Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
Lapozás: OK   594 / 594
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 15:43 /
 
Feszültségvizsgálónak ilyen a típusú műszert és forgásirány illetve fázissorrend ellenőrzőnek pedig ilyen típusú műszert gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:44
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Kedd, 16:01 /
 
A harmadik kezet honnan szerzed be, ki fogja a harmadik mérőcsúcsot?
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 16:02 /
 
Krokodilcsipesz?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:02
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Kedd, 16:06 /
 
Ha mér így felmerült. Léteznek korrekt mérőfogók, egy közönséges krokodil csipeszt hogy rögzítesz egy vastagabb vezetékre? Ahol lényeges a fázissorrend, ott a fogyasztás is jelentős.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 16:07 /
 
Csak azért gondoltam a krokodilcsipeszre mert, láttam már, hogy azt mellékelnek hozzá. Esetleg még erre műszerre gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:08
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 16:33 /
 
Ahol érdekes a fázissorrend, ott általában van olyan pont, pl. sorkapocs, ahol elég egy kéz is a három mérőcsúcshoz. Adott szekrény betáplálásánál illik ezt ellenőrizni, biztosítva ezzel azt, hogy onnan kezdve a teljes szekrényben jó a sorrend.

Nem kell ehhez nagy fogyasztó, van nem kevés típusú három fázisú pl. motor ahol a fogyasztás mondhatni elenyésző (2 - 300 W).
(#) ötfelezős hozzászólása Kedd, 18:48 /
 
Mi bajotok van a fázisceruzával? Az csak azt csapja be aki nem tudja, mit tart a kezében. Nem véletlen, hogy a jobb kétpólusúakon van ilyen lehetőség is. Meg akár még a kettővel felettem Sany által belinkelt szerkezetnél is. A kétpólusú is éppúgy átvágja az embert, ha nem tudja, mit csinál, például nullaszakadás esetén megrázó élményben lehet része. Az sem véletlen, hogy még az MSZ 1585 sem tud mást előírni, mint a fázisceruzát, ha nincs a környéken földelt zimmezumm. A kétpólusú szerkezmények szabványában ez a kiegészítő funkciók között szerepel, használati utasítással egütt - ugyanúgy, mint a fázissorrend-vizsgáló. Ha a szabvány elismeri, ne nevezze már hülyeségnek a hobbielektronika közönsége...

Ez a "Metek" használati utasítását tekintve meg lazább, mintha a kifli használati utasítása lenne, például miért és mikor kell egy gombot nyomni?
(#) elektroncso válasza ötfelezős hozzászólására (») Kedd, 19:29 /
 
A legtöbben egyszerű 1/4W-os fémréteg ellenállás van, vajon mekkora lehet az átütési feszültsége? Milyen hamar kap tőle valaki áramütést? Volt már szerelő a környezetemben aki áramütés után kétszeresen is elhajította a fázisceruzát.
Ami a használhatóságát illeti nekem még soha sem sikerült vele világosban mérni, mert alig pislákol benne a glimm ha az ember bakancsban dolgozik. Persze ha cipő nélkül állsz neki vele dolgozni...
Ami jó és bevált fázisceruza az az amit visszább ajánlottam, az érintés nélküli. Nekem ilyenem van, nem egy eget verő összeg, de rendes köszörült ellenállás van benne, csak bele kell nyúlnom vele a dobozba a szigetelt drótok közé és anélkül, hogy fémes kapcsolatot alakítanék ki látom, hogy van-e feszültség bármelyik drótban. De ha nem fogod meg a végén a fém kupakot akkor hagyományos érintéses fázisceruzaként működik (ha megfogod akkor jelezhet a nullán is), sőt a legjobb benne, ha az elejét és a végét fémesen összekötöd (pl. a kezeddel) akkor is világít vagyis lehet szakadáskeresőnek használni pl. olvadóbiztosítékok tesztelésénél, de hihetetlen hasznos tud lenni, ha az embernek egy nagy kábelkötegben kell beazonosítani a drót két végét. Én el sem megyek nélküle sehova dolgozni.
(#) kendre256 válasza sany hozzászólására (») Kedd, 19:59 /
 
Ennek a műszernek van egy kijelzős változata is:
UNI-T UT-15C
Ez szerintem elég jó, lehet fázisceruzaként, "próbalámpaként" használni (terheli a mérőpontokat valamelyest), feszültséget, polaritást, fázissorrendet mér. Korlátozottan szakadásvizsgálónak is használható (200 kOhm alatt már vezetést jelez!). Viszont nem kell ki-bekapcsolni, átkapcsolni, 400V-ig bárhova lehet vele csatlakozni, nem megy könnyen tönkre.
Ja, és sípol is..
Nekem van ilyen is, egy csomó helyen jól használható.
(#) Gafly hozzászólása Kedd, 20:16 /
 
Csak óvatosan Ikrényben a villannyal..
A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:17
(#) Remci válasza Gafly hozzászólására (») Kedd, 20:24 /
 
Főleg hogy rohamosan fogynak a villanyszerelők
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 20:32 /
 
A társfórumon találta valaki, állítólag még működik is, sőt hasonló funkciókkal újra is tervezte valaki.. Bővebben: Link Ha ugyan olyan praktikus mint az érintés nélküli ceruza, akkor nagyon hasznos szerkezet lehet.
(#) Kovidivi válasza proba hozzászólására (») Kedd, 20:44 /
 
Vigyázni kell, engem az OBI-s érintés nélküli fázisteszter átvert. Jelzett az mindenhol fázist, és mikor rányúltam egy vezetékre, ami feszültség alatt volt, persze hogy nem jelzett! Én sima fázisceruzát használok. Az legalább jelzi a kapacitív feszültséget is, és inkább jelez, mint nem! A próbalámpa is szuper dolog, korrekten jelez. Az az emos fázisceruza érdekes, lehet szerzek egyet.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Kedd, 20:45 /
 
YouTube-on van róla videó, érdekes.
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Kedd, 21:21 /
 
Arra figyelj, hogy ha rendes érintős módszerrel dolgozol vele akkor nem szabad fogni a fém végét (ellenben a hagyományos fázisceruzával) mert akkor jelez a védőföldön is. Csak akkor kell fogni, ha érintés nélkül dolgozol vele. Az elem is sokáig bírja benne, nekem az elmúlt 3 évben mióta megvan még nem kellett cserélnem. Az enyém annyiban különbözik a linkelttől, hogy az enyém narancssárga.
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Kedd, 21:22 /
 
Köszi. Ezt nem láttam.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 21:24 /
 
Nekem ilyen fázisceruzám van. Néha lehet egy kicsit érzékeny.
(#) sany válasza ötfelezős hozzászólására (») Kedd, 21:27 /
 
Mindkét gombot mérés közben kell nyomva tartani. Szerintem a funkciója, a biztonság, mert addig sem érintünk meg semmilyen vezetőt sem amíg mérünk.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Kedd, 21:36 /
 
Az egykori NDK-s fázisceruzákban 20-25 mm hosszú köszörült kerámia ellenállás volt. Nem tudom, milyet tesznek a maiakba, ~30 éve nem használok ilyesmit.
(#) bakos13gab hozzászólása Kedd, 22:11 /
 
Én ilyet használok: Sagab Volt Stick Bright. Teljesen megbízható.
Bővebben: Link
Következő: »»   594 / 594
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu