Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   943 / 943
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Szia,
rengeteg takarékos meg ledes izzó van különböző lámpákban, de gondolom nem ezekről van szó, mert maga a lámpatest választja el a földet az izzók bármelyik pólusától. Ledes tápegység két helyen van, egyik közvetlenül egy kapcsoló után, ahol nincs is bekötve a föld, a másik egy lámpatest belsejében - ott valószínűleg be van, de egy hasonló tápot megnéztem most és semmi kapcsolat nincs a föld-betáp között. Így is bezavarhat?
(#) xeri válasza proba hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Ebben lehet igazad, mert az egyikből egy kék megy a másik irányába, oda viszont kettő érkezik de az mégis jelenthet valamit, hogy ha a két dobozban a két gyanús vezetéket leválasztom a többitől, akkor máshol nem találok olyan nullát, ami a földdel rövidzárt mutatna (beleértve a villanyszekrényben eredetileg talált kék szálat, meg a többi elosztódobozban korábban jelző csomópontokat is) - ha meg visszakötöm valamelyiket, akkor igen. Holnap megrángatom őket jobban, hátha jutok valamire.
(#) Sany77 válasza kumpl hozzászólására (») Szept 19, 2023 / 1
 
csavarok
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2023
(#) gyuszo válasza xeri hozzászólására (») Szept 23, 2023 /
 
Van nálad másik tarifás mérő is ? Amennyiben két különböző nulla össze van kötve, a Fi relé akkor is leold.
(#) xeri válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Nincs, csak 1 óra van.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Szia! Amiket leválasztasz hibásnak vélt nullákat olyankor milyen fogyasztók nem működnek? Egyszerre csak az egyiket kellene leválasztani és abbn az áramkörben vizsgálódni és nem méréssel hanem belenézni a kötési pontok helyére.
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Hé, 12:45 /
 
Köszi az ötletet. Jobb oldali dobozban: ha simán kihúzom a jelzett kéket az elosztóból, a földszinti dugaljak nem működnek (egyik sem, semennyire). Ha hozok a helyére a másik dobozból nullát az elosztóba, akkor működik minden a kikötött vezeték mellett.
Bal oldali dobozban: ha simán kihúzom, a földszinten bármelyik lámpa felvillanás után levágja a FI-t. Ha hozok az elosztóba a másik dobozból nullát (másik kábel is közben visszakötve), akkor is ugyanúgy.
Tehát a bal oldaliban az a nulla lehet, ami innen megy tovább az összes lámpa felé, és valahol nyilván a földön keresztül nullázódik (és a kihúzása után valószínű azért nem találtam máshol N-PE zárlatot, mert még nem szedtem szét az összes dobozt a földszinten). A jobb oldaliban meg az, ami a fsz. dugaljakat a szekrénnyel kötné össze (itt viszont nem nagyon van más doboz útközben ) bár ezek a megállapítások némileg ellentmondanak a korábbiaknak , azért csak szűkül kicsit a kör (sajnos az időm is )
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:45
(#) Kovács Tibor hozzászólása Hé, 19:55 /
 
Sziasztok!
DATCON DT530 műszerről van valakinek infoja?
Nekem a Google a barátom, de most nem segített...

adatlap.jpg
    
(#) erbe válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Hé, 20:24 /
 
Vedd fel a kapcsolatot a gyártóval! Hazai.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Hé, 20:44 /
 
Idézet:
„egyetlen kör vágta le következetesen a FI-t, a földszinti világítás.”

Idézet:
„Ha ezeket kihagyom és a helyüket a két dobozban összekötöm egy külső vezetékkel, akkor az egész földszinten bármelyik világítás levágja a FI-t egy felvillanás után (pont mintha a földre kerülne a kimenet), plusz nem mennek a konyhai konnektorok”

Én arra gondolok, hogy a világítás a konektorokról van leágaztatva de a hiba szerintem leget a konektorok valamelyikében, mert amikor a kapcsolószálak valamelyike használja ezt az áramkört, az valahol a konektoroknál kapcsolatba kerül a földeléssel. Az is lehet, hogy a világítás kapcsolóinak valamelyike a saját dobozában összezár a rögzítőkörömmel az ott átvitt földelés szálával.
Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI? .... mert akkor már csak a világítás marad.
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Kedd, 14:50 /
 
Idézet:
„Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI?”

Hát naná, eleve a megúszós módszert használtam végig, szóval semmit nem húztam ki a dugaljakból a teszt alatt, így szépen elindult a hűtő meg a többi a visszakapcsolt árammal.

Eljutottam addig, hogy egyetlen körre szűkült a hiba, az egyik elosztódobozból az összeérő PE-N már csak egy lámpához megy (aminek a bekötését már az első körben megnéztem, szóval nem ott van a hiba, hanem valahol útközben, de másik dobozt nem találtam, és a kapcsolón csak a fázis megy keresztül). A csillárral megbeszéltem, hogy nem lesz zárlatos, aztán lekötöttem ennek a körnek a földjét a doboznál, és örültem kb. 10 percig, mert a szárítógép elindulása úgy vágta le a FI-t, hogy még akkor is csak huszadikra tudtam visszanyomni, amikor már az összes biztosítékot rég lekapcsoltam. És nagyon úgy néz ki, hogy a relé megadta magát, mert a Teszt gombra azóta nem reagál, így végül kikötöttem a helyéről és nézek majd másikat. Szóval lett is hepiend meg nem is, mint a mesében
(#) ötfelezős válasza xeri hozzászólására (») Sze, 8:52 /
 
A teszt gombra reagálásából csak akkor szabad az ÁVK egészségi állapotára következtetni, ha az összes elmenő ki van kötve.
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Sze, 18:56 /
 
Nos,a Lidl nem kapkodja el a garancia kérdést)pedig korábban nagyon jó véleménnyel voltam róluk),így ma.elmentem a szerszámoutletbe,és bevásároltam horonymaróból.
Hikoki CM5. Megegyezik a Metabo MF40-nel.
Holnap főpróba.
(#) pipi válasza BarnaPili hozzászólására (») Sze, 21:38 /
 
Lehet kivülről szemre egyezik, belül meg feleakkora motor csücsül. Múltkor szétszedtem egy leégett noname flex-et, benne tökmag motor, csoda hogy forgott valaha terheléssel...
Következő: »»   943 / 943
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem