Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 3
(#) smark00 hozzászólása Aug 21, 2016
Üdv! Az lenne kérdésem ,hogy közös anódos RGB-led et meg-e lehet csinálni hang vezéreltre?
Ui: Programozás kilőve.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Szept 2, 2013
Ez megfelelő lehet nekem?
(#) Directors hozzászólása Szept 1, 2013
Sziasztok!

Az ilyen lámpát csak is mikrokontrollerrel lehet megvalósítani?
Bővebben: Link
(#) fredikke válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 7, 2011
koszonom
(#) _JANI_ válasza fredikke hozzászólására (») Jan 7, 2011
Szia! Ez elsősorban a LED nyitófeszültségétől a LED-en átfolyó áramtól és a tápfeszültségtől függ.
PL: Normál LED-esetén aminek a nyitófeszültsége legyen 1.3V, a LED árama 20mA, és a tápfeszültség 5V.
Akkor R = (UT-Uled) / Iled = 3.7V / 0.02A = _185_ ohm _.
De 220 - 470 OHM körüli ellenállással is elég jól fog világítani a LED.
(#) fredikke hozzászólása Jan 6, 2011
hello ezen a rajzon http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/87/870cba6cf7f8776d881ee...35.jpg a r1 r2 r3 ellenállások értéke mekkora?
(#) _JANI_ válasza xy00 hozzászólására (») Jún 30, 2010
[OFF] ( Használd a válasz gombot légy szíves! Kösz! )

"Azt tapasztaltam gyorsabb sebességnél hogy a zöld és a kék led szépen lassan váltakoztak a piros led meg villogott."

Ez a bináris számláló miatt van. A pirosnál a legnagyobb frekvencia. A zöld LED villogása a pirosnak a fele, s a kék a zöld frekvenciájának a fele lesz. Így alakul ki a piros LED villogása.
(#) xy00 hozzászólása Jún 30, 2010
Nagyon köszi a segítséget! Első lépésben kicseréltem az 555-ös kondenzátorát 47µF -re meghoszabbodott az idő és elértem vele hogy egy "kikevert" szin tovább világít. Következő lépésben megpróbálom az Álltalad leírtakat mert még mindíg csak a beépített kondi feltöltődése és kisülése a "keverési" idő. Azt tapasztaltam gyorsabb sebességnél hogy a zöld és a kék led szépen lassan váltakoztak a piros led meg villogott. Az eredeti rajz alapján is így működött csak a sebesség levétele nem engedi a gyors villogást.
(#) Hujikolp válasza xy00 hozzászólására (») Jún 29, 2010
Üdv!

Esetleg még lehet növelni az áttünés sebességét, ha tranzisztorok előtti bázis ellenállást megnöveled. 10Kohm már lehet, hogy elegendő időt adna, esetleg az 555 timer ic időzítését kell hosszabbra venni, hogy kissebb frekvenciával billenjen.

Még lehet kicsit izzasztani, ha egy-egy 1N4148 diódát beteszel a tranzisztorok és a föld közé.
Ekkor újra kell kicsit méretezni a LED-ek előtét ellenállását.
RLED[/sup] = UTÁP - ULED / I[sub]LED

R = 4.3V - 3.4V / 20mA = 45ohm
(#) xy00 hozzászólása Jún 28, 2010
Sikerült megoldani a problémát Hujikolp tanácsával. Bár én kihagytam az ellenállásokat és csak a kondenzátorokat tettem be. A kondenzátoroknál (C1 / C2 / C3) a lényeg hogy 10V legyen minnél nagyobb a farad annál lassabb a szinek átmenete. Én 10V 2200µF használtam igaz a mellékelt videón nem nagyon látszik az átmenet. Mellékeltem a kapcsolási rajzot és egy videót.

RGB2

rgb2.jpg

(#) xy00 hozzászólása Jún 25, 2010
Köszönöm a gyors választ kipróbálom!
(#) Hujikolp válasza xy00 hozzászólására (») Jún 25, 2010
Üdv!

Esetleg még 1-1 ellenállás a tranzisztorok bázisától a föld felé és vele párhuzamosan kondenzátor. Az ellenállás azért kell, hogy ha ki van kapcsolva a tranzisztor, akkor a kondenzátor ki tudjon sülni rajta. A kondi kapacitásával lehet finomítani az átmenetet. Ki kellen kísérletezni az értéket. Kondiból 10µF kb, ellenállás 1k- 10k-ig lehet, hogy jó lesz.elrontani nagyon nem lehet.
(#) xy00 hozzászólása Jún 25, 2010
Sziasztok! Segítségeteket kérném! Megépítettem egy RGB keverőt (mellékelve a kapcs. rajz). A problémám a következő. Nincsen lágy átmenet a színváltás között csak váltogat és miután vágigment a színskálán amit keverni tud "kikapcsol" és kezdi előlröl. Hogyan lehetne kicsikarni belőle a lágy átmenetet és hogy ne legyen vége hanem folyamatosan keverje a színeket. Mellékeltem is egy videót hogy szemléltessem a problémámat. Segítségeteket előre is köszönöm!

RGB keverő

rgb.jpg

(#) _JANI_ válasza Pubby hozzászólására (») Márc 17, 2010
[off] Vajon hány RGB LED-es témában található meg a kérdésed?
(#) Pubby hozzászólása Márc 17, 2010
Sziasztok
Szeretnék építeni egy úgy 60-70 ledből álló plafonon elhelyezett "égboltos" világítást dekorációs célból és olyan kérdésem lenne hogy lehetne azt megoldani hogy úgymond "hullámozzanak" a ledek szépen lassan fel ill le mondjuk úgy 10-esével vagy 5-ösével nem kell teljes fényerővel? A másik ötletem hogy önállóan villogó rgb ledeket teszek bele azzal az a baj hogy egyszerre ugyan azt a színt adják és az túl élénk lenne.
választ és ötleteket előre is köszi
(#) dolfin válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 14, 2010
Na, jó ez. Akár a számlapra, szépen elhelyezve, akár a számlap alá elhelyezhető pár Reed relé megfelelő pozícióban, majd a mutatóra egy kis mágnes és a kapcsolás már működik is.

Ezek után már csak egy egyszerűbb kapcsolás megoldhatja a gondodat. Pl. az RGB-led-re a reed reléken át egyre csökkenő ellenállást kell kötni a Piros lábra, így a növekvő áramerősség miatt növekszik a fényereje, vagy feszültségosztót kötve rá, az eredmény ugyan az, és ekkor az sem baj ha egyszerre 2-3 reed is van meghúzva.
(#) Cs.Csaby válasza dolfin hozzászólására (») Márc 14, 2010
Helló!
Teszek fel pár képet a szerkezetről. Szét azóta sem szedtem jobban...
Lehet, hogy nem is kell. A számlap azon része, aminél a mérést kéne végezni szabadon van, tehát a plexi mögé szerintem simán fel kéne csak ragasztani a hall IC-ket vagy a reed reléket...

Üdv: Csaba
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Márc 12, 2010
ok! Ha sikerült ötletet adni akkor máris megérte!
(#) dolfin válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 12, 2010
Egyébként a Hall szenzoros vagy Reed relés ötleted nagyon jó és könnyen megvalósítható is. Csak meg kell nézni nincs e zavaró mágnes a kilóméterórában.

A mutatóba kell tenni egy apró mágnest és annyi Hall szenzor vagy Reed kell amekkora a átfedi a kilóméteróra ívét. (ha beljebb rakod akkor kevesebb kell) (Reed olcsóbb, de biztos lehet venni olcsóbb SMD Hall-t)

Ezzel nekem is jó ötletet adtál egy projecthez.
Köszi
(#) dolfin válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 12, 2010
Tudom, látom. Csak mellényomtam a Válasz gombot
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Márc 12, 2010
Nem az én projektem hanem Cs.Csaby-é...
Én nem tudok képet feltenni.
Csak az ötleteimmel :heureka: tudom segíteni a fejlesztést.
(#) dolfin válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 11, 2010
Fényképezd le minél több oldalról a kilóméterórát és biztos ki lehet találni valamit.
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Márc 11, 2010
Kiszedhető valami használható jel?
(#) dolfin válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 11, 2010
Na ja Én mondjuk optikailag érzékelném, de egyébként előbb megnézném milyen összeköttetés juttatja el a sebességet az órának.
(#) _JANI_ válasza dolfin hozzászólására (») Márc 11, 2010
Ha meg nem, akkor lehet magyarázkodni a sebességtúllépés miatt...
Szerintem (Max) valami optikai esetleg mágneses ( HALL szenzor-os, REED-relé-s, ) jeladó jöhet szóba, ha a mutatóról akarod a jelet levenni.
(#) dolfin válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 11, 2010
Akkor egy toló potméter kell kötni a mutatóra, ha elég finoman jár akkor el tudja húzni. (damillal mondjuk). De én is előbb megnézném hogyan kapja a jelet a mutató.
(#) _JANI_ válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 11, 2010
Az én elképzelésem kicsit más. Nem a mutatóról venném le a jelet, a LED-ek vezérléséhez, hanem a kihajtásról vagy olyan helyről ami a sebességgel arányos jelet tud adni az induktív vagy optikai jeladónak. Az csak részlet kérdése, hogy ez a KM-óra bovdenéről vagy a váltó utáni kihajtásról származik-e. A lényeg a sebességgel arányos, MMV-vel formált jel előállítása. ( Az MMV-nek ideális lenne az 555-ös időzítő IC. Mert kezdő ÉL-indítású üzemmódban is képes működni.) Ezt a jelet egy csúcs-egyenirányítóval "átlagolni" kel és ezután már rendelkezésre áll a sebességgel arányos egyenfeszültség. Ezt a feszültséget lehet a fényátmenet vezérlésére felhasználni. Elsőnek erre a kapcsolásra gondoltam Eredetileg DUÓ-LED vezérlésére készült. A potenciométerek helyére kellene vezetni a csúcs-egyenirányító ( szükség esetén felerősített ) jelét. Valamint az egyik (PL: IC1A) + és - bemenetét is fel kell cserélni az ellentétes működtetéshez.

Persze más kapcsolás is szóba jöhet némi átalakítás - egyszerűsítés után: Egyszerú UV-méter. Vagy. OPA-s kapcsolás. :heureka:
(#) Cs.Csaby hozzászólása Márc 11, 2010
Öh hát nemnagyon akkor marad a síma kék...
(#) dolfin válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Márc 10, 2010
Na igen azért mondom hogy még nem láttam kilóméterórát szétszedve. Csak egy ötlet volt.
Akkor másik ötlet egy lyukas lapkát kell rárögzíteni a tengelyre és optokapuval lehet érzékelni az elmozdulást. Ehhez viszont PIC kell, PWM-vel.
Ez lenne a másik ötletem. Nem tudom mennyire lehet megbontani egy ilyen szerkezetet.
(#) Cs.Csaby válasza dolfin hozzászólására (») Márc 10, 2010
Szerintem ott nincsenek akkora erők, hogy egy potit ki tudjon tériteni anélkül, hogy fals eredményt ne mutatna... ... ha egyáltalán kimozdítja a mutatót
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem