Fórum témák
» Több friss téma |
"4S... +2s" = ???
Biztos "A-s", és nem Ah-s? Én 4x LiFePO4 (3,2V/ 5000mAh) cellákból készítek 12V-os akkupakkot, 2...3P-st (4S2P/ 4S3P) A hozzászólás módosítva: Pé, 9:53
Vagy IGEN ha megfelelő áramkorlátozót teszel elé, és van BMS ami a feltöltéskor lekapcsolja a töltő áramkört.
Üdv. M.
"Ha"...de itt a dugasztápon kívül más nincs említve!
Ha az lenne a kérdés, hogy mi kell a 12V-os táphoz.. A hozzászólás módosítva: Pé, 12:09
Jol megmondtátok mind a ketten. A furó csavarozó ba van elektronika amiben ez a két aksi él.
Akkor konkretizáld a kérdésed, esetleg fotó a kérdéses készülékről, stb. Ha csak össze van kötve egymással sorban a két cella, akkor önmagában inkább nem a válasz. Ha abban a készülékben van más is, akkor talán a válasz egészen addig, míg ki nem derül mégis miféle jószág az.
Nekem 8,4V-os dugasztáp(töltő) van a kétcellás készülékeimhez...
Persze hogy használhatsz, csak az akkuk és a töltő közé kell egy rendes töltőáramkör, és balanszer.
Csak úgy direktben akkor használj, ha a szomszédban a tűzoltóság. Egyébként pl: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-bc%2525252d4s15d.html nem egy ökör ára Cells Type Supported: 2-4 cells Li-lon/Li-poly Input Power Request: Recommended 30W Max Charge Power: 25W Charge Current: 1500mA Balance Current: 1000mA Szóval a dugasztáp is legyen kicsit fickós...
Szerintem ez mind megva a csavarozo elektronikájában,csak az eredeti töltöje(egy dugasztáp ra hasonlito)szerkezet tönkre ment,nemtudom mekkora fesszel töltöte az akukat,lehet hogy csak 7.5v tal,de nemtudom.A kérdésem azérttetem fel mret reménykedtem abban hogy aze elektronikája meg odja az esetleges feszültség külömbséget.A gép egy BlACK + DECKER kis csavarozo SL 1 3YD. (7.2V DC),ez van a gépre irva.
A töltő is lehet okos. De szedd szét nézd meg mi van benne, gugli dobott nekem nicd nimh töltőt is , erre a tipusszamra.
Nekem is hozott a gugli több fajtát is de egyik sem egyezik az általam keresettel. Az eredeti tőltőn mikro USB csatlakozó volt, de már nincs meg. És azt hiszem roncsolás nélkül bonthatatlan kivitelű volt.
Jobb lenne képeket mutatni, nem kusza dolgokat írogatni, mert pl.: Black & Decker cég székhelye Slough, Anglia (SL1 3YD irányítószámmal) : SL1 3YD.
Ne mtudok képet feltenni, be amit ide belinkeltél annak közenincs a 7.2v hoz,de még a dugasz táp hoz se.De azthiszem megoldodik a dolog.[off][/off].
A linkelt képet a cég címe miatt mutattam...hogy ne a cég irányítószámát higgyük a gép típusszámának! Fentebb olvasható a gép ( PN: ) azonosítója (csak illusztráció) - hogy hol találod meg a lényeget!
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:35
Dduplán nem.
Egyszer, a dugasztáp nem CC azaz nincs benne áramkorlát csak túlterhelésvédelem. Vagyis ráakasztod a 2 cellát, az áram elszalad a egekbe a táp meg letilt így marad addig amíg ki nem húzod a konnektorből meg vissza nem dugod. Másodszor, ha valami csoda folytán mégis töltené, ha magára hagyod akkor a cellafeszültségek az abszolút maximum 4,25-4,30V helyett 6V körül lesznek teljes töltöttség után vagyis kipukkad, tönkremegy. Ha hengeres 18650 akkor nyit a biztonsági szelepe, ha pouch zacsis cella akkor vagy felfújódik vagy pukkan vagy robban. A hozzászólás módosítva: Vas, 8:42
Szervusz!
A 7.2V két darab, sorba kötött, 3.6V-os cella nominális feszültsége, aminek a végfeszültsége (feltöltve) 8.2V. Ezt a töltő úgy éri el, hogy amíg alacsonyabb a feszültség mint 8.2V addig CC (Constant Current - áramhatárolt) módban tölt, majd a kívánt feszültségérték elérése előtt pár tized volttal CV (Constant Voltage - feszültséghatárolt) módra vált és nem engedi a cellákat 8.2V fölé töltődni. Viszont ez önmagában csak a töltést biztosítja és csak a végfeszültséget figyeli, így a cellák azon belül elcsúszhatnak egymáshoz képest, ezért szükséges egy BMS (Battery Management System - a cellák balanszolásáért, vagyis kiegyenlített töltéséért felelő elektronika), ami nem hagyja az öregedő és megváltozott belső ellenállású cellák feszültségeit pár töltési ciklus alatt szétcsúszni. Tehát egy ún. mezei, 12 voltos tápegységgel "rábikázva" garantált tűzijáték lenne az eredmény. A hengeres cellák közül sem mindben van biztonsági szelep (eleve kétfélét gyártanak: biztosítottat és nem biztosítottat), meg van az a helyzet amikor lennie kellene benne de kínában kispórolták, esetleg annyira hamisítvány (fake / counterfeit) a cella, hogy hírből sem hallott róla. A legbiztosabb az, ha szétszeded a szerszámot és jó minőségben lefotózod a benne lévő cellákon lévő kódokat, illetve az esetlegesen mellettük lévő elektronikát.
Köszönöm ,értelek de lehet hogy fotot nem tudok feltenni.Enek majd a fiam segitségét kel igényde vennem.
én anno kb.20évvel ezelőtt, 556 Ic.vel oldottam meg, ez volt a töltésvezérlő, imp. ák. ami két tranzisztoros áramgenerátort hajtott meg.
a záró töltést 8V-feletti akkupack fesz.nél kezdte meg. majd 4,22V'nál megállt nem töltötte tovább. stabil szinten tartás is volt, amig ki nem húztam a táp adaptert.
na pont ezért kell az áramgenerátor, és az előstab.IC.. ami garantálja, hogy nem szalad meg a töltő feszültség, a cellákon.
Idézet: „a záró töltést 8V-feletti akkupack fesz.nél kezdte meg. majd 4,22V'nál megállt nem töltötte tovább.” ??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |