Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JBL 2.1 hangrendszer hangerő távvezérlésesre alakítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) homedve hozzászólása Jan 26, 2012 /
 
Nemrégiben hozzá jutottam egy JBL 2.1 hangrendszerhez, amit számítógéphez szántak a tervezők, viszont nekem a TV-re kötve tesz nagy szolgálatot. A problémám az csupán, hogy a TV hang kimenet egy fix jelerősséget ad (eredetileg házimozi rendszerre tervezték), mely által nem tudom a hangerőt szabályozni a távirányítóval, minden alkalommal fel kell kelni és manuálisan állítani.
Arra gondoltam, hogy át kellene alakítani kicsit a hangerő szabályzást a rendszerben, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebbet módosítok az eredetin. Azt gondoltam, hogy az eredeti távirányító jelét használnám, azt egy infra vevő modulban dekódolnám, és ezzel szabályoznám a hangerőt. Itt ütköztem az első akadályba, miszerint a hangfalon levő szabályzó gomb egy érintő gomb, aminek nem igazán tudom elképzelni a működési mechanizmusát, pontosabban azt, hogy miként tudnám távvezérelni. Gondolom ahogy hozzáér valaki a gombhoz, lehúzza földre a kört és ezt alakítja át egy logikai jellé a rendszer.
(mellékeltem egy képet a szatellitről, amin a gombok vannak, hátha ismeri valaki ezt a típust)
Bármilyen ötletet szívesen várok, mivel konkrét elképzelésem nincs a megvalósításról, illetve elektronika területén meglehetősen szerény tapasztalatokkal rendelkezem csak.

szat.jpg
    
(#) abcdabcd válasza homedve hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Nekem van egy ötletem egy kerülőútra, ahogy talán el lehet kerülni ezt az átalakítást, mégpedig: van olyan tv, ahol valamelyik scart csatlakozón van jelkimenet is, esetleg próbáld meg ezzel, ezen hátha működik a hangerőszabályzás a tv távirányítójával.... Vagy esetleg ezt használod most is? Vagy ha igen, akkor fejhallgató kimenet nincs? Azt én ahogy eddig tapasztaltam az általában állítható hangerejű régebbi tv-ből még olyat is láttam, ahol ez külön hangerővel állítható (mondjuk az macerásabb mert a menüből...) Szóval pontosan mi a helyzet nálad, milyen kimenetet használsz a tv-den?

A távirányítás egyébként meg valami mikrovezérlővel lenne megoldható, pl egy igorplug usb-t esetleg be lehetne vetni itt, bővítve a szoftverét, vagy +1 mikrovezérlőt beépíteni ami feldolgozza a jelet és vezérli a hangerőszabályzót...
Amúgy ha ilyen nyomógombos a szabályzás, akkor lehet valamilyen digitális-potméter ic van a kütyüdben, annak a vezérlésére kell rájönni, azaz megtudni a típusát és egy adatlapot szerezni hozzá..., remélve hogy nem tokozatlan ic van benne amiről így nem lehet megtudni könnyen, hogy mi is a típusa, meg nem is egy valami egyedileg a cucba gyártott 1db ic vezérli az egészet hangerőstül mindenestül...
(#) homedve válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Csak ez a kimenet használható sajnos, ez egy Hannspree LCD TV, amit még régen vettem potom pénzért, csak vannak bajai. Többek között a hang is elment. Régen 15-20 fokozat között már üvöltött, ma már 50+ kell, hogy lehessen hallani valamit is... Ezért kellett a külső hangrendszer.
A megoldásban én is úgy gondoltam, hogy kell egy mikrovezérlő, aminek megtanítom az infra jelek dekódolását, és az alapján teszi azt amit szeretnék. Azt gondoltam az lenne a legegyszerűbb, ha az 5V-ot, illetve föld és a két hangvezérlő vezetéket kivezetném, és tennék mellé egy kis dobozt, benne az infra vevővel és a többi kellékkel. Persze mindez csak akkor, ha a hangerő vezérlés jelenleg földre húzással történik. Ha nem, akkor meg vagyok lőve.
(#) proba válasza homedve hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Ha a TV-t nem sajnálod, akkor a hangszóróból csinálj audió kimenetet.(az osztó után az erősítő bemenetére párhuzamosan két szembe fordított diódát is tegyél ,az esetleges túlvezérlések ne tegyék tönkre.) Ha ez nem tetszik, akkor az erősítőt szedd szét ,azután IC típusok felderítése.Ennek fényében lehet eldönteni ,egyszerűbb újat építeni,vagy ez esélyes meghekkelésre.A mikrovezérlő programozást ,áramkörépítést így már nem hiszem hogy megúszod.Az infrás rész leprogramozása viszont nem lesz egyszerű.(talán ez a legbonyolultabb az egészben )
(#) homedve válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
A TV-t nagyságrendileg a szentlélek tartja egyben jelenleg. A pixmania.com-ról rendeltem anno 94 centis LCD+ DVD lejátszó+HDMI kábelt 60 000 magyar forintért szállítással tokkal vonóval, mindezt 2006-ban, szóval inkább nem nyúlok hozzá, mert legalább még működget úgy ahogy... A hangszóró kimenetre rákötni nem megoldás, mert az a része is haldoklik kicsit...
Most megnéztem a hangerő-szabályozós részt a kis szatellitben. Nem igazán tudom megint csak értelmezni a tapasztaltakat, de ez csak az én tudásom hiányát jelzi szerintem. Rákötöttem (soha nem szabad tudom, de) működés közben egy sima szigetelt vékony vezetéket a halkító gombra. A vezeték másik vége még nem csatlakozott és nem ért semmihez. Erre elkezdett halkulni minden, de egy idő után már nem halkult tovább. Felhangosítás után tartotta a hangerőt, amíg valamihez nem érintettem a rákötés másik végét.

Ebből arra gondoltam, hogy akár egy pici mikrovezérlő is elég, megfelelően kevés lábbal is akár, mivel csak hármat kellene használnom (na jó lehet egy párral többet, de nem negyvenet az biztos). Egy bemenet, ami figyeli az infra jelet, két kimenet amik rángatnak egy-egy tranzisztort, ami áteresztő módban földre vezeti a gombról lehúzott jelet.

Azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy a program megírása meghaladja bőven a tudásomat, de anno nekem azt tanították, hogy teher alatt nő a pálma... És ha most nem kezdek bele, akkor soha nem fogok.
(#) proba válasza homedve hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Ic tipus nélkül eléggé reménytelen bármi tanács (lehet azzal is) Ezek az érintőgombok bárhogy működhetnek,akár a bevitt brumm alapján ,akár átvezetés alapján ,akár csak kapacitíve mit viszel át...A tranzisztoros ötlet max akkor működik ,ha ráteszel egy tranzisztor EC polaritáshelyesen (már ezt kétlem ,hogy ott nem váltó van) , megfogod a lábát és nem csinál semmit.Ez a te esetedben kilőve.
(#) homedve válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Mellékeltem egy képet a vezérlőn található IC-ről, illetve visszavezettem a hangerőszabályzók közül a hangosítást. Feketével jelöltem a sávot, ami két diódán is átmegy, majd egy kondenzátoron keresztül kerül kivezetésre.
Azért ezt a tranzisztor dolgot kipróbálom, nem hiszem, hogy sok vesztenivalóm lenne.

szabalyzo.jpg
    
(#) homedve válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Úgy tűnik mázlista vagyok? Rákötöttem egy-egy tranzisztort a két hangerő gombra, illetve a földre, a bázist pedig egy kapcsolóval a bemeneti feszültségre. (megnéztem, egyenáramot kap már ez az egység a központi részből) Amikor rákapcsoltam a bázisra a feszültséget, szépen reagált, mintha csak kézzel szabályoztam volna.

Akkor ezek alapján az általam kigondolt eljárás járható út? (mikrovezérlő figyeli és dekódolja az infra jelet és annak megfelelően rángatja a tranzisztorokat)
(#) zstibi hozzászólása Szept 30, 2014 /
 
Üdv!
Hozzám került egy ilyen JBL DWCR2 mélysugárzó, a két speakerből viszont csak a panelek vannak meg. Az lenne a kérdésem hogy a hangerőszabályzó gomb egy egyszerű nyomógomb, mint pl ez? http://static.inshop.hu/kepek/0041/41022.jpg És ha igen, akkor GND-UP és GND-DWN közé kell kötni 1-1et?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem