Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízszintjelző építése
Lapozás: OK   2 / 7
(#) moltam hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Meg lehet oldani egy potival és egy WC tartály úszóval is.
(#) diapostal válasza Gatery hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Láttam, hogy Gatery épített szintkapcsolót kindertojásból. Nekem egy 24V-os mágnesszelepet kellene kapcsolnom és valami nagyon olcsó megoldást kellene találnom arra, hogy egy tengervíz álló, sosem romlik el típusú házi úszókapcsolót szerkesszek. Az elektronikához nagyon alapfokon értek, így a kapcsolási rajzokat nem tudom értelmezni, ezért kérlek, hogy ha valakinek van türelme, akkor írja le nekem néhány szóban, hogy milyen alkatrészek kellenek és azokból hogyan lesz egy úszókapcsoló.
Előre is örök hálám.
(#) saba válasza diapostal hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Osszeszedtem egy "csomo" tudast a neten es terveztem egy vizszintjelzot. A mellekelt kapcsolason az erzekelesre kb 17KHz-es valtoaramot hasznalok (555 alitja elo) es detektalom a folyadekba kifolyt aramot (BC214C). Az 500Ohmos trimpottal lehet allitani az erzekenyseget. A kapcsolast a legjobb (mernoki) tudasommal keszitettem :yes:.
Tapasztalataim a kovetkezok:
- a szondak max 1-1.5m tavolsagra lehetnek az elektronikatol, mert a vezetek ellenallasa ilyen nagy frekvencian jelentosen lecsokken a viz nagy ellenallasahoz kepest.
- 4-5 ora mukodes utan mar a Golfbol kiszerelt szonda fem (szerintem sargarez) elektrodai erosen korodaltak .
Cikkek szerint, folyadekok vezetokepessegenek meresere kizarolag valtoaramot hasznalnak az elektrolizis elkerulese vegett. Pl. LM1830-nal kb 7KHz vagy a Radelkis OK-102/1 típusú konduktométernel 3KHz. Az elektrodak pedig nem oxidalodo anyagbol keszulnek. Az oxidacio valtoaram hatasara jelentosen csokken, de nem kuszobolheto ki.
Ezek utan szamomra, megbizhato es egyszeru megoldasnak talan az uszo, magnes es a reedkontaktos osszeallitas tunik. :yes:
(#) lala71 hozzászólása Júl 4, 2009 /
 
Helo! Szuksegem lenne egy olyan vezerlesre amely kepes minim ket viz szintet erzekelni es a hozza valo vezerlesre,rajzal es alkatreszmegnevezesekkel.Mindenkinek koszonom aki veszi a faradsagot es segit nekem.KOSZ!
(#) Zoli_bácsi válasza lala71 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Helló.

Legalább három téma van, ahová beírhattad volna a kérdést. Fölösleges volt új témát nyitni. Úgy tűnik nem használtad a kereső szolgáltatást. Nem vagyok moderátor, de igazán lehetne használni a keresőt, mielőtt témát nyitunk.
(#) MPi-c válasza lala71 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
Hasonló témák pl. (Kereső használatával! :nezze: ):
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Sebi válasza saba hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Igen. Az áramköröd jó, a váltóáram használata mindenképp előny. (valahol régebben én is csatoltam egy max-min érzékelésről rajzot, azon 50Hz-el tápláltam a szondákat, az is jó). Nekem a rozsdamentes acél (pálca) vált be.

Ha nemcsak kapcsolni kell egy szintnél, hanem mérni annak "magasságát", akkor a koaxiális szonda építése az (egyik) lehetőség. Fogsz egy 8...10mm átmérőjű csövet, a palástján készítesz jópár 3mm-es furatot. A belsejébe távtartókkal (végén is!) szigetelt merev vezetéket helyezel és ezt a "kondenzátort" teszed pl az 555 áramkörébe. A csőben lévő víz magassága - a dielektrikum változása miatt - változtatja a kapacitást, ezen keresztül az 555 frekvenciáját. A kimeneten - némi integrálással, analóg műszerrel - a magassággal egyenesen arányos értéket kapunk.

Jó az úszó-mágnes kombináció is, de a reed helyett én inkább Hall-elemet használok...
Ezenkívül megoldást jelet az ultrahangos távolságmérés is pl egy kút vízszintjének mérésére.
(#) otto54 válasza MPi-c hozzászólására (») Júl 5, 2009 /
 
Hello!

Egy "régi" ipari megoldás itt van lerajzolva. Ennél nincs lerakódás az érzékelőkön.Bővebben: Régi ipari megoldás
(#) olaj76 hozzászólása Júl 17, 2009 /
 
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy,hogy tudnám megoldani az autóm kiegyenlitő tartájának a
vizszintjelzését. Zárt rendszerü,tartályban benne az érintkező.
(#) zolika60 válasza olaj76 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Próbáld meg ezt.Bővebben: Link
(#) olaj76 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Köszönöm! Megpróbálom.
(#) VulpiusMester hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Sziasztok!

A házunk mellett a föld alatt van egy 5 m3-es (kb 2,5 m magas) puffertartály (a kúthozam kicsi azért kell), melyet egy szivattyú tölt és egy házi vízellátó fogyaszt.
Ennek a szintjét szeretném lehetőleg folytonosan (úgy értem nem lépésekben) mérni a házunkon belül (a tartálytól légvonalban 8 méterre).
Jelenleg "mechanikusan" mérem egy tetőléccel (az aknát felnyitom ledugom a lécet és megnézem, hogy mennyire vizes), csak kicsit nehézkes (főleg télen amikor 50 centis hó volt az aknatetőn).
Nem értek az elektronikához, viszont egy ismerősöm igen, ő csinálná meg.
Elolvasva a tanácsokat a szondás megoldás (elérte vagy sem jelzés) nem teljesen jó az elektrolízis (egyenáram) és a lépcsőzetes mérés miatt.

A folytonos mérésre két ötlet tűnik jónak az egyik a sebi által írt koaxális szonda (ezt kb 30%-ig értem) a másik a hidrosztatikai nyomás mérése nyomásszenzorral (a házi barométernél volt említve: MPX20).
Szerintetek megoldás a működésbiztosabb, olcsóbb, egyszerűbb?
A nyomásszenzort vajon bele lehet lógatni a vízbe (a tartály alján lenne)?
Az 555-ös (lásd sebi) mire jó, és mennyibe kerül?
(#) Ronin hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Nálam egy ilyen bonyolult szerkezet méri a padon lévő víztartály
vízszintjét. Gondolom nem kell elmagyaráznom hogy működik.

Bonyolult.JPG
    
(#) sprofan hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Az nem jelent problémát ennél a kapcsolásnál Bővebben: Link Hogy a tartály egy fém tartály, ami a földön áll? Bár galvanikusan le van választva a hálózatról az áramkör, de még is csak az anód lesz a tartály ami a földön áll, tehát ez nekem így kicsit zavaros. Továbbá, hegesztő huzalból hajtogathatok elektródát? Tehát az nem fog korrodálódni ugye? Mert elvileg nem kéne.
(#) moltam válasza sprofan hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
A GND az nem a valódi földelés az a táp negatív ága azaz a tápra kötött tartály és a föld között nem folyhat áram.
(#) _JANI_ válasza sprofan hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Idézet:
„Például vízhez rézelektróda a jó és nem vas a korrózió miatt.”
(#) szendru hozzászólása Ápr 5, 2010 /
 
Készítettem egy vízszintvezérlést, vízszint érzékelő is tartozik hozzá. Sok, itt felvetett kérdés megoldható vele ***** apróhirdetésben kérem, de nem itt! Moderálva -- vicsys

gy3k.jpg
    
(#) moltam hozzászólása Ápr 8, 2010 /
 
A mellékelt fájlban van egy gyári GANZ vízszintmérő, de csak kételektródás. Ha a vízszint a MIN. elektródáig csökken, meghúz a beépített relé, amivel szivattyút vagy mágnesszelepet lehet vezérelni.

idvedm.pdf
    
(#) szendru válasza moltam hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
A gond ezekkel csak az, hogy elektródákat kell összeállítani, kiépíteni vezetékezéssel. Általában szilikonos, vagy teflonszigetélésűt javasolnak, , amellett a jelzett vezérlő csak annyit csinál, hogy egy beállított szintcsökkenéskor beindít egy szivattyút. A kérdés ennél jóval összetettebb egy közepes hozamú kútnál és egy kiegészítő puffertartálynál. Ennek megoldására vezérlőt iskészítettem, ami mind a ciklikus, de nem kapkodó üzemet, mind a kis házi vízmű stabil, eszközvédett üzemelését megoldja...
Emellett egyéb illesztő elemekkel számtalan okos felhasználás lehetséges és már kész jelet ad, nem egy valamekkora ellenállást, amit a vezető folyadék képez (vizet nem bontja, nem kényes a korrodálásra, nem kényes az elhelyezésre, elektróda távolságokra, nincs közös elektródapont, vezető, vagy nem vezető tartály, stb.stb.).
(#) euroset2 hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Kedves Fórumozók

Egy kapcsolási rajzra lenne szükségem - ***

Adott egy víztartály, amiben 10 lépcsőben található 10 elektróda, a vízszint méréséhez.
Onnan távolabb lenne szükség a kijelzésre, 10 LED diódával. Azonban két dolog lenne fontos:

1. egy időben csak egy LED jelezzen, tehát az a LED amelyik szinten legfelül zár még valamely elektróda(tehát a folyadék legtetejét jelző led egymagában világít, s nem az összes többi ami még lejjebb van)

2. a két egység összekötése minimális érfelhasználású kábellel legyen összekötve, tehát semmiképpen sem 10x2 érrel, hanem lehetőleg 3-4 ér maximum.

Van valakinek ötlete ? ***
(#) euroset2 hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Ja és még egy lényeges dolog: az áramkör ne jelezzen azonnal a változásra (mozgó tartály - "lötyögés"), hanem valamilyen módon mondjuk csak 10 másodpercenként érzékeljen változást.
(#) csabee hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Üdv!
Nekem egy olyan ketyerére lenne szükségem ami egy kétméteres vízoszlopot 5 vagy 10 cm-s felbontásban tudná jelezni a szintet...
Sok jó megoldást találtam a vezérlésre de nekem csak az kell, hogy az aktuális szintet mutassa a nyomáskapcsoló mellett. Egy szál kéteres vezeték (telefon bekötő zsinór) menne a kútba (16m) és 60m a kapcsolóig.
(#) szendru válasza csabee hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Kedves csabee

A kezdő mondatodból igen nehéz kihámozni, hogy mit akarsz, de valószínűen azt, hogy a kutadban kb. 2 m-es vízszint alakul ki és a szivattyú működési gyakoriságának függvényében ez a vízszint erősen ingadozik (valószínűen kis hozamú a kutad). Ezt az ingadozást akarod követni, ha jól értem, 5-10 cm-es felbontásban. Mivel azt írod, hogy csak jelezni akarod az aktuális szintet, fogalmam sincs, a továbbiakban mit akarsz csinálni, ha pl. 40 cm-es szintet jelez ez a kijelző - a nyomáskapcsoló mellett. Pl. ha a vízhiány észlelésekor, ami a nyomáskapcsoló leoldása miatt történik, odamész a kijelzőhöz és konstatálod, hogy nincs víz a kútban? Szóval le kellene írnod, milyen eszköz(ök) áll rendelkezésedre, mit értesz jelzés alatt.
Emellett az általad jelzett kritérium, azaz, hogy mindezt 2 eres vezetékkel kívánod megoldani, egy olyan komoly digitális érzékelő és soros információátviteli technikát kíván meg, ami -költségét tekintve aránytalanul magas a kívánt igényhez. Ezek csak feltételezések, ha részletesebben leírod, mit akarsz és mi áll ehhez eddig rendelkezésedre, akkor gondolkodhatunk egy elfogadható megoldáson.
(#) csabee válasza szendru hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Bocsánat de nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult dolgot szeretnék össze hozni!!! A kút vízhozamával semmi gond és ha kevés lenne a víz akkor nem indul el a szivattyú... Erről a kérdésről ennyit. Nincs szükségem drága digitális kütyükre, szerintem ennél egyszerűbben is meglehet oldani. Itt a fórumon nagyon sok kreatív ember megfordul és jobbnál jobb ötleteik vannak még a rázósabb kihívásokra is.
Az első 80-cm nem is igazán kell, hogy jelezve legyen. A kijelzés történhetne PL: ledsorral mintegy kivezérlés jelző a kéteres vezetéken meg kaphatná a jelet. PL: 5-centinként reed cső egy vékony falú csőbe, kívülről pedig kis mágnessel szerelt úszócskák kapcsolják be őket. Mindig más ellenállás értéket küldve a ledsornak.
Szerintem ezt meglehet oldani két vezetéken, nem? Persze a 60-méter vezeték ellenállását is bele kell kompenzálni. Remélem most világosabb voltam, hogy mit is szeretnék... Azért vetettem fel a kérdést, hátha van valakinek jobb ötlete...
Köszönöm a segítőkész szándékodat...
(#) szendru válasza csabee hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
"A kutya az érzékelőknél van elásva", ugyanis el lehet képzelni gyöyörű elveket, a gond, hogy bármilyen ilyen elképzelés az érzékelő(k) kivitelezésénél bukik el. Mondjuk, működik 3 hétig, aztán vége. A víz ugyanis vízköves. Ezért nem véletlen, hogy minden gyári érzékelő (pl. a gyári búvászivattyúk szintre billegő kapcsolói) komoly műanyag tokozásban vannak,egyébként 2 hét alatt beragadnának. Tehát lehet ötletes, olcsó elektronikát "összebütykölni", a gond a házilagos érzékelők gyors elhasználódásában jelentkezik, és akkor az egésznek annyi. Ha beleolvasgattál a témába, konduktív (vezetésen alapuló) érzékelőkhöz kisfrekvenciás jel kell, mechanikusan érzékelő - azaz egy kontaktust biztosító érzékelők kompakt kivitelezése pedig házilagosan nehéz, ha több évig akarod működőképesen használni. Áthidaló megoldás, ha boltban kapható kis mechanikus működésű érzékelőket veszel (~ 1.500.-/db) és ezeket fűzöd fel egy ilyen érzékelő áramkörre. Itt is első probléma (ha csak két vezetéket akarsz) a tartósan vízmentes összekötés beiktatott ellenállásokkal (pl. zsugorcső), de biztosítanod kell az érzékelők stabil pozícionálását is, mert ha össze-vissza állnak, hamisan érzékelhetnek. Második probléma, hogy a hurokellenállás változásának LED-es kijelzése móricka áramkörrel nem oldható meg, ehhez úgynevezett komparátor áramkör kell, régen ehhez az analóg Whiston hidat használták és ennek kivitelezése is megkíván némi elektronikai ismeretet. Úgyhogy az általad elképzelt szintjelzőt ne keverd össze a sok helyen olvasható kis akvárium jelzőáramkörökkel, amelyeknek szintén az érzékelők előbb-utóbbi eloxidálódása okoz gondot, más megoldással viszont ott sem 2 vezetékkel hozható össze a dolog.
(#) Inhouse válasza csabee hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Ez a reed csöves dolog nem is hülyeség.
Fogsz műanyag csődarabokat, 10-15cm-eseket. Bele egy reed cső, vezetékráforrasztás után, a műanyagcsövet megfúrod alul felül és egy kötegelővel lehúzod a vezetéket a csőfalhoz (tehermentesítés), aztán kiöntöd epoxigyantával, vagy műgyantával...
Persze a kábelre folyamatosan rakod fel őket adott távolságra. Lehet többeres vezeték és akkor mind külön szálat kapcsol, vagy az ellenállásos technika 2 éren.
Alul egy kis darab kiöntetlen részbe fúrsz egy lukat, egy erős damillal oda kötöd a kis mágnest is tartalmazó kemény hungarocell darabot, vagy ilyesmit. A damil hosszát úgy kell megválasztani, hogy amikor a víz felhajtóereje megemeli, akkor oda essen a reed érzékelési területére.
Arra ügyelni kell, hogy a mágneseket ne akadályozza a kút fala. Esetleg lehet egy merev rúdra rakni az egészet és úgy rögzíteni. Így a kábel sem lesz terhelve...

Üdv
Inhouse
(#) csabee válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Üdv!
Végre valaki kapiskálja, hogy mire is akarok kilyukadni...
Némileg értek az elektronikához (hobbista vagyok és szorgalmas után építő). Építettem már ezt-azt PL: forrasztó állomást, ST151, labortáp, és még sok egyszerű kütyü...
A damil helyett én kis karocskákra rögzíteném a hungarocelt. Így biztos, hogy a relének simul a mágnes. A ledes móricka áramkör helyett lehet analóg műszer is a monitor. A ledes azért mégis csak szinpibb...
Ha lesz időm holnap leskiccelem az érzékelő elképzelésemet...
Köszönöm a bátorító szavakat...
(#) Inhouse válasza csabee hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Direkt írtam damilost. A karos nem lesz jó szerintem. Bonyolultabb, megbízhatatlanabb... Ha kicsit is megakad, nem lesz jó. A damilnak nem fog ártani a víz, nem rozsdásodik, nem vízkövesedik, az alga sem fogja le. Egy dolga van, hogy adott pozícióig engedje emelkedni a mágnest, visszafelé pedig ne essen le. Egy jó mégnessel és reed-del több cm-ről is fog kapcsolni...még inkább ez lesz a gond, nem az, hogy pont oda essen... Hopp, bár egymáshoz képest a pozíció fontos a kapcsoláshoz. Bár, ha erős damilt választasz, akkor nem fog elcsavarodni. Mindenképpen érzékeny kell, és ki kell játszani az a pozíciót, ahol van kis játéka és mégis kapcsol.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Móricka rajz.

kut.gif
    
(#) csabee válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Persze, rosszul gondoltam! "Hát a kútba, nincsenek is hullámok... "
Igen, ilyet akartam rajzolni én is, de megelőztél.Köszi...
Ha az érzékelőket sikerül kb 5 centinként elhelyezni akkor ez a kérdés megoldva. Már csak az a kérdés, hogy milyen fajta legyen a ledsor(akkuőr vagy kivezérlésjelző vagy talán valamilyen más) elektronikát használjunk-e fel monitorozásra? Persze aminek két szállal meglehetne oldani a vezérlését, ami összesen 60m-t jelent.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem