Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm a választ, és a többiek segítségét is. Én is erre tippeltem, de most már célirányosan keresek. Nincs napi használatban, nem vagyok profi. Az előző is pákám ugyanez volt, weller tcp 24, az is kibírt 20 évet-t. Szerintem ez engem túl fog élni
A városban anno terjedt egy legenda, hogy a TV-adónál 10 éve kikapcsolás nélkül kattog 10 éve. El tudom hinni.A TRIAC-os módosított olyannyira bevált, hogy az akkor még működő BRG üzemben is megcsinálták (azaz ipari környezetben)
Nem ismerem ezt a rajzot, de igen így jó. A rajzon még azt a bakelit lapocskát is mutatja a szegecsekkel, ami a nyélben van. Az újabbakban már műanyag van, de abban is elfér simán.
A forrfülek némelyikét meg lehet kurtítani, ha útban van a triaknak.
Ez volt? Valamikor elraktam a rajzot, de végül sosem építettem be.
Solomon hegyek voltak amiket sokan raktak TCP Wellerbe, ahogy írod a számozott vasdarabot be kellett dobni a hegy mögé, bár hogy azt utána onnan hogy lehet kivenni...? Én soha nem próbáltam mert nem volt kattogósom, de Solomonnal évekig forrasztottam és nagyon jól bírták a hegyek.
Elvileg ezek azok. Vannak ott méretek nézd meg, mert két fajta szárhosszal léteztek, mert volt ennek egy "koppintása" SMA néven (elv. Somogyi) abba ha jól emlékszem rövidebb szárú hegy passzolt. Átmérőre meg minden másra megegyeztek csak a fűtőbetétbe belógó része volt eltérő hosszúságú.
Csak annyi, hogy a páka kapcsolója nem a fűtőáramot kapcsolja direktben, hanem a triak gyújtókört. Így az érintkezői nem égnek be. Magába a pákába elfér simán egy TO220-as triak, meg egy ellenállás, amin keresztűl a 24V bekapcsolja a triakot, ami meg a fűtőáramot.
Fordítva volt az.
Sokan vették az olcsó solomon pákát mert 2-3 ezer Ft volt és nem is volt olyan rossz, és abba tettük bele a kattogós weller hegyét ami minőségben sokkal jobb volt mint a solomon eredeti hegye, így töredéke árból volt kb. egy weller pákája az embernek.De manapság már vannak ezektől sokkal jobbak is.
Hogy is van a triac-os kapcsolás? Valahol már láttam, de most nem találom sehol. Köszi.
Több mint 40 éve használom a kattogós ( TCP ) Weller pákákat. Általában párban vannak beüzemelve, így nem kell csereberélni a hegyet. Az egyikben PT-A7 vagy PT-H7 a másikban PT-B8 vagy PT-B7 csattog. Átalakítottam őket Triakos kapcsolóra, így az eredeti kapcsolója soha nem ég be. Van pár 230V-os Ersa pákám is, de azok nem nagyon kerülnek elő, csak ha körülményes a trafók használata. Pl. létra tetején.
Még nézz szét a Plato pákahegyek között, régebben én is vettem ebből a márkából a kattogós welleremhez. Ez ugyan nem töredék áru, csak kb a fele volt akkoriban. De minőségi cucc.
Solomon? Volt jlt néven is.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2026
TCP pákahegyWeller kattogóshoz kellene hegy. Anno javasolták (vagy 20 éve), xy márka pákahegyet helyette, típusra nem emlékszem, töredék volt az ára, és jó minőségű volt. De csak hegy volt, hiányzott róla a magnastat. A trükk az volt, hogy a Weller hegyről leszedve a hőkapcsoló fémgyűrű a heggyel pont betehető volt az eredeti hegy helyére, ugyanúgy működött. xy márkanév érdekelne, és beszerezhető-e manapság. Információ? Köszi.
Cseheknél lehet: MKO 16-01/15
Magyar helyet nem találtam. Kapcsoló pákáhozSziasztok, tudjátok hol lehet kapni - ha lehet még - TRP2-73 75W (kb 30éves) pákához mikrokapcsolót?
Hali!
Az "egy" pákához a "valamilyen kábel" tartozik ![]() Miért nem vágsz le belőle pár cm-t és kötöd be? PákazsinórSziasztok!Van egy 5 kivezetéses pákám és megszakadt az egyik kivezetése, történetesen a test. Emiatt szabályzás nincs. Hidegen elindul, de aztán kiakad. Kicserélném a kábelt, de nem találok pákabekötéshez megfelelő kábelt. Tudna valaki a beszerzésben segíteni?
Én ezt a típust használom, de teljes mértékben elégedett vagyok vele. Egyszer befagyott az ón a fűtőbetét végébe, de az az alacsonyra állított hőmérséklet miatt volt. Én olyan 340°C-on használom. Vannak olyan felületek, amikor egy másik pákával előmelegítés szükséges, úgy megbirkózik vele. Ha ezekkel a feltételekkel együtt tudsz élni, nagyon jó barátok lesztek.
Yihua 948Használ valaki Yihua 948-as kiforrasztó állomást? Néztem videókat, azok alapján egész használhatónak tűnik, nem tudom mennyivel lehet kevésbé jól használható mint a profi méregdrága társai?Kéne vennem egy kiforrasztó állomást de nem költenék rá százezreket ha nem muszáj.
Köszi a javaslatot, de én már sajnos kifelé megyek a hobbiból. Van, hogy hónapokig nem veszek a kezembe pákát.
Idézet: Anélkül, hogy nagy vitát szeretnék generálni, egyszer próbálj ki egy mai, pl. JBC állomást, meg fogsz lepődni, mennyivel túlhaladták már a kattogós Wellert. „amikor nem néznek oda, előveszem a kattogós Weller”
Nyilván nem JBC, de nekem kellemes meglepetést okoztak ezek a filléres pákahegyek. Attól tartottam, hogy gyorsan fognak amortizálódni a tiszta réz miatt, de egészen jól bírják.
A vége felé megszorul benne, ha mégsem, amikor rá van forrasztva a két drót akkor biztosan megszorul benne. Elöl 4,5-es fúróval kell kifúrni a nyelet olyan mélységig amit a fűtőbetéten lévő jel mutat, hátul pedig 3,5-essel.
Még mindig nem készült nálam sem belőle rendes esztétikus változat, részint mert kéne valahol vennem hosszabb fúrószárat, mert a normál méretű fúrószárak nem érnének be rendesen két oldalról sem egy normál méretű nyélbe, másrészt nem köszörültem még olyan esztergakést amivel a műanyagot normálisan, szálmentesre meg tudom munkálni. Most már van lapkás késkészletem is, majd megnézem azzal is, a fémekhez kellett vennem mert a hss kés az a vicc kategória meg a forrasztott lapkás is, a cserélhető lapkás kés az viszont viszi a fúrószárat is mint kés a vajat.
Mi tartja benne nálad a nyélben a hegyet? A furat épp akkora hogy beleszorul vagy valahogy még meg van fogva? Én is kacérkodok egy ilyen megoldással azért kérdem.
Azért a kínaiaktól is lehet nagyon jó hegyeket venni...
Én a 8586-os állomásomhoz használt pákához vettem ezeket aliról. A csuparéz fejjel öröm forrasztani, de a fekete bevonatos is szuper. A pákához kapott eredeti hegy minősíthetetlenül vacak volt, azzal már csak műanyagot javítok. Ugyan azzal a fűtőbetéttel használom mindhármat és tényleg ég és föld a különbség. De a másik nagyon jó vétel a kis akkumulátoros páka volt még: aliról szintén. Nem bírja sokáig egy feltöltéssel, az igaz, minden esetre mikor a forrasztóállomásom megadta magát, akkor ezzel meg tudtam javítani. Meg persze újrakondiztam vele egy teljes DVD írót is, szóval nem csak szobadísz nálam A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2025
Ha pákát vennék, csak Weller-t. Persze nem újonnan és nem a TEMU-ról, hanem használtan, itthonról. Hozzá 3-4 féle hegyet és örökre megvan oldva a pákakérdés.
Amikor még kijártam szerelni / szervizelni, és vittem a pákámat + egy bedobozolatlan trafót hozzá, az egyik helyen annyira megsajnáltak, hogy legközelebb kaptam tőlük egy vadi új SL30-N -t. Megköszöntem szépen és elraktam. Azóta, ha hozzájuk megyek, mindig viszem a tőlük kapott pákát, hadd örüljenek. ![]() Aztán, amikor nem néznek oda, előveszem a kattogós Weller-t, és elvégzem a munkát.
Szia!
Nem tudom mennyire vagy jártas házi dolgokban, vagy mennyire szeretsz építeni valamit mintsem venni, mennyit szánnál rá stb. Én azt mondom, ár/használhatóság tekintetében egy házilagos JBC verhetetlen. A kínai pákák ugyan olcsók, némelyiknek még a szabályozója is egész jó, na de a jó forrasztás alapja nem a szabályozás, hanem maga a pákahegy, illetve a rajta lévő bevonat. Nincs olyan kínai hegy amire azt tudnám mondani, hogy érdemes rá egyáltalán pénzt költeni, legalábbis azok közül amiket eddig kipróbáltam. Ha nem riaszt el az építés, akkor vegyél ebből a hegyből egy két darabot, szabályozó rajzot találsz hozzá itt a topikban, ha nem találod majd becsatolom újra vagy megkeresem, filléres az egész, kell még két szál drót, a trafó, egyebek, meg valami nyélnek, ahhoz megfelel akár egy kiszuperált fakanál nyele is, amit ki kell fúrni központosan két oldalról, ha nem találsz vagy nem tudsz csinálni ilyet, egyet lehet, hogy tudok adni, de nincs szépen formára esztergálva a külső fele, csak egy mezei 12mm átmérőjű PA6-os műanyag rúd. És akkor van fillérekből egy jó minőségű pákád amire ha vigyázol évekig jó lesz benne a hegy, nem úgy mint a kínai, ami pár forrasztás után kilyukad, vagy már új korában sem tapad hozzá az ón stb. Olyasmi mint a képen, persze lehet még szépíteni, fomálni. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2025
Temuról maximum zoknit, pár ismerősöm tapasztalata alapján.
Sziasztok !
Szeretnék rendelni Temu-ról forrasztópákát (jelenleg csak pillanatforrasztó pisztolyom van, kisméretú dolgokhoz nem az igazi). Tudnátok valamilyen típusról linket adni, ami jól működik és használható ? Köszi ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A városban anno terjedt egy legenda, hogy a TV-adónál 10 éve kikapcsolás nélkül kattog 10 éve. El tudom hinni.