Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 17. Csü
22:04:00
  Jelenleg 712 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Hangváltók készítése »
Hangváltók készítése  
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
Témakörök
Speciális » Egyéb
Analóg áramkörök » Egyéb
Analóg áramkörök » Erősítők
Lapozás Méret:     2 / 68     
(#11330) Thom válasza Dióda hozzászólására (#11327) Válasz • Feb 10, 2006
Kb. 50W-t, de nagyobb indukt. érték esetén gond lehet az Ωos ellenállásával, ez ne haladja meg a hangszóró ellenállásának 10%-át!

(#11347) tatabike válasza Thom hozzászólására (#11330) Válasz • Feb 10, 2006
Régebben (5-6) éve én még villamossági boltban, kilóra vettem lakkozott rézhuzalt, szinte bármilyen keresztmetszetben, 0.1 milliméteres lépcsőkben lehetett kapni. Most ez nem működik?

(#11355) Thom válasza tatabike hozzászólására (#11347) Válasz • Feb 10, 2006
Bocs, kissé lemaradtam. Milyen keresztmetszetű, hány wattra?

(#11412) zaik válasza tatabike hozzászólására (#11347) Válasz • Feb 10, 2006
háát, nem tom pontosan, de lehet, hogy a villanyszerelési boltokban még így van, de biztos nem kilóra. mérlegről sztem átálhattak a centire
amúgy a conradban nézem épp van is lakkrézhuzal, de hát nem kilóstul (sajna). de itt minden 5* annyi..

(#11416) Dióda válasza zaik hozzászólására (#11412) Válasz • Feb 10, 2006
Ahogy mondod!
De keress egy jóképű tekercselőt ő biztos tud neked adni.Az a fő baj hogy nagyon drága lett a réz ez miatt nem tartanak mert nem éri meg nekik befektetni ha csak két év alatt fogy el.

Most nézegettema somogyi hangváltóit de ezeket mikhez tervezték?A hangszóró visz mondjuk 3000ig de 5000hz keresztezési frekijű hangváltót írnak rá nem fogom föl miért de mindegy.Az egész repertoálból egy tipus ér valamit de azt is át kell alkítani mert úgy nemjó.De ki is akadtam rajtuk mert ma bementem egy boltba és kipakoltattam a ficakkal az összeset és van olyan is köztük amin még tekercs sincs és azt írja rajta hogy 5000hz a keresztezési hát én meg behaltam.Ennyire parasztvakítás vagy ennyire legagyult a hangtechnika?Ez már igénytelen.Meg minek bele azok az 5W-os ellenálások?

(#11425) zaik válasza Dióda hozzászólására (#11416) Válasz • Feb 10, 2006
én azt mondom, hogy sk (saját kezű) hangváltó. az tutira olyan lesz, amilyet akarsz. mindent kapsz, készen is. nem kell még a tekercseléssel is bajlódni. persze, akinek nem probléma, az még azt is megcsinálhatja. sőt, hallottam embert, aki még a kondikat is sk csinálta. én azért nem mennék ennyire a kályháig.

(#11426) Dióda válasza zaik hozzászólására (#11425) Válasz • Feb 10, 2006
Pedig ez benne az izgi .

(#22899) redcar válasza Dióda hozzászólására (#11426) Válasz • Máj 9, 2006
Sziasztok
Autoba építek egy kis erőlködőt (2+1 rendszerű) amihez meg kellene oldani, hogy a kb 150hz alatti hangok a +1-re a 150Hz felettiek a stero részre mennyenek. Gondoltam egy passzív hangváltót teszek a bemenetre mi a véleményetek? Ha van ötletetek bármit szívesen fogadok. Gondoltam arra is hogy a mono csatorna elé beteszek egy szub szűrőt de amit eddig találtam az mind kettős tápról működik, nekem pedig szimplán a kocsi tápja áll rendelkezésemre, ezért gondoltam a passzív váltóra, de soha nem csináltam még ilyet.

(#22914) szabi83 válasza redcar hozzászólására (#22899) Válasz • Máj 9, 2006
Bővebben: Link

ez kell neked, a stereora peddig egy felül áteresztő szűrő kell.

(#24777) Dióda válasza Dióda hozzászólására (#11426) Válasz • Máj 23, 2006
Hüpp egy kérdés!
Ismeri valaki a soros váltó lényegét és rajzát (esetleg minden infót róla) ?
Igazán megoszthatná velem valaki.

Veterán létemre még nem láttam ilyet de még nem is hallottam szerintem és érdekel.

(#24788) DRKonor válasza Dióda hozzászólására (#11416) Válasz • Máj 23, 2006
Kilóra kaptok zománcozott huzalt a Villért Rt.-nél. A Csömöri Auchan-nal szemben lévő telepen. Bejárat a korház mellett!

(#25013) Dióda válasza Dióda hozzászólására (#24777) Válasz • Máj 24, 2006
Nos senki?

(#30962) tatabike válasza crom3x hozzászólására (#1777) Válasz • Júl 3, 2006
Nekem az lenne a kérdésem, hogy szereztem egy csomó vasfazekas tekercset. Az is jó hangváltóhoz, vagy csak légmagos? Olyanok a tekercsek, hogy vasmagja van, meg kívűl is van egy elég vastag borítása vasból, ilyen két kupakszerű, alulról-felülről egymásba kapcsolódnak. Azért gondolom,hogy jó lehet hangváltóhoz (is), mivel van két gyári hangváltóm, egy Grundig óriástévéből való, és abban is ilyen fazekas, zárt tekercsek vannak... valakinek tapasztalata? Ha jó, akkor az is érdekelne, hogy mire kell vigyázni, illetve odafigyelni, ha ilyet alkalmazok, és nem légmagosat....

(#30966) Thom válasza tatabike hozzászólására (#30962) Válasz • Júl 3, 2006
Ne üsd oda őket semminek, mert könnyen törik a ferrit
Egyébként nyugodtan használhatod hanváltóba.

(#31096) tatabike válasza tatabike hozzászólására (#30962) Válasz • Júl 4, 2006
Na, lécci......

(#31097) tatabike válasza Thom hozzászólására (#30966) Válasz • Júl 4, 2006
Ja, egy már megsérült, kényes jószág....köszi...

(#93484) tams Válasz • Jún 14, 2007
mi a véleményetek ezekről?? Nekem 2 utas kellene.
egyáltalán mi a különbség? Ja és 2 8 Ωos hangszóróból hogyan lesz egy szintén 8 Ωos hangfal?
egyik
másik

(#93489) lamalas válasza tams hozzászólására (#93484) Válasz • Jún 14, 2007
Szia,

Bocs, de nem teljesen vilagos miert linkeltel be ket 3 utas hangvaltot, ha neked 2 utas kell? Egyebkent tobb kulonbseg is van a ket belinkelt valto kozott, de sztem nincs sok ertelme ugy elemezgeni, hogy neked nem is ilyen kell ill. nem is ismerjuk azokat a hangszorokat/hangfalakat amikhez ezek keszultek.

Ket 8 Ωos hangszorobol ugy lesz 8ohmos hangfal, hogy az egyik hangszoro (melykozep) mondjuk a mely+kozep savot viszi es a hangvalto kialakitasabol adodoan ezen a savon mutat nevlegesen 8ohmot, mig a magas tartomanyban sokkal nagyobb impedanciat. A magasakat pedig egy magas sugarzo viszi es ebben a savban pedig ő mutat 8ohmot a kulvilag fele, a kozep+mely tartomanyban pedig nagy impedanciat mutat. Termeszetesen az egesz hangfrekis savban az eredo impedancia viszonylag nagy eltereseket is mutathat a nevleges 8ohmhoz kepest, de ez mar mas kerdes.

(#93493) Tom025 válasza lamalas hozzászólására (#93489) Válasz • Jún 14, 2007
Sziasztok!

Már viszonylag régen építettem a hangfalamat gyári SAL hangváltóval. Viszont most ezt a topikot olvasgatva döbbentem rá, hogy tényleg mennyire nem az igazi minőségűek ezek.. Főleg hogy a leggányabb, legolcsóbb cuccot kaptam, ezt. Ezért gondolkodok saját építésén, csak nem tudok hogyan induljak el benne. A hangszóróim: 120W/8ohm mély; "100W"/8ohm magas (dóm); a közép ismeretlen, 50W körülire saccolom, és valószínű 4ohm. Az ide belinkelt két kapcsolás közül valamelyik jó lehet nekem, vagy át kell őket alakítani?

Üdv, Tom

(#93522) tams válasza lamalas hozzászólására (#93489) Válasz • Jún 15, 2007
bocsánat ha nem voltam egyértelmű.
Én a linkelet hanfalat szeretném megépíteni az sbx szériával, meg valami magassal, ami nem kerül majd ugyanannyiba mint a mély-közép. Az elektronikai boltba ahova járok ott árulnak egy csomó kis magas hanszórót párszázért. gondotam előszö olyannal próbálkozok.
És 8 Ωos hangfalat szeretnék építeni, és csak azért linkeltem ezt, mert gondoltam egyszerűen átalakítható a 3 utas 2 utasra és szerettem volna tudni hogy mi a különbség, mert eltérőnek látom a kettőt.
Az az igazság hogy a hnagtechnika témában nem sok tapasztalatom van.

(#93528) lamalas válasza tams hozzászólására (#93522) Válasz • Jún 15, 2007
Megis melyik linkelt hangfalat szeretned megepiteni? Mert csak hangvaltokat linkeltel, de nem hangfal rajzokat/terveket.

Amugy en sem vagyok profi hangfal tervezesben/epitesben, de sztem nem annyibol all az egesz, hogy kinezek a boltban 1-2 nekem tetszo hangszorot, azt beleteszem egy dobozba, veszek/epitek hozza egy hangvaltot es jo lesz minden. Persze igy is lehet csinalni, szolni is fog valszeg jobban mint egy Sokol radio ... de azert ugy gondolom a tervezesnek nem ez a megfelelo menete. En vhogy ugy csinalnam, hogy eloszor meghataroznam mire kellene a hangfal (pl. otthoni hifi, hazimozi, hangszer-hangositas, stb.). Ha ez megvan, akkor ki kellene valasztani az adott celra megfelelo hangszorokat tobb ceg kinalatabol. Ezek mindegyikebol megtervezni/kiszamolni milyen dobozokat lehet epiteni beloluk (reflex, zart esetleg TL, stb.) es ami az igenyeket nagyjabol kielegiti ill. a penztarcanak is megfelelo azt megepiteni. Ezutan pedig johetnek a meresek, hangolasok, hangvalto tervezes/epites majd meghallagatas aztan ha nem tetszik a hangja, akkor ujra valto epites/meres/teszteles addig amig jo nem lesz. Nem egyszeru ... en most epp a hangvalto tervezes/epites/meres fazisban vagyok egy ketutas reflex dobozhoz, otthoni zenehallgatasra.

(#93587) tams válasza lamalas hozzászólására (#93528) Válasz • Jún 15, 2007
Ne haragudj de szót sem ejtettem tervezésről. Ennyit én is tudok, hogy nem egyszerű kitalálni egy hangfalat. Konkrét (nem saját) tervet szeretnék utánépíteni, kötséghatékonyabb megoldással. Ezért szereték magam hangváltót építeni, mert nem tűnik olyan bonyolultnak és lehet hogy több ezret spórolok. Kipróbálnék egy 400 ft-os magas hangszórót, mert a hifitornyomon is bevált a gyári 7200Ft!!! os helyett!!!!
Emellet egy konkrét bevált hangváló kapcsolásnak örültem volna vagy valami átalakítási javaslatnak, esetleg ha valakinek van egy gyári annak a shémáját szívesen venném.
Idézet:
„ Nem egyszeru ... en most epp a hangvalto tervezes/epites/meres fazisban vagyok egy ketutas reflex dobozhoz, otthoni zenehallgatasra.”
ahogy a csatolmányban is látszik(remélem már most tényleg ott van) Nekem is ugyanez a célom. Szóval ha előrébb jársz akkor akár meg is oszthatnád a tapasztalataidat.
Köszönöm
Üdv
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#93623) lamalas válasza tams hozzászólására (#93587) Válasz • Jún 15, 2007
Aha, igy (belinkelve a tervet) mar mindjart mas a dolog! Azert ertetlenkedtem, mert nem lattam sehol a doboz tervet.

A hangvaltorol: ossze tudok neked szedni jo nehany bevalt 2 utas hangvaltot, de honnan tudod, hogy az neked is jo lesz? Azok valszeg tok mas hangfalhoz keszultek amikben tok mas hangszorok vannak, igy a Te hangfalaidhoz nem lesznek jok. Ez a helyzet a gyari hangvaltokkal is, de Te mondtad, hogy amugy sem akarsz venni. Ezert kellene sajatot tervezni es epiteni. Ezt azonban leginkabb meressel + meghallgatassal lehetne kivitelezni, mert altalanosan jol bevalt rajzok/tervek nincsenek. Az adott hangfalhoz es a benne levo hangszorokhoz kell tervezni. Azt tudom tanacsolni, hogy keress olyanokat akik mar megepitettek ezt a dobozt es terveztek hozza sajat valtot ...

Ami a 400Ft-os magast illet ... ha neked bevalt mar a hifitornyodban is, akkor rakd bele ebbe a dobozba is. Te tudod, de en nem valoszinu, hogy ezt tennem. A SAL ehhez a tervhez amugy is viszonylag olcso magasakat ajanl amik lehet hogy jobbak mint a 400Ft-os ... persze ezt nem tudom, nem ismerem azt a bizonyos 400Ft-os hangszorot.

Az en hangfalaim meg kozel sincsenek kesz. Amugy H2000-es hangszorokat hasznaltam (620-as melykozep + 639-es dom) amikenk ar/ertek aranyuk igen-igen jo! A 620-as hangszorohoz 22L-es reflex doboz passzol (csatolt kep), 45Hz-re hangolva es az f3-as freki is 45Hz lett. Hangvalto (ahogy korabban mondtam) meg nincs, annak a tervezese/epitese + meresek csak ezutan jonnek. Egyelore csak egy 2µF-os kondit tettem a magas ele, a mely-kozepre pedig raengedtem a teljes hangfrekis savot. Ebben az allapotban azonban meg elhamarkodott lenne barmit is mondani a hangjarol, de azert biztato
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#101454) szabi83 Válasz • Júl 12, 2007
Notch szűrőt alkalmazta már valaki ?

Tapasztalat vele?

(#134764) goldscorpio07 Válasz • Okt 24, 2007
Hali mindenkinek...
A hangváltó építését mst próbálom tanulgatni ezért kellene egy kis segítség...Írok részletes adatokat a cuccokról...
Sal SBX 2530-as mélysugárzót:8 Ω,150/100W,30-2500 Hz,90dB
, SK13-as dóm közép:40/20 W,800-10000 Hz,84 dB
, DTF12 magas:100/50W,2000-21000 Hz,91 dB...
Na most hangváltónak a saltól néztem hozzá a HV328-ast amiről ezeket írják:200W terhelhetőség,8 Ω,keresztezési frekvencia:500-3000 Hz,evágási meredekség 12 dB/oktáv...
Azon gondolkozok hogy inkább házilag kellene csinálni egy nagyon tuti hangváltót mert anyag van hozzá szarásig meg ahogy olvastam nem nagyon díjazzátok a sal váltókat
Mit jelent a levágási meredekség mert látom van 6,12 dB/oktáv stb...Milyen szempontból fontos ez a leírt hangszóróknál???
Na most lényegében egy ilyenre gondoltam ami így vágná le nekem a frekiket és lehetőség szerint a biztonság kedvéért 200 W-ra kellene megcsinálni:
A mély legyen 30-2500 Hz-es tartományban...
A közép:2500-10000 Hz-es tartományban...
A magas 10000-21000-es tartományban...
Megoldható ez?ha igen kérem vki kapcsolási rajzot vagy aki segítene megépíteni megköszönném Ja és ez a levágási meredekség lenne még kérdéses akkor...Köszi mindenkinek előre is

(#134768) szabi83 válasza goldscorpio07 hozzászólására (#134764) Válasz • Okt 24, 2007
Szasz

WhiteFül oldala

ezen az oldalon:

Fórumok / Hangszóró / V. rész

sok sikert

Üdv

(#134780) lamalas válasza goldscorpio07 hozzászólására (#134764) Válasz • Okt 24, 2007
Hello!

Hat nagy faba vagtad a fejszet ha (jo!) hangvaltot akarsz kesziteni magad. En is belevagtam ebbe a nagy faba es meg csak a fa kerget sikerult levagnom ... De annyit azert mar sikerult tapasztalnom es tanulnom, hogy azok a hangvaltok amiket a boltban lehet kapni elore elkeszitve tul.kepp nem sokra jok max. alkatresznek . A jo hangvalto keszitesenek egyik alapfeltetele, hogy tudjal mereseket vegezni a keszulo hangsugarzoidon. Ket alapveto meres csoport van, az egyik elektromos (hangszorok T/S parametereinek merese/szamolasa ill. impedancia es fazismenet merese) a masik pedig akusztikus (hangnyomas) meres. Ez utobbiaknak kulonosen fontosak, mert jo hangvaltot csak adott dobozhoz es az abban levo hangszorokhoz lehet kesziteni. Pont ezert nem jok az altalanos (elore gyartott) hangvaltok. Szoval sok-sok meres sorozataval mar lehet tervezni hangvaltot, de az meg nem biztos, hogy tuti jo lesz. Ugyanis meg kell hallgatni az eredmenyt is! Elso szinte kizart, hogy az ember jo hangvaltot keszitsen. Sokat kell kiserletezni, merni es szamolni. Sajnos konkret valaszokat nem tudok adni a kerdeseidre, mert nincsenek meresek, es semmi bovebb info a dobozaidrol.

(#134826) goldscorpio07 Válasz • Okt 24, 2007
Mihelyst van egy kis időm leírom a doboz méretét amibe a cucc kerülne és a hangszóró paramétereit...mivel az sbx alacsony qts-el rendelkezik ezért reflex ládikába kerül majd...a doboz már szépen meg van csinálva hangcsillapító anyag is került bele,szépen az oldalfalakra fel van ragasztva

(#134835) sound.man Válasz • Okt 24, 2007
A hangváltókkal nekem eddig még csak a baj volt.... Mélyhangváltó nem tom talán 300w-ot mondtak hogy annyit bír... Talán a tekercs mert a kondi olyan 100w körül lezárt..... Kapcsolgatott az erősítő egyből tudtam hogy a hangváltó Kiszedtem a kondit után jó volt csak nem szürt szinte semmit Milyen kondim lenne jó bele?? Valami olyasmi lenne jó ami bírja a hajtást valami jobb mert buliba mennek a hangfalak gyarkran.... Ti milyet ajánlotok??

(#134860) M.Béla válasza sound.man hozzászólására (#134835) Válasz • Okt 24, 2007
Hello!
Mindenképp polarizálatlan(BIPOLAR) kondit használj,
és a feszültsége 100V, vagy annál feljebb legyen!
Én is sikeresen durrogtattam már szét SAL hangváltóba lévő gagyi kondikat, de a csere után már NO probléma

Következő     2 / 68     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu