Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az nem baj ha csukva van mikor élesítek, mert a garázskaput külön partícióra teszem (8 partíciót lehet beállítani a központon) egyedül csak a garázskapu lenne a partíción. Ettől függetlenül ki-be tudok élesíteni mindent.
Köszönöm a rajzot, de mivel nem vagyok ennyire elektronikához értő nem paraméterznéd be az áramkört? az alapján már talán össze tudnám rakni.
Kettős monostabil kell, egyik a lefutó, másik a felfutó élre indul...
De: mi van akkor, ha a garázskapu csukott, amikor élesítesz? Mert akkor ki fogja nyitni... Figyelni kell a csukott állapotot és azzal még összekapuzni.
Sziasztok!
Nekem a következőt kellene megoldanom: adva van egy riasztóközpont aminek van egy kimenete amit konfigurálni tudok: pl. partíció élesítéskor 12V kikapcsoláskor 0V - ezzel kellene vezérelni egy garázskaput aminek kontaktusra indító bemenete van. 1 gombnyomás kinyílik, még egy gombnyomás becsukódik. A lényeg, hogy amikor kikapcsolom a partíciót kinyíljon a garázskapu amikor beélesítem a riasztót becsukódjon a garázskapu. Próbáltam nézegetni az impulzusreléket de nem tudnak olyat, hogy ha elveszem tőlük a vezérlőfeszültséget akkor is adjon ki egy impulzust. Előre is köszi a segítséget! üdv, Janó
Szia!
Egy lehetséges megoldás. Ki kell próbálni, hogy működik-e.
SZiasztok!
Senkinek semmi ötlete a 2 kapcsolás összekombinálására? Üdv
Szia!
Az addig rendben de ha a tápot nem a soros portról kapja az nem fog bekavarni, attól még felismeri a girder? üdv
A TSOP egy logikai szint kimenetű eszköz, tehát ráköthetsz két feldolgozó egységet is.
Szia!
Egy régebbi alaplapho lesz de szerintem nem tudja a COM portról való felélesztést.A kapcsolás kiváló már csak össze kellene hozni a girder sorosporti vevőjével, hogy ne legyen a gépben 2db TSOP1736 csak egy darab. Üdv!
Elméletileg a COM portról fel lehet éleszteni a PC-t, ha a BIOS-ba beállítod. Viszont azt nem tudom, hogy a Girdernek van-e ilyen funkciója.
Örülök, hogy segíthettem és köszönöm a pontot.
Sziasztok!
Még annyi jutott eszembe hogy ne legyen két IR vevő a gépben hanem csak egy és valahogy össze kellene kombinálni a már meglévő Girder PC-IR vevővel.Ezt hogyan lehetne kivitelezni úgy hogy a Girder is felismerje a vevőt?
Szia!
Hozzáépítettem a te kapcsolásodat és 100%-ig TÖKÉLETES pont ez szerettem volna. Nagyon hálás vagyok! Köszönöm szépen! Természetesen a pont a tiéd! Üdv!
Sziasztok!
Odáig jutottam hogy megépítettem próbapanelon 12f675-el és tsop1736-al a távirányító kapcsolást.Az áramkör a leírtaknak megfelelően működik mégpedig úgy hogy az áramkörben lévő nyomógombbal lehet tanítani a távirányítóra.majd minden egyes gombnyomásra felvillan a LED de csak a megtanított gombra kapcsolja a relét.Remélem érthető voltam! Most megyek és megcsinálom az általad rajzolt áramkört hozzás és írok a fejleményekről. Köszi az eddigi segítségekért mindenkinek! Üdv
Szia!
Ha megépítetted és a távirányító gombnyomására netalán a led felvillanna, akkor azt a kimenetet lehetne használni a tranzisztor vezérlésére. Így megspórolva a plusz alkatrészeket.
Szia!
Postosan erről lenne szó! A kegjobb megoldás az új program megírása lenne de sajnos nem értek hozzá. Üdv
Akkor leírom érthetően. Smileyking-nek van egy infra vevője, ami a távirányító gombjának megnyomásakor a PIC GP0-ás kimenetét magasra (HI) billenti, ezzel behúzva tartva a relét mind addig, míg még egyszer meg nem nyomja a távirányító gombját ami a PIC GP0-ás kimenetét alacsonyra (LO) billenti, ezáltal a relé elenged. Ezt szeretné ő ezt úgy átalakítani, hogy minden távirányító gombnyomásra egy pillanatra húzzon csak meg a relé, ami a PC bekapcsolásához, illetve leállításához kell.
Szia!
Nem tudom még nem építettem meg. DE ha minden jól megy este összerakom és írok mi volt. Köszi mindenkinek. Üdv
Neked egy ilyen kapcsolásra van szükséged. Egy gombnyomás (impulzus) bekapcsolja a terhelést (load), ani lehet egy relé is,mégegy pedig ki.Bővebben: Link
Nem nem a szimulátorba jól raktam a tranyót. Ezt a rajzot egy másik programmal rajzoltam és ebben rontottam el.
Idézet: azért tettem a válaszom végére a smile-t „Bár a tranyó megjelenitésével nem értek egyet, mindig az adott rajz dönti el milyen pozicióba kell forgatni.”
Azt irtad,hogy leszimuláltad. Hát ennyit a szimulátor képességeiről. Bár a tranyó megjelenitésével nem értek egyet, mindig az adott rajz dönti el milyen pozicióba kell forgatni.
Ha ezekbe a rajzolóprogramokban a PNP tranyókat már eleve megfordítva tennék, nem fordulna elő ilyen baleset
Mostmárcsak a felső elkó polaritását kell megforditani és üzemképes lesz.
Látom rájöttél.
Bocsánat a T2 tranzisztort véletlen fordítva rajzoltam a kapcsolásba.
Itt a Jó rajz. ui. Sőt a C3-as kondi is fordítva van. Milyen szétszórt vagyok manapság
Röviden elmagyaráznád hogyan működik? Nem látom át,mikor nyit ki a felső PNP tranyó.
Egy lehetséges módosítása az áramkörnek. Ezzel minden gombnyomásra meghúz a relé pár száz milliszekundumra, ami éppen elég a PC be, illetve kikapcsolásához.
Ezt a módosítást csak szimulációban próbáltam, ki kell próbálni a valóságban is. Remélem tudtam segíteni.
Nem jól gondolod. Amíg a kondenzátor fel nem töltődik addig vezetőként működik.
Ja te taníthatóra gondoltál
Amúgy R 3 helyére ha kondit raksz akkor nem fog működni mert nem kap majd a tranzisztor bázisáramot amikor vezérelni akarod a relét mert egyen áramúlag szakadás lenne.
Sejtettem, hogy a betanításhoz van köze. Üzem közben gombnyomásra nem villan fel? Mert akkor nyert ügyünk lenne.
A másik megoldás, hogy az R3 helyére egy elkót tennénk, viszont ilyenkor csak minden második gombnyomásra működne.
Szia!
Úgy működik hogy menyomod az áramkörön a gombot akkor világít a LED és várja a megtanulandó kódot a távirányítótól ha ez megvolt akkor kész a betanulás. Az áramkör ezután csak arra az egy gombra fogja kapcsolni a relét amelyre be lett tanítva. Az eredeti kapcsolás innen van: Bővebben: Link . Remélem érthetően fogalmaztam. Üdv
Hú ha. Ez a betanításos rész kicsit meghaladja a tudományom. Azt hittem, csak egy egyszerű 40kHz-es infrajelet kap a TSOP
![]() A led miként világít üzem közben? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

az alapján már talán össze tudnám rakni.