Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   233 / 993
(#) kendre256 válasza erbe hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Szerintem rossz úton jártok a számolással.
A műszer papírján látszik, hogy 60 mV-os. Ezen a képen látszik.Ekkor mutat végkitérést, a skálán 100A-t.
Ahhoz, hogy ténylegesen 100A egyenáramot lehessen vele mérni (és azt is mutassa) R=U/I= 0,06V/100A=0,0006 Ohm-os söntellenállás kell hozzá. A söntön P=U*I=0,06V*100A=6W teljesítmény lesz. Viszont 0,6 milliOhmos ellenállást elég macerás csinálni, leginkább egy fémtömbből lehet. Ha jól számoltam, 5x5 mm-es laposvasból kb. 15,5 cm hosszú kellene, és az gondolom ki is bírná tartósan a 100A-t. (Hogy mennyire változna az ellenállása a melegedésre, az más kérdés. Ha a pontosság lényeges, akkor nincs mese, meg kell venni egy 60 mV-os, 100A-es gyári söntöt jó pénzért...)
Mindez egyenáramra vonatkozott, váltakozó áram mérésekor sokkal bonyolultabb a helyzet (a nagyon kicsi feszültségek egyenirányítása miatt).
De lehetne azt is csinálni, hogy egy kis teljesítményű 230/6 V-os Pl.ilyen 0,5 VA-est transzformátor szekunder tekercsét kellene a söntre kötni, a 60 mV-ot feltranszformálni kb. 2,4V-ra, azt már tűs diódákkal aránylag lineárisan lehetne egyenirányítani, és utána a műszert előtét ellenállással feszültségmérőnek bekötni.
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Holnap 5 körül fenn is lesz itt
(#) kendre256 válasza steve25 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Pl. itt árulnak gyári söntöket.
Ha jól láttam, 4600 Ft + ÁFA...
(#) lui144 válasza tomikapc hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Rendben. Várom a képet szeretettel.
(#) steve25 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Nem ér annyit a mérőműszer..... akkor veszek egy másikat. nem kinlódok vele...
Köszönöm a segitségeteket
(#) erbe válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

A műszerek apró betűs feliratait nem nagyon tudtam elolvasni. Lehet, új szemüveget kelllene vennem?
Megpróbáltam a mért értékek alapján példaszámítást végezni, ami mellett meg is jegyeztem a gyanús dolgokat.
Váltóáramnál, ha a teljes áram átmegy az egyenirányítón és a híd közepén a söntön, a műszer pontos effektív értéket fog mutatni. Házi barkács mérésre alkalmas, máskülönben nem szokásos a teljes áramra méretezendő diódák és a nagy veszteség miatt.
(#) kendre256 válasza erbe hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

A fénykép elég borzasztó volt.. Az életlen, homályos képeket a fórumon én legalább annyira szankcionálnám, mint pl. az msn szlenget.
(#) erbe válasza steve25 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Nem kell ám nagyon kétségbeesni!
Fogsz egy darab rézhuzalt. Ráfűzöl két csokit (sorkapocs). Rákötöd a két végére a mérendő áramot, a sorkapcsokra meg a műszered. Egyiket rögzíted, a másik csúsztatásával megkeresed azt a pontot, ahol a műszer az átfolyó áramot mutatja. Ha elég vastag a huzal, nem fog melegedni, legfeljebb sok kell belőle. Feltekerni nem szabad! Bakelitlapba, szükség esetén fába fűrészelsz néhány hornyot, tekersz csavart,... és ezek között cikk-cakkban vezetve eldolgozod.
Remélem, eléggé érthető a mórickarajz. A pontossága, hőmérsékletfüggése meg ahhoz a méréshez bőven elég. Hasonló van az akkutöltőmben, annyi különbséggel, hogy közvetlenül a műszer csavarjai alá fogattam az 1,5-ös merev huzalt, megszakítás nélkül megy a biztosítéktól a kimenő vezeték kötéséig. A szükséges hossz meanderszerűen lóg a műszer hátoldalán. 10 A-ig egyáltalán nem melegszik. 35 A-re a 4-es megteszi. (4 mm2 !)

sönt2.JPG

(#) (Felhasználó 46585) válasza erbe hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Fel lehet tekerni, de először félbe kell hajtani. Ekkor a két egymás mellett futó huzal lerontja egymás mágneses terét és alig lesz induktivitása. Így gyártják az indukciószegény ellenállást is. Persze, nem baj, ha szigetelt a huzal...

Ez a rézdrótos, meg nyákfóliás sönt nagyon jó lenne, csak hát a hőmérsékletfüggés... egyszerűbb helyekre jó, de én mindig olyanba ütközök, hogy van mondjuk 100 A és erre már nem jó ez a megoldás. Igazán csinálhatnák a nyákokat manganin borítással a réz helyett. És az forrasztható is... Persze, annak meg már alapból nagy a fajlagos ellenállása... á, sehogy sem jó ez...
(#) erbe válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Házilag biztosabb a meander, cikk-cakk meg a távolságtartás. A hőleadás is jobb. Általában nem kell több 10-15 cm-nél. Egy állandóan változó terhelésű villanymotornál (eszterga) meg nem kell 1% pontosságú mérés.
Más a tápegységen, inv. hegesztőn belüli áramkorlát vagy dig. kijelzős mérés. Bár hegesztőnél nem ragaszkodnák a 10%-nál nagyobb pontossághoz.
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

(#) lui144 válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Először is hálásan köszönöm a képeket. A villanyórát megvizsgálva ez nem más mint a lengyelek Pafal 16Ec3r digitális villanyórája. A villanyóra érzékeny a mágneses terekre. Ha működés közben mágneses térbe kerül akkor felvillan a led és ezt rögzíti az órában lévő memória. Bár kíváncsi lennék, hogy felvillanna-e ha a közelébe működtetnénk egy 3500W-os fémhalogén lámpát úgy, hogy a fojtója a villanyóra közelében van. Ezt a villanyórát manapság azért szeretik és szerelik fel a szolgáltatók, hogy az embereket minél jobban meg tudják károsítani az ún. "mágnesezési" üggyel. Pedig a digitális villanyórák 90%-a egyáltalán nem érzékeny a mágneses terekre. Ha tudnék szerezni, akkor én ezt a Pafal villanyórát alaposan átvizsgálnám mind kapcsolásilag, mind működésileg és mindenféle vizsgálatot elvégeznék rajta.
(#) proli007 válasza lui144 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Hello!
"..hogy az embereket minél jobban meg tudják károsítani az ún. "mágnesezési" üggyel."
Én ugyan nem szeretem a szolgáltatókat, (sőt ki nem állom a bürokratikus eljárásukat és számlázási rendszerüket) de ez azért fordítva van. De senki ne ringassa magát, mert az áramlopásokból képződött hiányt, azokkal fizettetik meg, akik rendesen fizetik a számlákat! Ennek fényében, talán nem az mellé kellene állni, aki lopja.. :yes:
üdv! proli007
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Én pedig köszönöm a felvilágosítást Szerinted lehetséges, hogy ez az óra elbír 50 lakást? Vagy ez csak a lépcsőház-világításé lehet?
(#) tomikapc válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Bár itt még mindig azt írják, hogy kamera

De akkor nyilván nem az
(#) _vl_ válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Idézet:
„Bár itt még mindig azt írják, hogy kamera”

Nézd, hülyeségeket bárki le tud írni...
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Digitális órába nincs semmiféle fényképező, kamera és hangrögzítő! Ez akkora ba...omság, hogy már fáj. Több Digit órához is volt és van szerencsém és EGYIKBE SE VOLT ILYEN!! Még a nagy iparikba se, ami 100e fölött van. A kis civil órákba meg még anyira se fognak szerelni ilyet.
(#) lui144 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Ajánlok néhány oldalt, hogy olvasd el. Érdemes.
A villanyóra meghibásodásának valódi oka
Második generációs mágnesezés
(#) zolika60 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Mint ahogy azt a fogyasztást is veled fizettetik meg, amit nem is mérnek, mert egyes megnevezhetetlen fogyasztóknál még óra sincs.
(#) lui144 válasza Gabó hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Volt már szerencséd ehhez a Pafal 16Ec3r villanyórához? Ha igen, akkor kérlek írjál már róla.
(#) briki hozzászólása Aug 3, 2012 /

Sziasztok!
Egy hozzávetőleges reális árat szeretnék kérni BP-i családi ház villanyszereléséről. Be van csövezve, felújítás előtt a lakás az ilyenkor szokásos átszereléssel. Elvileg "csak" átvezetékelés, de ilyenkor biztos nem csak az kell, főleg úgy, hogy nem tudni milyen a csövezés minősége. Riasztót bevésni a falba ( most kábelcsatornába fut ), és a gáztűzhely helyett indukciós sütő, főzőlap. A lakás alapterülete 80m2, plusz pince 30 m2, amit műhelynek kell kialakítani kábelezve. Külső falakra világítás, új kiselosztók szerelése, új EPH. Tudom, ez kevés infó, egy átlagos felszereltségű lakásra kell gondolni, semmi luxus. Kb árat kérnék anyagok nélkül csak munkadíjra. Kíváncsi vagyok mi a reális ár- minden eshetőséget, még a leg rosszabbat is beleszámolva amire nem gondol az ember- pl teljes újracsövezés.
Amolyan ökölszabályra gondolok anyagbeszerzéssel.
Köszi
(#) Gafly válasza briki hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Jó kérdés ez az ár kérdés

Nagy anyázásba fog átmenni, szerintem.

Gondolom öt munkanapot el fogsz vele szüttyögni, ha mindent beleszámolsz és egyedül vagy.
Számlát ugye adsz, anyagról is, munkáról is...
Szóval szerintem akkor 100 alatt még viccnek is hitvány.
(#) proli007 válasza lui144 hozzászólására (») Aug 4, 2012 / 1

Hello!
Kösz, elolvastam. Természetesen a számtalan hozzászólást nem. Én nem szeretnék pro és kontra sem voksolni sem szolgáltató, sem fogyasztó mellett. Úgy gondolom áramlopás kérdésben egyik csapat sem ártatlan. Valamire indok, számtalan lehet és szinte bármire.
Hogy az mennyire megalapozott egy vád vagy sem, az elég érdekes kérdés. Úgy a blogok, és szintúgy a szolgáltatók részemről, semmi megalapozott műszaki konkrétumot nem mutattak fel eddig, amit ismernék is.
Minden esetre, szívesen megnéznék egy mérési jegyzőkönyvet, ahol hitelt érdemlően bizonyítják a mágnesezés tényét, idejét és forrását és amiben nem találnék röhejes, tudománytalan megállapításokat.
Már a mérés összeállítása, mérési eljárása és dokumentálása, vagy is a mérési utasítás is és érdekes lenne számomra. (Tekintve, hogy fél életemet joghatállyal járó mérésügyi dolgokkal töltöttem, lehet van fogalmam ezek kritériumairól.)
Általam "ismert" illegális áramvételezési eseteknél a társadalom legalsó és legfelső osztályai a legérintettebbek. Tehát nincsenek illúzióim, a szolgáltató alkalmazottjai is masszívan közrejátszottak a legnagyobb értékű ügyekben. (Már amely esetek az iparágban szóba is kerültek. Ott egész ipartelepek voltak és gondolom vannak illegálisan bekötve hálózatokba.)
Tehát nem törnék pálcát senki felett, (mert erkölcsi jogom sincs hozzá) csak arra hívtam fel a figyelmet hogy ha lehet, ne az illegális tevékenységet támogassuk véleményünkkel. Sem itt, sem ott..

Egyébiránt nemrég a nevünkre írt órának sem az OMH-s bizonylatát nem mutatták be, sem nem nyilatkoztak annak hitelességéről, fel vagy lemágnesezettségértől. Nem tudom ezek után mi lenne egy konkrét eset/ellenőrzés, jogi kiindulási alapja.
De még arra sem emlékszem, hogy az utóellenőrzés alatt felmért állapotról nyilatkoztak volna. De az ellenőrök felpanaszolták, hogy Őket is ellenőrzik, mert 17 év nem elégséges megállapítani valakiről, hogy korrupt vagy sem. Tehát fő a bizalom a szolgáltatónál.
Minden esetre azért kerül egy zárópecsét bontás 6800Ft-ba. (Amit a papíron zárópecsétnek hívnak, azt az életben és Ők is plombának nevezik.) Viszont megható, hogy 37 év erőmű után nem vagyok képes kitölteni egy meghatalmazási adatlapot helyesen a következetlen megnevezéseik, meghatározásaik miatt.

Egyszóval, ahogy az APEH-nél is mondtam az ügyintéző kis hőlgynek, hogy "Csak akkor hagynám hogy TV-t nézzenek, ha minimum blokkvázlat szinten el tudják mondani annak működését.."
üdv! proli007
(#) ötfelezős válasza lui144 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Szerintem ez a két írás magában nem jelent semmit. Miként a felettem kommentáló topiktárs megjegyezte, egy koszlott darab konkrétum sincsen!
Az azonban biztos, hogy a netet, ha megkérdezed, angol nyelven, csőstül jönnek fel a találatok a világ mindne tájáról mérő mágnesezési és lemágnesezési témában, így aztán az, hogy az Elektrotechnikában közölt cikk az unikum, az egy nagy félrevezetés. Én meg, ha egy valamiben felfedezem az igazság hiányát, megkérdőjelezem a többi állítást is.
(#) ötfelezős válasza lui144 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Pedig a digitális villanyórák 90%-a egyáltalán nem érzékeny a mágneses terekre.
Te tudod, hogy nincs bennük áramváltó?
(#) ötfelezős válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

nevünkre írt órának sem az OMH-s bizonylatát nem mutatták be, sem nem nyilatkoztak annak hitelességéről
OMH zárópecsét nem elég?
(#) lui144 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Én rákérdeztem több elektronikát és elektrotechnikát oktató tanárnál meg a volt iskolámban a villanyszerelők gyakvezető tanárját. Mind azt mondták, hogy 90%-a egyáltalán nem érzékeny a mágneses terekre.
(#) lui144 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Az Elektrotechnikában közölt cikket én nem olvastam, de tudom, hogy a villanyóra, csakúgy mint a többi elektromos eszköz, képes elromlani. Bár, ahogy azt a blogot olvastam, a szolgáltató szerint a villanyóra nem tud meghibásodni.
(#) lui144 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Én nem vagyok annyira járatos a témában hiszen még igen fiatal vagyok.
Idézet:
„Minden esetre, szívesen megnéznék egy mérési jegyzőkönyvet, ahol hitelt érdemlően bizonyítják a mágnesezés tényét, idejét és forrását és amiben nem találnék röhejes, tudománytalan megállapításokat. Már a mérés összeállítása, mérési eljárása és dokumentálása, vagy is a mérési utasítás is és érdekes lenne számomra.”

Egy ilyen mérési jegyzőkönyvre én is kíváncsi lennék. Az óránál, meg nem értem, miért nem mutatták be az OMH-s bizonylatot, miért nem nyilatkoztak a hitelességéről, a le/fel mágnesezhetőségéről.
(#) zoliee válasza lui144 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

De meg tud hibásodni. De nem jellemző, inkább amit használnak "kék bunkót" 0 kötőelemnek,amiről leveszik az órának a 0-ját, na az szokott elégni. Onnan tudom,nhogy már szedtem le ügyeletben egy párat, sajnos.
Következő: »»   233 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem