Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 17. Csü
22:32:27
  Jelenleg 574 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Sörkollektor és elektronika »
Sörkollektor és elektronika  
Témaindító: INOX 4 EVER, idő: Szept 19, 2010
Témakörök
Technika » Vezérlés technika
Speciális » Időzítők
Analóg áramkörök » Szabályzók
Lapozás Méret:     7 / 16     
(#1110627) vicsys válasza dbase hozzászólására (#1110566) Válasz • Nov 30, 2011
Nem feltétlenül termel áramot. Láttam olyan megoldást, hogy a sárga vezetéken megjelenő impulzus sorozatot mérték.

(#1150286) tomics76 Válasz • Jan 26, 2012
Sziasztok!
Itthon morfondíroztam, a sörkollektor vezérlésen, hogy mi lenne a legjobb.Arra jöttem rá hiányos ismereteimből, amire már előttem mások is ,hogy elég lenne 1 sima termosztát 1 érzékelővel. Pl. a Conrádos Kit : itt a hőfokot lehet beállítani ,hogy mikor kapcsoljon be a ventilátor és 1 másik potival a hiszterézist.Tehát 30 foknál bekapcsol és mondjuk 25-20 foknál ki.
Szerintem a hőfokkülönbség kapcsoló igazából ott érdemes ahol meleg vizet állítunk elő(kollektor+puffertartály).Télen vagy fűtűnk vagy nem.Ha elérte a kapcsolási hőt a kollektor akkor bekapcsol,ha lehül akkor kikapcsol.Minek kellene még 1 helyen mérni a sör(lég)kollektornál a hőmérsékletet?:Nyáron gondolom nem használja senki a kollektort ,hideg levegőt úgy sem tud fújni,legfeljebb télen(amikor nem süt a nap) ,de akkor meg minek,hiszen fűteni kell.
Na ezeket csak megfontolásnak írtam, mindenki döntse el saját maga!Ez az egyik legegyszerűbb ilyen hőkapcsoló
Bővebben: Link
Ha van ellenérv, szívesen fogadom!

(#1150288) tomics76 Válasz • Jan 26, 2012
Itt még van 1 jónak tűnő ventilátor .Bővebben: Link
Csak nem tudom hogy lehetne a fordulatszámát szabályozni(kefés motor-e vagy nem?)

(#1150798) nagy hoho válasza tomics76 hozzászólására (#1150288) Válasz • Jan 26, 2012
Ezt néztem én is de a légszállítási adat szerintem nem igaz.
Más oldalakon ez a venti sokkal kevesebb levegőt nyom.230 Volt váltóról működik nem kefés, de két sebességes. Sokak véleménye szerint radiális venti kell ami a gk-ik fűtő ventilátora mert az nyomást tud produkálni.

(#1150922) tomics76 válasza nagy hoho hozzászólására (#1150798) Válasz • Jan 26, 2012
Üdv.Rákérdeztem én is és a kereskedő azt mondta, hogy ez a leg kissebbre jó csak,van neki nagyobb teljesítményű is.A szabályzók menüben van olyan fajta ami hőmérséklet függvényében szabályozza a fordulatszámot, hiszterézist is lehet állítani,meg mást is.Nem lehet rossz,de ez is triákos vezérlésű gondolom és alacsony fordulaton búghat.
Szerintem az a kis conrádos hőkapcsoló sem lehet rossz ennyi pénzért.Sőt a német honlapján meg van a nyákterv is

(#1150949) nagy hoho válasza tomics76 hozzászólására (#1150922) Válasz • Jan 26, 2012
A nagyobb venti lenne szerintem is a jó.
Nekem már meg van a Vicsys fórumtársunk erre a célra épített szabályzója.

(#1151002) nagy hoho Válasz • Jan 27, 2012
Én erre a ventire gondoltam. Nagy nyomást, erős légáramot és alacsony zajszintet igénylő szellőztető rendszerekbe szerelhető
csendes és megbízható működés
kompakt belső méretek
a motor és a lapátkerék a légcsatornák szétszerelése nélkül hozzáférhető
két fordulat
szállító teljesítmény: 220/280 m3/h
villamos teljesítmény: 28/38 W
zaj: 29/36 db
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#1151210) Proci_85 válasza nagy hoho hozzászólására (#1151002) Válasz • Jan 27, 2012
hello

Mennyiből jönne egy ilyen venti?
Jó, hogy előre rajta vannak a csonkok. Könnyen csatlakoztatható a PVC csőhöz.

Közben rákerestem az adatokra és ezt dobta ki:
Bővebben: Link
Egyéb okosság a témában

(#1151721) nagy hoho válasza Proci_85 hozzászólására (#1151210) Válasz • Jan 27, 2012
A 125 TT-re gondoltam. 13300:- Ft

(#1151804) dbase válasza tomics76 hozzászólására (#1150286) Válasz • Jan 28, 2012
Támogatom tomics válaszát.
Szerintem sincs értelme a különbség kapcsolonak, Itt a lényeg az lenne, fölöslegesen ne pörögjön a venti maximumon. Ha nagyobb a hőmérséklet a kollektorba jobban pörög, ha kisebb lassabban. Mondhatni állandó +5fokkal nagyobb hőmérséklet megtartása a szobához képest és nem ki-be kapcsolgatni a ventit.

(#1162742) INOX 4 EVER válasza dbase hozzászólására (#1151804) Válasz • Feb 10, 2012
Úgy látom megy még a küzdelem a megfelelő vezérlés ügyében.
Proli egy másik topic-ban rámutatott egy megoldásra.
Megépítettem az áramkört és határozottan működik.Ez a sörkoli vezérlésére kiváló!!!!!
Mellékelem az elvi rajzát,és mellékelem a nyáktervet is nektek.
A próbadarab amit megépítettem 1db IRFZ44 -es FET-et tartalmazott és még úgy is kiröhögte a 12A-os ventit,de a nyákterven 2db szerepel mert néhány embernek megépítettem a kapcsit és nem tudom azok a ventik szorulnak-e vagy éppen erősebbek mint az enyém.
A D2 és D3 dióda az MBR1645-ös az egyik azért van hogy a motor önindukciós tüskéit levágja,a másik pedig csak egy védelem,hogy ha elpostázom valakinek és rosszul köti be akkor elpukkant egy biztit és kész.
Az utóbbit ki is lehet hagyni belőle,csak ne kössük be fordítva.A C4-es kondinál én 100nF-osat tettem be,így 150Hz-en megy kb a venti és nem vonyít annyira.Ezt mindenki kedvére formálhatja.
Az áramkörben a Trimmer a T-max-ot állítja tehát minél fentebb tekerjük annál magasabb hőfokon fogja a max fordulatszámot leadni,ezzel együtt a bekapcsolási hőfokot is húzzuk. Az áramkör elvileg 20 fokos hőtartományban dolgozik,de a gyakorlat mást mutat,tehát bekapcsol mondjuk 25 fokon,és 35 fokon már maxon megy...Ez pont sörkolihoz való uraim.
Nagyon érzékeny az áramkör és aki precízebb beállítást akar az heli-trimmert használjon,mert tényleg nagyon érzékeny.
Ha belegondolunk,hogy egy hőkülönbségkapcsoló 3900+posta akkor vicc,hogy ez az áramkör kikapcsol-bekapcsol,szabályoz és kb 2500-ból mindennel megépíthető.
Akik kedvet kaptak azoknak sok sikert az utánépítéshez
Üdv:
INOX

(#1162770) INOX 4 EVER válasza INOX 4 EVER hozzászólására (#1162742) Válasz • Feb 10, 2012
Mutatok két videót a működésről is.
LEdes visszajelző szemlélteti a szabályzást mert hangról nem lehet megállapítani.
Az első tesztnél nem volt hűtőbordám,ezért egy kis ventivel teszteltem itt.
Aztán nagy ventivel és már volt hűtőbordám. Itt.
Látható ahogy a testhőmérsékletemre reagál.
A második videón kicsit elfagyott a kezem kint,ezért kicsit erősebben kellett szorongatnom az NTC-t
Remélem mindenkinek segít aki sörkolit épít

(#1162859) Proci_85 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (#1162770) Válasz • Feb 10, 2012
Hello

Köszi, hogy megosztottad, tényleg egyszerű, olcsó kis áramkör. Azonban megragadt a szemem azon a led soros kijelzőn. Hasonló, mint az itt fent lévő led soros hőmérő.
Mi alapján jelzi az egyes sávokat? A venti fordulatszámával arányosan?
Szintén hasznosnak tűnik, ha visszajelzést akarok a venti állapotáról

(#1162882) INOX 4 EVER válasza Proci_85 hozzászólására (#1162859) Válasz • Feb 10, 2012
A visszajelző eredetileg nem ehhez az áramkörhöz készült.Az eredetinek az elvi kapcsolási rajzát most itt mellékelem.Ez a kis visszajelző eredetileg a PC tuningos kapcsolások között van.A Lineáris ledmeghajtó a számítógép hűtőventillátorjának fordulatszámáról adott visszajelzést.Egy az egyben nem használható ehhez,mert a fenti áramkör N-csatornás FET-tel vezérel.A videón láthatod,hogy légbekötésben van ott egy ellenállás,egy poti,és egy PNP tranyó ami a fet kivezérlését P-csatornásra fordítja le,és még a Bázis-Kollektor láb között van egy 2,2µF-os kondi,hogy ne csak pulzáló 12V-ot kapjon mert akkor nem jelezne semmit.A kondi leátlagolja a feszültséget hogy ki tudja vezérelni...Remélem érthető voltam
Tehát azért nem csatoltam nyáktervet mert ha ehhez akarod megépíteni a visszajelzőt akkor ezekre a kiegészítőkre szükség lesz rá..
Idővel meg fogom csinálni hozzá azt is és akkor közzéteszem.
A visszajelző 1,2V-onként gyújt ki egy ledet,de nyugodtan értelmezhetjük százalékosan is mert 10 led van,ergo 1 led 10%.

(#1162979) Proci_85 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (#1162882) Válasz • Feb 10, 2012
Igen, abszolút érthető volt. Szintén hasznos okosság, köszönet érte

(#1163031) dbase válasza INOX 4 EVER hozzászólására (#1162742) Válasz • Feb 10, 2012
Hello
Szép, és jó is tetszik.
Ez most pwm-be modulál vagy feszültséggel?

(#1164034) INOX 4 EVER válasza dbase hozzászólására (#1163031) Válasz • Feb 11, 2012
Igen ez PWM

(#1165466) tomics76 Válasz • Feb 13, 2012
Itt találtam az oldalon 1 ilyet .Ezen van lehetőség egyenáramú motort ill. 220 Voltos ventilátort is működtetni.Itt a PWM vagy a FET-et működteti ,vagy az az optotriakot.Csak azt nem tudom hogy lehetne ezeken a hiszterézist beállítani.,mert gondolom ezek a NTC,vagy PTC ellenállások csak ilyen 30-40 fokig működnek?
Ez a kapcsolás a mellékelt pwm-es szabályzóból és egyik optotriak adatlapján lévő kapcsolás kombinációja. (itt -ott egy kis változással)

(#1170301) tomics76 Válasz • Feb 19, 2012
Sziasztok, tudna valaki erről a szabályzóról többet(kapcs.rajz). Ez hasonló mint amit fentebb mutattam, de ezen lehet szabályozni a kapcsolási különbséget.Bővebben: Link

(#1171089) tomics76 válasza INOX 4 EVER hozzászólására (#1162742) Válasz • Feb 20, 2012
Szia INOX 4 Evernox
Jobban megnéztem a kapcsolásod, és egyre jobban tetszik.Én 230 V-os ventilátort szeretnék szabályozni.Szerinted a kimenetre optotriakot téve megoldható? Hogy lehetne a bekapcs. hőt megváltoztatni? pl. 20tól 60 fokig? És a kapcsolási hiszterézist? Tudnál tanácsot adni?
Köszönettel:tomics76

(#1175703) motyo Válasz • Feb 26, 2012
Üdv Mindenkinek!
Szeretném a tapasztalataim megosztani e témában hátha valakinek segítségére leszek.
Én egy kezdetben egy 2Nm-es kolit csináltam. Most már egy 5.3Nm-es koli gyűjti a meleget a ház falán.
Nekem is egy autóból kiszuperált ventilátor nyom, mivel ez kellő erővel és mennyiséggel képes áttolni a levegőt. Hagyományos venitálátor ide kevés!
Miért? Mert egyszerűen nem tudja lefújni a meleget, nekem folyamatosan melegedet. Ezért autó ventinél döntöttem, ez ráadásul 3 fokozaton működtethető ha építünk egy kis szabályzó kapcsolást. Ezt:Bővebben: Link
Három érzékelőt érdemes építeni. Az egyiket a kollektor tetejébe helyeztem el. Itt lesz leghamarabb meleg, ezzel kapcsoljuk be a motort egyes fokozatra és a másik két fokozatot is figyelő állásba. Ez nálam 40 fok. 50-nél jöhet a kettes, hatvannál a hármas! Na ezek az érzékelők viszont már a beömlő nyilában kaptak helyet. Ha el is megy a nap rövid időre még nem fog kikapcsolni, az átmelegedett felületekről tudunk meleget nyerni nem fog olyan gyorsan ki-be kapcsolgatni. És ha mégis leáll akkor is fokozatos az újraindulás. Egyesen 2.2 amper, kettesen 3.7, hármason 5.5 amper a felvétel. Számítógép tápról gond nélkül üzemel.
Most így 68C fokon állt meg a hőmérő ami nem rossz! (Persze kint is 15 volt). A nagy hidegekben délben 58 volt a csúcs, kint fagyott!

(#1176353) zsoltee0001 válasza motyo hozzászólására (#1175703) Válasz • Feb 27, 2012
Nagyon király! Jól néz ki!
Idézet:
„Nekem is egy autóból kiszuperált ventilátor nyom, mivel ez kellő erővel és mennyiséggel képes áttolni a levegőt. Hagyományos venitálátor ide kevés!”
Itt a lényeg, az axiál ventiket el kell felejteni, főleg a pc tápból kibontott sörösdobozok végeire ragasztott, pár év múlva csak ki tudja hány működős verziót.
Viszont egy kicsit soknak tartom a 68 fokot, picit megemelném a venti fordulatot, mivel ez a magas hőmérséklet nem is túl egészséges, azon kívül több hőt tudsz kivenni, ha max 40-45 fokra engeded fölmelegedni (nagy így a hőkisugárzás) azzal már símán lehet fűteni és jobban is összekeveri a levegőt.

Egy rajzot tudnál mellékelni, hogy hogyan vannak összekötve a kolik, venti , visszacsapó... egyéb?
Üdv

(#1176653) motyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (#1176353) Válasz • Feb 27, 2012
Köszi! Rajzoltam egyet neked paint-el de nem tudom feltölteni méretkorlát miatt....
Adj valami elérhetőséget és menni fog...

(#1176654) vicsys válasza motyo hozzászólására (#1176653) Válasz • Feb 27, 2012
Nyomtasd ki pdf-be vagy ments el jpg-be. Ekkor már fel tudod tölteni.

(#1176757) Kastler válasza motyo hozzászólására (#1176653) Válasz • Feb 27, 2012
Szia. Ez a rajz engem is érdekelne ha lehet.

(#1176765) Novak válasza zsoltee0001 hozzászólására (#1176353) Válasz • Feb 27, 2012
68 °C sok? Nálunk egy 90W-os radiál ventilátor nyomja át a levegőt a 2,5 négyzetméteres kollektoron, és ma 68.8°C volt a maximum (teljes fordulaton). De március végén, április elején ez vígan felmegy 75-80°C-ig.
Teljesen rendben van ez a hőmérséklet szerintem. Télen, -10°C-ban borús időben is 35-40°C-on működött, igaz akkor a vezérlés nem adta rá a maximum fordulatot...

(#1176829) nagy hoho válasza Kastler hozzászólására (#1176757) Válasz • Feb 27, 2012
A rajzot én is szeretném látni.

(#1177307) INOX 4 EVER válasza tomics76 hozzászólására (#1171089) Válasz • Feb 28, 2012
Kipróbáltam optotriakkal 230-ra is,és működik.
Nagyobb hőtartományra akkor van szükséged ha nagyon fölé méretezted a ventit.A sörkollektor oldalon arra esküsznek ha 35 foknál nem fúj többet a kollektor,de mindenki maga dönt.
Ezt a kapcsolást lehet hangolni és Prolitól beszúrok egy idézetet aki elmagyarázta nekem ezt a kapcsolást.
Íme az ő szavai:
"Az R1-R2 és R3-R4-P1 egy hídkapcsolást alkot. Ennek a hídátlóját erősíti fel a műveleti erősítő, és vezérli az 555 kitöltését.
Mivel R2 és R3 azonos értékű, így a maximális hőfok (mikor az NTC ellenállása a legkisebb) ott van, amikor a termisztor ellenállása megegyezik R4 értékével. Minimális pedig, amikor a termisztor ellenállása megegyezik R4+P1 értékével. Keresd ki az adatlapján, az ehhez az ellenállás értékekhez tartozó hőmérsékleti értékeket.
üdv! proli007"
Tehát megméred az NTC ellenállását 60 fokon,vagy ahol a maxot akarod,és ahhoz méretezed az R4 értékét.
Itt egy link a 230V-os venti üzemről: Bővebben: Link
Egy MOC 3021-es optotriakba megy be a Fetről a pulza az optotriak infraledje elé egy 1,2k Ω -os ellenállást tettem,így csak 1,15V-ot kap hogy el ne pukkanjon.Egy BT137 -es triakot kapcsolgat egy 1,5k Ω -os ellenállat a Gate lábhoz,bár kicsit kisebb kéne sztem olyan 1k körüli.
Remélem segít.

(#1177309) INOX 4 EVER válasza motyo hozzászólására (#1175703) Válasz • Feb 28, 2012
Nem kell feltétlenül semmibe venni az axiál ventiket,mert fali kollektorhoz megfelelő lehet néhány példány.Inkább ott van a kutya elásva,hogy nem rugós visszacsapókat kell használni hozzá amit ha a légáram nem bír megnyitni teljesen akkor jelentős légellenállást keltenek.Helyette sokan elektromos pillangót,vagy elektromos zsalut használnak.Mert ahová elég egy axiál,ott nem mindegy,a befektetett és kivett energia aránya...Jól tervezett rendszernél ki lehet venni 3kW-ot egy 60W-os axiállal és nem kell 120W-os autóventi.
Természetesen tetőkollektornál ahol a padlás tele van csőkanyarulattal és csőhálózattal oda elengedhetetlen egy bivaly radiál autóventi.
Az 58 fokot kicsit soknak találom.
Üdv INOX

(#1177314) INOX 4 EVER válasza tomics76 hozzászólására (#1171089) Válasz • Feb 28, 2012
Azt elfelejtettem leírni,hogy az optotriakos megoldásnál a PWM frekijét módosítottam.A C4-es kondit 470nF-osra cseréltem,így 30Hz-en szaggat...Nagy frekin csak ki-be kapcsolt,de nem szabályzott.

Következő     7 / 16     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu