Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   348 / 964
(#) janikukac válasza pjg hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Nem rossz ötlet, de gondolom csak fémből készült kapható, azt meg el kell szigetelni..
Amúgy mi a véleményetek arról, ha a képen látható bútorlap csíkhoz , ami a narancs doboz mögött látható az asztallap síkja felett, hozzáerősítem a 6os elosztót?!
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
"csak fémből készült kapható, azt meg el kell szigetelni." Nem. Le kell földeli!
(#) mikado válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
A legelső tanácsom lenne, hogy keress egy szakembert.
Ha mégsem akkor:
Ha a lakáselosztóba 3 szál vezeték jön, nyertél, mert az egyik föld lesz.
Ha 2 akkor kicsit mókásabb a a dolog. Az egyik a fázis lesz, a másik a nulla
Ezt a "0"-t a lakáselosztó földelősínjére kötöd, innen mehet az rcd-be majd onnan a nulla sínre megfelelő keresztmetsztű vezetékekkel. Kialakítasz a lakásban egy EPH hálózatot az MSZ HD 60364-4-41 és MSZ HD 60364-5-54 előírásai alapján. Ha kész vagy keresel egy érintésvédelmi felülvizsgálót aki megméri amit barkácsoltál és papírt ad róla, hogy jól dolgoztál, innentől bármi történik ő a hunyó. Gondolom fürdőszobában lesz a bojler, ezért az elhelyezésnél vedd figyelembe az MSZ HD 60364-7-701 előírásait.
Ha nem így jársz el bármi történik te vagy a hunyó!
Hívj szakembert!
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Az, hogy mindig útban lesznek a kábelek. Tedd az asztal alá.
(#) tomat5 válasza mikado hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Szia
Én is erre jutottam. Az órától csak két szál vezeték jön fel fázis nulla. Az elosztó alatt össze - vissza van kötve minden. Az órától jövő betápról direktben a lepárhuzamosítva dolgok stb...
A 3x2,5 a helyén van, a többit meg oldja meg valaki más.
Köszi a segítséget és a tanácsokat mindenkinek.
(#) proba válasza granpa hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Vagy a felső polc alá + az asztal alá Konnektorból sosem elég.Tapasztalataim szerint kell egy amibe az állandó fogyasztók vannak,azután kell egy amibe az ideiglenesen használt fogyasztók, esetleg egy a pillanatnyilag vizsgált berendezés részére , ami könnyen gyorsan lekapcsolható. A polc alá még egy kisebb polcot tennék, alkatrésznek, asztali műszernek, ne foglalják a helyet az asztalon, mégis jól hozzáférhetőek lesznek.
(#) granpa válasza proba hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Janikukac nevében köszönöm, biztos elolvassa ő is.
(#) maci80 hozzászólása Júl 2, 2014 /
 
Sziasztok! Mi a rajz jele a mozgásérzékelőnek? Kapcsolók dugalj az meg van a fejemben, de ez kifogott rajtam, mert még nem találkoztam olyan rajzal amin jelölve lenne.
Előre is köszönöm!
(#) kameleon2 válasza maci80 hozzászólására (») Júl 2, 2014 /
 
Vagyonvédelemben egy hegyes (mint a nyíl) egyenlőszárú háromszög, aminek a rövidebb oldalából 3 sugárirányú vonalka indul kifelé. Olyasmi mint egy ecset. De gondolom téged ez érdekel. PIR néven elég sok találatot kapsz. De szerintem ha ehhez hasonlóan csak egy dobozkát rajzolsz és ráírod, hogy pir és/vagy a típusjelzését - nem hiszem, hogy hibáznál.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014

pir.jpg
    
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Szia! Nem én találtam ki - csak lerajzoltam. De az űrhajó - találó
(#) Aci23 hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Szevasztok!
Friss villanyszerelő vagyok. Szükségem lenne egy kis szakmai segítségre:
3f vagy szinkron vagy aszinkron motor fáziskimaradás elleni védelmére bekötöttem egy 3f+N fázisfigyelő relét, ebből van egy "békebeli", amit a képen kikötöttem épp, és egy mai gyártmány is, ami be van kötve. (Mindkettő működik, kipróbáltam és teszteltem is)

Namost, a védelem úgy néz ki, hogy a bejövő három fázist figyeli ez a kütyü vele párhuzamosan megy tovább a betáp egy mágneskapcsolóba, onnan pedig a motorba, ami egy ventilátort hajt. (Ez is működik, semminek semmi baja, a motor kb.1,5-2kw-os) Szóval, mikor az egyik fázis kiesik, vagy lecsökken valamennyi %-al akkor a fázisfigyelő kütyüben lévő váltókapcsoló nyitja a mágneskapcsoló behúzótekercsére eső fázist és a motor leáll, mielött a hőkioldó kioldana. Így, ha a kiesett fázis visszajön a fázisfigyelő kütyü visszakapcsol és a motor újra jár. - Ez az elmélet! Gyakorlatban pedig a fázisfigyelő kütyü nem reagál a fáziskiesésre.
1.) Miért? Talán a motor visszatáplál a kiesett fázisra, lehetséges ez?
2.) Mi a megoldás, hogyan lehet összehozni anélkül, hogy vennék egy olyan fázisfigyelőt, 20e forintért amely visszatáplálás esetén is működik?
3.) Ha valóban visszatáplál, akkor ez a jelenség az aszinkron vagy a szinkron motorra jellemző, és jellemző vagy ez valamilyen anomália? Valaki el tudná ezt magyarázni?
+ infó: Méréseket nem végeztem, megfelelő műszer hiánya miatt és a motort nem ellenőriztem semmilyen formában. Köszönöm a segítségeket.

Mod: A kiemelések helyett, a helyesírásra ügyeltél volna!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) pjg válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Ettől biztosan nem leszel előrébb, de
1. azt az ősi csengőtrafós valamit hajítsd el jó messzire.
2. ha elmegy a fázis és leáll a motor, a fázis visszatértekor ne induljon el magától. Csak esetleg ha hűtőgépet hajt.
(#) Aci23 válasza pjg hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Oké, akkor majd javaslom ezt a fickónak, (aki azt szeretné, hogy ne álljon le ilyen esetben) és úgy csin, hogy ne induljon magátol újra... igazad van, érthető, balesetveszélyes... kössz a tippet.
(#) bakos13gab válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Tanfolyamon pár hónapja Schneider RCP sorozatát próbálgattam, de nem sikerült működésre bírni.
"iRCP Fázisfigyelőrelé
A fázis figyelőrelé a fázissorrendet és aszimmetriát, valamint a feszültség jelenlétét figyeli egy 3-fázisú áramkör (motortápláló áramkör, stb.) mind a három fázisán. Jelzi a fáziskimaradást vagy fázisaszimmetriát"

Nem jöttünk rá, hogy mi a gond. Ami a képen van, valamivel egyszerűbb dolog lehet. Nem hiszem, hogy az erre a célra fejlesztett relének gondot okozna a visszatáplálás kérdése. A szinkron motorban van gerjesztett forgórész, ha visszatáplál, akkor talán ez lehet a jelenség mögött.

Az újraindítást meg tessék egy öntartó áramkörrel megoldani.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) Aci23 hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
** igen, ez biztosan lényegesen egyszerűbb, sőt azon gondolkodtam, hogy talán nem is alkalmas, aszinkron vagy szinkron motorokhoz, csupán hálózatokhoz, mivel találtam olyat, mely konkrétan kiemeli, hogy visszatáplálás esetén is reagál és saját táprendszerrel rendelkezik? nem emlékszem pontosan. A gáz, hogy a csóka már megvásárolta.
Ennek a tip. sz.: elkoeo(R) HRN-55, HRN-55N és eme sorokat írja: "A relé a háromfázisú hálózaton figyeli a fázissorrendet és a fázis kiesést. A zöld led a tápfeszültség jelenlétét jelzi, a piros led fázishiba esetén világít. Ha a feszültség, a névleges feszültség Un 60% a alá esik a relé késleltetés nélkül azonnal elenged, és a hibát a piros led jelzi"

szóval 60% és mivan, ha egy fázis kiesik? akkor a feszültség gyök3- mal csökken? vagy mennyivel? A lényeg, hogy több, mint a hatvan százaléka 66,7% lessz a további fesz. Hmmm. ezen agyalok már egy ideje.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) Aci23 válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
oké, öntartó áramkör, tényleg kell a segítség, köszi.
(#) bakos13gab válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Szerintem ha egy fázis kiesik, akkor is csökken, csak éppen 0-ra. Én azt gondolom, hogy a relé talán egymáshoz viszonyítja a feszültségeket. Azt meg ő honnan tudja, hogy mi van utána? Sehonnan. Ahol 3 fázis van, ott életszerű, hogy ki is van használva mondjuk motor által. Amivel én bütyköltem, azon volt egy trimmer, amivel a %-os eltérést lehetett beállítani a leoldáshoz. Szerintem 60% elég keményen alatta van egy üzemszerű működésnek.
(#) bakos13gab válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Bővebben: Link
Itt konkrétan motort említ.
(#) Aci23 válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Igazad van, akkor nem nyert! Valami más a probléma. köszi.
(#) maci80 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 3, 2014 / 1
 
Köszönöm! A csatolt kép a nekem megfelelő.
(#) potyo válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 / 2
 
Az aszinkron motornak van egy olyan tulajdonsága, hogy ha elmegy egy fázisa, mert mondjuk kikapcsol a biztosíték azon a fázison, akkor is létrehozza a hozzá tartozó tekercsben vektorhelyesen a feszültséget. A forgást létrehozó forgatónyomaték a motorban ekkor ugyanazon elv szerint jön létre, mint ami elv szerint az egyfázisú aszinkron motorban is. Persze valamivel alacsonyabb feszültség jön így létre a kiesett fázishoz tartozó tekercsben, mint a normál fázisfeszültség, de nagyobb, ennélfogva jobb hatásfokú motornál véleményem szerint a 70%-ot is meghaladhatja a feszültség. Terhelés nélkül forgó motornál pedig igencsak megközelíti a másik két fázis feszültségét, de terhelés nélkül vagy kis terheléssel járó motornak nyilván nemis akkora probléma a hiányzó fázis. Szinkron motor ugyanígy létrehozza a hiányzó fázist, csak azt könnyebb átlátni, hogy miért is történik. Tehát feljebb kell állítani azt a motorvédő kapcsoló érzékenységét, a 60% szerintem rettenetesen alacsony, az alig 140V fázisfeszültség. Én valahol 80%-ra tenném, az 184V.

Kis történelem: ezt a tulajdonságát a szinkron és aszinkron motoroknak az elektromos meghajtások terjedésének hajnalán, amikor még csak egyfázisú hálózatok voltak, úgy használták ki, hogy pl. egy műhelyben az egyik nagyobb motor indítását kellett csak egyfázisú motorként megoldani, a műhely kisebb motorjait - a nagy motor által szolgáltatott harmadik fázisnak köszönhetően - már minden különösebb probléma nélkül lehetett indítani. Természetesen a feszültségeik megfelelően kellett, hogy legyenek méretezve, de a dolog működött.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) Aci23 válasza potyo hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
*** oké... ez már előrelépés! Köszönöm az infót és a törit is!

A gond az, hogy nem tudok állítani a fázisfigyelő kütyün. És újat sem tudok vásárolni, sem visszacserélni. Viszont valahogy meg kell oldanom azt hogy, fáziskimaradás esetén lekapcsoljon a motor. Érted. ***

Tehát ha mégis a visszatáplálás a probléma (ami már egyre biztosabb, immár 98%-ban) akkor meg kell akadájoznom, hogy a fázisfigyelőhöz visszajusson az eredetileg amúgy kimaradt fázis, mert így érzékelni fogja és leold. Kérdés, hogyan tudom ezt megoldani? Azt, hogy *** lekapcsoljon.


* A szleng szöveg kivéve! Olvastad?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) sny válasza potyo hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Ez a helytálló magyarázat, és ezért kell a fázisok ÁRAMÁT mérni és összehasonlítani!
A feszültségmérés itt zsákutca.
(#) sny válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Sajnos nem food tudni korrekten fáziskiesés védelem nélkül megoldani. A motor viszont tuti károsodik (értsd: leég), ha ténylegesen hiányzó fázisssal járatják.
(#) Aci23 válasza sny hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Igen!
Ez jó lesz... Ennek utána nézek.

Van e olyan kütyü, kapcsolás, vagy elektromos/elektronikai alkatrész, ami az áram nagyságának mértékében tudja szabályozni, csökkenteni a feszültséget és azt figyeltetném a fázisfigyelővel. Ez hülyeség, vagy sem? Muszály valamit kitalálni...
(#) Aci23 válasza sny hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
A motorvédelemhez van külön hőkioldó, ami a motor túlterhelését követően, jelen esetben 7A lekapcsol. Szóval nem ég le. De "állítások szerint, gyakrabban van feszültségingadozás, ott ahol ez a motor üzemel és előfordolhat fáziskiesés is. Ezért kellett a fázisfigyelő relé pluszba, egy plusz védelem, csaképp nem kapcsol le, amikor kiiktatok egy fázist próbaként.
(#) Aci23 válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Ellenállások?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2014
(#) proba válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Nem tudom, ha csillagba van kötve a motor, esetleg néhány voltos csillagpont eltolódást érzékelni valahogyan. Lehet egy jól betelepített FI relé (motor csillagpont, hálózat nulla) képes volna erre.(esetleg némi soros ellenállással rontani az érzékenységén. Azt hogy a gyakorlatban működik-e, nem tudom szerintem igen igen zavarérzékeny lenne.)
(#) sny válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 / 1
 
Én valamiféle áramváltós+relés megoldáson gondolkodnék.
(#) jym válasza Aci23 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Üdv!

Csak akkor nem kapcsol le a fázisfigyelő relé, ha rajt a motor, vagy motor nélkül sem kapcsol le ?

Imi.
Következő: »»   348 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem