Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor, mint kapcsoló
 
Témaindító: Bago, idő: Feb 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 14
(#) Kisvé hozzászólása Márc 27, 2009 /
 
Helló!
Egy olyan kérésem lenne, hogy vki segítsen ki egy olyan rajzal, amiben ha zárva van tranzisztor akkor a fogyasztó GNDre,ha nyitva van, akkor tápra van kötve. Az egyszerűség kevéért a fogyasztó legyen egy led.
Fontos az, ha zárva van a tranyó akkor, akkor ne csak megszakadjon az áramkör, hanem GNDre kerüljön.
Előre is köszi
(#) Kisvé válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
Ezek szerint nagy hülyeséget mondtam...
(#) watt válasza Kisvé hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
Inkább mond el mit akarsz csinálni! Azt is mivel akarod vezérelni, tehát részletesen és tömören.
(#) Kisvé hozzászólása Márc 27, 2009 /
 
Okés. De minden esély megvan rá, hogy nagy hülyeséget fogok mondani

Szóval HDD motor vezérlést akarok csinálni. És ha jól sejtem, akkor leegyszerűsítve az úgy megy, hogy az első kivezetésre tápot kapcsolok, a másik kettőre meg GND-t. Majd a másodikra tápot, és többire GND-t, és végül a harmadikra tápot.
A vezérlő jelet ha minden igaza elő tudnám állítani, csak az baj, ha az egyik tranzisztort (npn) nyitja jel, akkor a többi csukva van, és így a csukottaknál nem lesz GND.
(#) proba válasza Kisvé hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Nem tudom milyen motor van benne ,ha csak a tápokat kell rá kapcsolgatni és van egy közös pontja akkor a GND rákötés bőven elég ,ha polaritást is kell forgatni akkor hídkapcsolás szükséges. Esetleg
(#) Kisvé hozzászólása Márc 28, 2009 /
 
Aha! Köszi

Csak az érdekesség kedvéért kérdem, hátha esetleg szükség lenne rá későbbiekben, ha nem lenne kihúzva közös pontja, akkor hogy lehetne ezt megcsinálni.
A három tekercs csillagba van kapcsolva, és csak a tekercsek végei vannak kihúzva.
(#) proba válasza Kisvé hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Én megpróbálnám az eredeti vezérlő ic-t használni. Biztosan találsz hozzá adatlapot ,és csak indulj/álj jel ,esetleg egy sebességváltó jel kell neki.
(#) Kisvé hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Okés. Köszi.
(#) Cunici hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Kérdésem volna a tranzisztorokkal kapcsoltaban. Még kezdő vagyok, és a tranzisztorokról csak elméletet tudok, gykorlatban nincs tapasztalatom róluk. Az lenne a kérdésem, hogy ha egy NPN tranzisztor egyik N lábára ( ha jól emlékszem az Emiter a bevezetés)
rá kapcsolok negatív feszültséget, a bázisra pedig pozitívat, akkor a kollektoron jelen lessz a negatív feszültség?
(#) Dudus válasza Cunici hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Hát ez így nem egészen egzakt !

- Válasszunk referenciapontot és ez legyen az emitter.
- Ha a bázisának ( NPN tranzisztor esetén!) a refrenciaponthoz képest elkezdjük növelni a feszültségét, akkor a bázis-emitter dióda elkezd nyitni és áram fog folyni ezen a diódán.
- A bázis -emitter dióda nyitásával egyidőben a collector és az emitter között a tranzisztor elkezdi vezetni az áramot, mégpedig a bázis - emitter dióda áramának "B" szeresét. ( B->áramerősítési tényező. Katalógusadat)
- A collector feszültsége akkora lesz a referenciaponthoz képest, hogy a kialakuló áram megfeleljen az előző pontnak.
- Annyira kinyitni nem tudod, hogy a C és az E potenciálja megegyezzen, mert egy un. maradékfeszültség mindig van. Katalógus Uce(sat) nak hívja.

( Nagyon óvodásan-> Kismuki, aki a gondnok a tranzisztorban, multiméterrel méri a B-E között folyó áramot és úgy tekergeti a a C-E között lévő potenciométert, hogy a kialakuló áram B-szerese legyen annak amit a B-E között mért.....)
(#) karpi válasza Cunici hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ha , a NPN bazisa es az emitter koze egy feszultseget kapcsolsz a plussz elojellel a bazis fele a Kolektoron NEM JELENIK MEG SEMMI .

A tranzisztort egy aramkorbe kapcsoljuk .Tapegyseg plusz-ja a kolektor munkaellenallasre ami a kolektorhoz sorossan kapcsolodik , es az emittert a tapegyseg nullajahoz ( a minuszhoz)

Szoval Tapegyseg plusz-ja-> ellenallas ->kolektor -> emitter-> tapegyseg minusz (ami a foldeles a nulla referenciakent veszunk )

Nem folyik aram ebben a korben.

Most kovetkezik amit a kolega leirt az elobb .

A lenyeg hogy kis aramerossegel "Beta"=szor nagyobb aramot vezerelhetunk a Kollektor-Emitter -en keresztul az ezekre rakotott tapegysegbol.

Olyan nagy aramot -ot lehet vezerelni maximalissan mint amenyit az adott tranzisztor kibir tonkremenes nelkul.

Tehat modjuk egy mikrofonrol kapott nagyon kis aramerossegu jellel modjuk 0,5mA egy Beta=100 erositesu tranzisztoron a Kolektor- Emiter-en kerezztul a tapegysegbol 50mA aramot vezerel .Vagyis pld. mar begyujthatunk egy 20mA-t fogyaszto LED-et megfelelo fedszultsegu tapegyseg eseten..

Pld. nagyon leegyszereusitve :

Mikrofon par milivoltos hang jellet szolgaltat .A tranzisztor bazisahoz kotve a mikrofon jelet , a kollektorral ->emitterel es a tapegyseggel sorbakotot hangszoron keresztul "Beta"-szer nagyobb aramot vezerel keresztul .Ez a nagyobb aram mar kepes megmozgatni a hangszoro membranjat es hallatszik az igy felerositett hangjel.

Valosagban kicsit komplexebb a dolog de a lenyeg ez lenne.
(#) Cunici hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Köszönöm az előző válaszokat!

Ez még nekem egy kicsit sötét, feltettem, egy kapcsolást amire gondlok, hogy működne, az értékeket tudom, hogy ki kell nézni katalógusból. Arra lennék kíváncsi, hogy ez így működne -e NPN vagy PNP tranzisztorral. Dadus válaszából azt vettem ki, hogy megkapom a negatív feszültséget csak nagyobb áramerősségben és kisseb feszültségben, ezzel nincs gond, ezt ki lehet küszöbölni nagyobb feszel és ellenállásokkal. Karpi válasza viszont teljesen sötét számomra, bocsi ha izének tűnök, de nekem akkor sem tiszta amit írtál. Eddig úgy tudtam, hogy a tranyó akkro nyit ha a bázison kap feszt, egy npn esetében a bázis a pozitíz réteg, azt egy pozitívval tudjuk "belökni" hogy zárja az emitert és kollektort, viszont te a bázisról nem írtál semmit sem ezért nem értem , hogy neked az E-és K közötti fesz hogyan kapcsolna és mit....?

Köszönöm a válazsokat.
(#) Dudus válasza Cunici hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
A Dadusod szerintem a bölcsiben maradt

- Nem kapod meg!
- Képzeld el úgy, ha kapcsolóüzemben használod a tranzisztort, akkor a következők szerint működik:

a.) ha nincs kinyitva a BE dióda szakadás van a CE között,

b.)ha ki van nyitva , akkor egy valamilyen nullától nagyobb értékű ellenállás van a CE között.

(#) Cunici válasza Dudus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Bocsi a Dadus miatt félre olvastam.

Ezt értem eddig ok.

Akkor egy példa:
Van egy elemem ami 3V-os, egy tranzisztorra rá kapcsolom úgy hogy a B-re megy a +, a - pedig az E-re akkor a kollektron egy 3V nál kisseb negatív fesz lesz ? Röviden egy izzó pl világítana ha rá kapcsolnám a kollektorra és a bázisra ?

Egyébként azért írtam ide mert tranzisztort mint kapcsoló szeretném használni úgy , hogy van egy + feszem és a negatívat kellene ezzel rákapcsolni egy ledre , úgy , hogy amikor a + szál él akkor éljen a - is.
(#) Dudus válasza Cunici hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Nem, a kollektoron ekkor semmi nem lesz. Ahhoz a kollektoron áramnak kellene folynia , de ha nem kapcsolsz rá semmit nem fog.

Gondold át a vonatkoztatási rendszert, mert ez a "negatív fesz" értelmetlenség! ( Mihez képest?)

Ha a 3V os elemed + pólusára kötöd az izzó egyik lábát a másikat a kollektorra az emittert a negatívra és a bázisra adott ~1V-os feszültséggel kinyitod a tranzisztort, akkor világítani fog az izzó, ha a tranzisztor elbírja az áramát.

Annyira zavaros a fogalmazásmódod, hogy azt javaslom ülj le egy jártasabb ismerőssel és beszéljétek át az alapokat!
(#) Cunici válasza Dudus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Bocsi ha értetlne vagyok, csak amit tudok azt magaól tudom vagyis soha nem tanított nekem senki ilyet és nem is tanultam sehol sem ...

"Ha a 3V os elemed + pólusára kötöd az izzó egyik lábát a másikat a kollektorra az emittert a negatívra és a bázisra adott ~1V-os feszültséggel kinyitod a tranzisztort, akkor világítani fog az izzó, ha a tranzisztor elbírja az áramát."

Ez a rész nagyon tetszik hiszen így gondoltam én is a dolgokat. Nézd meg a képen a kapcsolást , a megfelelő számolásokkal és mérésekkel működne ?

Köszönöm a segítséget.
(#) Dudus válasza Cunici hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
R1 és R4 nem kell bele. Működik, de ide minek a tranzisztor ?
(#) Cunici válasza Dudus hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Tudtam, hogy írnom kéne , hogy tisztában vagyok vele, hogy ide nem szükséges ilyen. az egészel ugyanazt érném el mintha simán kapcsoló lenne. Nem is erre lesz tervezve. Ha nem haragszol nem árulom el , hogy mihez kell, majd ha kész leszek a dologal akkor megmutatom a művemet. Nem szeretek előre inni a medve bőrére.

A segítségeket nagyon köszönöm, rendesek voltatok nagyon .
(#) dbase hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
cd4543 ic kimeneti árama max 5mA lehet, erre keresek egyszerü bc337-bd139 tranzisztorral ,max 1Amper terhelhetőségü teljesítmény fokozatot, miközben max 5mA- rel vezérelhető, kapcsolóüzembe. A 2 tranzisztor csak 1 példa, fet is jo, bármi csak olcso legyen és megfelelő paraméterü mert sok kell belőle.
Fetet semmit nem találtam, nem is ismerek ilyen kis áramut, irfz44, stb ismerem.Köszönöm!
(#) proba válasza dbase hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
A ret könyvét szoktam ilyen esetben használni.

F_fejezet.pdf
    
(#) dbase válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Köszönöm, fain kis katalógus.
IRF630 ra jutott a választásom, soros 100ohmos ellenállás a gate-ra, max 0,5Amper terheléssel hűtés nélkül szerintetek megfelelő kapcsolo fetként alkalmazni, napi 24 órába vezetné az áramot.
(#) proba válasza dbase hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szerintem tuti.De ha biztosra akarsz menni 2-3 szoros árammal kipróbálod és ha nem melegszik (mitől melegedne egy ellenállás többet elfűt) akkor nyugodtan alhatsz.
(#) dbase válasza proba hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Félek én a fetektől csak hozzá kell érni és máris vezet. A biztonság kedvéért, 10kohmall leviszem a földre a Gatet, és kap egy soros 1kohmos ellenállást is. Szimuláció mégcsak, de ha jo akkor lesz belőle 336darab bekötve és napi 24 órába fog menni.
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Fenéket 336, csak 84 Eszámoltam, este van.
(#) potyo válasza dbase hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
A 10kohm jó, de az 1kohm feleslegesen nagy, csak lassítja a fet bekapcsolását. Inkább 50-100 ohm kellene oda, de attól is függ, mekkora frekvenciával akarod ki-be kapcsolni. Ha félsz a túlfeszültségtől a gate-en, akkor egy 15V-os zener kell a gate és a source közé.
(#) dbase válasza potyo hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Konrétan nem lesz kapcsolgatva, ha ugy nézzük relét helyettesít. Fixen kapja a 12v-ot a Gate-re, és 12V-ot kapcsol 13 lednek, meg a vilámveszélytől védeném stb.
(#) Cunici hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Bocsi, hogy ide teszek fel egy ijen kérdést, de ti értetek a tranzisztorkhoz . Kerestem egy tpoicot, de nem találtam a tranzisztor mint kapcsoló. Nos az lenne a kérdésem, hogy van egy kapcsolás és a Lednek a teljesítménye 105mW a feszültsége legyen mondjuk 2V az lenne a kérdésem , hogy mekkora legyen az R1 és R2 , és hogy hogy lehet ezeket kiszámolni . A tranzisztor legyen adott mondjuk MJE340 as ha jól tudom npn tranyó.

Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: István
(#) Cunici hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Elnézést kérek a kereső helytelen használata miatt. Én a keresőbe beírtam a tranzisztor mint kapcsoló szöveget és nem adott ki rá semmit , hozáteszem a multhéten mióta volt az "adatbázis piszkálás" azóta a keresőben megjelenik az adott szóhoz legközelebbi dolog, mint a googleban. Ez itt nekem zavaró mivel eltakarja a többi állítható dolgot és( keresés mindenhol a szövegben, bárhol a szövegben, hozzászólásban stb) Valamint azóta nekem a kereső nem működik rendesen, tudom, hogy most meglesz hosszabítva a figyelmeztetés de ami van azt írom le . Jelenleg abban vagyok hibás, hogy nem gondoltam arra, hogy ez kezdő téma és ha nem találom azt a topicot akkor tegyem fel ebben a kérdést, ezért döntöttem úgy , hogy odateszem fel ahol van , mert ha nyitok egy új témát az is gond, főleg egy ilyen 5 hozzászólásos kérdés miatt.

A kérdémben elfelejtettem a kapcsolás képét feltölteni, ezt most pótolom.
(#) proba válasza Cunici hozzászólására (») Aug 17, 2009 /
 
A leddel sorban lévő ellenállást az oldalon található képlet segítségével ( a tranzisztor rövidzár) ,a tranzisztor bázisellenállása pedig a kívánt Utáp/kollektoráram /erősítés alapján kiszámolhatod a legnagyobb értéket amit használhatsz,a legkisebb meg a Ut/ tranzisztor maximális bázisáramával számolható.
Általában én egy ledhez azért 1mA bázisáramot szoktam beállítani.(vigyázz ha nagyobb teljesítményt akarsz kapcsolni akkor a béta nem egészen az mint kisjelű esetekben,ott akár sokkal kisebb is lehet)
(#) bgsf hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Jót kuncogtam ezen a topicon!
Először mindenki lefikázza, lehülyézi a témanyitót, aztán kiderül hogy egy NAGYON egyszerű kapcsoláson sem tudnak dűlőre jutni a hozzászólók!
Mi lenne ha már több tranzisztorral kellene megoldani?
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem