Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Mustang75 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2019
Köszi pucu, úgy csináltam ahogy írtad és úgy tűnik bingó végre. )
A két Kf meghajtó FET egyik (C111) 3.3uf tantálkondija adta meg magát.
Egyébként is gyanús volt nekem mert valahogy "féloldalas" volt a rádió. Tehát akármikor szakadt a hurok csak a felső húsz csatornára húzott be és mindig az alsó húsz szállt el.
Egyenlőre egy kisebb tantált illesztettem mögé ideiglenesen de párban fogom cserélni ha szerzni tudok a héten.
(#) pucuka válasza Mustang75 hozzászólására (») Feb 5, 2019
Idézet:
„az antenna illesztetlensége esetleg befolyásolhatja e még Pll hurok stabilitását ezeknél a rádióknál”

Semmilyen rádiónál nem kéne, hogy legyen. Közvetve persze lehetséges, de akkor ott más baj is van.
(#) Mustang75 válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 30, 2019
Köszönöm a segítséget
Sikerült a gyanús elektorit 4.7uf-47uf kondikat pótolni, ezzel meg is oldódott a probléma úgy tűnik hogy jó lett. Most tesztelem.
Érdekességképpen rámértem ezekre a kondikra multiméterrel és nem hogy kevesebb de több a kapacitása 10-15%-al a névlegesnél.
Szeretném még kérdezni hogy az antenna illesztetlensége esetleg befolyásolhatja e még Pll hurok stabilitását ezeknél a rádióknál?
(#) dokidoki válasza Mustang75 hozzászólására (») Jan 27, 2019
A PLL -VCO rész, az a fém árnyékoló lemezzel körbevett és viasszal kiöntött egység. Ennek a sarkában elhelyezkedő L302 tekercs a lényeg. Ennek a vasmagját kell igazítani egy kicsit.
Igazából rá kellene mérni a C310 "meleg" pontjára egy multiméterrel, miközben a rádió közepes frekvencián parkol (27.205MHz 20CH) ekkor ott 3,5-4V-ot kellene mérni. Illetve akkor is meg kellenne mérni, mikor egyértelműen kiakadt helyzetbe kerül a PLL-hurok. Ekkor 0V vagy 8V körüli érték kerül oda. A LC7132 LD kimenete mutatja a szintézer hurok zárt helyzetét, ez a 14lába. Ezen a lábon keresztül kerül engedélyezésre - tiltásra az adásra kapcsolás is.
Szóval, ha nem kerül elő belőle egy hibás alkarész, akkor egy multiméterrel meg egy vékony hangolópálcával beállítható a rádió. Mást nem érdemes eltekergetni rajta.
(#) Mustang75 hozzászólása Máj 24, 2018
Sziasztok!

Megoldódott, egy szinte láthatatlan forrasztási felrepedés okozta a kellemetlen problémát. A NYÁK árnyékolás és a rádió sasszija között amit csak újra kellett pacáznom. A zárt hurok, illetve a végfok körüli védelem vezetett helyes irányba. Köszönet Kera_Will
(#) Mustang75 hozzászólása Máj 15, 2018
Köszönöm mindenkinek.

A készülék egy Midland Alan 27E
Egy korabeli 50 ohm balkon antennát kötöttem rá amit korábban egy kivezetett csatis kézibeszélő (BRG visszhang) típusú rádióhoz használtam, csak ugye már akkoriban sem hangoltam mert átszólt a szomszéd épületig és annyi pont elég volt a körülményekhez képest.
Jelenleg ott tartok hogy megtaláltam az adatlapját, és belenézek a rádióba.
Tehát lehetséges lenne hogy barkácsolt az antenna, s nem igazán zárt a hurok és ezért nem engedi alacsonyabb frekin adni?
Jelenleg autó akkumulátorról tápolom. Vételi zaj minden csatornán van már bekapcsolás után, és körülbelül a 27-től kezd el szaggatottan fulladozva bekapcsolni a végfok adáskor.
(#) Kera_Will válasza Mustang75 hozzászólására (») Máj 15, 2018
Idézet:
„kb 5 percig kell várni hogy "bemelegedjen" és alacsonyabb 1-28 kanalon adni tudjak vele. A harmincas csatornákkal nincsen gond.”

Lehet a PLL hurok kevésbé tud behúzni az alsó frekiken.
Jobb esetben a PLL áramköre külön jelet ad ki magából , hogy a hurok zárt és stabil.
Ez a kimenet vezérelheti az adó PTT ágát.
Ezzel biztosítják az adás oldalon a még lengedező PLLből ne menjen ki sávba ez a lengedező adási frekvencia.
Meg kellene keresni a PLL IC adatlapját és a CB elvirajzát is.

A PLL hurok szűrőjében lévő gondikat érdemes meg nézni , cserélni.

De ha nem jól illeszkedik az antennád akkor jobb esetben az ADÓ is letiltódhat mert a belső védelem beindul.
Rosszabb esetben meg elszáll a végfokod mert nincs magas SWR elleni védelem beépítve.
Nem írtál konkrét tipust , így nehezen beazonosítható az eszköz.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015
A magnetic loop tulajdonképpen egy nagy jóságú páhuzamos rezgőkör.
Felületesen átfutottad az írásokat.
Nem baj ha a videókat meg nézed ott sokkal látsz.
Persze bocs , hogy anglis nyelvű ... sajna a világ már ilyen ...
Rezgő kör áll egy kondenzátorból és tekercsből .
Ezek párhuzamosan vannak kötve.ideális esetben nincs veszteségünk.
Valós esetben veszteségek is fellépnek az alkatrészeken, ezek csökkentik a rezgőkör jóságát.
Jóság vagy jelölve Q nem más mint rezonanciafrekvencia és sávszélesség aránya.
A valós rezgőkörnek van sávszélessége .
A mágneseshurok antenna esetén a veszteségeket csökkentve az LC körünknek magas lesz a Qja mint jóság.
Ezzel a sávszélessége kicsi. Ezért lesz szükség a néhány csatornánkénti újrahangolásra.
Mert a következő csatornán pár 10kHz távolságra sokszorosra nő az SWR értéke.
Pl.: 1000 jóságnál a sávszélesség B = f/Q 27000 kHz / 1000 = 27 kHz ez majdnem 3 CB csatorna távolság.
500 jóság esetén pedig kb 6 csatorna távolságik lehet jó a beállítás. CBk lépés köze csatorna távolsága átlagosan 10kHz .

A rezgőkör egyik eleme egy viszonylag vastag átmérőjű cső, koax, bicikli kerék, ...stb.Méretét a frekvencia tartomány határozza meg mert kb ötöd , tized hullámhossznyi a kerülete.Átmérő növelésével a jósága növekszik meg persze korlátok között.10-50 mm között változhat igaz ezt a beszerezhető anyagok ára lehetőségek korlátozzák leginkább + műhely munkák igénye.
Ez az egymenetes tekercs.
Ezzel párhuzamosan kötve van egy kondenzátor.
Ezzel hangolható be az antenna kényelmesen rezonanciára , adáskor SWR minimumra.
Vétel esetén zaj maximumra.
27 MHz esetén kb.: 3 - 50 pF közt elég ha változik.
Igaz ennek a rezgőkörnek több kilo ohm az impedanciája.
Ezt a megfelelő becsatolással Gamma/induktív hurok ...stb 50 ohmra redukálható .
Így nem lesz gond az illesztés.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015
mágneses hurok antenna is szóba jöhetne !
Volt itt sok érdekes tapasztalat a vele való játékkal CB sávon is , csak vissza kellene keresni a CB-s topikok közt.
Igen persze ahhoz az SWR mérő fontos kellék.
Habár egyik ismerősöm több teherautó tetejére is felrakta a ferde csapott szélterelő mögé.
Igaz így kisebb jóságú lett és szélesebb sávban sugároz, nem kell hangolgatni állandóan.
Kis teljesítmény miatt a kondenzátor kivitele se kritikus átütési szilárdság miatt.
Kb.: 50-60 cm átmérőjű vastagabb koaxból már legyártható.
Persze ennél lényegesen egyszerűbb megoldás a tripleg vagy bármely körsugárzó antenna.

10 méteres amatőr sáv az 28-29,7 MHz közt van.
Alatta a ~11 méteres CB SÁV helyezkedik el 27MHz körül.
Ami mágneses hurok antenna 10m sávig készül/ajánlják azzal lehet 11 méteren is dolgozni.
Nem sok különbség lesz az értékekben méretekben.

Alexloops

Kézi rádió erkélyről 1 2 W és Argentína és Brazília közt na jó SSB és amatőr sáv de ha pattan a nagyfreki akkor tud nagyot mg kicsit is pattanni !

28MHZ és 27 MHZ közt nincsenek hullámterjedési különbségek .

Brazil- Atgentin QSO Magnetic loopal 28 MHzen

Mi is ez a Magnetic LOOP?
(#) laszlo29 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 3, 2012
Szia! Nem hülyét (személy!!!) legfelebb hülyeséget!!! Kezdjük azzal, hogy visszaolvasol egy kicsit arra a részre, ahol nekem is "feldobják",hogy esetleg DX-elésre próbáljam ki. Aztán gugli a barátod, keress rá egy kicsit az ML vagy mágneses hurokantenna kulcdszavakra, ahogy én is tettem. Azután már csak azt kell eldöntened, hogy pontosan mit is akarsz hallgatni, mert az sem mellékes, hogy mekkora legyen az antennád "sávátfogása" de neked lényegesebben könnyebb dolgod van, mint nekem volt, mert csak vételre akarod használni, és nem kell tökölnöd a jó swr beállitásával is! Ha ezeken túl vagy, akkor rátérünk, arra, hogy milyen drótod van, és mennyi helyed az antenna számára! A rádiót bőviteni kár az az ic(7809) a tápstabilizátor, jut eszembe, hogy akksis tápláláson még nem gongolkodtál? Hogy örülhettek gyerekoromban nekem 28 megán a rádióamatőrök, mikor "ráakasztottam" a nagy huzalantennát az ilyen készülékemre, vételben nagyüzemben termelhettem nekik a zajt.
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 3, 2012
Idézet:
„Szerintem ehhez a rádióhoz a legjobb lenne a mágneses hurokantenna”

Jó jó végülis mint szelektor, nagy jóságú LC kör.
Nem tudod illeszteni normálisan.
Mihez képest és hogyan? Játszani lehet vele ha ráérsz.
Az 1 db oszcillátornak és végfoknak is használt tranzisztor kollektor körét kell valamilyen R+/-X impedanciájú antennához kötni.
Az ML antennádat az állandóbbnak mondható 50 ohmos kimenetű végfokodhoz se egyszerű behangolni.
(#) Marczilla válasza laszlo29 hozzászólására (») Feb 3, 2012
Igen, Morze jelek, nem a pcnek a jelei, hanem sima morze jelek a súgás alatt. Ez az mágneses hurok antenna hogy készül? " bocs ha hülyét kérdezek." Neten van róla kép?
7809ic. megnézem, ezt a cb rádiót lehetne bővíteni?
Pcvel csak azért kötöm össze, hogy fel vehessem az adást .Marci
(#) laszlo29 válasza Marczilla hozzászólására (») Feb 3, 2012
Morse jelek??? CB sávban nem használunk olyant, igen szélessávú lehet a vevőd. Sokmindent nem tudsz tenni a rádióval, csak azt, hogy építesz hozzá egy mágneses hurok antennát, olvass visszább, és megtalálod az írásomat róla! Miért akarod rákötni a számítógépedre?
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 3, 2012
Szia Marci! Nos leírom neked a gyermekkori tapasztalataimat ezzel a rádióval kapcsolatban! Akkoriban volt még nálunk egy helyi teherfuvaros cég, na őket hallgattuk AM-ban. A rádiók ládaszámra ették a 9voltos elemeket. Mikor a szüleink megunták az elemek pótlását, akkor határoztuk el,hogy csinálunk a rádiókból "stabil rádiót" az akkori kínai piacról vettünk az általad említett változtatható feszültségű "adaptert".A rossz szűréstől a rádió zúgott, adásban, vételben is hallhatóan. A 12voltos állást ki ne próbáld, mert nálunk az egyik rádió halálát okozta! Nagyobb antenna, talán adásban lenne szerepe, de valóban méretezettnek kéne lennie, bár az impedanciáját nem tudni a rádiónak. Szerintem ehhez a rádióhoz a legjobb lenne a mágneses hurokantenna, én is elkészítettem, kézirádióhoz nagyon jó, bár az én rádióm nem gyerekjáték adás és vétel oldalon is tartalmaz kvarcot. Tehát: mindenféleképpen szükséged lesz egy 7809ic-re az antennát meg próbáld ki! Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 23, 2011
Szia!Köszi a jókivánságot,és viszont kívánom én is.Én úgy vettem észre,hogy itt borsodban ak22FM a külföldi kamionosoknak a mi USB40-ünk,mert "kollegu"-ként emlegetik egymást,és majdnem minden,beszélgetésükben benne van a "poliszu police"STB szó,ezek szlávok,de FM-ben gyakran hallok német,angol kamionosokat is,és a fene tudja,hogy még milyeneket.Nincs olyan óra,hogy ne oldana fel a zajzáram,valamilyen beszélgetés miatt.Ha magyarokat hallok,akkor,visszaszólok nekik,ha nincs magyar,akkor beleszólok,hogy van-e,és néha visszaszólnak,de stabillal még nem sikerült beszélnem.Az antennámnak(hurok),jelenleg dél,délkelet felé van "szabad kilátása",sajnos,ez most süket a hármas pályára,de arra ott van a másik antennám.Üdv:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 23, 2011
Hajrá ! Csak így tovább !
Örülök , hogy sikerül előbbre jutnod a ML technikában!
További hasznos kisérletezést és sok sok DXet !
Ezek szerint nem hiába említettem meg a lehetőséget.

Igen sokkal csendesebb mert a hurok az elektromos erőtér vonalakra rövidzárat jelent.Inkább a mágneses erővonalakat választja ki.Ahogy a neveis mutatja mágneses.
Minden egyébb hurok antenna csendesebb a nyitott társaikhoz képest.
(#) laszlo29 válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 22, 2011
Sziasztok!Nos akkor leírom tapasztalataimat a mágneses hurok antennával.A nagy hurkom vízvezetékszerelési rézcső(a rézzel jobb a hatásfok,mint aluval)2méter a teljes hossz.Nem volt vastag koaxom,ezért,ami jó volt,próbálgatni hosszútávon,nem lett volna jó,és időjárásálló,ezért gugli a barátom,és kerestem más fajta illesztést.A ferrit gyűrűs mellett döntöttem.Nem szívtam tovább, a lepkefogóval ezért,lemondtam a távhangolásról,addig kisérleteztem kétoldalas nyáklapból készíteni fix kondit,amíg "sávközépre"jó lett az SWR. Az SWR elfogadható még lentebb öt csatival is,de vételben akár még lentebb is.Feltettem a tetőre....brutális vételben nem érzékeny annyira a környező elektrmos zavarokra.De az irányhatása miatt jó lenne forgatni.Végül lehoztam,és maradt az erkélyemen,mint másodantenna a kis kézirádióm számára,és arra vár,hogy az irányából legyen lehetőleg minnél távolabbi magyar adás,hogy ki legyen próbálva adás közben is.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 16, 2011
Szia!Úgy látom,hogy még egy problémámat megoldottál,erre nem is gondoltam!Jelenleg 22csatis rádióm van,a plusz öt pikoval kényelmesen tudok hangolni,még a "22-es" felé is.A kapacitás a program szerint 1-22 csatornáig 0.4pF -al változik,ez igaz is,csak a hurok méretéből adódóan az egyes csatira kell 9.5pF,ez nálam kb majdnem teljesen becsukott forgó plusz hozzá még az 5pF.(Kezdő CB-sek hol vagytok,nincs egy rossz alufelnitek,kétoldalas paneletek,alulemezetek,pár darab hatos csavarotok,és hatos anyátok és egy seprűnyél tartónak?Én két hónapja vettem a v....erán egy 2000huf-os cept-es CB-t,csak a mikrofon betétet kellett cserélni,és már működött is.Egyszerű tápleírással tele van a net,kábel, csati,se olyan drága,valahol én is elkezdtem!Üdv:Laci!
(#) Antennaman válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 13, 2011
Szia Laci!

Szerintem ha csak teheted állítva próbálgasd ezt a mágneses hurok antennát, mert fektetve max az eget valamint a földet látja, mivel a mágneses erővonalak ugye merőlegesek az egymenetes hurok síkjára. Ezen kívül annyira nagy a jósága, hogy rendkívül keskeny sávon működik, ez a gyakorlatban úgy jelentkezik 27 Megán, hogy szinte csatornánként utánna kell hangolni a forgó kondival. Kezdetnek egy bringának az alu felnije is megteszi, én pont mostanában kukáztam egyet. Egy régi Videoton 500pF-es forgót ki szoktunk lemezileg ritkítani pl. minden 2-ik vagy 3-ik lemezét hagyjuk meg. Ezen kívül mint írták a többiek is oldal irányba mindig forgatni kell, mert csak előre-hátra lát (merőlegesen a hurok síkjára) A fentebbi képeken azok a mini trimmer kondik már pár Watt RF teljesítménynél átütnek az emlegetett nagy feszültségek miatt. Viszont öröm vele hallgatózni olyan csendes nincs a bételben az a sok elektromos városi zaj. A kerülete talán nem is olyan kritikus mert a forgóval utánna húzunk csak az L-C viszony és így a jóság megy el kicsit.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 8, 2011
szia!Azt hiszem,hogy akkor "fektetve"erkélykorláttól kitolva,lesz elhelyezve.Amúgy megnéztem a táblázatot,nayábból ugyanaz a helyzet,csak a hurokanyag átmérő,és a kis hurok hossza nem stimmel.(a kis hurokra azt írja,hogy a tipikus,ha a nagynak a 20%-a,na ezt,még kipróbálom.)Több nagyhurkot nem akarok csinálni,mer húzós volt az ára.Talán majd alúból,négyszög formára.(a z általam említett progi,azt is tudja számolni.)Üdv:Laci
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 7, 2011
Szia!Az átmérőm,az ugye fix,sajnos,most már a hossz is mert ha jól sejtem az "efficiency"-százalékban adja meg,az 90-100%-nál lenne a legjobb,ez én adataimat beírva csak 72.1%-ot ad.A "loop Q value"616.7 Qres,ez jó,a rádiómnak?Sajnos már a hurkot nem tudom hosszabbítani,és nem is akarom.De ha a hurok hosszát 3méterre növelném,akkor:89,7%,és 215,4Qres.Nekem nagyon tetszik ez az antenna,mert méretéhez képest,a teljesítménye a vételben nagyon jó,az adás oldallal,még úgy érzem,hogy el leszek egy darabig.Van a neten fennt,egy csomó home made lepkeforgó,majd ma megpróbálok egyet összehozni.Ha jó lesz az SWR,akkor a forgóra áttételes motor és fel a kémény rejtekébe! Azt hiszem,hogy ezek után a másik két antennám,megy a raktárra,és az egyszer még kellhet valamire felirat kerül rájuk.Üdv:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 7, 2011
Igen Igen tized Pf ... jól sejted ... átételes finomhangolás nem hátrány.
Akár még nagyobb jóságú is lehet a rendszer és élesebben hangoló ha ténylegesen figyelembe vennéd a hurok vezető átmérője per hossz viszonyt is.
Open Office is jó oda ha nincs M$-os Exceled .
Avagy van excel tábla néző ingyenes progi is a M$ oldaláról letölthető.
Ha átszerkeszteni nem is tudod , de megnézni használni a meglévő cellatartalmakat igen.
Hááát neked meg az erkély nem fog tetszeni , kissé hűvös van már. Persze kültéren legyen a hurok.
Igaz ekkor komolyabb mechanikai , időjárásállóság kivitelezése szükséges.
Ezenkívül a távírányítású forgókondi se árt.
Kicsit nagy lehet vesztesége a négyes forgódnak.
Megértem egyből leakasztani nem lehet akárhonnan jobb minőségű porcelán alapú légréses lepke forgót.
Házi készítésű légkondenzátorhoz is idő kell.
De érdemes lesz olyat berakni.
Hol találhatsz ilyeneket ?
Rádiós börzéken, egyéb hírdetésekben.
A brazil honlapon sok sok ötletes hangolási lehetőséget láthatsz.
Ha van 1 fénycsöved , azzal a sugárzási karakterisztikára is tudsz következtetni.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 6, 2011
Szia!Excelem,nincs,majd szerzek.Letöltöttem egy mérétező progit,beírtam,az adatokat,amit adtál,9.1pF adódott kapacitásnak,és 4wattra,900volt átütési szilárdság.A kondi olyan7-35p-es lehet,nem fóliaszigetelésű,hanem tranzisztoros asztali rádióból való négyesforgó,és nem ütött át,mikor adásban próbáltam.Nagyon észrevehető,a hangolás vételben,az S-mérő a rádión egyszercsakmegugrik,csatornaváltás után,pedig finoman utánna kell hangolni.A kondi értékek kb azok,amit a program számolt.Adásban az SWR-t nem tudom1.5-alá húzni,bár áttételes a forgó,de tized pF-eken múlik a dolog,lehet,hogy én vagyok béna,vagy nem tetszik,neki,a konyha négy fala.(majd holnap kiviszem az erkélyre)Ha pontot tudnék adni,simán neked adnám!Amit kérdeztem:azért volt szétvágva a nagy hurok,mert induktív ferrit gyűrűs becsatolású volt az a verzió,és ott csatlakozott a tekercs.Köszi mindent:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 6, 2011
A mechanikus méreteket kitudod játszani, tesztelni az excel tábla alapján. Igaz a végeredmény majd valóságban dől el. De előzetes mértezéshez jó lesz.
Érdemes mondjuk sáv középre a frekit kb 27.2MHz re állítani. Kb.: 26,9xx-27,4xx MHz között van a középső 40 csatorna.
Mivel adott a nagy hurok anyagod átmérője ezt fixre beírod , majd érdemes változtatni a táblában a hosszát.
Egyből kiderül mi lenne az ideális méreted kerületre.
Elég ha a jóságot vagy az alsó feszültség szintet figyeled.
Folyamatosan írd át a hosszakat kb.: 20-30 cm lépésben.
Lesz 1 pont ahol maximális lesz Q és a fesz értéke.
(1 1,2 1,4 1,6 - 2 - 2,5 m)
Van valahol 1 másik táblám is ezt felhasználva több sorban, oszlopban számol az adott paraméter lista változásait követve.
Nem egyesével kell az értékeket beírogatni.De sajna nem találtam meg.
Ebből a hoszból majd adódik a kis hurkod mérete is a táblából. Igen a betáplálás több féle lehet , "kis hurkos " faraday valaminek hívják, aztán lehet GAMMA tipusú és van induktív csatolású is.
Ez az alul kishuroknál szétvágós részt nem értem.
Akkor hogy lesz zárt hurok ha alul elvágod ? Kondid mit bír ? Majd kiderül mikor adásra mész .
Nem kicsi villanyok vannak ott már 4W esetén se.
Lásd táblázat eredményei. NAGY légrésű , kerámia lepke kondi lenne talán jó.
10-20 pF közt.
Hurkot függőlegesen állítva , mint keret antenna részben irányhatása is van.
Vízszintesen ? ... próbáld ki
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 6, 2011
Szia!Köszi az eddigi segítséget! Még néhány hülye kérdés:Kis légrésű URH forgó jó lesz,a hurkot vízszintesen,vagy függőlegesen helyezzem el?A nagy hurkot a kis hurok felöli végén is szét kell vágni,mert van,ahol szét van vágva,amit én csináltam,azon,viszont nincs,jó lesz nekem az a rajz az általad megadott méretekkel?Üdv:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 5, 2011
Szerintem sok a kondi . Külső hurok kerülete : 2m Belső hurok kerülete : 60 cm kondi : 10-20 pF légforgó Az 500 Pf önkapacitása is ekkora *szerkesztve .

* Kérlek ne püföld az entert !
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Dec 4, 2011
mágneses hurok antennára még nem gondoltál CB sávra méretezve?

remélem ez a cb sávú linkje

ha mégse ez akkor addig görgesd jobbra balra a főoldalon a felső képeket amikor meg nem jelenik ez a kép aláírás :

DX handpack system

"egy fej van rajta zőld háttér előtt és egy kézi cb rádiót szorongat a kezébe mögötte pedig ott a hurok.
hurok tetején a kondi mellete 1 deprez műszer mint hangolás jelző."

ez pedig a főoldala

Egyik is merősöm kamion tetejére szerelt fel hasonlót a tetőn lévő "spojler" mögé.

A hurkot 1 vastagabb koaxkábel darabból készítette el.
Mindegy milyen fajta csak vastagabb legyen.
Hangoló kondinak valami jobbfajta lepke légforgót alkalmazott.

Majd rákérdezek milyen méretekkel.

A hurok teljes kerülete 1 méternél nem kell hogy több legyen .
Kb 30 cm átmérő adódik ekkora kerületből.

Ezt akár hova el dughatod úgy mond nem tünik ki úgy mint a hosszú pálcák.
Igaz vannak hátrányai is.
Kissé élesen hangol.
Mivel nagy a jósága így lehet csatorna váltáskor utána kell hangolni a lepke forgóval.

Nem véletlen olyan a kivitele mint ahogy kinéz.
Előszőr füllel vételoldalon addig tekerni a forgót , hogy legnagyobb sávzaj legyen , utána adásra kapcsolva az állandóan beiktatott SWR mérőn figyelni a vissza vert jelet.
Ezt minimumra kell hangolni , óvatosan a forgóval.
Ezután már jó lesz adásra is.
Persze étdemes szakaszosan adásra menni a végfok kimélése végett.

Nem árt ügyesebb antenna mérő műszert is készíteni előtte . De amint a videókon láthatod elég a ft817 belső swr saccolójával is belőni.
Mikor ólá óóllááá zik akkor tekeri a kondit adás alatt és állítja az swr-t.

Sok sikert !
(#) szini hozzászólása Jan 28, 2010
Sziasztok!
A problémám a következő. Van egy superstar 360 rádióm. A kocsin egy mágneses Midland antenna. Na most mikor swr akarok mérni, a következő történik. Fm-re állítoma rádiót. Előre állásba a mérőt. Mikor adásra kapcsolom a rádiót beállítom a mérőt a végállásra. Mikor átkapcsolom hogy megmérjem a visszaverődést a műszer kiakad. Ha ugyan ezt el akarom végezni usb akkor egyszerűen semmit se mutat. Mintha nem is tudná az usb. Pedig vétel van. Bár elég "gyenge" de van. Szóval teljesen tanácstalan vagyok. Már azon is gondolkoztam hogy lekéne cserélni az antennát. Anno régebben mikor még csak fm rádióm volt akkoriban egy kicsit balasetes lett. Elütöttem vele egy fácánt. Húztam vagy 30m a kábelnél fogva. Lehet hogy akkor megsérült a bennelévő tekecs?
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 23, 2009
És azt hogy tudom hangolni ? azon kívűl hogy a lehető legjobb pozítciót megprobálom megkeresni neki ? A minőségéről nem tudok sokat csak anyit hogy egy autos mágneses antenna, gondolom a nem a legjobb.
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 23, 2009
Sziasztok, én otthon a polcon találtam egy General Ellectric Full Power 40 channel Help3-5900 tipusu rádiót a kérdésem az lenne hogy lehet vele kezdeni valamit vagy inkább tegyem vissza a polcra ?
Tartozéka: van hozzá egy mágneses talpas fix antena és azt írja hogy 2-way Radio (gondolom ez az hogy két csatis, de ezt sem nagyon értem)
40 csatis max 4 wattos.
Valami ötlet hogy mit lehet vele kezdeni ?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem