Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   911 / 961
(#) gyulank válasza Audience hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Vannak vagy ketten akik az alapján válaszolnak, ami van. De mindenki mást mond. És senki sem azt mondja, ha már egymással sem értetek egyet, hogy miből állapítható meg ami egyikőtök szerint ez vagy az, csak egyikőtök szerint az a hülye aki összeköti egy helyen a földszondát, a szekrényből jövő kék vezetéket, és nullákat (fi nélkül), mint a szabványosító, másikótok szerint az, aki szerint nem kell összekötni. Én szerintem okkal volt összekötve, ez alapján fi relével 2 rajz jó. Az utolsó, és a 01TN ami egyenlő a mikado tt-jével. Mindenki mást ír. A tt-t könnyen meg lehet oldani minden nélkül, az utolsót nem, mert minden sínen csak 2 vastag vezetéknek van lyuk.
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 17, 2023 1 /
 
De nem tudom, hogy ezt mire írod, milyen hiba? Nem arról van szó, hogy összevissza próbálkozok, és lerajzolom, hanem azóta úgy van, ahogy volt a villanyszerelő által, plusz a bojler elé beraktam az egyik fi-t, és az működik is. A másikat még nem raktam be, mert előbb tudni akartam, hogy hogy kéne. Szóval minden más rajz elméleti, és szerintem működne a fi relé is velük. De a tt lesz, mert ahhoz elég átrendezni.
(#) Audience válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Rosszul látod! Mindenki ugyanazt mondta és kérte csak Te nem értetted!
(#) gyuszo válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Hogy mire írtam?
Mi is volt a legelső eredeti kérdés?
(#) gyulank válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Megcsináltam.
(#) gyulank válasza Audience hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Rosszul látod. Mindenki mást mondott, csak téged semmi más nem érdekel, minthogy ellenkeznek-e, és ha kioktatót írtak az neked már egyre megy. És persze ha normálisan írtak valamit, az is, hisz abban az esetben is nekem magyaráznak, tehát biztos ugyanazt. Hát olvassál már el mindent mielőtt ezt így kinyilatkoztatod... Akik nem csak kötekedtek, azokba is beleálltatok, hogy minek szólnak hozzám érdemben. És ők se ugyanazt írták, mert egyikük szerint elég külön kezelni a bojlert, másikuk szerint mindkét fi kimenetét a nulla sínre kéne kötni, és csak onnan mehetne a bojlerre is. Azon meg kettejükön kívül mindenki csak hülyézett, hogy össze van kötve a nulla a földdel. És egymással is vitatkoztak, meg nekem is írták. De azt te se írtad, hogy miből lenne egyértelmű, hogy össze kell kötni, vagy nem. Csak az alapján dönthetek, hogy hülye volt a villanyszerelő, és azok tudják jobban akik azt írták, hogy nem szabad összekötni, vagy nem volt hülye, és azok tudnak/hisznek valamit rosszul, akik azt írták, hogy nem szabad összekötni. De információt amiből meg lehet állapítani nem mondtatok. Csak mindenki, hogy mindegy mit mondok, mit rajzolok, minden rossz, és használhatatlan, és kész.
(#) Audience válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2543984.html#2543984

Akkor pontosan ezt valósítsd meg a rendszereden! Mindkét mérőre külön! Ha nem megy, mert leold a FI relé, mérd ki mi van elkötve a rendszereden. Az a rajz egyértelmű, pontos és működik! (Majd nézd meg hány hozzászólással ezelőttről van!)
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2023
(#) gyulank válasza Audience hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Írtam az előbb, hogy megcsináltam. Előtte, hogy a tt nevűt csinálom meg, ami ugyanaz, mint amit TN01 néven rajzoltam. A különbség abból fakad, hogy a bojler elé másmilyen kismegszakítót tett a villanyszerelő. Nem csak az számít, hogy milyen rég rakták be ezt a rajzot. Az is számít, hogy közben hányszor ellenkeztek, hogy így nem jó, meg úgy nem jó, meg nem lehet összekötve, meg a villanyszerelő nem vette észre?, meg PEN, meg nem PEN, meg össze kell kötni, meg ezt se tudom, meg WAGO-val akarom összekötni, meg kár nekem írni, stb.. Ne add már elő, mintha csak ezt tették volna be... És ezen kívül, pont a vitatott földszonda nincs a képen bekötve. És akkor még mindig ott volt az is, hogy 2 mérő van, 2 kék vezeték, 2 fi relé, és akkor ezekhez mit kell változtatni.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Idézet:
„mindegy mit mondok, mit rajzolok, minden rossz, és használhatatlan, és kész.”

Erre mondhatjuk, hogy nincsen tökéletesen igazad, hiszen te, és magadról írtad.

Kiegészítés a részedről (esetleg ami még benned maradt, fontos lenne elmondanod, egyes személyeknek, fórummal kapcsolatban, esetleg a világgal szemben)...
(#) Taki33 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 3
 
Gyulánk te olyan vagy mint egy hisztis kisgyerek, értelmesen rajokkal együtt megkaptad több embertől a megoldást, erre tovább hisztizel. Nem értem, ha nem értesz hozzá, akkor miért piszkálod, ezzel saját magad, esetlegesen hozzátartozóid életét veszélyeztetve. Mondták már többen is, hogy hívj egy szakembert, és csináltasd meg vele, így a felelősség is az övé lesz.
(#) Gafly válasza Taki33 hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 3
 
Idézet:
„Mondták már többen is, hogy hívj egy szakembert”

Oda szakember csak szuper extra felárral (jobban tudja, és még okoskodik is) megy.
(#) gyulank válasza Taki33 hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Nem is azokkal volt problémám. De ezt írtam is. Épp az előbb. Tudom, nektek mindig hiszti, ha tényeket írok.
(#) Audience válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Milliószor leírták, hogy a PEN szétválasztási pontjába, az meg egyértelmű a rajzon! (Ha mellé teszed a saját rajzod, vajon látod a különbséget?)
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2023
(#) gyulank válasza Audience hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Nem. Te hol látod?
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Idézet:
„Te hol látod?
Épp az előbb.
Tudom, nektek mindig hiszti, ha tényeket írok.”

Ezen a fórumon nem politizálunk.
(#) Audience válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Akkor sehol! Szép napot!
(#) zoly15 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 1
 
Mar napok ota megy itt a semmirol valo beszelgetes, meg ertetlenkedes, plusz a gyerekrajzok tomkelege….
Mikor kapjuk meg vegre a hon ahitott fenykepet a “krealmanyrol”??
(#) Gafly válasza zoly15 hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 2
 
Ameddig el nem megy a falig, ahogyan a kérdezőt ismerjük.
De legalább mindenki mérhetetlenül jól szórakozik.
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Most akkor jó lett? .... vagy úgy hagytad ahogy a szerelő megcsinálta?
(#) antiktelefon válasza VIM hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Szétszedte a PEN kötést ha érthető amit mindenfele írogat. Jó nem lett, csak fi nem old le, de legalább veszélyes.
(#) proba válasza Audience hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Amit kiszúrt hiba az a fórumon már számtalanszor felmerült. A PEN az óra alatt vagy az óra után legyen/van összekötve a szondával / van szétválasztva. Erre egyértelmű választ nem fog kapni. Egy részről olyat kösd össze utána, más részről olyat, köttesd össze egy regisztrált szerelővel az óra alatt. Ami ráadásul szolgáltató függő. Na legtöbb villanyszerelő szerintem a lehetőségek birtokában hoz egy önálló döntést, az adott helyzetre/tapasztalataira alkalmazva.( egy fénykép, rajz.. bármilyen jó is nem helyismeret. Ahogyan mondották rég, a fázis is úgy néz ki mint a nulla vezető, csak más a fogása. Ez igaz a PEN re is a PE re is...) Ezt a döntést áttestálni egy fórumra ahol helyismeret nélkül vitatkozhatnak róla, na az a nagy hiba. És már bocs mindenkitől, de a mi hibánk, hogy ebbe belemegyünk.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Amúgy jó esetben a tanácsadás úgy kezdődne, menj el a szolgáltatódhoz / regisztrált szerelődhöz, azt kérdezd meg mit is ad a hálózati végpontján. Ha ezt megkérdezte, beírta a fórumba, lehet a továbbiakban véleményezni az összekötés helyét.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2023
(#) Audience válasza proba hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Szerintem mindenkit a segítő szándék vezetett!

Mifelénk a földelés egy külön nem plombált dobozba érkezik, a szolgáltató nem engedi bekötni a plombált részre. A PEN bontást a szolgáltató végzi, a kijövő mért fővezeték 3/5 eres. Ő 2 vezetékről beszél, tehát bontva nincs, gondolom a szolgáltatók nem egységesen kezelik a helyzetet, és Neki a mért fővezeték L+PEN.

Megérne egy misét az is miért nem tudnak egységes szabályokat alkalmazni az országban.

Felén ezt a szekrényt engedélyezik alul látható a nem plombált földelés fogadására szolgáló kiegészítő doboz.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 3
 
Idézet:
„Ezt a döntést áttestálni egy fórumra ahol helyismeret nélkül vitatkozhatnak róla, na az a nagy hiba. És már bocs mindenkitől, de a mi hibánk, hogy ebbe belemegyünk.”
Ilyen alapon az egész fórumot be lehetne zárni. Van autóvillamossági téma is, ott is lehet galibát csinálni...

Kezd úgy tűnni, gyulank egy kifinomult troll, aki néha-néha jó fiú de az idő többségében nem.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 2
 
Idézet:
„gyulank egy kifinomult troll”

Nem is kifinomult.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Miért nem lett jó?
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Nem hagytam úgy. Nem tudom mit magyaráznak megint. Most már, hogy szétszedtem a PEN kötést, eddig mindenki azt írta, hogy szedjem szét. Meg már kötés nélkül is egybe van, de szerintük szét van szedve... Ha megnyomom a tesztet leold mindkettő. Mármint nem egyszerre, csak amelyiken megnyomom. Meg veszélyesebb, mint fi relé nélkül volt?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2023
(#) Zsolt 73 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 2
 
Talán jobb lenne hímzéssel, kertészkedéssel foglalkoznod.
(#) gyulank válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 17, 2023 1 /
 
Talán neked is.
(#) zoly15 válasza gyulank hozzászólására (») Feb 17, 2023 / 2
 
Attol hogy az AVK-n megnyomod a teszt gombot es leold… semmi sem garantalt, ugyanis o onmagan belul general hibaaramot.
Ha neked nem okes a foldeles, nem fogja megkerulni az AVK-t a hibaaram, es lesz egy elvileg mukodo, de semmi ellen vedo eletvedelmi kapcsolod
Következő: »»   911 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem