Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Feltehetem azt a jelentéktelen kérdést, hogy mégis mi volt a hiba?
Köszönet a kapcsolási rajzokért. A fenti kapcsolási rajz nagyban segített abban, hogy sikerült megjavítanom egy Veritas Famula 4891 varrógép - életjelet nem mutató - fordulatszabályozó elektronikáját. Javítás után oszcilloszkóppal megnéztem a jellemző pontok feszültség jelalakjait, amit a kapcsolási rajzon feltüntettem. Ezzel próbálok segíteni annak, aki a panel javításába fog bele. Felhívom a figyelmet, hogy a panelen a 230 V-os feszültség fázisa a gyengeáramú részeken is megjelenhet a hálózati dugó helyzetétől függően. Ezért hálózati leválasztó trafót kell alkalmazni mérés közben.
Picit olvassál vissza, meg TUR a szó kereséshez...
Veritas famula varrógép hibaMa kaptam egy régi Veritas famula varrógépet, ami áram alatt magától működésbe lépett, csak a főkapcsolóval lehet leállítani. Folyamatosan meg, viszont ha a pedálból kihúzom a csatlakozót, akkor leáll. A pedálban két széntablettás kapcsolót egy ellenállást és egy kondenzátort látok.Segítségeteket kérem, hogy lehet a probléma?
... többi részet.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2025
JÚgy hozta a sors, hogy beszélni tudtam Gabi bácsival akit mi ITT (de szerintem mindenhol) mindannyian nagyra becsülünk a páratlan tudása és sok egyéb más emberi tulajdonsága miatt is. Hát volt olyan kedves és képek alapján visszarajzolta az egész elektronikát. ... hát én sírva fakadtam. Nem akarom a szavakat szaporítani a történtekről de számomra zseniálisan lett megoldva, hogy felismerhető legyen (számomra) a főáramköri tápellátás és a motornak a vezérlése. Két különálló panelen van megoldva a fő és vezérlő áramkör. Ez utóbbin vannak a sebesség tolópotméter és a tű fent/tű lent gombok és ide csatlakozik a pedál is. A hiba a főáramköri panelen volt ahol az áteresztő kondenzátoros tápellátás pufferei voltak kiszáradva ill. az egyik zárlatos volt a másik fele értéket mutatott méréskor. Így a C3-C4 kondenzátorokat kicserélve nagyobb feszültségtűrésűre (mert ez okozza a kondenzátorok halálát, hogy azok a régi hálózati feszültségszabványhoz lettek méretezve és a minőségük sem időtálló) és "low ESR"-re a tápfeszültségek azonnal helyreálltak és a gép előírásszerűen kezdett működni.
Még egyszer köszönet mindenért, hogy ez az egész ilyen formában napvilágot látott és segítségére lehet azoknak akik hasonló hibával találják magukat szembe. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2025
Már összeraktam a gépet, mert az elektronikai részét nem értem, hogy melyik része mit is csinál. A pedálban van két ellenállás pálya (lapka) ami a rajzon a három kezelőszerv paneljához csatlakozik. A potméter (R4 toló) az a sebesség előkiválasztó lenne a nyomógombok közül az egyik a tűhelyzet (tű fent/tű lent) a másik az egyes öltés/tűző öltés lenne. Már az is segítség volna, ha tudnám, hogy leválasztható e a kezelőszerves panel valamelyik kimenete, hogy ne legyen hatással a motor szabályzásra vagy a teljesítmény panel csatlakozásai közül melyik szálat lehet kikötni, hogy kizárásos alapon tudjak valamit ellenőrizni. A rajzon a "Dugvilla" sárga szála az ki van X-elve, hogy az mi lenne? Annyit sikerült eddig megtudnom a gép gazdájától, hogy a szervizben annyit mondtak erre a panelra, hogy nem jól tűri a jelenlegi szabvány feszültségét. A fennálló probléma az egy hosszabb állás utáni bekapcsolás után állt be, hogy megy a motor de sem a "sebesség előkiválasztó"-nak sem a pedálnak nincs ráhatása a motorra. Annyit figyeltem meg, hogy a motor (szerintem) nem teljes fordulattal forog a hangjából ítélve.
Minden segítséget és ötletet előre is köszönök.
Köss a motor helyére izzót! Akkor mit művel? Esetleg vedd ki a triakot és próbalámpával ellenőrizd!
Az elektronikában is lehet hibás alkatrész. Nem bíznám műveleti erősítő kimenetére közvetlenül a triak vezérlését. Legalább 1 tranzisztort közbetennék. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
A pedálban valóban két ellenállás lap van egymással szemben összefordítva közöttük szigetelés. Az alsó végeihez csatlakozik nyomó lapkával a két szál ami megy a szabályzóhoz. A pedál lapjával az ellenállás lapok felső végén nyomólapkás U alakú csúszka van mozgatva (természetesen függőlegesen, fentről lefelé) tehát ott van összekötve a két ellenás lapka. Mivel nem nagyon értem az elektronikának ezzel a pedál ellenállással való kapcsolatát az a kérdés, hogy ha nincs kontaktus vagy az nem folyamatos az ellenálláspályán akkor a motor elindulhat a főkapcsoló bekapcsolása után? A triakot kimértem és az jól működik azaz nem vezet át az A1-A2 között.
A rajz szerint valóban kapcsoló, csak nem értem, mi értelme van, ha szabályozni akarjuk a fordulatszámot? Van ott potméter is bőven, de nem látni, hogy lehet-e valamelyiket használat közben tekergetni. Bár aki varr, általában mindkét kezére szüksége van közben.
![]() A kezelőpanelen két gomb mellett van egy tolópoti és ezt jelzi a beültetési vázlaton is. Ez az R4-es 47 kOhm-os. Ez valami kötött funkciójú gép, pl. hímzőautomata?
A rajz szerint igen. Valószínű az elektronika egy felfutó rámpát csinál, nem egyből max. fordulatra kapcsol. Nem egy szimpla triakos vezérlés, engem inkább szabályozott motorvezérlésre emlékeztet. Nem lehet javítani?
Az hogyan szabályozná a fordulatot? Ami eddig a kezembe került, abban kicsi csúszóellenállás volt. Mint a tolópotméter.
Kicsit sokáig tartott feltöltenem a pdf-t. A pedálban nem egy reed relés kontaktus van?
A pedálban egy kicsi csúszóellenállás van. Az legfeljebb nem érintkezik. A triak zárlatos lehet. A szabályzás legkönnyebben motorcserével együtt módosítható. A triakos motor nagyobb teljesítményű és van egy kivezetése, ami valószínűleg fordulatszám tartást végez. Szerintem a szénoszlopos nem sokáig bírná a nagyobb teljesítményt.
Lehet helyette kapni készletben a másik motort. Legalábbis néhány éve még láttam. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2025
Famula varrógép elektronikaSziasztok! Adott egy Famula Veritas varrógép aminek nem egyszerű szénoszlopos a motor fordulatának szabályozója hanem elektronikus (triakos) és a pedálban csak egy kapcsoló van az elektronika pedig a gép asztalába van beépítve. A kérdésem az volna, hogy ki lehet e váltani ezt az elektronikát egy egyszerűbb motor feszültség szabályzósra? Most az a probléma, hogy a motor kapcsolás nélkül is (hajt) forog.
Szét fogom szedni a motort megnézem hátha egy pucolás rá fér mert a motorba rengeteg dzsuva volt amit kifujattam de nagyon egyenlőre nem merem szétszedni.
Csak multimeterem van .
Van esetleg dugaszos teljesítménymérőd (energy meter)? Közbe lehetne tenni. Mennyire látható túlterhelés. Sokat ne kísérletezz, mert leéghet a motor!
A hangok alapján összefognak a tárcsák. Egyszerre fog a kuplung és a fék. Szét kell szedni, kitakarítani. Esetleg valamelyik tárcsán eltörhetett a rugólemez.
A motorból jön ki egy kábelköteg az alatta lévő dobozra
ahová csatlakozik oda balami clutch brake van írva. Nem láttam még ilyen varrógépet és szeretném megjavítani.
Van rajta egy külső 16os üzemi kondenzátor azt cseréltem hátha az ment tönkre de nem.
Rányomom a fél vagy teljes gázt és pár másodperc után az egész gép lelassul meg is áll attól függ meddig nyomom neki. A varrás is és a motor is lassul elengedem a pedált akkor újra vissza felpörög a villanymotor. Készítettem videót talán beadja . https://youtube.com/shorts/uq3YBqQ7ls0?si=6vZimPqRZcK7eQFC
Még rá akartam kérdezni, hogy mikor lassul majd megáll a varrógép, hallod, hogy megáll a motor? Vagy a motor pörög, csak a varrás áll meg?
Milyen üzemi kondit cseréltél, ha Stop motorod van? Kuplungos motor aszinkron motor, amihez egy fázison tartozik üzemi kondi. Stop motor teljesen elektronikus vezérlésű. Nem biztos, hogy van üzemi kondenzátora. Ehhez többet kellene tudni róla.
Elektronikus kuplung ha elkopott, megcsúszhat.
Bocsánat a szervízkönyv nem clutch hanem stopmotort ír
Varrógép lassulásVan egy Toyota LS2-AD158-203-as ipari varrogépem ami hibátlanul működik egy ideig.A fordulatszámszabályozót a motor alatti dobozon 1-10-ig lehet állítani. Ha 3 ig feltekerem elporoszkál a gépezet viszont ha ettől magasabbra állítom pl 5 re akkor 20 másodperc teljes gáz után lelassul a gép hiába nyomom a pedált nullára meg tud állni. Ha felteszem 9-re gyorsvarrásra akkor teljes felpörgés után egyből elkezd lassulni akár nullára is hiába nyomom a pedált. Ilyenkor ha elengedem szépen vissza felpörög a motor. Cseréltem üzemi kondit de semmi változás. A motort kifujattam tele volt szösszel úgy akkor könnyebben és halkabban felpörgött. Egy hitachi clutch motor van rajta ami tud 450,380,230 at jelenleg 230 ba van kötve. A motor szépen megy így egyenlőre ezt kizárnám inkább más elektronikai hibára gondolok de nemrég vettem így nem vagyok elég jártas benne hátha valaki látott már hasonló hibát.
Szia!
Azt kéne tisztázni, hogy ez egyedi alkalom (hogy elromlott egy adott, saját varrógép fordulatszabályozó pedál), vagy általánosságban. Utóbbinál nagyon változatos lehet a probléma, vannak a régi orosz TUR2 varrógépmotoros gépek, ezeknek szénlapos szabályozójuk volt, és vannak a korszerű mai varrógépek, ezekben elektronika van. Nagyon messze van a két technika egymástól, és a hibák is szélsőségesen változatosak lehetnek. Pl. a régiekben eltörhet a műanyag, vagy széteshet a mechanika, eltöredezhet a szénlapos szabályozó, és persze forrasztások is elengedhetnek. Az új elektronikusokban lehet a pedál fogaslécének mechanikai hibája, de maga a potencométer is kikophat, valamint maga az elektronika is elromolhat, sokféleképp. Ilyenkor érdemes megvizsgálni hogy mi váltotta ki a hibát, mert könnyen lehet hogy a hiba következményét látod, nem az okát (ami pl. a varrógépben vagy annak csatlakozásában keresendő). Nem beszéllek le, természetesen a javítás a kidobás helyett a legjobb megoldás, de fontos hogy tudd, ezekkel a hibákkal sok idő alatt találkozik az ember, ezért nem lehet csak úgy előre megtanulni szerintem. Tanárt keresekKedves Szakértők, remélem maradhat a kérésem. Szeretném gyakorlatban megtanulni a varrógép pedál javítását. Közgazdász nő vagyok, a forrasztáson kívül összerakom a pedált, de szeretném ezt egy szakembertől megtanulni. Van a közösségben valaki, aki vállalná az oktatásomat ebben a témában? A fenntarthatóság jegyében javítanék, Budapesten vagy környékén, megbeszélés szerint. Előre is köszönöm. T.
"Ha figyelmesen elovastad a hozzászólásomat, akkor..."
Bocsánat, ha figyelmetlen voltam, kicsit nekem új ez a fórummotor, zavar, hogy nem látom a hozzászólás sorszámát. De ezzel együtt én igyekszem, és még az is lehet, hogy csupán félreérthető voltam. Bakman hozzászólására válaszolva jeleztem, hogy vettem személyesen a Conradban kondikat, a fotóját is mellékeltem (03.20. h15:50). Nem úgy néz ki mint amit Te linkeltél, de megmutattam a Conradban, hogy milyet szeretnék és ezeket a sárgákat adták. A biztonság kedvéért rögtön négyet. Kettőt fel is használtam, mert megjavítottam a problémás pedált és megjavítottam egy másikat is, amiből már korábban kiműtötte valaki a zárlatos kondit. Legutóbb (03.21. h0:24)viszont mutattam egy harmadik pedált, ez egy svájci varrógépé (varrógépgyűjtő lett belőlem az elmúlt két hét alatt... ) és ennek a pedáljában olyan kondi van, amibe négy vezeték fut ki/be. Lásd feljebb a fotót. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

) és ennek a pedáljában olyan kondi van, amibe négy vezeték fut ki/be. Lásd feljebb a fotót.