Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello!
- Igen ilyen műszercsavarra gondoltam. (Persze más fajták is léteznek.) - Az eredő hiba két hiba szorzata lesz. Azért nézd meg, hogy a multimétered pontossága milyen, főleg árammérés esetén. - Az áram változása annyi lesz, amennyi az LM317 referencia változása és a Shunt ellenállások értékeinek változása, a hőmérsékletre..
Nézegettem pár oldalt, precíz ellenállást nem lesz egyszerű beszereznem. :S
Szerintem kalibrálom normális multiméterrel az 500mA-t (ezt elvileg elég jó hibatűréssel meg tudom csinálni), utána az erősítést úgy, hogy 0.5V-ra 3.5V-ot (vagy amennyit a kijelző igényel) kapjak (itt pedig a mérési hiba minimálisan számít, mert a két feszültség aránya lesz a lényeges). Megnézem, mennyi változik az áram, ha melegszik a készülék, ha nem számottevő, akkor úgy marad. A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2014
Szia!
Örülök, hogy ezt a témát is olvasod! Tehát annak lenne értelme, ha szereznék pl. egy 1ohm alatti, 0.1%-os ellenállást, és ahhoz kalibrálnám a "műszert". Oké, így teszek. OP07 lesz benne, annak a 75uV-ja nem befolyásol sokat. A mérés négyvezetékes. Ha összenyomom azokon a pontokon a krokodilcsipeszt, ahonnan vissza van vezetve a feszültség, 000-001-t kapok, aminek nagyon örülök (most még LM358-cal), ha egymásba harapnak a krokik, 004-005-öt mutat fixen a műszer. Ekkora pontosság bőven elegendő, úgy érzem, ha ezt ki is vonom a mutatott értékből, akkor meg teljesen elégedett leszek. Műszercsavar: Bővebben: Link Erre gondoltál? Köszi!
Hello!
- A kalibrálásod olyan, mint egy méterrúd alapján levágni egy métert, majd egy másik mérőszalaggal kimérni a távolságot. Kalibrálni ellenállást, kalibráló ellenállással lehet. - Teljesen mindegy, hogy az áramot vagy az erősítést állítod, mind kettő a meredekségre hat. Vagy is célszerűbb az erősítést megközelítően fix értékre állítani, és az áramot ehhez beállítani. Hogy a kettő szorzata legyen a kívánt 3,5V. Ha fix a műveleti erősítő erősítése, akkor az offset értékét nem változtatja az erősítés változtatása.. - Ilyen kis ellenállás mérésnél, célszerű a négy vezetékes mérési módszer választása. De a csipesz ellenállása akár 10mohm is lehet. És mi a garancia, hogy összezárva a bementet, ugyan olyan értékű lesz az, mint az ellenállásra kapcsolva? Avagy krokodil nem megoldás. Műszercsavar célszerűbb. - Amit nem látunk, az "láthatatlan". Arról hogy mondjon valaki véleményt?
Sziasztok!
Kicsit tovább haladtam a kapcsolással. A műszer kalibrálásának lépéseit így gondolom: 1) Az R22-es potival a pontos 500mA-t beállítom, 2) A kimenetekre pontos 0.5V-ot vezetek, R6-tal beállítom, hogy a kijelző 999-et mutasson, 3) ellenőrzés: ha összezárom a kimenet vezetékét ott, ahol a visszavezető vezeték van, nullát kell mutatnia a kijelzőnek. 4) A krokodil csipesznek lesz még ellenállása, ezt ki kellene offsettel kompenzálni a műveleti erősítőnél. Amivel még ki van egészítve a kapcsolás: LED jelzi, ha az áram lecsökken 495mA alá (LM317 melegszik, akkor a ref. fesz. csökken), vagy az ellenállás nagyobb, mint 6ohm, ekkor nem tud 500mA folyni). Mit gondoltok erről a kapcsolásról? A kalibrálás lépési jók? Köszönöm!
Szia.
Egy műveleti erősítő erősítése nem függ a tápfeszültségtől. Ha a tápfeszültség változik, az erősítés fix marad. A 100kohm pontosan a mért ellenállás lábaira megy, mert engem az azokon eső feszültség érdekel. Jobb is, ha a vezetősávon eső feszültséget nem mérem bele. A 12.5 ohm tudomásom szerint: 75 és 15 ohm párhuzamosan, ami pont annyi. Peterpan: átnezem a linked, ott pont van hibaszázalék számítás. Csak nem tudom, hogy az én ebayes smd ellenallasaim milyen hibatűréssel rendelkeznek...
Ugyan nem multiméter előtét, de nagyon kis ellenállások pontos mérésére szoláló módszer: Lock-in sub miliohm meter
Szia!
Egy kis adalék: halfohm Üdv.: PP P.s. (hátha valaki nekiesik.... ) A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
A nem stabil 5V-od a műveleti erősítő erősítését és kimenetét is változtathatja, amit még befolyásol kis mértékben a 2x 100K is mivel nem csak a bemeneti impedanciához van köze, hanem elhúzza a műveleti erősítő 0 pontját is. Mivel már benn van a műveleti erősítő, így legyen már az is stabil erősítésű. Ha a 100mA-od nem pontosan 100mA, az nem zavar senkit, mivel azt a műveleti erősítő erősítésével be tudod kalibrálni, ott nem az áram, hanem a stabilitás a lényeg, legyen az 100mA vagy 500mA. A 12,5 Ohm, az pedig a rajzon 15 eredő. A kalibrálásra írtam, hogy egy pontos referencia ellenállás kell csak, annál jobban semmivel nem tudod bekalibrálni. Ha a műszered csal, azt is ki lehet az erősítéssel kalibrálni. Továbbra is javaslom egy stabil 5V beépítését, a kalibráláson pedig nem kell tovább gondolkozni, hogy kell-e vagy nem. Ha pedig nagyon preciz szeretnél lenni, nos akkor állíts be a műszerenek egy hőkompenzálást is, ez azért már inkább vicc. Kérd ki mások véleményét is, vagyis várd meg.
Hello.
A nem stabil 5V nem okoz gondot. Az LM317 tápfeszültségtől függetlenül 100mA-t fog áthajtani az ellenálláson. Az LM358 az 5Vra van kötve. A feszültség merő pedig eBay-es, 5Vrol kapja a tápot, amit stabilizál magának, a merőjelet pedig a műveleti erősítő szolgáltatja. A két db 100k csak a bemeneti impedanciáját állítja be az LM358nak, ezek nem kritikusak. A kritikus, a 12.5ohm, és a műveleti erősítő erősítése. Csak nem tudom, hogy egy kalibráló poti esetleg többet árt, mint segít. Gondolok itt arra, hogy ha rosszul kalibrálom, vagy a multiméterem áram merő része hibásan mér, pl. +-10mA, akkor már nagyobb a hiba mértéke, mint ha csak simán normál ellenállást használnék. Ha valakinek 200mA kell, berak egy feszültség osztót, vagy állítja az erősítést.
A rajzon 5V USB-t írtál, az nekem kutya vacsorája, mivel ingadozó feszültség és ehhez referálod a mérést. Szerintem azt felejtsd el és tegyél bele egy stabkockát, ha jól tudom azok 1m5V ejtés mellett még stabilak, tehát az általad írt 3,2V még stabil határon belül marad így. A rajzon nem tűnik ki honnan táplálod az LM358-at, azt is stabilról kellene hajtani. Ha a mes jelölés a mérési pontot jelöli az nagyon nem jó helyen van, mivel az USB már 100mA terhelésnél is változhat, tehát a mérendő értékétől függően a referencia "elúszik", azt is a stabkockáról kellene hajtani és úgy már sokkal pontosabb lenne. A mérés pontossága szempontjából a 2db 100K-s ellenállás a kritikus még, a kalibráló poti bemérés után cserélhető fixre szerintem. Még valami, neked lehet 3,2V-ra ír ki 9,99-et, de másnál ez nem így lesz. Lehet kínai műszer lesz a végén, de 200mV-os méréshatárban referencia ellenállással kalibrálva pontos lesz az is és mindenki számára elérhetőbb!
Sziasztok!
LM317-tel 100mA-t állítok elő, ezt az áramot átfolyatom a teszt ellenálláson, az azon eső feszültséget felerősítem 3.2X-esen, mert a műszerem 3.2V bemenőre ír ki 9,99-et. Ebből lett egy 10ohmig mérő műszerem. A kérdésem, hogy érdemes lenne kalibrálhatóra átalakítani? Gondolok itt az ellenállások tűrésére, a műveleti erősítő hibájára? Szerintetek ki lehetne hagyni a potit, és simán a számított értékű ellenállással helyettesíteni? A multiméterem pontossága kínai, tehát ahhoz nem tudok kalibrálni. szerk: a mérőműszernek kell még egy GND, ami a rajzon nem szerepel. Tehát +vs, gnd, és a jel, amit ki akarok jelezni, a műveleti erősítő kimenetéről kapja. Köszi! A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
Sziasztok!
Ugyan ez nem előtét, de én terveztem egy milliOhm-mérőt, amit ebben a témában, a legvégén találtok. Az itt közölt LM317 stabIC-t használom áramgenerátornak, 0,1A-en. Ez kimegy az áramvívővezetéken, aminek a hegyére csatlakozik egy feszültségmérő vezeték (Kelvin-kontakt), és ami megy az ICL7107 IC-be. Az IC a 200mV-ot méréshatárban van, de a kijelzőn nem lesz pont, így a mért eredményeket közvetlenül mOhm-ok lesznek. Mivel az IC bemenete differenciális, valamint a vezeték hegyéről szedi a feszültséget, így a mérővezeték ellenállása nem fog számítani. A kapcsolást a jövő héten fogom megépíteni, azóta egy kicsit javított nyákkal. A tápellátsát DC-DC konverterekkel univerzálisra tervzetem, 7-18V között brámit képes fogadni, ebből előállíva a +-5V-ot. A 0,1A csak az ellenállás csatlakozása esetén folyik, így akár elemről is üzemeltethető.
Az jó lenne, érdekelne van-é értelme megépíteni...
Természetesen nem gond a szim. tápfesz, de a sima DC még annyira sem.
![]() Csak elkőröztem az alsó határ gondolatán. Egyébként szép kerek értékekből van összerakva az erősítőkör, sok kézenfekvő lehetőség van a méréshatárok variálására. Teszek egy próbát köbzoli áramkörével én is, aztán meglátom mit lehet kihozni belőle.
Szimmetrikus tápffesz előállítása csak nem gond...
0,001 Ohm-nál kisebb elméletben is kevés . Akkor tegyünk 10MOhm-os ellenállást az 1MOhm helyére.. de az már nem elérhető erősítési tartomány szerintem az IC-nek ...
Ezt az okosabbakra bíznám..
A-osztályú beállításra gondoltam, hogy 5,5mV-nál 1V kimenete legyen.
Nekem a szimmetrikus tápfesz igény az egyetlen, ami miatt nem szimpatikus, de valóban korrekt kialakítás.
Az 1mA 1mOhm arányt én is így értelmezem, csak mi a helyzet akkor, ha ennél kisebb ellenállás van az Rx helyén (elméletben)...?
Köszike, tényleg jó kis gyűjtemény.
1. rajz, bonyolult .2. rajz, felmerült itt a témában, sajnos 1A-el mér .3. rajz, köbzoli "általi rajz" bonyolított, de nem feltétlen pontosabb verziója .4. rajz, 12V 1A-es négyszögjelekkel mér beállítása nehézkes lehet. 5. rajz, a referencia ellenállások beszerzése érdekes lehet.. s. t. b. Köszönöm! köbzoliét elfogadom, 1mA terhelőáram, egyszerű felépítés, persze a többi közül is lehet szemelgetni, de ez tetszik eddig a legjobban! Ugye jól értelmezem 1mA 1mOhm-nak felel meg 1 Ohm-os állásban (erőítés 1000x-e)?!
Kösz szépen, és az emlitett DC rösitő-ről tudnál nekem egy egy rajzot adni? Köszi előre is.
(Bocsánat előre mindenkitől, ha valamit nem jól csinálnék, ez az első hozzászólásom ezen a fórumon.)
Frici, a kezdő kérdésedet és a későbbi felvetésedet összevetve, azt hiszem nehezen hozható össze a dolog. Elég sok ilyen mérőkapcsolást nézegettem a közelmúltban, de valahogy mindig az jön ki, hogy: - vagy egyszerű az áramkör és többnyire nagy árammal mér; - vagy kisebb árammal mér, de jóval bonyolultabb az áramkör. Ebben igényel szerintem az áramkör kiválasztása némi kompromisszumot. Itt találsz egy, a témát átölelő gyűjteményt.
Üdv!
Szerintem a miliohm mérő előtét erre nem jó... Egy egyszerű tranzisztoros DC erősítőt javasolnék , az adott célra kiszámított (leszimulálva) munkapont beállítással.
Szerintem egy miliohm mérő előtéttel meg tudod oldani.
Üdv. mindenkinek.
Egy kérésem lene, van nekem egy zsalumozgatóm. Ez 0-tól 90°ig forog a vezérlő feszt.től függöen. A bemenet pár mA. és +1V -tól 10V (DC) ig, szőgelfordulás a feszt. től függ. Van egy hőérzékelő elem K tipus (0-1000°C) ezt a kazán fűstcsővébe raknám. 250°C nál 9,2 mV ad, 220°C nál 8mV és 160°C nál 5,5mV ad le. Tehát a hőelemmel a zsalumozgatót szeretném szabályozhatóan vezérelni lineárisan. Ehez kérném a segitségeteket ha tudnátok egy kapcsolásirajzot közölni. Köszönöm elöre is.
Üdv!
pucuka és inhause-al folytatott eszmecsere után, megoldásnak látszik mindkét kapcsolás (1A-es inhause és 0,1A-es kadarist által javasolt) áramgenerátor ötvözése egy kapcsoló váltásával, így kis teljesítményű ellenállások is épen maradhatnak. Köszi mindenkinek!
Így már csak kicsit oOFF-os a kérdésed.
Elméletem szerint, ki kellene bővíteni a méréshatárt, hogy a kisebb értékeknél pontosabban mérhess, erre is van kapcsolás az adatlapon. Más kérdés az, hogy maga a nedvesség milyen jellegű, mert a folyadékok vezetési képessége változó. A mérési módszeren is csiszolni kellene talán kicsit, pl. egy beszúró eszközt készíteni ami állandó távolságra és állandó mélységre "hatol" a mérendő anyagba. A helyedben a kardist féle kapcsolást építeném meg és "ugyanúgy" digitális mérőműszerrel mérném, ha nekem kellene egy ilyen készülék.
Sziasztok.Akkor pontosan melyik kapcsolást is épitsem meg?Mert van egy pár.Egyébként elmondom hogy mire is kell a müszer hogy tisztában legyetek vele és hogy esetleg jo uton haladok e vagy egy egészen másik lenne a járható ut.Egy fa nedvességmérőt épitek és először egy 200mohm méréshatáru "előtéttel" próbálkoztam amit proli007 tett fel egyszer ide de ez a méréshatár kevének bizonyult és ezért egy két méréssel rájöttem hogy ha fix8 voltot vezetek a fába egy szegen keresztül és mellette 2-2.5 cm-re egy másik szeget verek és azon mérem a feszültséget akkor az értékek ugy alakultak hogy a nagyon száraz fában kb 10mV-ot mértem a szinte teljensen nedvesben pedig 7-7.5 voltot.Szerintetek ez igy rendben van?Mármint az elv ahogy mérni akarok?Szerintem igy lenne a legegyszerübb és a legolcsóbb a kivitelezés (nem saját részre csinálom)mivel ha már 1-2gohm-ot kellene mérni akkor már elég sok probléma állna fenn...
Nem értelek bocsi....
A kijelző kérdést nem én tettem fel... A kérdező az LM3915-ről kérdezett, ennyire futotta a tudásomból, előkapartam neki gy rajzot ami nálam működött, segítő szándékkal, csak mert felmerült a mérés alsó határa. A személyeskedés témát hagyjuk már... Igen OFF-os a téma, igazad van, majd kimoderálják, ahogyan a topik témája is áthelyezhető. Kellemes napot neked is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

)