csökkenteném a primer feszültséget. Persze ezt könnyű mondani. Ha két 15-25V-os sorbakapcsolt teljesítmény zénert tennél a primer tekercs elé, azaz a primerre sorosan, leesne az áramfelvétel. De inkább nem is zénert tennék oda, hanem egy teljesítmény mosfetet egy dióda híd DC ágába kötve. A fet gate elektród feszültség osztóra megy, ami a Source és a drain között helyezkedik el. Ez úgy működik mint egy zéner.
Most jön a trükk. Egy optocsatoló tranzisztorával át kell hidalni a feszültség osztó drain és gate közötti tagját, és így ha az optocsatoló ledje áramot kap, minimálisra fog esni a fetes előtéten a feszültség esés, azaz a trafó a teljes hálózati feszt fogja látni. Az opto ledje pedig honnan is kaphatná a jelet, mint a motorról. A motor kétirányú, azaz kétféle polaritással kap feszültséget. Egy kis dióda híd kell az optó ledje elé.

Ha PC mellé kerülök le is tudom rajzolni.
(#) Ódenka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 18, 2024 /
 
Már ezer éves megoldás a csökkentés biztos módjára. Van egy 50VA 27V-os trafónk.
Egy 10VA trafó 230/12-vel a szekundert ellenfázissal sorba kötni a másik trafó primerjével és máris levontunk 12(24) V tetszés szerint. A lényeg, hogy arányos legyen teljesítményben, szekunder feszültségben a csökkentett üzemmódú "főtrafóhoz." Veséztük ezt már itt és én az egyik magas tudású Kolléga segítségével automatizáltam is ilyen stabilizátor áramkört trafóval.
Következő: »»   366 / 366
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem