Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hát ezt nem hiszitek el.
Megtaláltam a nagyítónak egy fehér matt üvegét, ráraktam és jéé láss csodát megszűnt az interferencia ![]() Hát én dobtam egy hátast, most a gyári Tungstram izzó van benne és gyönyörű képet tudok készíteni!
Szóval akkor a fénycső egyenáramról üzemel?
Még mindig ezt tagdalom, hogy ha a belsejében kicserélem a kondikat mondjuk 2200µF re... Vagy az interferenciát nem tudom elkerülni akkor sem?
A lámpa belsejében egyenirányító és puffer is van, úgyhogy szinte semmi sem fog változni ezzel az egyenirányításos megoldással.
Mi van akkor ha a 230v-t egyenirányítom és azzal van megtáplálva az energia takarékos izzó?
Mennyire forrósodik fel?
Mekkora áramfelvétele van egy ilyen izzónak? Mekkora a színhőmérséklete?
Az autóizzók nem annyira drágák. Aksitöltő+kondik mehet a próba.
Hát 100w kell, mert a kevés és gyenge fény nem világítja meg szépen és jól.
A kis lcd képernyő hány lux -s fényt ad le fehér képernyővel?
Volt itt - (#1144995) Massawa válasza - egy ötlet. Kisfeszültségű halogén (12 V) táplálása - ez meg az enyém - 12 V egyenfeszültségről... (Csak drága lesz, ha tényleg kell a 100 W teljesítményhez tartozó fényerő...)
És akkor milyen izzót kapcsoljak hozzá?
Ami fehér fényt ad. És egyenletesen.
Hát a halogén is interferál. ...de gondoltam mert 230 ról működik.
Nos a legjobb megoldás az egyen árammal lehetne szerintem. Mit javasoltok? kb 100w-s fény elkéne érnem vele.
Nekem a lényeg csak annyi, hogy ne hullámozzon! Vettem halogént ilyet.
Philips 2800k 70w-t felvette teljesítmény 92w-s fényt ad le.
Egyszerűen annyira értelmetlen ilyennel bohóckodni, hogy a jót elrontani, mert sokat fogyaszt. Amennyit használod az életbe nem hozza be az energiatakarékos * az árát.
Ha nem írod le, nem kell kicsillagozni !
Tegnap már betettem, a 100W-osakat Bővebben: Link
De lehet, hogy kisebb is elég ki kell próbálni. Erős természeteshez hasonló fénye van. Ez így egyértelműbb lehet:Bővebben: Link
Halogénból azt a minit? Mekkora teljesítményűt javasoltok? Olyan 3000k -s lenne jó belőle.
van egy szelén egyenirányítóm, mennyire jó az? Meg gondolom szűrni kell még kondikkal az egyenáramot pluszba még.
Hiába cserélsz kondikat, a hullámzás megmarad. Próbáld ki a halogént szerintem.
Ha energia takarékos izzót szednék szét és a kondikat kicserélném?
Mert amivel teszteltem az nagyon klassz kép lett, erősek a kontrasztok (számomra). Mert a gyenge fénynél nem lesz szép. Könyv lesz a képekből.
A kamera sokkal érzékenyebb mint a film, igy felesleges ilyen nagy izzot használnod.
A hullámzást a hálozati váltoáram okozza, ami a papirképnek nem számit, de a kamera szkenneli a képet (tapogatja) igy az könnyen konfliktusba kerül az 50 Hzel. Nézd meg milyen világitás volt az eredeti scannerben, és vedd azt ki - lehet, hogy elég lesz a roll filmre is, ha nem ugyanolyan alapon csinálj jobbat, erösebbet (kisfeszültségü halogén izzó). Lehet, hogy elégséges lesz egy fehér LED array is 10x10 LED szürt egyenárrammal hajtva.
Íme a Tungsram Largiphot.
De ezzel is az a gond, hogy a kép hullámzik.
Üdv!
Az LCD 100Hz-es frissítése nem a háttérvilágításra vonatkozik. Ezt most felejtsük el... A kamera képe azért nem vibrál normál izzónál, mert a hálózati 50Hz-el van összeszinkronizálva, tehát halogén izzóval sem lesz ilyen gond. Energiatakarékos izzóval azért problémás, mert az abban lévő kis kapcsoló üzemű fénycsőelőtét párszor 10kHz frekvencián üzemel. Ebből adódóan a fénycsöve is ezen a frekvencián villog, csak ugye azt mi már nem érzékeljük. Az LCD-vel meg azért jó, mert abban valószínűleg nagyobb frekin üzemel az inverter a háttér világításhoz, vagy pedig LED-es háttér világítású. Meg lehet próbálni nagy teljesítményű LED-el helyettesíteni. Elég sok színhőmérsékletű közül lehet választani és elég nagy fényerővel is bírnak már.
Hi!
A korrelált színhőmérsékletnek csak színes képek esetén van nagyobb jelentősége, fekete-fehér képeknél csak minimális mértékben szólhat bele a kontraszthelyességbe. Színes képek esetén pedig szűrőkkel lehet korrigálni az esetleges eltérést. A fénycsövek vonalas spektruma ebben az esetben nem okoz nagy bajt, hiszen az eredeti tárgy-fény kölcsönhatás már eleve le van képezve a negatívon, jó esetben pedig a negatív és a pozitív alapanyag (illetve a kamera) spektrális tulajdonságai hasonlók, így legrosszabb esetben nagyításnál pár egyszerű színszűrővel lehet korrigálni az esetleges eltolódásokat, kamerával pedig elég szoftverből digitálisan állítani a színeket. Az izzólámpának legjobban a 2500-3000 K közötti színhőmérséklet felel meg. A vibrálás elkerüléséhez a legjobb, ha olyan fényforrást választasz, ami egyenfeszültségről megy, vagy esetleg a kompakt fénycső szűrőkondiját nagyobbra lehet cserélni. LCD-vel azért nem vibrál, mert a háttérvilágítás gyakorlatilag folyamatosan világít teljes fényerőn (PWM D=100%). A nagyobb teljesítményű izzólámpák váltóáramról üzemelve sem villognak nagy mértékben.
Az izzóval készített képekkel összehasonlítva lehetne látni a különbséget. Így nincs mihez viszonyítani. Ha neked megfelel akkor jó ez is.
És a zavar szűrő nem segít?
Vagy izzó ami nem interferál?
Igen, a 100Hz-es LCD frissítés miatt. Az nem interferál a kamerával.
Természetesen van. Bármelyik barkácsáruházban találsz. De kereshetsz is:Bővebben: Link
A hullámzás nem függ az izzó típusától. A hullámzás a kamerában van, illetve a képfrissítés miatt látod. Gondolom a kijelzőn nézed a képet, és az azon látott kép hullámzik. Ezt a kamera beállításával lehet kiküszöbölni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |