Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm a linkeket.
Sajnos nincs bennük képlet, amivel kiszámolhatnám a pontos értékeket, de irányadásra megfelelőek.
Üdv!
Néhány próba - pihenés ciklus után a következő jött be: R1 = 6,8MOhm vagy kimarad. R2 = 200kOhm C1 kimarad. C2 22pF. Egy fontos információ ami lemaradt: próbapanelen van összerakva. A multiméter szerint stabil 32,76kHz-et kapok(ezredeket nem mér) 47%-os kitöltés mellett. Kérdésem, hogy a C1 és R1 hiánya miért oldotta meg a problémát?
Üdv!
Topi által írt Segéd órajel Generátor cikkében szereplő kapcsolás módosításával akadt egy kis gondom. A cikkben szereplő CD4069-es IC-t egy 74HC04-esre cseréltem. Böngészgetéskor azt az infót szűrtem le, hogy a 74HCU04 jobb lenne, de nekem csak ez van kéznél. A Mhz-es kristályokkal nincs is gondom (eddig), azokkal megy. Feszültség 3,3V. A gondom az RTC-hez használt 32,768kHz-es kristály. Ezt nem tudtam működésre bírni. Ezekkel az értékekkel próbáltam (C1 = C2 = 22pF): R1 = 1; 6,8; 13,6MOhm R2 = 100, 200, 330, 680kOhm Vagy 26-27Mhz-et kapok, vagy ~410kHz-et. Mit rontok el?
HC4060, lehet a kvarcot is el lehet hangolni annyival (valami 16MHz körülit).
Használ logikai FET-et. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Azoknál ritkaság, hogy elmegy 1 MHz -ig. Kéne rendes FET meghajtót építeni.
Idézet: Nem fogja kihajtani, de ha ez kell, akkor kell még egy FET meghajtó IC(?) is. „A schmitt- trigger IC-s variáció egy próbát megér, de ha nem hajtja ki az IRF 540-et, akkor az se ér semmit.” A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Ez nagyon tetszik, csak az ezer forintos ára nem annyira. (Az 555 az csak 50 Ft.) Az 5 Voltos tápfesz sem olyan nagy baj talán, mert ilyennel már sikerült közvetlenül meghajtanom az IRF 540-et, csak az a baja, hogy fix 1 MHz, nem lehet áthangolni 1,064 MHz-re-lásd a képen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Azért írtam, hogy "csikarni". Az 555 sokmindenre jó, de erre nem nagyon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Idézet: Erre csak azért válaszolok, mert tegnap sikerült kigyújtanom egy 555-öt.„De néztem, az 555 -ből is ki lehet csikarni az 1 megát.” 1: 500 kHz fölé csak 12 Volt feletti tápfeszültségen hajlandó menni. 2.: Az összes ellenállás a max. frekvenciára kell állítva legyen, ugyanis tovább tekerve a frekvencia ismét csökken, annak dacára, hogy veszélyesen nagy áramok kezdenek el folyni. ( A 6-7 és 7-8 lábak közé kb 600 ohm-ra állított trimmer potenciométerek kellenek. 3. Az 555. 2-6 láb és a test közé egy 30 pF trimmer kondenzátor kell, a frekvenciát azzal lehet állítani. A veszélyesen magas hőmérséklet miatt talán veszek inkább az előzőekben felsorolt schmitt-trigger IC- valamelyikéből.
Az a néhány pF az 100 pF nagyságrendű. Meghajtó, meg mindíg kell, csak nézd meg egy FET bemeneti kapacitását. De miért nem jó a meghajtónak egy tranzisztor? Az inverteres IC ben van elég szabad inverter, amit használhatsz meghajtónak.
De néztem, az 555 -ből is ki lehet csikarni az 1 megát. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
A tranzisztorokkal is az a gond, hogy néhány pF kondenzátorok kellenek bele. Ilyen kis kapacitásokkal már nehezen kézben tartható a frekvencia, vagy be se rezeg, bár igazán nagy frkvenciás tranisztorokkal még nem próbáltam. A schmitt- trigger IC-s variáció egy próbát megér, de ha nem hajtja ki az IRF 540-et, akkor az se ér semmit.
Sziasztok. Létezik valami, amivel 1 MHz feletti négyszögjelet lehet előállítani? Valami olyasmi, mint az 555, csak azt próbáltam, olyan 250 kHz felett vége. 1,1 MHz-es piezót kellene valamivel meghajtani, de az önrezgő kapcsolások gyengék, kvarot meg csak kerek 1 MHz-re lehet kapni, ami nekem kell, az pedig 1064 kHz körül rezonál.
Alapvetően tetszőleges, hogy a Triac-os kapcsolást hogyan kötöd be. Mert az sorban van a terheléssel (szeleppel). De a Triac-ot a hűtőbordától (ha szükség van egyáltalán rá) illik elszigetelni. Akár fázis, akár nulla van rajta..
Bocsánat, elsőre úgy gondoltam ide való lehet. Mágnesszelepem még nincs, azt most készülök venni hozzá. Nem kritikus, hogy ne legyen a kettő egyszerre nyitva vagy zárva, szimplán kerülendő.
proli: amit csináltál kapcsolást, ha a 2 vezérelt körön a fázis-0-t felcseréled, akkor a triak hátlapjára kikerül a fázis? Csak hogy érdemes lenne-e csillámlapozni
Hello! Az nem mindig célravezető, ha az információt csak csepegtetjük.. Egyébiránt ez időzítési feladat, nem négyszöggenerátor, még ha "négyszögjelet" is kell előállítani, akkor sem. A téma, nem tartozik ebbe a topikba.
Ezt így nem biztos, hogy meg tudod oldani. Ha a mágnesszelep mágneses működtetésű, akkor időzítési problémáid lesznek, ha azt szeretnéd elérni, hogy egyszerre kettő ne legyen se nyitva, se lezárva, de amikor az egyik lezárt, a másik már nyitva is legyen. Ehhez pontosan ismerni kellene a szelepek működési állandóit. Ezen PWM vezérlés nem segíit, mert ez a mágnesszelep nem lineáris működésű. Ha motoros lenne, akkor lehetne PWM -es vezérléssel a nyitás - zárás folyamatot lineárisan vezérelni. Arról nem nyilatkoztál, hogy milyen mágnesszelepeid vannak.
Amit a szerkezetnek csinálnia kell: van egy mágnesszelepem. Technikailag kettő. úgy kell nyitogatni őket, hogy az egyik mindíg ki legyen nyitva, viszont egyszerre ne legyen nyitva mindkettő, és zárva se legyen egyszerre. Így ugye két idő-hosszunk maradt, ami megválasztható, és ezt a t1, t2-t akarom én 1-1 potméterrel tekergetve szabályozhatóvá tenni. Kicsit átértékeltem a dolgot, hülyeséget írtam korábban, t1, t2 legyen mondjuk 1-30s között szabályozható a körben.
A mágnesszelep 230V-ot kér, ezért a triak elképzelése.
Hello! Ez a frekvencia tartomány meg a poti, kissé meggondolatlan választás. Mert az 5Hz, az 0,2sec a 0,01Hz pedig 100sec. Vagy is az átfogás 1:500 lenne. Én megrajzoltam, de úgy hogy a poti átfogása 1:5 és a tartományokat kapcsolóval lehet választani. (Félek, hogy a kérésed műszakilag megalapozatlan, vagy cseppet megalomán..)
Ha váltakozó áramra használod (megyéként nem sok értelme van a triak-nak) akkor vedd számitásba azt is, hogy az éppen bekapcsolt triak bekapcsolva marad a következő nullátmenetig és igy összenyithatnak ami áramköri környezettől függően zárlatot okozhat...
A szimmetria fontos? Ha igen, akkor az egy osztó/ inverter kell a kimenetre, az oszcillátornak meg inkább 4060-at választanék.
Szia
Nézz utána 555 - ös kapcsolásoknak astabil módban!
Szia!
Egyen vagy váltakozóáramhoz kellene a kapcsolgatás?
Hali!
0,01-5Hz között állítható (potméterrel) négyszögjel generátor kéne nekem, amiven triakot tudok vezérelni. 2 triakot kéne irányítani, és ha az egyik nyit, a másik zár feltétel teljesüljön. Valami ötlet?
Hello! Ugyan nem írtad, hogy változás egyszeri vagy periodikus legyen, de feltételeztem az utóbbit. De nem a frekvencia változik, mert azt én állandó 1kHz-re vettem, hanem az impulzusidő. üdv!
Hello,
kedves hozzáértők én már jó régen nem foglalkoztam efféle dolgokkal, de most kellene építenem valamit ami megvezérelne egy modell szervo motort. A motor 3 vezetékes, 2-ön a tápot kapja a harmadikon meg egy négyszögjelet aminek a hossza határozza meg a szervo pozicióját. Ha a jel 0,1 ms hosszú az egyik végponton van ha 0,2 ms akkor meg a másikon értelemszerűen. Nos a szeretnék valami olyan áramkört ami külső beavatkozás nélkül automatikusan kb. 3-4 s alatt a kimeneti négyszögjelét az egyik végpont frekvenciától a másikig meg változtatja. Tudna valaki nekem ebben segíteni?? Előre is köszönöm szépen. (lehet a szervohoz elektronikát kapni de ott potméterrel van a szabályzás megoldva és nekem olyan kellene ami "piszkálás" nélkül működik.) A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

1: 500 kHz fölé csak 12 Volt feletti tápfeszültségen hajlandó menni. 2.: Az összes ellenállás a max. frekvenciára kell állítva legyen, ugyanis tovább tekerve a frekvencia ismét csökken, annak dacára, hogy veszélyesen nagy áramok kezdenek el folyni. ( A 6-7 és 7-8 lábak közé kb 600 ohm-ra állított trimmer potenciométerek kellenek. 3. Az 555. 2-6 láb és a test közé egy 30 pF trimmer kondenzátor kell, a frekvenciát azzal lehet állítani. A veszélyesen magas hőmérséklet miatt talán veszek inkább az előzőekben felsorolt schmitt-trigger IC- valamelyikéből.