Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   258 / 258
(#) granpa válasza mekkGyver hozzászólására (») Szo, 16:43 /
 
Ha olyan sok ilyen kondid van, összerakhatod (kipróbálásra, de előtte ellenőrizni őket) a megfelelő értéket (kis rátartással. 1-2 próbát kibírnak.).
(#) mekkGyver válasza granpa hozzászólására (») Szo, 17:16 /
 
Köszönöm mindenkinek. Közben olvasgattam, és a rajzot publikáló (Sandor1632) szerint simán jó a fóliakondi, de valaki elkóval is járatja évek óta. A PC táp kondit csak példának írtam, az kapacitásban erős lenne, de van kisebb kapcsolóüzemű tápokban 10u körüli is.

Szeptemberben volt erről szó egyébként:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2291694.html#2291694
(#) engineerman válasza mekkGyver hozzászólására (») Szo, 22:01 /
 
Lehet tévedek.. De akkor az összes neves gyártó is. Ugyanis mind kivétel nélkül olyan felépítésü kondit használ, mint a motorindítók ( söt legtöbb konkrétan azt ) A belinkelt forum bejegyzét kicsit szkeptikusan fogadom.. Attól eltekintve hogy a nap is süti, még ha közvetlenül nem is, de 30 fokban üzemel + belsö üzemi hőfok. Még a normál üzemeltetés alatt is annyira felmenne az ESR értéke az elkónak, hogy nem hogy 7 évet, de még 2 öt sem bírna.. Egyszerüen kiszárad.
A töltés/ kisütés másodprcenként meg konkrétan felmelegíti

De próbáld ki,
(#) KissAttila válasza mekkGyver hozzászólására (») Vas, 6:44 /
 
Szervusz,
Én is próbáltam elektrolit kondival és a tapasztalatom az, hogy sokkal kisebb és gyengébb szikrát ad mint fólia kondival. Mind a két kondi 10µF-s volt, az elektrónika pedig ugyanaz.
(#) dokidoki hozzászólása Vas, 9:27 /
 
Szerintem még érdemes lehet megpróbálni öreg fényképezőgépek vaku kondenzátorát, az is elektrolit, de nagyfeszültségű és nagyerejű kondi. De az igaz, hogy nem túl sűrű igénybevételre van tervezve. Ha van kéznél megér egy próbát, mielőtt még enyészeté lenne.
(#) fleta válasza dokidoki hozzászólására (») Vas, 12:45 /
 
Az sem jó mert nagy a kapacitás. 200-500uF.
A legjobb a motor üzemi kondi. Aki nem akar érte adni 1000ft körüli árat az tegyen bele amit talál.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:45
(#) mekkGyver válasza fleta hozzászólására (») Vas, 14:43 /
 
Végülis az lett, amit találtam, de nem elektrolit, hanem egy 2,2µF és egy 1µF fóliakondi párhuzamosan. Délelőtt élesztettem, és úgy tűnik, hogy működik is, de lenne pár kérdésem. Nagyjából 1mp-enként szikrázik, az normális? Jól sejtem, hogy ha nem ér hozzá semmi, akkor egész nap csattogni fog, amíg be van dugva?
Azt vettem észre, hogy a gyújtótekercs 15-ös lábának a tövében időnként áthúz, ez mitől lehet, valamit nem kötöttem össze? A rajz szerint a 15-ös láb megy az áramkör mínuszára, és az 1-es a kondin keresztül a pluszra.

Egyébként ilyen lett:
(#) deak francis válasza mekkGyver hozzászólására (») Vas, 15:14 /
 
Szia.
Talán egy picit mãsképp kellett volna elhelyezni ezt-azt...(nem kötekedés szándékkal mondom),én pl. nem földeltem volna le a gytekercs fémházát sem. Nem ártott volna szikraköz sem.Ha nem teszel szikraközt ,lehetséges hogy kinyírja a bobinát...épp ott,ahol néha-néha MÁR át űt.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:16
(#) mekkGyver válasza deak francis hozzászólására (») Vas, 15:45 /
 
Van szikraköz, csak a fotón nem látszik. A csavarok tövében alul. Közben visszaolvasgattam, és éppen az lehet a gond, hogy nem kötöttem össze a 15-öt a fémházzal. Én azt hittem, hogy maga a fémház a szekunder mások pólusa.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:45
(#) deak francis válasza mekkGyver hozzászólására (») Vas, 16:53 /
 
Bocsi,de nem láttam a szikraközt. Én egyszer kötöttem le a fémházat ,akkor is gondom lett a bobinával.
(#) mekkGyver válasza deak francis hozzászólására (») Vas, 18:24 /
 
Na, ez volt a gond természetesen. Most tökéletesen működik. Szegény kutyi, már meg is tanulta, hogy maradjon távol a dróttól. Külön jó, hogy ez ilyen szép sárga-narancs, messziről is látszik. Először alá akart bújni, akkor csak ugrott egyet ijedtében, aztán megszagolta... Azóta a közelébe sem megy.
Tudom ajánlani másnak is ezt a verziót, szinte minden alkatrészt tudtam bontani itthon, csak a Lada gyújtótrafót kellett megvenni. Az elektronikát egy óra alatt összedobtam próbanyákon. Régi modemek dugasztápjaiból (AC 9V) használtam fel kettőt, az egyiket hagytam kívül, az megy a konnektorba, a másiknak levágtam a lábait, és az került belülre fordítva kötve. A kimenetén 240V váltó jön le.

Köszönöm a segítséget.
(#) Cavalier válasza engineerman hozzászólására (») Hé, 14:44 / 1
 
Jók ezek az internetes tapasztalatok, valaki összerak valamit, majd megírja, hogy már régóta stabilan megy (ami mondjuk 2 hetet jelent, vagy pár hónapot )
Amennyire tudom a motorkondik öngyógyító fóliakondik, vagy valami olajos cucc. Bírják egy darabig a nagyobb feszültséget, ha néha átüt, akkor veszít a kapacitásából, aztán vagy így vagy úgy, idővel meghal, szóval a gyökkettő szorozva az AC névleges feszültségét nem érdemes meghaladni.
Az elkók mindenképp meghalnak előbb-utóbb, de inkább előbb. Az impulzusüzemre tervezetteket sem erre találták ki.
A kis kocka fóliakondik, főleg az FKP viszont jó, azt képcsöves tévékből lehet akár bontani, kutyáknak kiskertbe bőven elég az 1-2uF, az 630V-osból kb. gyufásdoboz méret.
Következő: »»   258 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu