Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor, mint kapcsoló
 
Témaindító: Bago, idő: Feb 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 14
(#) 256kb válasza proli007 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Szia!
Ezen már túlestem. A tranzisztor kollektorárama (maximum) 200mA lehet. Ugye ez egy 8x8-as LED mátrixhoz lesz, és tudom h. a LEDeknek 8x20mA kell + az elé betett ellenállás (16R), ezért kb. a tranzisztor majdnem maximumra le lesz terhelve...
Egyébként ezzel könyebb számolni: http://kaizerpowerelectronics.dk/calculators/transistor-base-resist...lator/
Üdv!
(#) proli007 válasza 256kb hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Hello!
Nem az a lényeg, hogy egy programmal könnyebb-e számolni, hanem hogy tudjuk miként kell, és az adatlapon mit kell figyelembe venni hozzá. Mert a program csak számol, de adatlapot nem néz. Vagy is általános adatokban gondolkodik, mintha minden tranyó egyforma lenne. Az adatlap, viszont nem ezt állítja. Valamint a szükséges adatokhoz mindenképpen meg kell azt nézni..
üdv! proli007
(#) buhera83 hozzászólása Dec 31, 2012 /
 
Sziasztok,

Kicsi zavar keretkezett odabent, ezért meg kell kérdeznem, hátha valaki helyretesz:

Miért kell az NPN tranzisztor "load"-ját a kollektor-ra kötni, miért nem lehet az emitterren?
Ha mégis megteszem akkor mire számíthatok?

Körítés:
Szeretnék egy ledmatrix-hoz (common cathod) tranzisztorokat használni (még kezdő).
Protoboard-on csináltam egy példát amin NPN tranzisztort használtam úgy, hogy emitteren volt a led, látszólag működik a dolog, de midenki más PNP -t használ ennél a változatnál.

Találtam egy videot, ahol végülis ezt csinálja a srác - vagy rosszul olvasom a rajzát?:
http://youtu.be/lZyc6ulpkyM?t=3m34s
Ő ezt miért teheti meg?

(Esetleg még egy bonusz kérdés, hol van különbség a comon anod és a comon cathod ledmatrix-ok között?)

Köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza buhera83 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Szia!
Ennél a kérdésnél azt kell szem előtt tartani, hogy NPN tranzisztornál a kollektor pozitívabb potenciálon legyen az emitterhez képest, mert így fog jól működni. Tehát működés közben ha feszültséget mérsz a kollektor-emitter között, akkor a kollektoron legyen a + sarok.
(#) Massawa válasza buhera83 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
A kérdésednek sok vetülete lehet, igy egyöntetü válasz nincs (ahhoz nem ismerjük a környezetet).

A standard áramkörökben ahol a negativ polus a GND a fogyasztók (LED) a pluszhoz viszonyitva kapcsolandók, azaz a GND-t kapcsoljuk és a LEDek közös anoddal rendelkeznek. Az ilyen környezetben a LED-ek az NPN tranzistor kollektora és a + polus között vannak.
Ez aránylag nagy szabadságot ad, hiszen a + polus nem okvetlenül azonos a meghajtó elektronika + polusával (pl. 5V), igy sokkal könnyebb illeszteni. Rengeteg meghajto áramkör is ilyen tipusu meghajtásra készül. (ULN200x chipek stb.)
Ha ilyen környezetben közös katodos displayt használnál, kisebb nagyobb bajokba keverednél. Ha a maghajto NPN tranzistor emitterkörében vannak, az ilyen kapcsolásban nem adhat ki nagyobb emitter feszültséget, mint ami a bázisára kerül (söt attol is néhány tized volttal kevesebb), és pl. a logikai magas szint a szabvány szerint mindössze 2,7V fölé kell, hogy menjen. Ez pl. aligha elég a fehér LEDes display számára. Azaz kétséges, hogy be-e gyullad a fehér LED ilyen kapcsolásban.
Közös anod esetében ez fel sem merül - hiszen ott az NPN tranzisztorok kollektora hajtja meg a LED-et, amik kapcsolo modusban üzemelnek, azaz a pozitiv feszültség a bázison szaturácioba kapcsolja öket (GND-ra), és igy a LED-ek mindig a teljes tápfeszültséget kapják.
Persze vannak trükkök, hogyan használhatsz közös katodos LED-eket NPN tranzisztorral. Pl. ugy, hogy a LED-eket nem kapcsolod (azaz azok az elötétellenálláson keresztül állandóan a +-ra vannak kötve), mig az NPN tranzistor open kollektora a LED anodját söntöli ki. Azaz, ha a tranzisztor kapcsol a LED elalszik. Az ilyen üzemmodra is vannak kész áramkörök, amik egy invertort is tartalmaznak az NPN tranyo elött. Ilyenkor a meghajto logika megmaradhat = nem kell foglalkozni a különleges megoldással.

Vannak áramkörök, ahol valamilyen ok miatt a GND a pozitivabb a tápfeszültséghez képest - ilyen esetben PNP tranyokkal és közös katodos LED-ekkel kell dolgozni.
(#) proba válasza buhera83 hozzászólására (») Dec 31, 2012 /
 
Szerintem mindenféle feszültség,előtét ellenállás kiszámíthatóbb ,ha egy NPN és PNP tranzisztorokból épül fel a mátrix.Ebben az esetben tudod hogy elegendő bázisáram esetén a tranzisztorokon 0,2-0,5 V között esik maximum, a tranzisztoroktól függően.Így az előtét ellenállás pontosabban méretezhető.(valamint a tranzisztorok is több áramot /ledet tudnak kapcsolni).A második esetben -tisztán NPN tranzisztorok esetén- az emitterkörös tranzisztoron a vezérlő feszültség - 0,6V jewlenik meg ,így a tranzisztoron már lényegesen több esik(és kiszámíthatatlanabb) .Ez kis fogyasztásnál ,elég feszültségnél nem okoz problémát,de mihelyst több ledet akarsz rákötni gyorsan csökken a fényerő,illetve elkezd a tranzisztor melegedni.
(#) Pixi hozzászólása Feb 15, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy tranzisztort szeretnék olyan célra használni, hogy egy 2 ütemű robbanó motort le tudjak vele állítani, úgy mint a motoron lévő gombbal! A motoron ilyen egyszerű gyújtás van ahol a lendkerék mellett van a tekercs, és az adott ponton pedig a mágnes a lendkeréken.
Elektronika odáig adott, hogy van egy kapcsolható 5 voltom!
Valaki tudna segíteni ebben, hogy milyen tranyó kell hozzá és azt hogy kell bekössem?
Lehet hogy egy sima pici 5 voltos relé is jó lehet hozzá? Azt hiszem az van is otthon!
Előre is köszi a segítséget!

üdv
PIXI
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) proli007 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Hello!
Lehet a relé "parasztosabb" de szerintem jobban jársz vele. Ott váltófeszültség is van, meg áramok is. Gondolom olyan kimunkált kapcsolás kellene hozzá, mint egy gyújtáshoz. Egy ilyen áramkört meg létrehozni úgy hogy menet közben ne is zavarja majd a gyújtást, külön nem sok értelme van.
üdv! proli007
(#) Pixi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Hali!

Ami van gyári elektronika abban egy nagy tranyó, és onnan gondoltam, hogy azzal oldották ezt meg! Csak ugye egy ilyen kütyü 6-7000Ft! De mivel úgy gondolom megoldható olcsóbban is meglévő cuccokkal, így nem adnék érte pénzt ha nem muszáj!
Akkor sztm maradok a relés megoldásnál!
Azt nem tudom pontosan, hogy a gyújtást hogy veszi le a nyomógomb, de arra tippelek, hogy a tekercset zárja rövidre! Kérdés ott mekkora fesz és áram van, nomeg ugye a tranyón keresztül menyire zavarná vissza ez az egész az elektronikát! A relé meg teljesen leválasztott!
Majd hétvégén letesztelem!
Amúgy egy ez 1/5 méretarányú RC autó távoli leállítója lenne, ha netán gond lenne le lehessen állítani a motort!
(#) proli007 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Hello!
Elég valószínű, hogy rövidre zárja innen is származhat a "slussz" elnevezés, motoroknál ez volt a szokás. De elfelejtettem írni, hogy esetleg egy tirisztorral, vagy triac-al lehet próbálkozni. De ha a gyújtásjel visszamegy az elektronikába, ott "rendet rak".
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Attilawap hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
Én olyan szeretnék kérdezni, hogy:
Tételezzük fel: Van egy áramköröm, mondjuk egy szén-monoxid érzékelő. Nyugalmi állapotban lead 0,6V-t. Amikor elkezd nőni a CO koncentrációja, vele együtt nő a kimeneti feszültség. Ezt a kimenetet egy tranzisztor bázisára kötném (kapcsolóként), de én szeretném eldönteni, hogy mekkora koncentrációnál jelezzen és ezért potmétert kötök rá. Potméterrel lehet változtatni, hogy egy félvezetőnél mekkora legyen a kimeneti feszültség/áramerősség, hogy egy adott értéknél folyjon csak át áram a tranzisztor bázisának nyitófeszültségénél?
Bocs, ha kicsit értelmetlen volt, amit írtam, de olyan egyszerű megoldásra lenne szükségem, amivel meg lehet oldani azt, hogy én szabályozhassam az érzékelés küszöbét.
Üdv!
(#) proli007 válasza Attilawap hozzászólására (») Feb 18, 2013 /
 
Hello!
Egy egyszerű tranzisztorral nehézkes a dolog. Mert ugyan 600mV környékén nyit ki, de hogy ez változtatható is legyen, ahhoz bementi osztó is kell. Az meg terheli amit figyelsz. Vajon tudd-e mennyivel terhelhető a 0,6V? Mert ha nagy ellenállású potit használsz a beállításra, akkor a bázisáramot az is korlátozza így sokkal kevésbé fog "sarkosan " bekapcsolni...
Tehát egy LM393 kettős komparátor használata sokkal célszerűbb. Abban is tranyók vannak, csak differenciál erősítő formában. Így a másik bementet előfeszítve a kívánt komparálási feszültségre, pontosan fog kapcsolni. Kicsi a bementi árama, a másik egységet akár hiszterézis kialakítására is használhatod.
De mindenképpen meg kell győződni a 0,6V terhelhetőségéről.
üdv!
(#) geloczi.gergo hozzászólása Márc 10, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy step down converterem, 5V-ra állított kimeneti feszültséggel. Ezt a modult egy egyenirányított agydinamó hajtja meg a kerékpáromon. Az agydinamó névlegesen 6V/3W-ot tud. A szabályzott 5V egy USB portba megy, ahova dugom a GPS-t vagy a mobilt, hogy töltsem menet közben. na most a step down úgy működik, hogy a bemenő feszültségnek minimum 1V-al magasabbnak kell lennie a kimenőnél. A méréseimhez teleaggattam az áramkört mérőpontokkal, és a következőt tapasztaltam.

puffrkondi lábain mért feszültség: Vin
USB porton mért feszültség: Vout
USB porton átfolyó áram: Aout
Kerékpár sebessége mérés közben: 20-25 km/h
Fogyasztó az USB porton: GPS, töltés alatt

Terhelés alatt Vin leesett 5.5V-ra, tehát a dinamó nem bírta leadni a 6V-ot. Emiatt Vout leesett 4.6V-ra. Aout közben stabilan 500mA körül volt.

Be szeretnék iktatni egy tranzisztort úgy, hogy amikor Vout 4.9V alá esik, akkor kinyisson és hidalja át a step down modult (bypass). 4.8V környékén legyen teljesen nyitva. Ha a feszültség 4.9V fölé megy, akkor pedig kezdjen zárni és 5V környékén teljesen zárjon.

Kezdő vagyok a témában, így fogalmam sincs, hogyan kezdjek neki. A problémára ezt találtam ki, remélem egyszerűen meg lehet csinálni. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) proba válasza geloczi.gergo hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Nem tudom ,mi a célod ,de ha a hatásfok bizonyos korlátok között nem számít ,akkor a dinamóból csinálj mondjuk 8-9V ot , azután ezt egy másik konverterrel vissza 5V ,vagy a szükséges értékre.Így szinte mindegy milyen gyorsan tekersz az USB 5V garantált.
(#) Pixi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Hali!

Sikerült megoldanom az elektronikát, és végül a relé mellett döntöttem! Hibátlanul működik ahogy kell, és így a gyújtás sem zavar be semmibe! Nagyon tuti lett!
(#) geloczi.gergo válasza proba hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szia!
Köszi a tippet! Meg fogom próbálni, csak a hatásfok miatt aggódok.
A célom az, hogy minél több áramot tudjon leadni, így a hatásfok is fontos. Próbálkoztam a feszültség duplázóval, amit mellékeltem. C4 és C5 330uF, C1 pedig 10000uF. De nem jött be, mert Vin 5V-ig esett vissza, szóval csak rontottam a helyzeten. Még meg fogom próbálni az áramkört nagyobb és kisebb kapacitású C4 és C5 kondikkal is.
(#) sunam hozzászólása Máj 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Milyen tranzisztort ajánlanátok 12v-os, max. 2A-es ledsorhoz, amit egy mozgásérzékelő vezérel 3.3v-os, 10mA-es jellel?
(#) sunam válasza sunam hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Valaki?
(#) proba válasza sunam hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Igazából valami FET féle kellene hozzá, de konkrétan ami 3V ról nyit nem tudok hirtelen.
(#) sunam válasza proba hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Ezek például nem lennének jók? Ilyeneket itthon lehet kapni?
Tranzisztor NPN 01
Tranzisztor NPN 02
Tranzisztor NPN 03
Tranzisztor NPN 04
Tranzisztor NPN 05

A FET miért lenne jobb? MOSFET?
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
IRLZ34A Ugs =3V, Id min. 5A. Rds = 0.035 ohm. Azaz 2A mellett 70mW lenne a disszipáció.
@ sunom: Az NPN tranzisztorok 0.2 .. 0.3V UCEsat mellett 0.4 .. 0.6W -ot, a Darlington -ok, az 1.2 .. 1.5 UCEsat mellett 2.4.. 3W fűtenének el.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
(#) proba válasza sunam hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Igazából amióta megtapasztaltam a FET mire képes, a hagyományos tranzisztorokat kapcsolóelemként nem szeretem használni. Egy körömpiszoknyi fet képes kapcsolni 1A -t melegedés nélkül.(sajna amit használtam ,az igényelte az 5V nyitófeszültséget. Az általad linkelt tranzisztorok Uce maradékfeszültsége több mint 1V ( legalábbis az első kettőé) így 2A esetén már 2W-ot fűt . Ehhez már hűtőbordát kell (iilik) használni .
(#) sunam válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Ok, köszi mindkettőtöknek.

AZ IRLZ34 vagy IRLZ34A? Mindkettő jó lehet?
(#) Hp41C válasza sunam hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Mindkettő jó.
(#) bernula hozzászólása Okt 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Szeretnék késziteni egy pnp tranzisztoros kapcsolást. A lényege, hogy ha a tápfesz eléri a kívánt szintet, kapcsoljon. Majd inditson el egy időzítő áramkört. Ugy képzelem, hogy a pnp tranzisztor bázisát egy zener diodával megemelem, a zener és a bázis feszültség összegénél kinyit a tranzisztor, majd kapcsolja a következő fokozatot. Megépítettem, de nem helyesen működik(szimulátorban sem jó), sajnos nincs scopom sem, hogy megnézzem a jeleket. Mi lehet a hiba?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) proli007 válasza bernula hozzászólására (») Okt 6, 2013 /
 
Hello! Egy zéner dióda feszültsége nem egy abszolút érték, hanem kb. 5mA zéneráramnál mért letörési feszültség. Nézz meg egy zéner záróirányú karakterisztikát. A tranyó bázisának viszont elég néhány uA hogy kinyisson, így a zéner könyök feszültsége messze nem lesz igaz.
Hogy minimálisan működjön a dolog a zénernek áramot kel biztosítani. Mind két tranyó tranyók bázisának "levegőben való lógatása, egyébként sem jó műszaki megoldás. Valamint kisáramú zéner használata a célszerű, mert annak könyökfeszültsége határozottabb.
Az alkatrészek értékét csak a bemutatás miatt választottam annyira amennyi, kivétel az R1, melyen a tranyó nyitófeszültségének esésekor a zéneren már kb. 5mA-nek kell folyni. üdv!
(#) diamik hozzászólása Nov 18, 2013 /
 
Üdv!

Kapcsolóüzemmel ismerkedek. Utánanéztem, hogy kapcsolóüzemben a legkevesebb a veszteség. Vagy teljesen nyitjuk a tranzisztorunk, vagy el van zárva (Ohmikus ill. elzárási tartomány (Fet esetén)). FET-eknél nagyon kicsi rds ellenállás van a nagy áram átengedése miatt. Amikor kinyitjuk a DS feszültség lecsökken, hogy a nagy áram átfolyhasson DS-en. Ezt a feszültséget számolni tudjuk vagy katalógusadat? (mint bipoláris esetben a CE maradékfeszültség) Simám csak rds*IDs? Az Ids hőmérséklet függvénye, magasabb hőmérsékleten több...
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2013
(#) proba válasza diamik hozzászólására (») Nov 18, 2013 /
 
Ha pontosan akarsz dolgozni, maradnak a grafikonok. Az áram feszültség szorzat biztosan működhet, de ha nincs meg a nyitó feszültség, akkor az ellenállást (így a rajta eső feszültséget) már csak táblázat alapján lehet meghatározni. Tovább bonyolódik a helyzet ha a kapcsolóüzemű részét nézzük. Itt még a sebesség is fontos. Gyorsabb kapcsolgatás több meleg.
(#) puzzafutár hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem a mellékelt kapcsolásban. Azért írtam ebbe a témába a hozzászólást, mert kapcsolóüzemben használom a tranyókat.
A gondom az, hogy amikor az optocsatolót működésbe hozom, akkor rendesen világít az áramkör végén a LED, viszont amikor kikapcsolom a 4N25-öt, akkor is félig égve marad a LED, viszont normál izzót használva teljesen elalszik az izzó.
Mi lehet ennek az oka?

Az értelmes válaszokat előre is köszönöm.

kapcsolas.jpg
    
(#) proba válasza puzzafutár hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Túl sok a tranzisztor.Kettőnél több nem igazán szerencsés. A tranzisztorok a szivárgó áramot is erősítik, így jön a halovány led . Az izzóhoz azonban ez az áram már kevés.Döntsd el mire akarod használni, ahhoz válaszd meg a tranzisztorok számát. Több tranzisztor esetén lakkozd a panelt, mert már a légnedvesség is kártékony lehet. Esetleg az Emitter és a test közé tett megfelelően megválasztott ellenállás sokat segíthet. A tranzisztorok választását sem igazán értem, miért nem NPN mind? , miért nem a kollektor körben van a kapcsolt fogyasztó ?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem