Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Érzékelőkkel teli bőrbe bújnak a NASA robotjai
Érzékelőkkel teli bőrbe bújnak a NASA robotjai
Beküldte: Topi, idő: Máj 26, 2005, forrás: sg.hu
Vladimir Lumelsky, a NASA Goddard űrrepülési Központjának technológusa szerint a robottechnika jövője egy érzékelőkkel ellátott burkolatban rejlik, ami - akárcsak az emberi bőr - képes környezetének érzékelésére. Lumelsky - aki nemrég még a Wisconsin-Madison Egyetem professzoraként tevékenykedett - elkezdte laboratóriuma felállítását a fent említett, általa "high-tech bőrnek" nevezett technika kifejlesztése érdekében. A technikának különösen nagy szerepe lehet az emberek és a robotok közös munkájának elősegítésében. "A robotok egyedül már egészen jól mozognak, különösen akkor, amikor semmi nincs az útjukban" - magyarázta Lumelsky. Mindazonáltal a környezet változásaival ez az idilli összkép alaposan romolhat. "A robotoknak képesnek kellene lenni a reagálásra, azonban ez a mai gépekre nem jellemző" - mondta. "Ez az, amin változtatnunk kell."
Bár a számítógépes látás területén hatalmas előrelépések születtek, maga a látás még messze nem elég. Az ember képes látás nélkül is túlélni, tapintás nélkül azonban esélytelen lenne. A bőr összességében egy hatalmas érzékelő, testünk legterjedelmesebb érzékszerve. Innen származik tehát Lumelsky ötlete a robotbőr kifejlesztéséről. Az anyag prototípusa, amivel a technikusok beborították robotjukat több mint 1000 infravörös érzékelőt tartalmaz, melyek felismerve a különböző tárgyakat, információt küldenek a robot "agyába", ami feldolgozva az adatokat milliszekundumok alatt mérlegel és reagál. A jelenlegi prototípusnál az ütközések elkerülésére összpontosítottak. A [link=[%pics%]115088main_vlad_skin.mpeg]videófelvételen is látható[/link] kísérletben egy jókora robotkar mutatja be, hogyan lehet a bőr alkalmazásával biztonságosan megosztani egy szűk teret két emberrel, miközben balról jobbra mozog. A gépet úgy programozták, hogy ha nincs előtte akadály, akkor a legrövidebb úton tegye meg a távolságot, azonban az emberek jelenlétében a robotkar óvatosan kikerüli "dolgozó" társait, miközben továbbra is célja felé halad.
A jövő prototípusai valószínűleg jóval nagyobb érzékelő sűrűséggel fognak rendelkezni, ami még nagyobb ügyességet biztosít a robotoknak. Először azonban a mostani prototípust kell mindenre kiterjedően kipróbálni. Ez különösen vonatkozik azokra a plasztik modulokra, melyek a bőr elektronikáját rejtik, hiszen ennek ellen kell állnia az űr viszontagságainak, beleértve a sugárzást valamint a szélsőséges fény- és hőváltozásokat, melyek a szomszédos bolygókat jellemzik. Emellett jelentős akadályt jelent az elektronika nagy felületű anyagba való beágyazása, illetve annak megoldása, hogy a bőrt mint egy tapétát nyomtatni lehessen. Elég sok munka vár még a fejlesztőkre a mozgás tervezés és az intelligencia terén is, tette hozzá Lumelsky.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem