Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   264 / 264
(#) engineerman válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Utána számoltam 47µF mellé, 1,54 Mohm kell 600 V-nál hogy a DB 4 es nyitó feszültségét elérjük közel 1 sec alatt.

Így már érthető a kis kapacitás ( 1 µF ) a 2 MOhm mellé. Ahogy az eredeti rajzon is van
Ez a félperiodus miatt, közel 360V ra tölti ez alatt az eredetileg 1,1 µF-nyi kapacitást
(#) deak francis válasza engineerman hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Úgy oldottam meg a dolgot,hogy párhuzamosan a nagyfesztrafó primerjére kötöttem a ledet sorba egy 4k7-es ellenállással. Műkődik.
(#) jov2000 válasza engineerman hozzászólására (») Szept 14, 2020 /
 
Szia engineerman
Elkészítettem a nyákot, beültettem az alkatrészeket, D1,-D2 diódákat 1N4007-re cseréltem, egyedül a mellékelt képen látható tekercset, (Ez volt az eredeti kapcsolásban) hagytam ki, a szigetelést ideiglenesen én szedtem le. Kérdésem, hogy megfelelő-e ez, vagy új tekercset kell készíteni-?.
Üdv. jov2000

Kép 1.docx
    
(#) engineerman válasza jov2000 hozzászólására (») Szept 14, 2020 /
 
Bele teheted mert olyan kicsi az áramigénye ennek a kapcsolásnak, hogy bőven túl van méretezve a tekecs huzalvastagsága. Ha jól látom bifiláris tekersz ( két huzal sodrott )
És szigetelés sem szükséges rá.
(#) jov2000 válasza engineerman hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Szia engineerman
Beépítettem a tekercset, összeszerelés előtt feszültség alá helyeztem, a leválasztó transzformátort, 10perc üresjárat alatt nagyon melegszik, valószínű, hogy menetzárlatos. Egyébként a transzformátor tekercselése "nagyon" házilagos. Ezért ezt a kapcsolást egyenlőre elvetem, és helyette az általad linkelt kapcsolást, Lásd (melléklet) építeném meg.

Köszönöm önzetlen segítségedet.

Üdv. jov2000

Kép 2.docx
    
(#) engineerman válasza jov2000 hozzászólására (») Szept 17, 2020 /
 
Azzal a kapcsolással jobban jársz.. És ugy építsd meg hogy akkor már legyen benne a dióda híd.. És a rajzon 220/12 vos trafó helyébe kerüljön a 220V-os leválasztó trafó-- Így az előtte szereplő 555 el felépített inverteres kapcsolás szükségtelen.

A piros nyillal jelöltem a leválasztó trafót.. ERRE MINDENKÉPPEN SZÜKSÉG VAN! Ugyanis a fázis kijuthat a kapcsolástecnijából adódóan a karámra, ami halálos áramütést okozna.. Igy a leválasztó transzformátor kihagyhatatlan alkatrész!

A diódahín lehet egy 2 A 800 V-os.. Vagy akár 4 darab 1N4007 is.

Ennél a kapcsolásnál a fojtótekercsre sincs szukség..

Sok sikert az építéshez!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2020
(#) kola04 válasza engineerman hozzászólására (») Szept 19, 2020 /
 
Szia. Végre 1,5 hónap után volt időm szétszedni a rendszert. Maga a vezető rendben van mindenhol, nem lóg rá semmi, izolátorokból sincs kiugorva a vezető. Földelést nem néztem még át, de nem hiszem hogy ott lenne gond mert elég rendesen lerögzítettem hozzá a vezetéket telepítéskor. Magát a rendszert villanypásztor készülékről lekötöttem. Kb. 1-1.5 centis szikrákat húzott, de a megszokott 1-1.5 másodperces impulzus idő helyett duplájával-triplájával ment. Visszakötve a rendszert újra 1000 volt feszültségeket 'mérek'. Valóban gyenge mert időközben párszor hozzáértem, de nem volt valami megrázó élmény (mint újkorában). Hosszabb szőrű
új kutyám meg sem érzi. Simán átmegy a kerítés között.
(#) mr.Cara válasza engineerman hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Helló !
Kérdezném, hogy azért nem kell a fojtó, mert autó(gyújtó)trafó van a rajzon, vagy alapból sem kell ?
(#) engineerman válasza kola04 hozzászólására (») Hé, 0:01 /
 
Szia

Mellékelj egy két fotót a készülék belsejéről.
A lehetséges hibalistát majd ezekután megírom, mit nézz meg benne. A készülékkel lesz a gond ( mint annó írtam is )
(#) engineerman válasza mr.Cara hozzászólására (») Hé, 0:24 /
 
A hálózati villanypásztorok ( gyáriak ) jellemzően direktben kapják a 220 V-ot, egy hálózati zavarszűrőn keresztül. ( C-L-C ) Ennél a megoldásnál a fázis egészen a kimenő trafóig a rendszer eletronikán jele van. Itt maga a kimenő nagyfeszültségű trafó oldja meg a hálózat galvanikus leválasztását.

A kitárgyalt elektronikába a konstrüktőr azért tett zavarszűrőt, mert az autótrafós megoldásnál a kimenő trafó primer és szekunder köre nincs galvanikusan szétválasztva, és itt amiatt van - elméletileg - szükség rá, hogy a hálózatra visszajutó impulzusokat levágja.. Illetve ne okozzon EMI/RFI zavart. ( pl sok esetben, a visszajutó tűimpulzusok miatt a 30mA-es Fi relé is leoldhat )
Ha leválasztó trafóval táplálod meg, abban az esetben elméletben szükségtelen a leválasztó trafó után még plusz zavarszűrőt tenni. Itt elegendó lenne a leválasztó trafó primer körével párhuzamosan kötőtt C ( X2 ) vagy RC tag.

Így a kérdésedre válaszolva: Szükségtelen, de nem a nagyfeszültségű trafó miatt, hanem a leválasztó trafó jelentős "fojtása" miatt. De ez tovább finomítható egy megfelelően méretezett RC hálózattal, ami a diódahíd és a leválasztó primer körével párhuzamosan van kapcsolva. De megoldható lehet akár egy PC tápegységből kitermelt hálózati X2 es 250V Ac feszültségtűrésű kondenzátor párhuzamos beiktatásával is. Ennek értéke szinte lényegtelen. Pár nF-tól akár 47nF ig bármilyen lehet
(#) amperjano hozzászólása Kedd, 8:02 /
 
Sziasztok!
Bővítettem a területet és kicsi lett a szikra.
Szigetelők jók, újak.
Soronként jól működik, nem húz le sehol.
Kondi jó, 460V-ot mértem.
Az autós gyújtástrafó ennyit tud?
Lehet venni jól működő nagyfesztrafót?
Mikró trafóval próbálta valaki?
Az van itthon.
(#) deak francis válasza amperjano hozzászólására (») Kedd, 10:10 /
 
Szia.
Az autógy. trafó gyenge! Tekerni kell egyet...az jó lesz!
(#) deak francis válasza amperjano hozzászólására (») Kedd, 10:15 /
 
Mikrótrafót csak ÁTALAKÍTVA ajánlom!!!!
(#) mr.Cara válasza engineerman hozzászólására (») Kedd, 10:44 / 1
 
Hello !
Először is köszönöm válaszodat !
A kapcsolást magam is megépítettem , vagy hatszor .
A megbízhatóság miatt érdekelne ez a fojtó, vagy fojtó nélkül téma . Pár napja tekertem egy kis nagyfesz trafót (találtam vagy 5 db mágnes kapcsoló vasmagot 18X18mm magméret) azzal próbálkozom.
(#) Remci válasza deak francis hozzászólására (») Kedd, 10:56 / 1
 
Nem feltétlen. Attól is függ,hogy milyen vezetékből és hogy van kialakítva a karámvezeték. Akár hiszed,akár nem, van olyan ismerősöm, aki az itt keringő kapcsolásból készített pásztort használja és 3 km vezeték van rajta egy sorban, teheneknek. Semmi gondja vele. Igaz,kicsit sűrűbben kell gazalni a drót alatt, mert a tehenek nem mennek a közelébe. És nem villanypásztor drótot használ, hanem 2mm-es horganyzott venyigekötöző drótot. Egy tekercs gyári villanypásztor drót árából tizenpár-kiló horganyzott drótot lehet kapni és a célnak tökéletes. A szigetelők viszont gyáriak.
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 11:01 /
 
Hát ...én csak a saját véleményemet montam el!Azért van egy kis tapasztalatom is.
(#) Remci válasza deak francis hozzászólására (») Kedd, 11:03 / 1
 
Hát én is. Én raktam össze neki
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 11:13 /
 
Akkor ok!
(#) deak francis válasza Remci hozzászólására (») Kedd, 11:30 /
 
A teheneket "megfogja"a 2KV -is!(volt alkalmam bemérni teszterrel)
(#) engineerman válasza mr.Cara hozzászólására (») Kedd, 15:58 /
 
Akkor a nagyfesztrafó elé sorosan tegyél be egy fojtót a tirisztor Anódja és a trafó közé, a tirisztor védelme miatt. A fojtó légmagos legyen 2 cm belső átmérővel soronként 11 menet 4 sorban, Minimum 0,7 CuZZ huzalból. A lemezmagos trafó "visszarug" a tirisztor felé, a kisütés után pár usec al. Ez a tűimpulzus 10 12 kisütés után kinyírja a tirisztort.
Ezenkívül közvetlenül a trafó primer körével párhuzamosan tegyél egy legalább 0,47 µF 630V-os kondit. ( a fojtó után ) Tehát közvetlenül a trafó primer kivezetéseire.

Extraként tegyél e a tirisztoa Anod -Katód lábaira egy fordítva bekötött 2A 1300V os gyorsdiódát.. Ide megfelelő pl a BY 255, BY 228, BY 238

Ha ezeket a trafó elé beépíted akkor felmehetsz akár 800 V ig is a primer körben.. De arra figyelj hogy akkor már a megszokott Bt XXX sorozatú tirisztorok nem lesznek jók.. mert biztonságosan 450 V ig hasznáhatóak, ( függetlenül attól hogy anévleges feszültségtűrése 800V ) afelett el foggnak szálni. Részint az átütés miatt, részint a néhány nsec alatt fellépő 250 -500 A es rövidzárlati áram miatt

Ha nem érthető teljesen a leírás, akkor összedobok egy skiccet erről a részről
(#) mr.Cara válasza engineerman hozzászólására (») Sze, 6:05 /
 
Köszönöm szépen a tanácsaidat ! Tekerek elé fojtót... Mivel a panel úgy van kialakítva, hogy a Makai féle 9/230V-os trafókat fogadja így nem jön össze a 800V . Amit eddig ajánlottatok ebben a témában mindent ráépítettem (ami nem kell legfeljebb lehagyom) . A tirisztor meg TYN1225 az remélhetően kibírja.
(#) engineerman válasza mr.Cara hozzászólására (») Sze, 14:20 /
 
Idézet:
„A tirisztor meg TYN1225 az remélhetően kibírja.”


Szia ha nem nagyon "Kínai" akkor igen

Rendelj vagy vegyél a Lomex -nél 2N6509G típust.. Az biztosan hosszú ideig jó lesz

Írtam a fojtóra, hogy minimum 0,7 CuZZ .... Természetesen lehet vastagabb is a huzal, annál kevésbé melegszik. Lakkozni szükségtelen, mint ahogy az is hogy soronként szigeteld. Elegendó elkészítés után párszor körbetekerni kapton szalaggal, majd kábelkötegelővel összefogni, mint a mellékelt fotón is látod. Sok sikert az elkészítéshez

fojtó.JPG
    
Következő: »»   264 / 264
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem