Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A KiCad paneltervező

Témaindító: Pavel, idő: Jún 2, 2006
Lapozás: OK   15 / 15
(#) jonasr75 válasza kissi hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Szia! Másik kérdés: tegyél a schematic editor-ban (kapcsolási rajz szerkesztőbe) normál SW_Push nyomógombot, és definiálj hozzá footprint editorban generic THT button switch-et, ami 4 forrpontos normál nyomógomb. Azt a PCB editorban már rubber line-al összekötött pad-ként fogod látni, amit csak össze kell kötnöd áramútként (route). Ehhez az egyszerű nyomógombhoz nem kell saját szimbólum szerintem. A noname nyomógomb lábain beületéskor tudsz annyit igazítani, hogy bemenjen a helyére.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2025
(#) jonasr75 hozzászólása Jún 13, 2025 /

3D export, Export bővítméy KiCAD-hez

Üdv! Valaki próbálta már a megtervezett panelt exportálni 3D-ben valamilyen (pl.step) formátumba? Néztem, hogy a nézegető számára a szoftver az alkatrészek 3d megjelenítésére step fájlokat (is) használ, amelyek a "\KiCad\9.0\share\kicad\3dmodels\" mappában vannak. De a nézegetőben nincs export menüpont. Vagy kell a KiCAD-hez egy bővítmény erre a célra? Azt olvastam, hogy FreeCAD kell hozzá, ahol egy bővítményt kell telepíteni, amivel olvasható a KiCAD fájl, és ott mehet a CAD tervezés tovább, vagy akár egy step export is. Lehet FreeCAD nélkül is exportálni valahogy, vagy elkerülhetetlen telepíteni azt?
(#) bbb válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 13, 2025 / 1

Piszok egyszerű és nem kell hozzá semmi extra. Megnyitod a paneltervezőt, majd file->export->step...
(#) kissi válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Szia!

Az megvolt, csak zavar, hogy bejelzi hibának az összekötés hiányát, én meg pont ki szeretném használni a belső összekötést !

Köszi, hogy foglalkoztál vele!

NY_ok.JPG

(#) jonasr75 válasza kissi hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Szia! Mivel te tervezed, ezért hagyd figyelmen kívül azokat az "error" tételeket. Vagy ha nagyon tökéletesen akarod, akkor marad a saját szimbólum definiálás. Vagy aki rutinosabb, hátha tud rá valami trükköt.
(#) jonasr75 válasza bbb hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Szia! A legegyszerűbbre nem gondoltam... Tényleg, nem is a 3d view-er ben kell keresni az export menüpontot, hanem a PCB tervezőben
(#) kissi válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Idézet:
„Mivel te tervezed, ezért hagyd figyelmen kívül azokat az "error" tételeket.”

Az megvolt, csak keresem az elegánsabb megoldást.
(#) bbb válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Arra figyelj oda, hogy ha egy alkatrésznek nincs STEP formátumú modellje, akkor az nem fog megjelenni az exportban sem. Én pl. WRL modellt készítettem egy SMD potihoz, így ugyan megjelent a nézegetőben, de a STEP exportban nem. S most küzdöttem vele, hogy legyen belőle megfelelő STEP fájl. Na igen, ez egy régi modellem, amit még sketchupban készítettem az eagleUp pluginhoz, ezért volt vele küzdelem. Mit ne mondjak, 53mega lett a STEP fájl, míg a WRL csak 1mega. Valahogy nincs kedvem újratervezni, hogy kisebb legyen...
(#) jonasr75 válasza bbb hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Ha gondolod, küldd át privátban a step fájlt, ránézek.
(#) bbb válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 14, 2025 /

Tessék, itt van. Mint mondtam, nincs kedvem újra megcsinálni, de legalább ezt az 50 megás darabot is gyorsan beolvassa már

RTRIM3374.7z

(#) jonasr75 hozzászólása Jún 19, 2025 /

vezeték átkötés

Sziasztok!
Hogyan tudok vezeték átkötést a nyák-ra tervezni? Az vezetősáv széleire az átkötéseknél 1-1 vias-t elhelyezek és közé melyik paranccsal teszek be vezetéket (nem route-t)? Mivel 2-3 rövid átkötés kell csak, nem akartam 2 oldalas nyák-ot. De sehogy sem tudtam egyoldalasra tervezni átkötések nélkül...
(#) elactrofan válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Szia!

Ennél nincs egyszerűbb nem parancs kel neked hanem egy vonal pl (wire, track, line) nem tudom a kicad hogy nevezi. húzol a via közé egy vonalt nem a rajzolati oldalra.
(#) bbb válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Nyugodtan az átkötéseket is route-tal csináld meg, csak a másik oldalon. Amikor pedig elkészíted a nyáklapot, csak az egyik oldalt teszed rá, a másik oldalad meg majd csak azt mutatja hol lesznek az átkötések.
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 19, 2025 /

Én pl simán kétoldalas nyákot tervezek, és ahová átkötés kell, oda teszek két forrpontot.
Az alsó zöld színű fólia oldalt maratom egy oldalas nyákra, a felső oldalon pirossal jelölt vezetősávokat meg átkötöm dróttal, mivel ott nincs rézfólia...

Ha szabad kézzel húzod a vezetősávokat, akkor ki tudod választani melyik oldalra rajzoljon menet közben a nyáktervezőben. Így oda teszem az "átkötést" ahová akarom. Azt hiszem a jobb gombos menüben lehet váltani, hogy melyik rétegen folytassa a vezetősáv húzását.

Ha kapcsolási rajzon nem terveztél be átkötést, ezzel a módszerrel a nyáktervezőben is tudsz átkötést készíteni, csak hozzá kell adni forrpontot, réteget váltani, és húzni tovább a felső rétegen a vezetősávot, aztán ahol vissza akarsz menni a fólia oldalra, ott megint hozzá kell adni egy forrpontot, és mész tovább ismét az alsó rétegen.

Magyarul amit a felső beültetési oldalra húztál vezetősávokat, azt nem maratod ki mivel nincs is ott réz, csak átkötöd dróttal.
(#) jonasr75 válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 20, 2025 /

Köszönöm. Igen, azt értem, hogy hogyan tudok a vias után a nyák hátuljára tenni vezetősávot a "Back" fóliára. Ha a JCLPCB-nél akarom legyártatni, akkor az is eszembe jutott, hogy a két forrpont közé teszek vezetősávot, de nem a "Back" fólián hagyom, hanem helyette egy "line"-t átteszem az "F.Silkscreen" fóliára, így az egyoldalas nyák-on ez csak egy festett útvonal lesz, így látható lesz, hogy oda csak egy rövid vezeték kell átkötésként. Vagy a "B.Silkscreen" fólián, a nyák hátulján jobb lenne az az útvonal nyomat? Valami ilyesmire gondoltam.
(#) kaqkk válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 3

Ha úgyis gyártatod a nyákot ,nincs értelme egyoldalasra csinálni mert semmivel sem lesz olcsóbb ha egy oldalas és csak felesleges munkát generálsz magadnak .
(#) Régi motoros válasza jonasr75 hozzászólására (») Jún 20, 2025 / 1

Azt hiszem túlagyalod. Ahogy kaqkk is írta, ha gyártatsz, saját magad eteted ha egyoldalast csináltatsz, utána meg el kezdesz itthon drótozgatni.
Ennek csak akkor van értelme, ha nagyon kevés átkötés kell, és nincs, vagy nem tudsz magadnak kétoldalas panelt maratni. De ha magadnak gyártanál kétoldalasat, átforrasztgatni akkor is kell,
mert furat galvánozni házilag nem tudsz. A gyárin meg ott van az is készen.
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem