Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm a segítséget, megnéztem az ajánlott kapcsolót jónak tűnik.
Automata kapcsolásban nem gondolkodtam sem a relésben. Azt hiszem a kézi kapcsolónál maradok. A közeljövőben több napon is tervezett áramszünet lesz napi 8 órában, ezért van szükség az áramfejlesztő használatára. Nem akarok több fogyasztót is hosszabbító kábel és elosztó használatával működtetni ezért szeretném a ház elektromos hálózatára kapcsolni az áramfejlesztőt, így minden a megszokott rendben tud működni.
Szia !
kézi kapcsolással; A GANZ KKM1-32-6129 Átkapcsoló 0 állással, tokozott vagy eltech ugyanilyen 1-0-2 a tábla felirata van automat átkapcsoló is főleg kinaiban.... s lehet 2db mágneskapcsoló 2db segédrelé segitségével --házilag megcsinálni. Arra ugyeljél , hogy nem egy érintkezővel kapcsolsz ide-oda--Hanem két záróval ami ki van reteszelve egymáshoz , s célszerú 3-5sec késleltetést betartani. Különben dögleni fognak a tápegységek, lapos TV-k klima.mosógép stb.
keresem a megfelelő kapcsolótSziasztok!Segítséget kérek kapcsoló témában. A lényeg, szeretnék egy inverteres áramfejlesztőt rákapcsolni a ház elektromos rendszerére. mégpedig úgy, hogy egy kapcsolóval leválasztanám a ház elektromos rendszerét a hálózatról ami a fázist is és a nullát is megszakítja. Majd ugyanezen kapcsolóval rákapcsolni az inverteres áramfejlesztőt,. olyan megoldás érdekel ami kizárja azt, hogy a hálózati feszültség és az agregátor termelte áram egyszerre legyen jelen. Egy fordulat váltó kapcsoló megfelelne erre a célra? Jelenleg egy fázis 16 amper a hálózati áram..Az áramfejlesztő egy 3500w egyfázisú inverteres kialakítású.
Szia!
A készülékek (FI relé, kismegszakitó , mágneskapcsoló) érintkezői megfelelőek mind három vezeték tipushoz. tehát nem direkt kötés --ha csak nem egy szoritóba teszed.
Szia!
Nem tudok mutatni --mert 2000 előtt még filmre kellett fényképezni.S akkoriban ilyet nem fényképeztem le. Még talán ezen van egész közeli? kép. https://lanzo.hu/transzformator-karbantartas/ A hozzászólás módosítva: Sze, 16:13
Szia!
A kérdésem, ha egy eszköz, pl. ÁVK, fővezetéki sorkapocs, kismegszakító közbeiktatásával történik a kötés úgy, hogy az eszköz egyik végén a Cu vezeték, a másik végén az Al vezeték van, az direkt kötés, vagy nem, pontosabban: szabályos, vagy szabálytalan?
Tényleg kíváncsi vagyok. Mutass már egy értékelhető képet, ahol direkt alumíniumot kötnek össze rézzel.
Szia!
Tudom ,hogy van ilyen , de nem találkoztam vele 1 helyen sem . Azért a 60......80mmes Alucsőre ezt hogyan tennéd fel? Mert a 250.....500mm2 ACAL sodronyhoz még talán, de ott is M10,,,,,24 csavarok voltak.
A képeiden semmi olyan nem látszik, mint amiről szóltál/kérdeztem. Olyasmi mint a mellékletben? Ha igen, akkor az nem réz-alumínium direkt kötés.
Szia!
A pontositás; Direkt kötés , bár régen festékkel öntöttük ki. Ma meg van kinyomó tubus erre a célra.Ritka a javitás 20 évente 1--ha rendesen csinálták. Mindkettő nél ACAL sodrony -Cu kivezető, ill Al cső -Cu Idézet: Ez kíván némi pontosítást mert gyaníthatóan nem direkt kötésekről van szó, ami azért köztudottan nem időtálló. Olyan gyakran pedig nem romlanak a szabadban lévő kötések. „A szabadtéri trafó állomásokon szinte minden kötés Cu-Al”
Szia!
Az első képen láthatod az eredeti bekötést, a második képen láthatót én követtem el. A ház betápja csak egyfázisú. Az ÁVK-t, és még egy kismegszakítót ide tette be a villamos kivitelező, úgy, hogy kivette a nulla (kék) és az egyik fázis (szürke) sorkapcsot, de az elmenő öteres földkábel barna, és szürke (most felesleges) sorkapcsait ott hagyta. A kábel fekete és kék vezetékén, valamint a zöldsárgán megy a ház lakáselosztó táblájára a betáp. Kellett egy leágazás a szennyvíz rendszer villamos eszközei számára a 3x1,5 mm2 MBCu kábelen, ezért rakta be a kismegszakítót és leágazott a FI-relé előttről. Én igyekeztem megvalósítani, hogy sorkapcsokról lehessen leágaztatni újabb kábeleket, és ne legyen az ÁVK ugyanazon csavarja alá 10-es, és 1,5-ös vezeték. A jobb szélső védővezető sorkapocshoz csak annyiban nyúltam hozzá, hogy az MBCu kábel védővezetőjét onnan kikötöttem (ez járt a legkisebb kockázattal), és erről a pontról egy átkötést csináltam egy újabb zöld sorkapocsra bővítés céljából, mert az eredeti már tele volt, és még egy kábelt szeretnék bekötni. A bejövő méretlen PEN-től érkező, szerintem MKH10 kék vezetéken zöld galléros érvéghhűvely van, ami elvileg 16-os. Ezt a sorkapcsot nem szívesen bontanám meg, amiket megbontottam, ott a vezetéket visszavágtam, és érvéghűvelyt cseréltem. A zöld sorkapocsnál érvéghűvely csere esetén a "zöld galléros" nem biztos, hogy elég hosszú maradna. Az eredeti ÁVK Schneider 30mA/40A "AC" hibaáramú volt, kicseréltem "A" típusúra. Elnézést a hosszú szövegért, és a nehezen átlátható vezetékezésért.
Szia!
"nagyobbat préselnek rá...." S ugyan ez forditva ? Mert a kinai vezetékeknél álltalában 1 el kisebb méret kell --csak az áll stabilan ! pl; 2,5mm2 vezetékre 1,5 es érvég?
Tudsz feltenni egy fényképet? A földelőkapcsokra,a nullakapcsokra szintén egyenként kell bekötni a vezetékeket.Az érvéghüvely megfelelő keresztmetszetű?Néha nagyobb hüvelyt préselnek rá,ami szintén hiba!
Szia!
melyik választ szeretnéd? A szabadtéri trafó állomásokon szinte minden kötés Cu-Al , ázik nap süti stb.......Ha hibás lessz kijavitják.De a vasuti felsővezeték is Cu-Al-Fe- bronz. kibir 25-50 évet utána jönnek a hibák. Nem az alupaszta adja a biztonságot, ezelőtt kb 100 évig alupaszta nélkül szereltek .Mégse gyulladt ki a házak 98%. Persze ha van --Nem hátrány ! Viszonz; az a 2% ?Mi lehetett még rosszabb..... Sokkal fontosabb lenne; A kismegszakitók értéke , az AL kábel keresztmetszete , hossza , hurokellenállása.A földelés értéke ! A csavaros kötések kb 3 évente való utánhuzása. Ezek ismeretében tudom mondani, hogy biztonságos-e. A hozzászólás módosítva: Szo, 8:58
ÁVK, leágazó sorkapcsok, CU, Al vezetékekSziasztok!A fogyasztásmérő szekrény Hensel HB3000F-U. Belső vezetékezése sodrott réz, a mért oldali dobozból a ház lakáselosztó táblájára menő földkábel alumínium. Az ÁVK Schneider Electric_Easy9-Pro_EZ9R49240, a bemeneti pontjaira MKH10 vezetékek csatlakoznak. A kimeneti pontjaira csatlakozik az Alu. földkábel (egy fázis). A kivitelező nem alkalmazott Alu. pasztát. Biztonságos ez így? A másik kérdésem, ez kicsit még jobban aggaszt: az Alu. földkábel védővezetője olyan fő földelő sorkapocshoz csatlakozik, melynek többi vezetéke réz. Itt sem láttam pasztát. A harmadik: az Alu. földkábel házban végződő vége szintén találkozik a ház belső vezetékezésével (ezt nem néztem meg, hogyan csinálták), ami 1,5mm2 Cu. Egyébként 1-2 éve (pontosan nem tudom) építették a házat, tavaly adták át. Ez így lehet biztonságos?
Ha a külső U-t elfordítanád, arra végig lehetne ragasztani.
A ledek hűtése miatt jobb, ha valami fémes dologra van ragasztva. Mivel nem látszik, így lehet az egy hosszú laposvas is akár.
Célszerű úgy elhelyezni, hogy szervizelhető legyen, ha megdöglik a ledsor, beférjen az ember keze oda, stb. Szerintem. led szalag gipszkartonbaSziasztok!A képen látható dobozba szeretnék rakni led szalagot. Használjak hozzá profilt vagy csak ragaszzam rá a gipszkartonra?
Köszi a grafikont.Néhány számítást elvégeztem, és a következő számított földelési ellenállási értékek jöttek ki (10 OHM-os értékkel számolva).
2db. 3m-es mélyföldelő 5m. távolságra p:1,7 5,88 OHM. 5db. 3m-es mélyföldelő 6m. távolságra p:4 2,5 OHM. Megnéztem még a régi MSZ 274/3-1981 szabvány K3-as táblázatát, melyben 5m-es rúdföldelőre,közepesen nedves vagy humuszos agyagtalajban 15-20 OHM-os értéket adtak meg. Nyilván a keretföldelő és a földelőháló az igazi. De ezeket PV erőművek esetén alkalmazzák? Gondolom? Idézet: „Ha felül össze vannak kötve a földelők,akkor egyszerű számítással...” Pont ez a lényeg, hogy jellemzően nem számítható egyszerű párhuzamos kapcsolásként, a földelők egymásra hatása miatt. SKY által feltöltött grafikon azt mutatja, hogy a földelő hosszának legalább 10-szeresének kellene lenni a közöttük lévő távolságnak ahhoz, hogy egyszerű párhuzamos kapcsolás szerint számolhassunk. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2026
Azt írod,hogy 4-6db. esetén nem megy 4OHM alá! Ha felül össze vannak kötve a földelők,akkor egyszerű számítással (10 OHM egyedi értékkel számolva) a következő értékek jönnek ki.
4db. 10 OHM-os földelő esetén 2,5 OHM eredő, 6db. esetén pedig 1,67 OHM eredő érték jön ki. Valószínű,hogy a földelők toldása miatt, a toldás helyén nincs fémes érintkezés, azért nem jön ki a számítotthoz közeli érték.
Ha túl közel teszed egymáshoz, akkor sosem a darabszámmal fog osztódni az eredő ellenállás.
Az MSZ 18014 szabvány értelmében a talajcsavar egy olyan földelő lenne, ami az épület kontúrja alatt a talajjal érintkezik és biztosan nem cserélhető, emiatt ha alkalmazzuk a szabványt akkor csak V4A anyagból lehetne. Csakhogy nem kötelező alkalmazni ezt a szabványt.
Szia!
Jó néhány Tervező -eleve ezzel számol, hogy jó.(nem a saját ötletem volt ) A méretek ból csak a horganyzást nem tudom. Egy elég gyakori ; https://talajcsavar.hu/termekek/talajcsavar-m-szeria-2
Ne vegyél rá mérget hogy hivatalosan használható földeléshez.
Először teljesítenie kell a szabványi minimumokat, csőként figyelembe véve min 25mm átmérő, min 2mm falvastagság és legalább 45um vastag horgany bevonat. Teljesítménynyilatkozatot mint építésipari termék tudsz hozzá adni, nem villamosipari termék. Talán mint természetes földelő alkalmazható.
Szia!
Hát --kissé másképpen ; A 1,5-3m eseket szoktam egy csoportba bekötni. Mert nem mindegyik toldható. De ha ennyi van a helyszinen mindig kijön a 10 OHM alatti érték . Viszont érdekes 4-6db 6-10 OHM közötti párhuzamosan ,nem megy 4 OHM alá! Igen kell az a nagyobb teljesitmény--- HILTI TE 52-- Ezek amugyis odakerülnek , tehát elég bekötni . Ennek az árát igy nem tudom megmondani. Ha magában kell vhol egy földelést csinálnom, akkor a bolti 2-3m-es horganyzott ból. A Boltos nem tudja kihagyni ; az 50-70cm-est viszik , mert ugyanúgy nézki felülről ! A "preciziós méréssel " meg jó az is! (egy 230V-s izzó világit? ) A második jobb kép --annyi csavar van lerakva.Csak be kell kötni? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2026
Az nem fúrógép, hanem csak ahhoz hasonló szerkezet, nyomatéksokszorozóval felvértezve. Igazábol talajcsavar telepítésére szolgáló masina. Kézzel is megoldható: YouTube,
Köszönöm. Gondolom 2db.összecsavarozott után méred a földelési ellenállást és ha szükséges még rátoldasz? Agyagtalajban mennyiből jön ki kb. egy1,5mes földelő telepítése? A fúrógép teljesítménye kb.1,1kW vagy nagyobb? Köszönöm a képeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |