Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   913 / 961
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Atis, köszönöm, így már látom!

gyuszó, ez egy minimum 30 éves mérőhely és akkoriban egyféle NDK FI volt kapható 40/0.1 szerintem a kora is ide tehető, ez valóban csereérett. Én rendezettnek látom, a C/B a vezetékvédelem tekintetében ha a megfelelő vezeték keresztmetszetet használta nem jelent problémát, így egy nagyobb indítási áramú berendezés is elmegy róla. Nem ez az a kategória amit a katasztrófavédelem kikapcsoltat a szolgáltatóval!

Mondjuk nem látunk mögé,így ez innen hitéleti kérdés!
(#) VIM válasza Audience hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Szia! Köszönöm az elismerő szavakat. Ebben a szakmában úgy érzem otthonosan mozgok, még most is. Szerettem és most is szeretem ezt a szakmát, nem most jöttem le a falvédőről. Az ITT látható felállás már egyszer meg lett kritizálva. Most újfent a szememre van hányva az FI relé. Nem vagyok hajlandó lecserélni, mert tudom, hogy ez megbízható darab volt akkoriban és most is az! Mindig, de mindig csak akkor old le ha arra oka van és nem máskor. Eddig három alkalommal tette ezt meg és mindig tudtam, hogy hol keressem az okát. Két esetben csapó eső a konektorba dugott hosszabbítónál egy pedig a kútba engedett búvár szimmeringes lett. A lakáselosztóm pedig feliratozva van csak nem az idegenek számára. Áramkörönként a vezetékek is feliratozva vannak. Remélem itt ez a szösszenet nem válik vita tárgyává, mert nincs értelme. Az óraszekrénybe 2001 vagy 2002-ben kötöttek rá a szolgáltató emberei. Volt már óracserém is a villámlátogatás miatt és digitális mérőcsere újra is. Soha és senki sem kifogásolt semmit, ezért csodálkozom, hogy iskolapélda lenne a mérőhelyem, hogy ki mit nem csinált szakszerűen. Az automatáim pont azért "cések", mert a szolgáltatóé "bés". Szeretném ha ebből nem kerekedne egy hegyibeszéd.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Szia! A jobb felső sarokban a lógó ezeték az előrelátásból, villanybojlernek behúzott vezeték volna, de mivel az utcába se engedném be a bojlert, így az ott maradt. Legközelebb majd Paintba kiretusálom, hogy ne zavarjon senkit se. A többit már egyszer megbeszéltük csak elfelejtetted.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Semmi gond.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2023
(#) Villanymozdony hozzászólása Feb 23, 2023 /
 
Sziasztok!
Ha társas házban szeretnének vezérelt mérőt kiépíteni villanybojler etetéséhez, ugyanúgy kell mérőhelyszabványosítást végezni mint kertes házak H tarifájánál?
Gázbojler beépítésére nincs lehetőség. Eddig nem volt probléma a villany árával, de a viszonylag sok HMV használat miatt jóval többet fogyaszt az ismerős családja, mint az "átlag", így nem férnek bele a 36 Ft-os árba.

Itt egy "szabványos" mérőhely el se férne.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023

Fogymer.png
    
(#) gyuszo válasza Villanymozdony hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Ha a társasház minden lakója szeretné a felújítást, akkor egyszerűbb lesz a dolog, ha szerencsétek van 6 hónap alatt meg lehet oldani.
Itt a példa rá, ez egy 4 lakásos társasházé éppen készülőben.
Ebben az esetben 3 lakó kérte a vezéreltet, egy nem. De ez a képen látszik is.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023
(#) Villanymozdony válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Esélytelen, hogy mindenki belemenjen. Egyedileg nem oldható meg?
(#) gyuszo válasza Villanymozdony hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Hívjál ki oda egy helyi regisztrált szerelőt és vele beszéld meg. Nagyon ismerni kell a helyszínt és a lehetőséget. ha van a meglévő helyen egy 30x60 cm-es helyed, akkor van rá esélyed.
Ekkora dobozba belefér a 2 db mérő és a vezérlő egység.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2023
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Szia!
Ha társasház van egy 3.út is . Amennyiben a többiek nem akarják a költségeket --Te kérhetsz .egyedi mérőhelyet is.

Az épület főelosztó szekrénye mellé.S onnan a mért fővezetéket viszed el .Ide tehetsz 'B' éjszakai vagy 'H' tarifás mérőt --szabványos szekrényben.
(#) Ge Lee válasza Villanymozdony hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Egyedileg akkor oldható meg, ha a közös képviselő és a többi lakó is hozzájárul, utóbbiban nem vagyok biztos. Az szokott a gond lenni ezzel, hogy meglévő hálózathoz van méretezve a közös bejövő kábel. Ha azon nagyobb áram folyik akkor bővíteni kell, onnantól viszont közös a játék, a költség, minden. Plusz további aggályokat vet fel, hogy ha tegyük fel nálad megcsinálják, mondjuk bővíteni sem kell esetleg, mi lesz akkor, ha pár hónap múlva szintén el szeretné ezt valaki játszani, neki pedig nem fogják engedni mert ahhoz már tényleg bővíteni kéne?
Nálunk más volt a helyzet, nem volt választásunk, mert betiltották a közös kéményhasználatot (ami előtte 50 évig semmi gondot nem okozott, de aztán hoztak egy olyan rendeletet hogy nem lehet és kész ), és minden lakónak át kellett állnia a gázbojlerről a villanyra, ezért bővíteni kellett, meg akkor már szabványosítottak is, meg tűzvédelmi főkapcsoló sem volt, meg EPH sem, stb. stb...
(#) sany hozzászólása Feb 24, 2023 /
 
Nekem az lenne a kérdésem, hogyha fővezetéket szeretnék cserélteni az villanyórától a mért oldalon, akkor az már felújításnak számítana? Tehát akkor nekem már új főelosztót is fel kellene szerelnem majd... Most alu vezetékek vannak ott. Azokat szeretném szabványos Cu 10mm2-es vezetékekre kicseréltetni. A mérőkészülék új, de a villanyóraszekrény régi, tehát a mérőóra alul a kismegszakítók külön vannak felül . Tudom a cserét csak regisztrált villanyszerelő végezheti el. Ez még elméleti kérdés.
(#) teglascs válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Szerintem hívj ki regisztrált szerelőt, akár többet is: véleményem szerint ez megúszható mérőhely szabványosítás nélkül.
(#) antiktelefon válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Óracserekor szépen megkéred a másikat kössék be
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Pont ezt a célt szolgálja az új mérődoboznál is az a felső kiegészítő.
Hogy lehessen fővezetéket cseréni a mérőhely plombájának bontása nélkül. Elég a kicsi dobozt kinyitni. Amit feltettem képet azon is látható.
(#) sany válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Megkérném szépen, de 1 éve és 4 hónapja volt az óracsere.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Miért nem ilyen órát raktak fel ide is?
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Azóta már a fedelek is rákerültek, meg az órák is beszerelésre kerültek .
Minden lakó elégedett az eredménnyel.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Ez attól függ, hogy a szolgáltató mit fogad el és ehhez képest volt-e beleszólásod, választási lehetőséged.
De ez az egyénen is múlik. Van aki ragaszkodik ahhoz, ami már 50 éve ott vn, jó lesz az még valameddig.. Van aki előre gondolkozik, hogy több évtizedig megfelelő legyen és ne kelljen sokat foglalkozni vele, szinte évente. Ismerek olyat, aki szinte már évtizede ugyanazzal a problémával küzd, pedig lenne rá megoldás.
Sokan nem is tudják, hogy egy társasházban mennyi munka és előkészítés kell egy ilyennek a megszervezéséhez.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) pls hozzászólása Feb 25, 2023 /
 
Sziasztok!
Lenne egy új kérdésem. Panelházról lenne szó, festés és tapétázás után konnektor és kapcsoló visszaszereléséről. Ha a házat valaha szabványosan szerelték volna, nem lenne probléma.
De:
Alumínium falkábelt használtak, néhol csőben, de kerülhetett a csőbe malter vagy gipsz, mert a kábelek mozdíthatatlanok.

A festés előtt a kapcsoló helye ki volt töltve gipsszel, amit kikapargattam. A kapcsoló helyhez két szál egyforma szürke színű falkábel megy, mindkettőn feszültséget jelez a fázisceruza, de a kék vezetékhez képest a LED-es égő halványan világít, az izzószálas nem világít. Vagyis valami nagy ellenállás, vagy kapacítív szórás van a vezetéken.
A konnektort leszedte a festő, 3 önálló szál falkábel van benne, és nem emlékszik, melyik drót hova ment. Egy fekete, azon fázis van, a másik kettő kék. A próbalámpa (az izzószálas) a fázis és mindkét kék között világít, azaz valahol össze vannak kötve egymással és a nullával, nem is túl messze, mert kicsi köztük az ellenállás.
Pár méterre tőlük van egy lámpahely, ahol egy olyan lámpa volt, aminek saját, zsinórral huzogatható kapcsolója van. Ide is két egyforma szürke falkábel megy, amiken nem mérek semmit. A helyzetéből azt gyanítom, hogy ezt a lámpát az előbb említett kapcsoló működtette hajdanán.

Nagyobb elosztó doboz nincs a lakásban, csak magasan néhány 70-es köralakú doboz gipsszel telenyomva, közülük az egyikben egy elektronikus csengő belegipszelve. Gondolom mondanom sem kell, hogy ez a csengő nem működik. Bárhol hozzáérintve feszültséget jelez a fázisceruza.

A legfőbb problémám, hogy hogyan döntsem el, hogy a két kék közül melyik a nulla, és melyik a védőföld? Tudtok erre valami megoldást?
Ha megvan, melyika védőföld, utána még további méregetéssel fel kell derítenem a ház huzalozását a helyreállításhoz, lehet, hogy lesz még további problémám.
(#) pipi válasza pls hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
A villanyóránál kellene lenni nullabontónak. De csak teljes áramtalanítás után bonthatod !!!!
Áram alatti nullabontásnál nagy bajt csinálhatsz!!!
Utána multiméterrel meg jó hosszú kábellel kimérheted, vagy másik működő konnektorhoz képest, már ha az szabályosan van bekötve...
(#) gyuszo válasza pls hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Ilyen esetben hívj ki egy villanyszerelőt és egy FI-relét is szereltess fel egyúttal.
Ha valahol feszültség alá kerül a védővezető abból nagy baj lehet.
Hidd el, megéri.
A Fi-relé bontja a nullát is. Ez segítség.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) pls válasza sany hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Nekem a H tarifa felszerelése miatt kellett az oszlopról bejövő alu légvezetéket vastagabbra cserélni pár éve.
Fa óraládám van, és ebben van az A és B tarifa, a H óra már nem fért bele. Nem vették felújításnak, elfogadták, hogy a H tarifát egy másik, szintén fa ládába tegyem. Csak annyi volt a kikötésük, hogy szorosan a meglévő láda mellé tegyem, nem lehet a másik falon. És még azt, hogy egy általuk javasolt gomba és tűzvédő szerrel kell átfestenem a fát.

Szerintem a mért oldalon lévő alu vezetékeket már te magad is alakíthatod, akár távolabb is az óraládától. Ahol alkalmas, elvágod az alu vezetékeket, felszerelsz oda egy dobozt, kisautomatát teszel rá (és tanácsos FI relét is tenni rá, ha még nincs Fi reléd valahol felszerelve). A kisautomatába bemegy az alu, és a másik felén rézzel viszed tovább.

Nekem ez úgy van megoldva, hogy közvetlenül a mérőórák ládája fölött van egy másik faláda, abban biztosítékok, ahogy az előbb írtam. Ide jönnek a szolgáltató mérő utáni alu vezetékei, és innen már oda és olyan vezetéken viszem tovább, amilyennel akarom. Az órák ládájában mindent plombáltak, a felsőt meg szabadon alakíthatom. Még az sem probléma, hogy a ládáknak közös ajtaját csináltattam.

Családi házban lakom, ugyanez egy többlakásos helyen hogy megy, azt nem ismerem.
(#) pls válasza pipi hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Sajnos a villanyóra egy közös ládában van a házban, lezárva, ahhoz nem férek hozzá.
De ha hozzá is férnék, nem csinálhatok áramszünetet 12 lakásban.
Valami egyéb módon nem tud valaki valamit?
Egyébként amennyire szabálytalan minden, abban sem vagyok, hogy a nulla bontónál van közösítve. És hogy minden lakás külön, vagy emeletenként, vagy az egész ház együtt.!
(#) sany válasza pls hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Idézet:
„Ahol alkalmas, elvágod az alu vezetékeket, felszerelsz oda egy dobozt, kisautomatát teszel rá (és tanácsos FI relét is tenni rá, ha még nincs Fi reléd valahol felszerelve). A kisautomatába bemegy az alu, és a másik felén rézzel viszed tovább.”


Ez sajnos számomra nem járható út. Ilyet nem csinálok.
Az a baj, hogy nem tudom milyen állápotban van a mostani alu az órától. Hiába húzom be az új vezetékeket, ha ennek a szakasznak az állapota nem a legjobb, az új rézhez képest.
(#) diamik hozzászólása Feb 25, 2023 /
 
Sziasztok.
Elég triviális dolog miatt írok ide, de mindenkinél van tapasztaltabb, szóval nálam is.
A helyzet a következő: a Szüleim házának konyhájába szeretnék beszerelni egy elektromos bojlert, első gondolatra valami hasonló teljesítményűt: Mini bojler.
A falban 1,5-es réz vezeték van. Én kicsit ódzkodom a dologtól, de papírforma szerint el kellene bírnia. Ugyanebben a helységben a 2kW-os vízforraló használata után meleg a csatlakozó (ebből is gondolom, hogy necces).
A bojler üzemideje ráadásul hosszabb, mint egy vízforralóé.

Vélemények?
Köszönöm, Miklós
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2023
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Saját példa: Munkatársam családja (gyereknek) vett társasházi lakást. Nem is túl régit. Gázbekötés ki, teljes villamosítás. Nem tudom, ki volt az elkövető. Elkezdték használni, hol itt, hol ott füstölög, kismegszakítók jobban szerettek alul tartózkodni. Elhívtak, nézzem meg. Igaz, volt 1f, 32 A.
Villanytűzhely, mikró, mosógép, szárítógép, itt-ott 1-1 fali fűtőtest de néha még kávét is akartak főzni.
Nem tudom, meddig tartott, mire bejött a 3 fázis, de az elvárások szerint még a 3f 32A is kevés lett volna.
(#) erbe válasza diamik hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
A linken található "Mini bojler" pontosan ugyanolyan átfolyó vízmelegítő, mint az említett vízforraló. Ha egyszer felmelegítette a 10 l vizet, ami nem sok, utána ez is csak addig fogyaszt, amíg vizet eresztenek belőle. Ha nincs más terhelés a vezetéken elbírhatja, de ilyen nagyobb teljesítményű helyhez kötött eszközökhöz teljesen külön vezetéket szokás kihúzni. Amelyik dugalj melegszik 2 kW terheléstől, ott valami baj van. Kis érintkező felület, korrózió okozta nagy átmeneti ellenállás, ...
(#) pipi válasza pls hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Nyilván a saját órádnál illene nullbontó...
Vagy 1 közös óra van?
(#) még1MbR válasza sany hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Akkor ki kell találni valami hibát, hogy kijöjjön egy szolgáltatói ember aztán a kezébe nyomni egy tízezrest és szépen beköti a mért vezetéket okosba, majd visszaplombál mindent.
Meglazulhat egy óracserekor gyengén meghúzott kötés a szolgáltatói kismegszakítónál, ami melegedést okoz és gyakran lecsap a kismegszakító az óránál... hmm?
(#) sany válasza még1MbR hozzászólására (») Feb 25, 2023 /
 
Ha jól emlékszem ilyen előszokott fordulni.
Következő: »»   913 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem