Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
sziasztok newen vagyok!
úgy látom jó szakemberek vannak itt, és talán tudnátok megoldást találni az én problémámra is. Hogy legyen egy kis ösztönzés fizetnék is érte az elkészítésért plusz magáért az eszközért is. Itt a probléma: kb. 20-25 cm-ről kell a tárgy távolságát megmérni és azt nem egy kijelzőn hanem egy felskálázott mozgó rúdon jelenjen meg. Tehát ha a tárgy 5 cm-re van akkor a mozgó rúd is 5 cm-en álljon. Ha valakit érdekel írjon rám a newen01@freemail.hu-ra. a többit majd megbeszéljük azzal akit érdekel.
Hát akkor még mindig lehet fülhallgatót használni vagy mint már írták vibrációs módon bár azzal nehezebb kivitelezni a pontosságot de megoldható szerintem
Ezzel, csak annyi a gond, hogy mivan akkor ha mondjuk 4-5 ilyen eszközzel rendelkező ember van 1 szobában? Akkor kicsit kaotikus lesz a helyzet, csipogáshalmaz!
Hali szerintem az lenne a legegyszerűbb ha veszel egy ultrahangos távolságmérő modult arra teszel egy AVR-t vagy PIC-et amelyik neked szimpatikusabb és egy kis piezót a távolsághoz mérten csipogtatsz ( ha közelebb van gyorsabban ha távolabb lassabban ) ezt ráteszed a fejére és amerre fordítja a fejét arra nézi a távolságot. És max 10 ezer Ft ból megvan. ( így a felbontással sincs gond mert attól függ hogy fordítja a fejét azt meg hogy mikor menyire csipog szerintem 1 vagy 2 nap alatt könnyű megtanulni )
Köszi a hozzászólásokat. Ez a touch sight érdekes lehet.
a felülnézeti leképzéshez nem vagyok képzett,
de eszembe jutott ez a "touch sight" nevű kamera vakoknak:touch sight
A fenti szempontokat is figyelembe véve valóban egy kamerás alakfelismerés lehetne az igazi megoldás. Senkit nem akarok megsérteni, de az már szerintem nem hobbielektronika kategória.
Igen vannak kész berendezések, amiken kis változtatással saját elképzelést meg lehet valósítani. Ilyan a lézeres, vagy a tolatóradar, stb. A tényleges felhasználás köré kell szűkíteni. pl ha egy nyalábolt lézereset valaki a fején hord mint egy terminátor, ki tudja-e hitelesíteni magának. Azaz a jelzett akadály távolságát fel lehet-e venni. Vagy egy mindig stabil fejhelyzetet kell felvenni, esetleg a készülék érzékelő részét sisakra rögzítve fixen? Viccesnek hangzik, de ebben az esetben a bukósisak tényleg nem árt. Ezekbe a részletekbe belegondolva nem is egyszerű... Vagy mi lehet jobban zavaró v. ártalmas a környezetre? Egy pásztázó, itt ott megálló lézerfény, vagy a kisállatok idegszálait borzoló ultrahang? A végleges megoldáshoz nagyon részletesen kell majd kidolgozni a megfelelő módszert.
Mondjuk, én is egy ilyen radaros megoldást javasoltam már sokkal előrébb. Egyszerú, a piezóssal az lehet a gond, hogy nem eléggé irányérzékeny, ezért javasoltam lézerest. Távolságban, és felbontásban is jobb. Amilyet a lézeres távolságmérőben is használnak, pittyegéssel hangmagassággal jelzi a távolság változását, a Pozícionálást pedig maga a fej mozgása végezheti. Így a humán interfész sem bonyolult. Mondjuk, lehet tekergetni a fejet, de a szkennelés egyszerű.
A "humán interfész" meg pl detektálhatná hogy történik-e változás, vagyis fölöslegesen minek pittyegne akár egy fühallgatóba is. Esetleg egy más frekvenciájú halk ellenőrző jeleket adhatna a bekapcsoltságról. és ha akadály van akkor jelezne változó frekvenciájú és esetleg erősségű jellel. A frelvencia jelenthetné a távolságot, a hangerő pedig az akadály nagyságát. Ezek a jellemzők ugyanis összefüggésben vannak a mért jellemzőkkel.
Marad még azért kérdés, pl. hogy a berendezés ultrahangos részét kb. térdmagasságban kényelmetlen lehet-e hordani? De szerintem ez a vaksághoz mérten már szinte elhanyagolható... Olyan ultrahangos adó-vevő párt kell választani, aminek a nyalábolása mondjuk 1m távolságban kb. egy ember szélességének feleljen meg. Így térdmagasságban elhelyezve a földtől derékig lenne hatékony. Ha pedig kb mell magasságban is viselne még egy adó-vevő párt, akkor teljes magasságban védve lehetne.
Szerintem nem szükséges a tér raszterszerű leképzése. Egy mintavételes ultrahangos radar lenne a célszerű, mint pl a tolatóradar. Hiszen az összes radarberendezés egyszerre egy főirányt vizsgál, csak esetleg forgatják, és szinkronban kijelzik. De egy ember, vagy egy gép, egyszerre csak egy irányba halad. Így a teljes, őt körülvevő térről teljesen lényegtelen az információ, és a leképzése is. Magyarul tökmindegy hogy a szék mögött, amiben felbukna mi van. Így a humán intrfész is lényegesen leegyszerűsödik.
Nem a felismerés, szkennelés, távmérés a legnagyobb probléma, hanem a humán interfész, és annak felbontása.
Túl sok információt egyszerre nem lehet közölni, mert azt hogyan tanulod meg, hogy mi mit jelent. A legegyszerűbb az lenne, ha mint köbzoli mondta, szóban közölni, hogy asztal jobbra három méterre. Ha egy pixeles túróval bökögetném a hátad, mit olvasnál ki belőle, nem beszélve a súlyáról.
végülis ittis képet kell alkotni ha úgyvesszük, mert a táblás fajta visszajelzésnél, amit hg12345 mondott, tuljadonképp a kismotrok megfelelnek egy-egy pixelnek.
nem konkrétan erre az esetre gondoltam hanem csak úgy általánosságban
Sziasztok
hg12345 lenne egy kérdésem. Azt mondtad a térlátás megoldható két adó és több vevő segítségével, ezt így végiggondolva logikus is, de azt nem értem, hogy hogy lesz a vevőkön érzékelt 35-45 KHz-es jelekből kép? Mi alapján vetik össze a jeleket?
Lézeres távmérővel megvalósítva 50 m -ig mér.
Talán ez is érdekes lehet:
Bővebben: Link
Ultrahangos tavmerovel megvalositva (max 4-8m tavolsagig mer, ez fugg a szenzortol):
Bővebben: Link 1 Bővebben: Link 2 Shapt infravoros tavmerovel megvalositva (max 1.5m tavolsagig mer): Bővebben: Link 3
Szia!
Annó majd tiz éve a tv ben volt egy müsor amiben egy olyan készüléket mutattak be vakoknak amiben egy kamera figyelte a szobát (talán volt benne távolság mérö is). A kamera jelét egy intel 486 processzor dolgozta fel és szövegben közölte, hogy mi van az illetö elött pl.: asztal, asztalon pohár, milyen pohár és hogy teli van vagy üres. Az egész készülék egy szemüvegbe volt beépítve ott a benne futó tárgyfelismerő algoritmus volt a különleges. Egy lézeres távolságmérő modul Bővebben: Link
Köszi. Nem szeretnék értetlen lenni, de melyik cikkre gondolsz?
Az xbox 360hoz készült kinect vezérlővel egyszerűen megoldható a letapogatás. sok hasonló projekt készült már a segítségével. az előnye a sima radarhoz képest, hogy teljesen térbe tudod helyezni az akadályokat. talán még a látószöge is pont megfelelne neked.
Itt egy ugyanilyen megvalósítás a kinect-tel
Akár jó is lehetne, de a 3×4 m -es szoba 10×10 cm -es leképzése, hány ilyen pucukát jelentene, és mekkora súlyú lenne a működtető mechanizmusával együtt? És mekkora terület lenne, hogy meg is tudd különböztetni.
Kedves Sirály! Pontosan ugyanerre gondoltam én is.
Lehetne olyan rendszer is, mint a vakírás, kis csapok, amik ki tudnak jönni, és azon kirajzolhatná a terepet, így egyszerre lenne meg a távolság adat minden irányba!
Nem mellesleg, ha több ilyen készülés van használva egymás mellett, akkor is működőképes maradna a dolog, mert mindenki csak a sajátját érzékeli, és nem hallja minden irányból a sípolást. Ilyenre gondoltam, megfelelően lekerekített végekkel: Bővebben: Link
Mondjuk a fejedre teszel egy ilyen távmérőt, megindulsz, ha már nagyon sípol megállsz, körbe forgatod a fejedet, megindulsz abba az irányba amerre kevésbé sípol. Én így képzelném. Ebben van irány, és távolság információ is.
Ha szkennelsz, lesz egy csomó információ, minél részletesebb annál több, és ezt nehezen tudod átvinni a személyre, pláne azonos időben, hogy még meg is tudja különböztetni.
Pontosan az vezetett a saját "humán interface" elképzelésemhez, hogy folyamatosan csukott szemmel járkáltam és próbáltam elképzelni mi működhet. Na erre van egy jó ötletem, de kellene valaki aki segít a tér letapogatásában.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |