Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   248 / 993
(#) proba válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Lehet rossz tapasztalatai voltak vele.(némely példányok annyit csillapítanak -osztó,lezáró egyben- hogy a mai 4-5 TV igényt már nem viselik el ) .Ha ez neked megvan szedj ki belőle minden alkatrészt,és szereld rá az egyik aljzatra a bejövő vezetéket fixen.
(#) Bakman válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Idézet:
„ami F csatlakozóval az UPC dekóderéhez csatlakozik.”

Így azért már más a kérdés. Próbáld meg visszakötni hátha alapon. Viszont lehet, hogy a süllyesztett aljzat annyit csillapít, hogy nem lesz jó a vétel.
(#) proba válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Hát még ha némely csatlakozó bekötését látnád.'Komolyan' rá van préselve némely . A sógorom vett egyet -ami régen még ha kínai meg alul méretezett is volt,de legalább tartós- hát az első használat után mérgébe betüzelte ,mert több szakadás megtalálása után meguntam tovább darabolni.
(#) csabeszq válasza Bakman hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

A leírtak alapján egyenlőre akkor várok az átszereléssel.

Lehet, hogy érdemes az F csatlakozót megőrizni. Sokkal szebb akkor sem lesz, ha megfúrom az aljzatot, úgy vezetem ki a kábelt.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) csabeszq válasza proba hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Ha érdekel, megemlítenék néhány poénos dolgot, ahogy a szolgáltatók által kiküldött szakemberek szereltek (Orlan KFT).

Padlás: OSB lap padló, tele faforgáccsal szanaszét, fagerendákkal. A faforgács között erre-arra a szerelők által elhajigált cigarettacsikkek, némelyik a fageredán lett elnyomva.

Van egy 3-as csatlakozó: konnektor - telefon - tv
Külön gégecsövön csatlakozik az aljazhoz a 231V és a törpefeszültség. Külön dobozon megy mindkettő fel a padlásra, kb. 20 cm-re egymástól.

Szerelő: a törpefeszültségnél túl sok volt a kábel, nehéz lett volna lenyomni még egy UTP-t is (lett volna hely, csak kevés), így éppen kapóra jött a 231V-os gégecső. Az UTP kábelt a 231V-os dobozokon vezette fel a padlásra, amikor kihúztam a vezetéket, együtt fürdött a kábel a vízben a konnektorkábelekkel.
(#) lui144 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

A villanyóra mágnesezésére rákérdeztem. Ő nem is hallott a villanyóra mágnesezéséről. Én komolyan kérdeztem tőle. Mondta nekem, hogy nem ismeri meg nem is hallott a villanyóra mágnesezéséről meg egyáltalán a villanyóra felépítését sem ismeri. Csak annyira ismeri, hogy van rajta valami ami forog meg van rajta a számláló és készen van.
(#) lui144 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Idézet:
„és 5-10 percen keresztül számolni, hogy mennyit fordul a mérő, ebből kiszámolni a fogyasztást, ill. a mért teljesítményt.”

Hogy kell ezt számolni? Mivel valahogy kiment a fejemből.
(#) _vl_ válasza lui144 hozzászólására (») Okt 18, 2012 / 2

Rá van írva a mérőre, hogy hány fordulat egy kWh (nálunk pl. 470 volt felírva, amikor még tárcsás volt a mérő).
Ha 8 teljes fordulathoz kell mondjuk pl. 9.5 perc (= 9.5 * 60 = 570 másodperc), akkor az 1 órára átszámolva (3600s) lenne 8 * 3600 / 570 = 50.53 fordulat, ami 50.53 / 470 = 0.108 kWh = 108 W * 1h, azaz 108 Wattot mér a mérő.
(#) tomikapc válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

231? Direkt írod így? Vagy én nem tudok valamiről, miért nem 230? Csak kérdezem, mert még nem láttam sehol
(#) Lalle hozzászólása Okt 18, 2012 /

Sziasztok?
Lenne egy olyan kérdésem , hogy az aki az é m á sz felé adja az alá írással ellátott papírkát
mit ellenőriz a már meglévő hálózaton (újra lett vezetékelve 2005-ben)?
(#) hbal válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Nagyon ne nevetgélj, mert előfordulhat, hogy nem 3x1 hanem csak 3x0,75.
Sajnos mostanság gyakran előfordul az ilyesmi.
(#) Domsodi81 hozzászólása Okt 20, 2012 /

Sziasztok,
Érdeklődnék az alábbiak után:
Vettem 4 pólusú és 5 pólusú 32A-es 400V-os csatlakozó aljzatokat.
Az 5 pólusú aljzatba nem tudom bedugni az régi 16A-es 5 pólusú dugót.
Az aljzat csatlakozó átmérője 52 mm, a dugó átmérője 50 mm.
Sejtésem szerint a 16A-os és a 32A-os között lenne ez az eltérés???

A 4 pólusú 32A-es aljzatba a 16A-os 4 pólusú aljzat passzol...

Köszi.
(#) elektroton válasza Domsodi81 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Hát pont ez a lényeg, hogy csak a saját méretű elemek dughatóak össze. Különben miért készítenének külömböző amperitásúakat. Téves csatlakoztatások kivédését a külömböző mechanikai méretek biztosítják. Csak erőszakosan mehetett össze a két külömböző méretű.
(#) lui144 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Először is hálásan köszönöm. A mai nap el is végeztem a mérést amennyire lehetett. Sajnos az egyik szomszédnő állandó panaszkodása miatt a mérést nem tudtam nála 5-10 percesre megcsinálni, csak 2 perc 6 másodpercesre. A méréshez pedig egy 500W-os kevert fényű lámpát használtam 100W-os lámpa híján amit én vittem hozzá. A hiba eléggé nagy. -13,1% volt az amit én kiszámoltam az általad megadott képlet alapján. Mivel nem csak így, hanem többféleképpen számoltam, de így is 13-14%-os eltérések jöttek ki. Így biztos, hogy valaki megbuherálta az órát. De, hogy ki nem tudom. A barátom a szomszédnőre gyanakszik aki a mai nap a mérés közben engem is zaklatott, mivel igencsak rosszindulatú, mindenre képes és mivel a férje épületvillamossági szerelő, így gyanítja, hogy valamennyire ért a villanyórákhoz, így van köze a mágnesezéshez is.
(#) Gafly hozzászólása Okt 21, 2012 / 1

Hogy mik vannak, csak úgy esettanulmányként

Kellett volna egy konnektor, ahová még elő is volt készítve, de aztán "került elé egy radiátor" és így maradt a dolog üres csővel, hamvábaholtan.

Családilag aztán mégis kellett oda egy lámpa: Gondoltam radiátor felé beteszek egy dobozt (cső úgyis ott van), két méter fekete, kék és zöld-sárga huzal van a műhelyben. Szépen bevéstem a dobozt. Feldugtam a három drótot a dobozig. Bekötöttem, betettem, bekötöttem a konnektort.

Fent a kötődobozban találtam:
- egy fekete átmenő huzalt
- egy kék kötést
- egy zöld/sárga kötést
- Valamint hat narancssárga átmenő drótot

Triviális:
- Fekete a fázis, megcsapoltam, leágazás a konnektrohoz,
- Kék, nulla, plusz leágazás a konnektorhoz,
- Zöld/sárga, egyértelmű, plusz kötés a konnektrorhoz.

Örülés, villany visszakapcsol.
Állólámpa nem világít.
Mi van???
Aznap estére abbahagy.

Másnap kutyát etetek, állólámpa egyszercsak elkezd világítani.
Mi van???
Ja, akkor van áram konnektorban, amikor az udvari lámpa ég...

Lakatfogó szomszédtól kölcsönkér.
"Szia, nincs véletlen egy lakatfogód?"
"Ő, nincs."
"Mármint multiméter."
"Ja, az van a cégnél, holnap hozom."

Hosszú hétvégén lakatfogóval drótokat beazonosít:
Konnektor feletti kötődobozban egyáltalán nincs fázis.

Két szomszédos dobozt kibont:
Megvan a fázis.
A fázis rózsaszín, simán meg lehet különböztetni a naracstól, mert az a sokkal sárgább ez meg pirosabb.

A másik dobozban van a kedvencem:
Két zöld/sárga és egy fekete összekötve

(#) Domsodi81 válasza elektroton hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Szia,

Köszönöm a választ, teljesen logikus amit írsz!
Azt a részét nem értem még, hogy ezt a logikát követve a 4 pólusú 16A-es és a 4 pólusú 32A-es között kellene legyen méret különbség de a 4 pólusú 32A-es dugaljba be tudom dugni könnyedén a 16A-es csatlakozót... Ennek van valami oka, vagy valami elírás lehet a dologban a csatlakozókon???
Próbáltam ezekre a csatikra valami leírást keresni amin esetleg még méretek is lennének de nem találtam... Esetleg ha lenne neked vagy valakinek azt megköszönném...

Köszönöm!
(#) elektroton válasza Domsodi81 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Nem tudom miért sikerült a két méretű 4 pólusú csatlakozót összedugni. Én sosem próbáltam, esetleges gyakorlati tesztelésre csak a jövő hét folyamán lesz alkalmam. Kiváncsiságból is megpróbálom.
Méretekre vonatkozó adatot én sem találtam, egy katalógus anyagot viszont igen. Ebben vannak méretek is de nem föltéten az amire most szükségünk lenne eme kérdés eldöntéséhez: katalógus
(#) Domsodi81 válasza elektroton hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Köszi a katalógust, ezt néztem én is, sajnos ebben valóban nem adták meg azokat a méreteket ami nekem kellene ráadásul pont a tracon-tól rendeltem a csatikat is...
Rendelek 16A-es csatikat, azokra van "berendezve" a háztartás.

Ha esetleg meg tudnád csinálni a próbát jövőhéten akkor légyszíves írd meg a tapasztalatokat.

Köszönöm!
(#) elektrocad válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Üdv,

nem biztos, hogy a villanyóra meg lett mágnesezve. Találkoztam én is hasonló különbséggel (nálam is pluszban volt a különbség), a mérés is a tiédhez hasonló volt. A végén kiderült, hogy nagyobb volt a feszültség a kelleténél. Szóltam is egy ismerősnek, aki az áramszolgáltatónál dolgozott, hogy vetesse lejjebb a trafó kimeneti feszültségét. Megcsinálták, mindjárt rendesebben mért az óra. A számítások szerint pontosan annyival volt nagyobb a feszültség, amennyivel többet mért az óra. A fogyasztók többségénél nem venni észre a különbséget, esetleg a bojler vagy a mosógép gyorsabban melegít, de egy izzónál nem növekszik a fényerő és feleslegesen fogyaszt többet. Az elektronikának meg árthat.
Javaslom, mérd meg a hálózati feszültséget is és úgy számolj utána, hátha megleled a különbséget.
(#) lui144 válasza elektrocad hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Egy probléma van, hogy a _vl_ fórumtárs által megadott képlet alapján számolva az érték negatív értékű. A feszültségeket a konnektorokban nem néztem. Majd ezt is megnézem. Viszont ami tetszett, az az, hogy amikor mindent konnektorból mindent kihúztam és lekapcsoltam mindent és bedugtam a barátom telefonjának a töltőjét rajta a telefonjával, akkor az óra visszafelé kezdett forogni egy kicsit majd megállt. Mitől forgott vissza az óra? Mivel tudtommal el van látva visszaforgás elleni védelemmel. Ráadásul ilyen parányi teljesítménytől mint amilyen egy mobiltelefon töltő. Mindenesetre utánajárok a feszültségeknek. Konnektorról, konnektorra.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Én láttam már olyant is (talán ide is írtam), hogy a 3 fázisú óra két fázist egyáltalán nem mért, a harmadiknál meg visszafele forgott...
(#) lui144 válasza tomikapc hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Az biztos, hogy valami buherált villanyóra lehetett. Nem tudom, hogy buherálhatták meg, de az biztos, hogy profik lehettek. Itt biztos, hogy 2 fázist felcserélhettek a bekötésnél és a villanyórában a visszaforgásgátlót is eltávolították belőle.
(#) tomikapc válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Én sem tudom hogyan csinálták, de le volt plombálva, stb. Mondjuk az egész egy olyan panelon volt rajta falon kívül, amit 4 csavar fogott a falhoz szóval... Szerintem is 2 fázis el lett kötve az óra mellett, a harmadik meg nem tudom... 3 fázisú gép is volt a rendszerre kötve, gondolom így "kevesebbet fogyasztott"
(#) _vl_ válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 / 1

Na az a gond ezzel az egésszel, hogy ha negatív a mérés, akkor a 27 rugós villanyszámla ugye még több lenne, ha pontosabban mérne a mérő. Mert hát a kiinduló pont az volt, hogy sok a villanyszámla.
Tehát azt kéne akkor most kideríteni, hogy mi fogyasztja annyira az áramot. Én valami fűtőeszközre gyanakodnék, adja magát a bojler. Ki kéne próbálni, hogy mennyi a különbség a napi fogyasztásban (minden nap reggel leolvasni a kWh-kat), ha a bojler mondjuk egész nap le van kapcsolva.
(#) lui144 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Igen, csak, hogy az volt, hogy nem érti, hogy miért, de október 6-án az óra 1489 kwh-n állt. Tegnap pedig 1569 kwh-n állt az óra úgy, hogy szinte semmit nem használt és a bojlert is csak 2 naponta használja. Viszont tegnap mondott a bojlerről egy olyan információt amit idáig nem mondott: A bojler, ha felmelegítette teljesen a benne lévő vizet, akkor kikapcsol magától. Viszont ha kienged belőle valamennyit és emiatt ugye kihűl valamennyire a víz benne, akkor a bojler automatikusan bekapcsol. Ezt már akkor megteszi, ha csak 1°C-ot is csökken a víz hőmérséklete a beállított értéktől. Ezt nem érti, hogy mitől van. Csak akkor nem kapcsol vissza, ha a bojlert teljesen kikapcsolja.
A bojlere olyan egyébként, hogy teljesen digitális és 25°C és 80°C között fokozatmentesen lehet beállítani a víz hőmérsékletét és 2 darab 7 szegmenses LED-kijelzőn írja ki a benne lévő víz hőmérsékletét, ha be van kapcsolva és éppen melegszik a benne lévő víz.
(#) _vl_ válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Az 21-6 = 15 nap alatt 80kWh, azaz egy hónapban 160kWh, ami nappali áramból kb. 8000 Ft egy hónapban. Ez abszolút nem irreális fogyasztása egy bojlernek, és jelentősen kevesebb, mint amit írtál korábban.

A bojler akkor is fogyaszt, ha be van kapcsolva, és nem használod el belőle a melegvizet. Minél magasabb hőmérsékletre van állítva, annál többet pazarol. Nekem van egy kis (10l) konyhai Hajdúm, ha 40-50 fokra van állítva, és egyáltalán nem használom, akkor az napi 1 kWh plusz fogyasztás (= ~1500 Ft/hó)!

Mondom, próbáljátok ki, hogy mi van, ha egy napra teljesen le van kapcsolva a bojler, és mi van, ha be van kapcsolva, meg esetleg a "rendes" vízhasználat melletti fogyasztást is meg lehet nézni.
(#) lui144 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Rendben. Ezt majd kipróbáljuk és majd beszámolok az eredményről.
(#) granpa válasza lui144 hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

A ~100 kW, a bojlernak, ~egy hónapra nem sok (az ilyen automata bojlernél), nálam is ennyit eszik kb. ilyen használattal (nem vehetem lejjebb, mert a fiam 0-ra kifürdené, és nekem nem jutna meleg víz). Lejjebb kell állítani a vízhőmérsékletet; ha egy ember használja, elég 35-40C°-ra állítani. Ismert fogyasztóval (bemért, másik villanyóránál) tesztelhető pontosan a mérő.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Szerintem , ha a bojler nappali áramon van ,akkor az igen csak megdobja a számlát.Amit esetleg el tudsz követni ,elé raksz egy órát ,ami csak 1-2 órával azelőtt kapcsol be, amikor várhatóan kell a melegvíz (így talán nem kell napközben is forróvizet tárolnia,kisebb lesz a veszteség.)
(#) dudzsi hozzászólása Okt 22, 2012 /

Sziasztok!
Lenne egy nagy kérdésem. Van ismerösömnek egy rönkhasitó amin 5-ös háromfázisu dugó van. Ugye itt van a 3 fázis, nulla és a föld. Oda vissza lehet forgatni a motort ami rellé kapcsol. Ha nincs a fali ajzatnál nulla, csak a 3 fázis és a föld akkor ezt sehogy se lehet beüzemelni. Gondolom a nulla relléknek kel. Jól látom a dolgot?
Következő: »»   248 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem