Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ami a COM port számát illeti, az egy absztrakció, hozzárendelt szám, amit a Tulajdonságok közt szabadon be lehet állítani, átrendezni (a képen csak a zárójelben levőket kell figyelni), bár a Windows megteheti, hogy újraindítás után másikat oszt ki. A listában ugyan szinte mindegyik portnál ott áll, hogy "használatban", de az nem probléma. Előtte érdemes a Nézet menüben a rejtett eszközök megjelenítését is bekapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2026
Szia,
Ha még aktuális, akkor írj és lefényképezem a kábelem belsejét.
Üdv, írhatnál arról, hogy mit hogyan kötöttél be, illetve milyen USB/TTL átalakítót használsz, mert pl találkoztam olyan servo vezérlővel, ami csak 3,3V TTL jellel ment, 5V-ossal nem, vagy régebbi programokban csak COM 1....5-ig lehetett megadni, de a win COM 8-nak állította be... a lényeg sok a buktató, ezért kéne több adat.
Ez nem segít?
Sziasztok.
Sajnos siketelen volt. Festo fst 4.21-gyel sehogyan sem tudok komminikálni plc-vel. semmit sem ismer fel. Van kérem valakinek valami tippje? Tudom nagyon régi plc-k és nem is foglakoznélk velük, de ha már hozzám kerültek akkor próbálom feléleszteni őket. Előre köszönöm.
Üdv, egy oldalt olvass vissza, vagy pedig itt.
Festo FC34 FC30 programozásSziasztokHozzám került pár FC30,FC34-es régi Festo plc. De nincs programozásó kábelem. Hiába olvasom goole-on vagy kérdezem az AI-t semmi jót nem ad. Próbáltam több USB-ttl átalakítót összestoppolni RJ12-es csatlakozóval, de sehogy sem megy! Kérem valaki tud segíteni? Üdv.
Ez firmware vagy hardware hibának tűnik. Rengeteg 1200-1500 van a gyárban, ilyent még nem tapasztaltunk. Siemens-el kell ezt egyeztetni, lehet az ottani mérnököknek is egy érdekes probléma lehet.
Nincs rajta akkumulátor, elem, legalábbis olyan ami kívülről elérhető.
Van viszont egy MMC kártya benne,ami nem felejtő Flash memória. Enélkül nem is fut a PLC. Van olyan berendezésünk amit hetekre áramtalanítunk, mégsem száll el a programja.(szintén S7-1500-as PLC)
Ez a modul a rendelkezésre álló retentive adatmennyiséget növeli, de nálam nem ez a baj, lásd előző hozzászólás.
Hiába állítom retain-re az adatokat,nem az adatok vesznek el az adatblokkokból, hanem maguk az adablokkok, funkcióblokkok, funkciók, hardwarekonfiguráció,minden.Mintha teljes tártörlést csinálnál.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2026
Ebben supercap van, és ha be van állítva az opció, akkor kiírja a lemezre.
De nem értek hozzá.
Idézet: „Információk a SIMATIC S7-1200 és S7-1500 vezérlőkről Az S7-1200 és S7-1500 esetében nincs akkumulátoros munkamemória-mentési koncepció. Az S7-1500 vezérlők esetében a SIMATIC S7-1500 PS 60W 24/48/60VDC HF tápegységmodul (rendelési szám: 6ES7505-0RB00-0AB0) használható a hátlapi busz teljesítményének növelésére. Ezenkívül ez a modul puffereli az energiát hálózati kimaradás esetén, így lehetővé teszi a CPU adatainak megőrzését – akkumulátor és így karbantartásmentesen. Ez lerövidíti a gépek és rendszerek újraindítását, mivel nincs adatvesztés. További részletek a szállítási nyilatkozatban és az alábbi GYIK-ben találhatók: https://support.industry.siemens.com/cs/ww/en/view/109746447 https://support.industry.siemens.com/cs/ww/en/view/109746177 Természetesen alternatívaként egy 24 V-os egyenáramú SITOP szünetmentes tápegység is használható.”
Ezen a fajtán nincs a memóriához elem? Ha kimerül az okoz ilyen hibát. Legalább is azon a PLC-n így volt ami darut vezérelte amikor még dolgoztam. Elem csere után újra kellett tölteni a programot és aztán ment amíg újra ki nem merült. Körülbelül egy- másfél évig.
Én arra tippelnék, hogy addig marad meg a program, ameddig a supercap kitart.
Lehet hogy csak be kellene állítani a "Retain" opciót... S7-1500 program törlődésMi lehet annak az oka, hogy egy kifogástalanul működő gépben lévő Siemens S7-1516 PLC-ből egy hosszabb, kb 24 órás áramtalanítás után eltűnik a program?Memóriakártya benne van(anélkül nem is futna). A gyártósoron van még egy ugyanilyen gép ugyanilyen PLC-vel, annál nem volt gond. Illetve van még néhány 1515,1518 PLC, ott sem volt gond. Valamit be kell kapcsolni, paraméterezni, hogy megőrződjün a PLC program? köszönöm.
Gondolom ilyenkor csak az általad módosított instanz DB kerül inicializálásra a többi blokk nem. Lehet, hogy a memóriarendezés miatt van.
Igen, itt az 1500-nál konzisztens letöltés van, gondolom emiatt sem lehet csupán egyetlen blokkot letölteni, csak az összeset, amit változtattunk.300-nál ezt lehetett.
Ami viszont számomra ennek ellenére nem tiszta, hogy ha 1500-nál módosítok egyetlen FB-t például, akkor sok esetben más FB-ket, DB-ket is le akar tölteni a PLC-be. És biztosan nem lettek megváltoztatva azok, mert online-ban csak az általam módosított blokkot mutatja eltérőnek (Narancs-kék) minden más pötty zöld. De mégis tölti a többit is.
A gyakorlatban teljesen általános, hogy a STAT változók főleg olvasva vannak kívülről. Valóban nem túl elegáns még INOUT-ként sem kivülről resetelni. A letöltésnél arra gondoltam, hogy az FB módosításnál már nem kell aggódni mint a régi CPU-knál. Ott elég egy rossz letöltési sorrend egy CPU-Stop-hoz.
Ezt a manual-t még nem olvastam. Van benne egy jó pár olyan dolog aminek nem látom értelmét. Pl. ne használj STRUCT-ot, external source-ot, de a kedvencem a nagy betűs konstans értékek. Láttam én már a Siemens saját mérnökeit is olyan programot írni terepen amin jót mosolyogtam. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2026
Közben olvasgatom a Siemens Programming Style Guide-ot, és ott szabályként írja,hogy tilos stat változót az FB-n kívül direktben kezelni.
Amennyiben az FB-n belül, és kívül is hozzá akarunk férni, akkor azt javasolja a Siemens,hogy adjuk át InOut változóként. Egyelőre megoldottam a nem elegáns módon, működik, majd átírom később, ha hozzányúlhatok az FB-hez. Idézet: „A TIA bolondbiztos letöltés szempontjából.” Ezt hogy érted?
Ha nem folyamatosan íródik, technikailag nincs akadálya, hogy kívülről nullázd az értéket. Bár az elegáns megoldás FB-n belül megcsinálni. A TIA bolondbiztos letöltés szempontjából.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2026
Az FB-n belül is íródnak,értéket kapnak(integer változók).A probléma az,hogy nullázva nincs sehol,sem az FB-ben,sem máshol,és ez probléma a folyamat szempontjából.
Szia!
Természetes szabad és szokás is. Ha az FB-n belül is íródik a változó az már bajosabb lehet. Én pl. konfigurációs adatokat stat területre szoktam rakni és HMI-ről írni ezeket a paraméterezhetőség érdekében. Ezeket ha szigorúan fix értékekkel akarom feltölteni akkor az FB hívás elött szoktam beleírni.
>>single instance
Miért? Tudod írni az fb-n kívül? S7-1500 elméleti kérdésSiemens S7-1500PLCAdott egy FB,és a hozzá tartozó Instanz DB.(single instance) Az Instanz DB-ben lévő kettő stat változót kellene írnom,de nem szeretném az FB-t módosítani,és letölteni, ezért arra gondoltam,hogy az FB-n kívül írnám. Ez gondolom nem elegáns,de szabad ilyet? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
Ezek szerint csak valamiért van negatív ugrás a számlálóban. Ezzel a megoldással összehasonlítjuk az elöző PLC ciklusban tárolt encoder értékkel és ha kisebb az érték mint az előző ciklusban akkor 1-re vált a Dechatter bit. Fontos hogy az encoder érték mentése a komparálás után maradjon, illetve az InPositionPulse írása is a megfelelő helyen legyen.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |