Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
Lapozás: OK   573 / 573
(#) gg630504 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Megtisztelő lenne, ha inkább elmagyaráznád indokodat.

Átnéztem. Például 90 foknál nem nulla áram folyik a nulla vezetőn.
A 0. fogyasztó a csúcsegyenirányítás miatt folyik áram. A másik két fogyasztónál a fázisok feszültsége kisebb, mint a pufferkondenzátor feszültsége, ezért nem folyik áram. A 0. fogyasztó árama nem folyhat a másik két fogyasztó felé. Csak a nulla vezető felé. Emlékeztetlek: nem rezisztív, nem kapacitív és nem induktív fogyasztókról van szó. A fogyasztó, amiről beszélek, egyenirányító híddal és pufferkondenzátorral kezdődik.

Borsodban folyik, Zalában nem folyik. Van ez így.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
(#) Kovidivi válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
"nem rezisztív, nem kapacitív és nem induktív" - akkor mi? Egy negyedik típusú? Ha nem állapítható meg egyértelműen a terhelés típusa, akkor meg kell nézni, hogy az áram milyen viszonyban van a feszültséghez képest, és ez megmondja, hogy mivel van dolgunk. A kapcsolóüzemű tápok "kis folyási szögű áram"-ja is valamilyen viszonyban van a feszültséggel.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
A cos(fi) ebben az esetben az alpharmoknikusra, azaz az áram 50Hz-es komponensére értelmezhető. Ez alapján lehet kapacitív, ohmos, vagy induktív. Azonban többi felharmonikus árama is melegíteni fogja a vezetékeket, és az említett példában ezek a felharmonikusok vannak többségben (a cos(fi) jelentősége ezért itt kisebb). Emiatt a legkedvezőtlenebb esetben nulla vezetőn akár a fázisvezetők áramának összege is folyhat.
(#) fulcsii válasza sámli hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Nos! Ha 2,5-ös a vezeték, 230V-ot csak is úgy lehet oda vinni, hogy PE (földelés) N nulla és L1 Fázis. 3X400V mehet L1, L2, L3 és PE (földelés) és nincs tovább. Oka az, ha N szakadás van és te ezt összekötötted a gépek berendezések testjével, feszültség kerül azonnal rájuk. és az halálos lehet. Nem beszélve arról, hogy elborul a hálózat, ha az N szakad és egyes fogyasztókon, akár 692V is megjelenhet.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Szia! Az hogy rézm vagy AL a kábel, az nem szempont hogy PENt visznek tovább. Csupán csak az, hogy 10mm2 De ez a garázs újra EPH, ez ,mi? nem beszélve arról, csak akkor lehet ezt megcsinálni, ha a szolgáltató 4-eret ad fel a mérőtől. Ha az 5 akkor tilos. Mert az alátámasztó földelést ő kötötte rá a PEN re a plombált területen. Utána már összekötni, szigorúan tilos!
(#) Moderátor hozzászólása Feb 12, 2018
 
Uraim!
Ez már megint nem a hobbi szint, erre van a fejlécben is kiemelt szakmai fórum!
(#) kadarist hozzászólása Feb 12, 2018 / 1
 
Viszont a villanyszerelést nem kellene hobbi szinten végezni. Most nem egy dugvilla bekötésre gondolok.
(#) fulcsii hozzászólása Feb 12, 2018 / 1
 
Igen! Valóban ez nem hobby szint és életekkel, berendezésekkel játszik, ha elhibázza! Nem véletele írjuk amit írunk!
(#) Skori válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 12, 2018 / 2
 
Szerintem nehéz meghúzni a határt, hogy meddig tart a hobbi szint. Ha mindenképpen ő akarja, és ő is fogja megcsinálni, akkor az innen nézve hobbi szint - és inkább kapjon hasznos tanácsokat, ahelyett, hogy elhajtanánk azzal, hogy hívjon szakembert. Ugyanis esetleg máshol fog kérdezni, és rosszabb tanácsokat kap, mint amit itt kapna. Többen le is írták, ez veszélyes dolog: inkább használjon megfelelő keresztmetszetű, 5 eres vezetéket ha biztosra akar menni. Egy gyakorlott szakember esetleg máshogy is megoldhatja - akkor, ha pontosan tudja mit miért csinál, de az viszont nem hobbi szint.
(#) fulcsii válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Tudom, csak itt megint jöttek olyan tanácsokkal, ha az szerint csinálja meg, baj lehet!
(#) sany válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2018 / 2
 
Teljesen igazad van, de azért amit írt, az nem csak egy konnektor csere lenne.
(#) VIM válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 12:44 /
 
De hiszen szakemberről van szó Bővebben: Link csak régóta nem ezzel foglalkozik és falat bontani sem szeretne. Szerintem már minden elhangzott a probléma megoldására, majd eldönti, hogy mire mennyit költ a "bányászatból" befolyt összegből.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:45
(#) sámli hozzászólása Kedd, 19:25 / 1
 
Már bocs, de úgy gondolom, hogy villanyszerelésbe nincs, nem lehet hobbi szint. A villanyszerelés nem az a kategória, hogy megpróbálom megbütykölni a zseblámpát, max. nem sikerül és továbbra se fog világítani.
(#) hegman hozzászólása Sze, 7:55 / 3
 
Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat hatályos 2018.01.01.-től. És ezzel egy időben hatályát veszti a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet (azaz KLÉSZ)!
Link:
Következő: »»   573 / 573
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu